Ota parempia kuvia kännykällä – kuvausniksit ja parhaat sovellukset

lily_kannykkakuvat3.jpg

Tuttu tilanne: yrität taltioida iltalenkillä upeaa auringonlaskua tai kaverisi nauravaa naamaa, mutta kännykkäkamera muuttaa kauniit kohteensa tärähtäneeksi, harmaaksi pikselimössöksi.

Vaikka kännykän kameraa ei voi verrata laadukkaaseen pokkariin järjestelmäkamerasta puhumattakaan, monissa nykyaikaisissa älypuhelimissa on itse asiassa kelpo kamera, jolla harrastelijakuvaaja saa hyviä otoksia.

Lue tästä Lilyn niksit siihen, kuinka otat kännykällä parempia kuvia!
 

1. Kaikki lähtee valosta

Kuten missä tahansa valokuvaamisessa, myös kännykällä kuvaamisessa kaiken a ja o on valo ja sen määrä. Kännykälläkin onnistut helpoiten, kun kuvaat päiväsaikaan runsaassa luonnonvalossa.

Käytä siis hetki valon tarkkailuun ennen kuin räpsäiset kuvan, ja siirrä kohdettasi mahdollisuuksien mukaan. Älä ota kuvaa huoneen pimeimmässä nurkassa, mutta suhtaudu varovaisesti myös erittäin jyrkkään, suoraan auringonvaloon.

Kiinnitä huomiota myös siihen, mistä suunnasta valo tulee. Opit huomaamaan valon määrän, laadun ja lähteen vaikutuksen kuviisi vain yhdellä tavalla – kuvaamalla paljon. 
 

2. Älä lintsaa näistä! Hyvä kuvausasento = tarkat kuvat

Yhtä tärkeää kuin valo on kameran tuki ja kuvaajan asento. Kännykkä on oikeaa kameraa kevyempi laite, joten käsien vapina vaikuttaa siihen enemmän. 

Hae tukea jostain itseäsi vakaammasta. Koeta mahdollisuuksien mukaan tukea jokin kännykkäsi reunoista esimerkiksi seinää tai pöytää vasten. Mitä vähemmän kännykkäsi tärisee ja heiluu, sitä terävämpiä kuvia saat. Tämä on tärkeää etenkin heikossa valossa.

Jos et voi tukea kännykkääsi mitään vasten, myös kuvausasennolla pystyt vaikuttamaan kuvien tarkkuuteen.

lily_kannykkakuvat2.jpg

Ota kuva aina kahta kättä käyttäen niin, että tuet kännykkää molemmilla käsilläsi. Paina kyynärvarret kylkiäsi vasten, äläkä ojenna käsiä pitkälle eteen, jolloin ne alkavat täristä. On aina parempi kävellä lähemmäksi kohdetta kuin osoitella kameraa kaukaisuuteen.

lily_kannykkakuvat1.jpg

Monet pidättävät huomaamattaan hengitystä odottaessaan täydellistä hetkeä painaa laukaisinta. Kiinnitä huomiota siihen, että hengität tasaisesti. Jos pidätät hengitystä, alat helposti täristä ja kuva tärähtää.
 

3. Päivitä kännykkäsi kamerasovellus

Älä tyydy kännykkäsi mukana tulevaan kamera-applikaatioon, sillä huomattavasti parempiakin on tarjolla.

Kaikki iPhonelle ja Androidille tarjolla olevat kamerasovellukset eivät suinkaan perustu hassuihin efekteihin ja vintage-filttereihin. Jos tahdot saada kännykälläsi ennen kaikkea teknisesti parempia kuvia, tutustu esimerkiksi näihin: 

Camera+ (0,79 e) sisältää huomattavasti suuremman määrän toimintoja kuin iPhonen oma kamera-applikaatio. Siitä löytyy toimivampi tarkennus, zoomi, itselaukaisija sekä kuvanvakaaja. Ohjelma tarjoaa lisäksi hyvät työkalut kuvien muokkaamiseen sekä jakamiseen.

Camera ZOOM FX (1,99 e) tarjoaa lähes samat ominaisuudet Android-käyttäjille. 

ClearCam (1,59 e, iPhonelle) ei sisällä kuvanmuokkaustyökaluja tai muita hienoja kommervenkkejä, mutta on oiva apu lennossa kuvaamiseen. Ohjelma ottaa peräkkäin neljä kuvaa ja tallentaa niistä tarkimman iPhonen kameran rullaan.
 

4. Muokkaa kuvaa puhelimessa

Jos haluat panostaa kuviisi hiukan ekstraa, älypuhelimille on tarjolla satoja erilaisia kuvanmuokkausohjelmia, joilla voit käsitellä kuvat suoraan puhelimella.

Suurin osa keskittyy erilaisiin filttereihin ja efekteihin (kuten ilmainen Instagram, iPhonelle ja Androidille sekä iDarkroom, 0,79 e iPhonelle). Osa on puhtaasti hassutteluun (kuten CatPaint, jonka avulla lisäät kissan mihin tahansa valokuvaan, iPhonelle 0,79 e).

lily_kannykkakuvat4.jpg

Astetta kunnianhimoisempia sovelluksia ovat esimerkiksi jo mainittu Camera+ sekä Filterstorm (2,99 e, iPhonelle) ja PicShop (3,00 e, Androidille).

Puhelimessa tapahtuva editointi riittää, jos katselet kuvia pääasiassa puhelimelta tai lähetät niitä kuvaviesteinä.
 

5. Editoi kännykuvia koneella

Mikäli tahdot kuitenkin katsella kuvia kännykän lisäksi myös tietokoneelta, ladata niitä blogiisi tai jopa teettää niistä paperiversiot, parhaimman lopputuloksen saat tuomalla kuvat kännykästä tietokoneelle ja käsittelemällä ne tietokoneen kuvankäsittelyohjelmalla, kuten Photoshopilla tai ilmaisella Gimpilla.

Kännykkäkuvien käsittelyssä kannattaa kiinnittää huomiota etenkin kontrastin sekä valojen ja varjojen korjaamiseen, sillä monesti juuri nämä ovat kännykän kameralla otetuissa kuvissa pielessä. 

Lily toivottaa onnistuneita otoksia kaikille kännykkäkuvaajille! Muista ladata parhaat otokset palstallesi – tai vaikka kaverin kommenttilaatikkoon. 

Teksti ja kuvat Eeva Kolu, joka odottaa sitä hetkeä, milloin älypuhelin oppii keittämään kahvit ja antamaan päähieronnan

 

Kommentit (14)
  1. No höh. Oletko pannut kursorin vilkkumaan tekstikenttään ennen kuin alat tuoda kuvia? Siihen kursorin kohtaan kuvan pitäisi Vie kuvat -nappia painaessa siirtyä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *