Ota parempia kuvia kännykällä - kuvausniksit ja parhaat sovellukset

Toimitus

Tuttu tilanne: yrität taltioida iltalenkillä upeaa auringonlaskua tai kaverisi nauravaa naamaa, mutta kännykkäkamera muuttaa kauniit kohteensa tärähtäneeksi, harmaaksi pikselimössöksi.

Vaikka kännykän kameraa ei voi verrata laadukkaaseen pokkariin järjestelmäkamerasta puhumattakaan, monissa nykyaikaisissa älypuhelimissa on itse asiassa kelpo kamera, jolla harrastelijakuvaaja saa hyviä otoksia.

Lue tästä Lilyn niksit siihen, kuinka otat kännykällä parempia kuvia!

 

1. Kaikki lähtee valosta

Kuten missä tahansa valokuvaamisessa, myös kännykällä kuvaamisessa kaiken a ja o on valo ja sen määrä. Kännykälläkin onnistut helpoiten, kun kuvaat päiväsaikaan runsaassa luonnonvalossa.

Käytä siis hetki valon tarkkailuun ennen kuin räpsäiset kuvan, ja siirrä kohdettasi mahdollisuuksien mukaan. Älä ota kuvaa huoneen pimeimmässä nurkassa, mutta suhtaudu varovaisesti myös erittäin jyrkkään, suoraan auringonvaloon.

Kiinnitä huomiota myös siihen, mistä suunnasta valo tulee. Opit huomaamaan valon määrän, laadun ja lähteen vaikutuksen kuviisi vain yhdellä tavalla - kuvaamalla paljon. 

 

2. Älä lintsaa näistä! Hyvä kuvausasento = tarkat kuvat

Yhtä tärkeää kuin valo on kameran tuki ja kuvaajan asento. Kännykkä on oikeaa kameraa kevyempi laite, joten käsien vapina vaikuttaa siihen enemmän. 

Hae tukea jostain itseäsi vakaammasta. Koeta mahdollisuuksien mukaan tukea jokin kännykkäsi reunoista esimerkiksi seinää tai pöytää vasten. Mitä vähemmän kännykkäsi tärisee ja heiluu, sitä terävämpiä kuvia saat. Tämä on tärkeää etenkin heikossa valossa.

Jos et voi tukea kännykkääsi mitään vasten, myös kuvausasennolla pystyt vaikuttamaan kuvien tarkkuuteen.

Ota kuva aina kahta kättä käyttäen niin, että tuet kännykkää molemmilla käsilläsi. Paina kyynärvarret kylkiäsi vasten, äläkä ojenna käsiä pitkälle eteen, jolloin ne alkavat täristä. On aina parempi kävellä lähemmäksi kohdetta kuin osoitella kameraa kaukaisuuteen.

Monet pidättävät huomaamattaan hengitystä odottaessaan täydellistä hetkeä painaa laukaisinta. Kiinnitä huomiota siihen, että hengität tasaisesti. Jos pidätät hengitystä, alat helposti täristä ja kuva tärähtää.

 

3. Päivitä kännykkäsi kamerasovellus

Älä tyydy kännykkäsi mukana tulevaan kamera-applikaatioon, sillä huomattavasti parempiakin on tarjolla.

Kaikki iPhonelle ja Androidille tarjolla olevat kamerasovellukset eivät suinkaan perustu hassuihin efekteihin ja vintage-filttereihin. Jos tahdot saada kännykälläsi ennen kaikkea teknisesti parempia kuvia, tutustu esimerkiksi näihin: 

Camera+ (0,79 e) sisältää huomattavasti suuremman määrän toimintoja kuin iPhonen oma kamera-applikaatio. Siitä löytyy toimivampi tarkennus, zoomi, itselaukaisija sekä kuvanvakaaja. Ohjelma tarjoaa lisäksi hyvät työkalut kuvien muokkaamiseen sekä jakamiseen.

Camera ZOOM FX (1,99 e) tarjoaa lähes samat ominaisuudet Android-käyttäjille. 

ClearCam (1,59 e, iPhonelle) ei sisällä kuvanmuokkaustyökaluja tai muita hienoja kommervenkkejä, mutta on oiva apu lennossa kuvaamiseen. Ohjelma ottaa peräkkäin neljä kuvaa ja tallentaa niistä tarkimman iPhonen kameran rullaan.

 

4. Muokkaa kuvaa puhelimessa

Jos haluat panostaa kuviisi hiukan ekstraa, älypuhelimille on tarjolla satoja erilaisia kuvanmuokkausohjelmia, joilla voit käsitellä kuvat suoraan puhelimella.

Suurin osa keskittyy erilaisiin filttereihin ja efekteihin (kuten ilmainen Instagram, iPhonelle ja Androidille sekä iDarkroom, 0,79 e iPhonelle). Osa on puhtaasti hassutteluun (kuten CatPaint, jonka avulla lisäät kissan mihin tahansa valokuvaan, iPhonelle 0,79 e).

Astetta kunnianhimoisempia sovelluksia ovat esimerkiksi jo mainittu Camera+ sekä Filterstorm (2,99 e, iPhonelle) ja PicShop (3,00 e, Androidille).

Puhelimessa tapahtuva editointi riittää, jos katselet kuvia pääasiassa puhelimelta tai lähetät niitä kuvaviesteinä.

 

5. Editoi kännykuvia koneella

Mikäli tahdot kuitenkin katsella kuvia kännykän lisäksi myös tietokoneelta, ladata niitä blogiisi tai jopa teettää niistä paperiversiot, parhaimman lopputuloksen saat tuomalla kuvat kännykästä tietokoneelle ja käsittelemällä ne tietokoneen kuvankäsittelyohjelmalla, kuten Photoshopilla tai ilmaisella Gimpilla.

Kännykkäkuvien käsittelyssä kannattaa kiinnittää huomiota etenkin kontrastin sekä valojen ja varjojen korjaamiseen, sillä monesti juuri nämä ovat kännykän kameralla otetuissa kuvissa pielessä. 

Lily toivottaa onnistuneita otoksia kaikille kännykkäkuvaajille! Muista ladata parhaat otokset palstallesi - tai vaikka kaverin kommenttilaatikkoon. 

Teksti ja kuvat Eeva Kolu, joka odottaa sitä hetkeä, milloin älypuhelin oppii keittämään kahvit ja antamaan päähieronnan

 

Kommentit

pienisisko
Spin off

Oi kiitos vinkeistä! Onko kellään muuten vinkata kelposovelluksia kuvien muokkaamiseen/ottoon Windows-puhelimelle? 

Eeva Kolu

Pienisisko, kiva, jos näistä oli apua! Pahoittelut, ettemme osanneet vinkata Windows-sovelluksia. Toivottavasti joku lukijoista tietää!

Siina Leppä

Jes, Camera+ -sovellus lähti saman tien latautumaan! Kiitsa Eeva!

Juhani

 

Windows-puhelimella Thumba Photo Editor (0,99e), joka itsellä on tuonut kiitettävästi monipuolisuutta kuvankäsittelyyn, oikeastaan muuta en oo tarvinnutkaan. Ja tuohon hintaan vielä. Pictures Lab on (kuulemma) kehuja saanut myös mutta 2,99e huomattavasti enemmän kuin tuo suosittu Thumban app. Tietty jos Lumian omistaa, kannattaa ladata Nokian ilmaiset Kameran lisätoiminnot sekä Creative Studio -sovellukset.
Jos taasen kaipaa filttereitä niin (ilmainen) Fhotoroom on ollut siinä käytössä myös ihan kelvollinen, vaikka Thumbaan tosiaan luotan miltei pääasiassa.

Marjo
Saa olla

Kiitos hyvistä vinkeistä. Kolmonen olikin minulle ihan uutta tietoa; pitääkin siis latailla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja kun haluat ihailla otoksiasi kännykästä/tabletista androidsovellus Photo Frame Live Wallpaper (ilmainen) on erittäin hyvä sovellus siihen. Se muuttaa kännykän (tai tabletin) digitaaliseksi valokuvakehykseksi. Olen itse tykännyt koska sillä pystyy katselemaan puhelimen omien albumien lisäksi esimerkiksi Facebookissa tai Picasassa olevia albumeita. Itselläni pyörii tällä hetkellä lomakuvat kännykän näytöllä työpöydällä.

Eeva Kolu

Mahtavia vinkkejä kaikilta, kiitokset! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja komea malli noissa kuvissa ei haittaa... ;P

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei liity mitenkään, mutta joko se Lily Cole-meikki-arvonta-asia arvottiin? :D

Satu Pakarinen

Kiitos Eeva! Camera+ lähti täälläkin tilaukseen. Ehkä nyt elämä täällä Pariisissa taltioituu iPhoneen (ja blogiini) astetta tyylikkäämmin.

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Huippuja vinkkejä, mullakin lähtee sovellukset lataukseen.

Vierailija, meikkisetit arvotaan lähipäivinä, ja voittajat julkaistaan toimituksen palstalla.

Vierailija 2 (Ei varmistettu)

Kiitos!

Ps. Eeva sun poiccis on muuten eri hyvän näköinen

Riku (Ei varmistettu)

Android puhelimelta saat myös tilattua digikuvat Suomalaisella "Otafoto" sovelluksella. Parhaat otokset talteen paperisina myös jälkipolville :)

Toimitus
Toimitus

Kyllä sen pitäisi samalla tavalla toimia kuin koneellakin: eli klikkaat Pudota tiedostot tässä -kohdassa Valitse tiedostot, jonka jälkeen puhelin avaa oman kuvakansionsa, klikkaat sieltä kuvan, jonka haluat, sen nimi ilmaantuu näytölle ja sen jälkeen klikkaat Vie kuvat. Ja niin se ilmaantuu siihen kohtaan tekstikenttää, jossa kursori vilkkui,

Toimitus
Toimitus

No höh. Oletko pannut kursorin vilkkumaan tekstikenttään ennen kuin alat tuoda kuvia? Siihen kursorin kohtaan kuvan pitäisi Vie kuvat -nappia painaessa siirtyä.

Täällä on ryhmä (Ei varmistettu)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.