Ostitko veriappelsiineja? Olet fiksu

veriappelsiini.jpg

Tiedätkö minkä kasvisten satokausi on juuri nyt? Jos vastaus tuli kuin supermarketin hyllyltä, onnea, olet trendin aallonharjalla – ja todennäköisesti syöt monipuolisemmin ja selviät kauppareissusta halvemmalla kuin sesonkeihin perehtymätön ruokashoppailija.

Sesonkisyömisestä on tullut hiippaillen uusi ruokatrendi, joka näkyy jo kaupoissa kasvisten lisääntyneinä myyntilukuina. Huraa, sanomme me, sillä toisin kuin superfoodeilu ja raakakakkuilu, tämä trendi ei vaadi kulttimaista hurahtamista tai kalliiden ja harvinaisten ainesosien etsiskelyä erikoiskaupoista.

Satokausiajatteluun riittää se, että suosii niitä kasviksia, jotka ovat juuri nyt sesongissa ja jotka sen vuoksi maistuvat hyvältä ja ovat helposti saatavilla sekä edullisia. Siinä mielessä kalenterin mukaan syöminen on sukua toiselle ruokailmiölle, ravintoloiden lähiruokabuumille.

Ilmiön hyviä puolia on myös se, että sesonkien mukaan syöminen saa ihmiset maistelemaan monipuolisemmin eri kasviksia. Samalla se  vähentää ruokahävikkiä ja turhaa kuljetusta, kun kauppojen ei tarvitse enää pitää valikoimassa kaikkea vuoden ympäri.

Monet kaupat ovat alkaneet nostaa hevi-osastoilla entistä selkeämmin esiin sekä kotimaisia että ulkomaisia sesongissa olevia kasviksia. Muutakin apua on tarjolla. Samuli Karjulan omasta tarpeesta alkunsa saanut Satokausikalenteri sisältää Suomessa tarjolla olevien kasvisten sesonkitiedot kuukausittain, antaa säilytysohjeita ja kertoo ravintoarvoista.

Jotain suosiosta kertoo se, että Satokausikalenterin Facebook-ryhmään kuuluu yli 60 000 ihmistä ja että ensi vuoden kalenterin kustantaa iso kustannusyhtiö Otava.

Jos luulit, että sesonkisyöminen on sinulle vierasta, mieti uusiksi: syötkö tuoreita mansikoita vain kesällä? Liittyvätkö joulun seutu ja klementiinit mielessäsi kiinteästi yhteen? Jep, sesonkiajattelua.

Vastaus alun kysymykseen puolestaan kuuluu esimerkiksi näin: porkkana, bataatti, veriappelsiini ja avokado. Reseptit ja vinkit ovat lilyläisiltä.

kysymys_sininen_1_0.png

Syötkö sinä sesonkien mukaan?

 

Kuva: A-lehtien kuvatoimitus

 

 

Kommentit (4)
  1. Mä en todellakaan ymmärrä , miksi tämä kulkee nimellä trendi, eikö tämä ole lähinnä itsestäänselvä fiksu lähestyminen kasvisten syöntiin, jota ei ole vaan ennen tajuttu yhtä hyvin? Siis tottakai kasvikset kannattaa syödä kun ne on halvimmillaan ja parhaimmillaan, ei se ole mitään ”muotiajattelua” 🙂

    1. Jep, toivottavasti tästä trendistä tulee kestoajattelua.

  2. Satokausiajattelun mukaisesti kannattaa suosia esimerkiksi juureksia talviaikaan, voin suositella lämpimästi vaikkapa tätä punajuuripihvien ja sitruunaperunamuusin ohjetta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *