Päivän ärsytys: naapurit helvetistä

Toimitus

 

Pietaa väsyttää. Syynä ovat naapurit, joille hiljaisuus on suhteellinen käsite. Korvatulpat korvissa voi nukkua melusta huolimatta, mutta jatkuva metelöinti tuntuu varsinkin herkkäunisesta kurjalta - ja on sitäpaitsi yleensä järjestyssääntöjen vastaista.

"Kaipaan sitä meidän edellistä naapuria, joka huusi aina aamuisin samaan aikaan 'Mitä vittua?!' Ainakin tiedettiin, että se on vielä hengissä."

Niin - oikein karmea naapuri voi saada ihmisen jopa ikävöimään edellistä, vähän vähemmän karmeaa naapuria.

 

Onko sinulla ollut metelöivä naapuri? Mikä neuvoksi, jos seinän takaa kuuluu jatkuva mekkala?

 

Teksti: Toimituksen harjoittelija Anni Kemppainen, joka muistelee opiskeluaikojensa ensimmäistä naapuria: suomenruotsalaista hippiä, joka poltti pilveä asunnossaan ja tupakkaa rappukäytävässä sekä piti äänekkäitä bileitä mahdollisimman epätodennäköisinä ajankohtina - juhliminen saattoi alkaa esimerkiksi maanantain ja tiistain välisenä yönä klo 4.30

Kuva: Leena Markkanen/ A-lehtien kuvatoimitus

Kommentit

ekkaramelli

Itse asuin reilun vuoden (kiitos määräaikaisen vuokrasopimuksen!) talossa, jonka muina asukkaina oli lähinnä nuoria opiskelijapoikia. Hohto tästä talosta katosi hyvin nopeasti, kun tajusin että juuri kotoa omilleen muuttaneilla pojanklopeilla ei ollut mitään käsitystä siitä, mikä kerrostalossa on sopivaa käytöstä ja mikä ei. Joka viikonloppuiset bileet ja niiden jälkeiset aamuun asti kestävät jatkot eivät ole naapurille yhtä hauskoja. Onneksi sisäinen valittajatätini otti vallan ja siirtyi lappujen ja poliisille soiton kautta isännöitsijälle soittoon. Alakerran naapuri saatiin hiljennettyä normaaliin käytökseen, mutta tämän jälkeen yläkertaan muutti toinen samanlainen. Tässä vaiheessa ymmärsin, että oman mielenterveyden vuoksi ainoa ratkaisu on muuttaa itse pois. Ja nyt asun onnellisena hieman liian kalliissa vuokra-asunnossa, talossa jossa on lähinnä omistuasuntoja ja vanhuksia. Ja todellakin arvostan yöunia tämän jälkeen!

Neuvoni hankalien naapurien kohtaamiseen: jos terve järkipuhe ei auta, voi aina soittaa poliisille tai isännöitsijälle.

pieta
Ruista Ranteessa

Tarkoittaako se, että on tullut vanhaksi, kun haluaa naapuriksi vain vanhuksia? Mietin myös tätä tuossa viikonloppuna kun sen sijaan, että olisin itse juhlimassa, manasin sitä kun muut juhlii. 

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Kun asuin muutama vuosi sitten töiden takia eri paikkakunnalla viikot, sain "nauttia" seinänaapurissa asuvasta yksinhuoltajaäidistä, jonka karjaisemat VOI JUMALAUTA ja VOI SAATANA rytmittivät aamuja ja iltoja. Iltaisin kämpästä kajahti aina epävireisesti laulettu Missä muruseni on. Teki mieli sujauttaa postiluukusta lappu, että sun muruses on varmaan pelästynyt tuota sun jatkuvaa möykkäämistä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Toi "mitä vittua?!" kajahti meidänkin yläkerran naapurista taas kerran tänä aamuna vähän ennen kello kahdeksaa. Liekö sama tyyppi? :)

pieta
Ruista Ranteessa

No niin, nyt selvis seki: sinne se siis on muuttanut! :D

Asikaine
Asikaine

Huoh! Mekkala on varmasti ahdistavaa, mutta on kyttääminenkin.

Asuin pikkuyksiössä silmätikkuna kyttääjän naapurissa. Ovi aukesi _aina_ samaan aikaan ja joka asiasta valitettiin: pihassa ei saanut juoda lasia viiniä (kaksin ystäväni kanssa pienet viinilasit kädessä aurinkoisella säällä emme voineet olla kovin häiritseviä), metelistä valitettiin myös silloin, kun en ollut kotona. Kun ikkunalaudasta lähti lista huoltoyhtiöön vikailmoituksen, jossa sanoin, että asuntooni saa tulla korjaamaan ollessani kuukauden reissussa. Tultuani kotiin listaa ei ollut korjattu, mutta naapuri oli lähetellyt kirjeitä, kuinka koko talon julkisivu homehtuu, kun en korjauttanut ikkunaa. Tulemme kohta omilla avaimilla. T. HALLITUS

Riemu repesi, kun pitkätukkainen poikaystävä muutti luokseni. Hän piti koko hieman vanhemman kyttääjäporukan viriilinä, tuntui että koko sakki nuoreni silmissä innostuksissaan muuttoautomme ajaessa pihaan. Milloin vietiin roskia väärään laatikkoon, tallottiin kukkia(!!?), pidettiin meteliä yms.

Ja, emme _oikeasti_ pitäneet jatkoja tai muita juhlia emmekä välinpitämättömästi mekastaneet tai TALLONEET kukkia. Kerran hippi nukkui ulkona(!!?#!) ja muutaman kerran tuli sekaannusta summereiden kanssa (talossa oli kaksi Asikaista), mutta kävin pyytämässä sekaannusta kiltisti ovella anteeksi. Muuten olimme ihan hyviä ystävällisiä naapureita.

Muuttaessamme olin huolissani, miten kyttäystiimin käy, kun rauhallisenoloinen seuraava asukas tuli hakemaan avaimia. Tuntui, että tiimillä oli pari vuotta hyvä yhdessä tekemisen meininki ja päiväohjelma!

Onneksi meillä on nyt ihania naapureita <3

annakarin
Anna Karin

Hhahaha, kiitos aamun piristyksestä! Paskamainen homma, mutta sun kuvailut yhdessä tekemisen meiningistä ja silmissä nuortumisesta sai repeilemään ääneen. :--D

Meilläkin oli joskus naapuri, joka ilmoitti isännöitsijälle suurin piirtein kaikesta mistä voi. Pesukone oli päällä vielä 22:03, kymmenen jälkeen kuului asunnostamme askeleiden ääniä jne.. Tosin isännöitsijä oli ilmeisesti sanonut tyypille, että ei ehkä kannata asua kerrostalossa, jos ei kestä normaaleita asumisen ääniä.

Nykyiset naapurit on ihan jees, paitsi että seinänaapurin kaksi koiraa haukkuu ja ulvoo yötä päivää. No, eivätpähän voi valittaa lapsen unikoulusta tai meidän koiran kolttosista.. :-D

Asikaine
Asikaine

Hyvä, jos kyttäyskeikka piristi aamuasi ;)

Hyvä, ettäö isännöitsijä piti puolianne nillittäjille. Meilläkin itseasiassa isännöitsijä ja taloyhtiön OIKEA hallitus piti arvostettavan diplomaattisen linjan tilanteessa. Yritti toppuutella valittajia turhista ja oli yleensä ymmärtäväinen minuakin kohtaan. Perusteli kirjekaverille, ettei timpuri yhden listan takia tule paikalle (vaikka virheilmoitus on tehty heti) ja uskoi, ettemme tallo kukkia(olin tästä aika loukkaantunut, siksi jankkaus) ja pyysi minua ystävällisesti ottamaan asunnossa asuvan poikaystävän seuraavan kerran sisälle nukkumaan..

Tsemppiä unikouluihin :)

tanjatanja
Ei Beigeä

Kerrostalossa asuessani naapuri laittoi yhtenä yönä captain jackin soimaan melko täysiä. Ei edes ärsyttänyt kun biisivalinta oli niin mieletön.

pieta
Ruista Ranteessa

Tästä tuli mieleen, että kun yhtenä jouluna olin äitini luona käymässä, naapurit päättivät aattoyönä vääntää PMMP:n Rusketusraidat täysille. Se oli niin absurdi hetki, etten oikein tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa. 

Asikaine
Asikaine

:D

Sun mies vai naapurin mies?

Miiza

Ensimmäisen oman asuntoni seinänaapuri kuunteli joka ilta Tauskia täysillä. "Sinä vain" raikui ah niin mukavasti seinän läpi. Eräät naapurit päättivät lähteä ulos (baariin?) ja teljetä kaksi susikoiraa parvekkeelle pakkaseen haukkumaan ja ulisemaan. Alakerrassani asui nuori poika hetken aikaa joka soitti tappoheviä niin, että varmasti raikui kilometrienkin päässä. Muutin asunnosta, kun alakertaan muutti narkkari.

Toisessa asunnossani oli rauhallista muuten, mutta seinänaapurin pikkukoirat (2kpl) räksyttivät jokaista rapsausta rappukäytävässä, jopa keskellä yötä haukkuivat aina postinjakajan jne. 

Nykyisessä asunnossa ei juuri naapureita kuule, kun on rivitalon päätyasunto kyseessä.

Vierailija (Ei varmistettu)

En tiedä olemmeko puolison kanssa ne naapurit helvetistä, mutta alakerran nainen tuli eräs aamu ennen kahdeksaa huutamaan ovelle ettei saanut nukuttua kun meiltä kuului metelöintiä. Emme ymmärtäneet että mikä mekkala, mitä ääniä. Toinen naapuri oli puolisoltani kysynyt myöhemmin että mitä se nainen kävi huutamassa ja sanoi ettei ole kuullut meiltä mitään ääniä. Ja erään kerran se valittaja nainen tuli kysymään että mikä tuo ääni on (joku piti bileitä ensimmäisessä kerroksessa ja tuli syyttämään meitä).
Hän ei edes tiennyt mistä ääni kuului ja oletti taas että me pidämme bileitä ja metelöimme.
Ymmärrän jos meiltä on kuulunut jotain ääniä, koska itse olen reissutyöstä tullut kotiin illalla puoli kymmenen ja eipäs siinä niin vain laiteta nukkumaan. Mutta olemme tiedostaneet että on jo myöhä emmekä ole vaihtaneet järjestystä tai alkaneet imuroida, tai puhuneet äänekkäästi.

pieta
Ruista Ranteessa

Joo no ette ainakaan ole nämä kyseiset naapurit helvetistä. 

Laura00

Olipas näitä kommentteja hauska lukea! :D Meitä on monenlaisia ihmisiä, mutta tosiaan joillakin tuo käytös menee ihan överiksi. Itse asun poikaystäväni kanssa kerrostalossa, jossa kuuluu seinän takaa säännöllisin väliajoin kuuluvaa kiroilua sekä yläkerrasta "mukavaa" riitelyä.

Lasten tömistelyt yms eivät oikeastaan haittaa, nehän ovat vain elämisen ääniä :) Kunhan eivät yötä myöten mölkkää.

En ole myöskään tämän enempää naapureihini tutustunut, eikä onneksi kukaan ole meille koskaan tullut mistään valittamaan. Oli sinänsä outoa lukea, että jossain ihan oikeasti voi olla tuollaista käytöstä että valitetaan kaikesta pienestä ja turhasta eli olemattomista asioista. Itse olisin jopa saattanut tehdä tuollaisesta poliisiasian.

Kuu (Ei varmistettu)

Minulla on tällä hetkellä pieni ongelma naapurieni suhteen: yläkertaani muutti muutama kuukausi sitten pariskunta, jotka riitelevät to-del-la äänekkäästi ja usein. Tai no, ainakin pariskunnan nainen riitelee, mutta kai siellä toinenkin osapuoli on, vaikka hänen ääntään harvemmin kuulee, haha. Erityisen ongelmalliseksi asian tekee se, että huuto alkaa yleensä aikaisintaan kymmeneltä illalla ja jatkuu siitä tunnin, pari, mikä tekee nukahtamisen aika mahdottomaksi. Pari kertaa olen herännyt huutoon jopa keskellä yötä. Luulen, että tilanteen ollessa päällä he eivät tule ajatelleeksi, että heidän riitelynsä kuuluu naapuriin todella hyvin. Tilanne tuntuu jotenkin niin kiusalliselta, että en ole kehdannut mennä pyytämään volyymin laskemista. Vaikea mennä sanomaan, että "Hei, voitteko riidellä vähän hiljempaa?". :D Onko jollain kokemuksia, miten tällaisen tilanteen voisi hoitaa "siististi"?

Toimitus
Toimitus

Huh huh, kiitoksia kaikille kommenteista! Ja tsemppiä niille, joiden naapurina on joko metelöijä tai kyttääjä. Joillekin on vaikeaa kulkea kultaista keskitietä.

Kommentoi