Päivän kysymys: Aiotko osallistua Lihattomaan lokakuuhun?

Toimitus

Aamiaispekoni – toiselle odotettu viikonlopun herkku, toiselle se viimeinen vaihtoehto.

Docventures haastaa ihmiset jälleen Lihattomaan lokakuuhun. Tempaus sai alkunsa viime vuonna, kun Docventuresin studiovieras Leo Stranius haastoi Riku Rantalan kuukauden lihattomaan ruokavalioon. Facebookissa haasteeseen ilmoittautui mukaan 30 000 osallistujaa.

Uusimman suomalaisen ravitsemussuositusten mukaan punaista lihaa tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa, mutta monet suomalaiset syövät jopa kilon verran lihaa yli tarpeidensa. Pyjamapäivä -blogin pyjama pysähtyi pohtimaan, syödäänkö heidänkin perheessään liikaa lihaa – miksi tomaattikeitto ei ole päässyt ruokalistalle pitkään aikaan? Annakarin puolestaan kertoo, että iänikuisen spagetti ja jauhelihakastike -yhdistelmän lisäksi kotona syödään nykyään enemmän pinaatti- tai pestopastaa, kalaa, sosekeittoja ja soijabolognesea.

Aiotko osallistua Lihattomaan lokakuuhun? Miksi aiot / et aio?

Kuva: All Over Press

 

Kommentit

FFFifi
Fitness Führer

En. Mä en ole kovin innoissani näistä sokerittomista syyskuista tai lihattomista lokakuista. En jaksa miettiä, että mitä voin syödä ja mitä en. Ruuan ympärillä kikkailua on niin hirveästi nykyään muutenkin.

Sinänsä näissä on ihan hyvä idea, joidenkin/joskus on hyvä miettiä sitä, mitä syö tai vaikka sitä lihankulutuksen määrää. Aika helposti se on semmoinen, mihin vaan jumittuu tottumuksen vuoksi. Itse mä en syö niin paljoa lihaa, että sitä mun omasta näkökulmasta tarvitsisi vähentää. Eikä se ole sellainen asia, mistä haluaisin luopua. Kuten ei ole sokerikaan :D Sitä, miten tuotettua lihaa ostaa, on tietysti hyvä miettiä. Tässä kuussa ja muutenkin.

iidami
Bambino

Tässä tuli jo kaikki mitä itsekin meinasin sanoa :)

Nata - White Trash Disease

Mietittiin että vois osallistua mut sit ruvettii miettii ettei olla yli viikkoon syöty lihaa himassa muutenkaa ni ehkä vähä turha väkisin osallistua haasteisiin. Ja kesästä saakka ollut tarkoituksena mennä käymään farangissa ja karamellipossuahan ei voi tod olla ottamatta siellä! :D

Tepita (Ei varmistettu)

En ole koskaan nähnyt mitään järkeä jättää joku osio ruokavaliostaan kokonaan pois. Kohtuus kaikessa niin hyvin pitäisi mennä. Itse arvostan kunnon pippuripihviä itse asiassa ehkä liikaakin, mutta kun liha on niin hyvää!
Tosin nyt ulkomailla asuessani olen tuskin kertaakaan kokannut lihaa. Ruokavalioni on itseasiassa melko vege poislukien ravintolakäynnit lounasaikaan tai viikonloppuisin.
Jokainen tarvitsee proteiinia ja vaikka pavut ja sienet voisivatkin korvata lihan ne eivät koostumukseltaan ja maultaan pääse lähellekään Le Beefiä ;)

CougarWoman
CougarWoman

Minäkään en osallistu, mutta meillä syödään muutenkin nykyään suht vähän lihaa, luulen että tuo 500g viikossa ei paljoa ylity edes kaikki (so. muutkin kuin punaiset) lihat mukaanlukien.

Suvi K.
Sisunainen

Lihaton lokakuu on mun mielestä yksi ylivoimaisesti parhaita näistä kuukausikampanjoista. Keskivertosuomalaiselle ei todellakaan tee pahaa olla kuukausi syömättä toisia eläimiä. Mietin pitkään lähdenkö tähän jollakin tasolla mukaan - vaikka kaksi kasvisruokapäivää viikossa tai ei maalla käveleviä eläimiä - mutta totesin että just nyt mulla ei ole energiaa lähteä kikkailemaan ennestään mutkallisen ruokavalion kanssa. Kasvisruokia lupaan silti yrittää kokkailla edes silloin tällöin!

marjakatariina

Itse osallistun lihattomaan lokakuuhun niin, että olen tämän kuun täysi vegaani. Lihattomalla kun ollaan oltu jo 5 vuotta. :) Musta on itseasiassa tosi kivaa haastaa välillä itseään - vaikka sen kuukauden verran. Kasvissyöjänä en ole kokenut jääneeni mistään paitsi, rakastan ruuanlaittoa ja ennen kaikkea syömistä!

Jenni_Kuperkeikkaseikka

Perhepäivähoitajan kotona ei ihan yhtäkkiä heittäydytä ruokavaliohaasteisiin, mutta ihan hyvä kyllä välillä pysähtyä miettimään niitä arkiruokiakin - eli toistuuko ne samat lihapullat ja -kastikkeet päivästä toiseen. Meillä kyllä lapset(kin) syövät kaikkia kasviksia niin tuoreena kuin kypsennettynäkin, ja esimerkiksi pinaattilätyt ovat suurta herkkua. Ehkäpä ei olekaan tarvetta eritellä liha- ja kasvisruokaa eri lokeroihin. Kaikkea kohtuudella, niin syntyy mainiota arkiruokaa.

Vielä järki tallella (Ei varmistettu)

Miksi ihmeessä aikoisin????????

sara33 (Ei varmistettu)

Aion! Siksi, koska haluan oppia tekemään monipuolisemmin kasvisruokia. Listalla ovat; pinaattikeitot, erilaiset kasvissosekeitot, kasvispihvit, linssikeitto, sipulikeitto ja mitä vaan mieleen sitten pälkähtääkin!:D Kasviksia olisi hyvä syödä paljon, joten ei pahitteeksi tällainen lihaton lokakuu sellaisellekaan, joka ei lihaa joka päivä muutenkaan söisi (kuten minäkään en syö). :)

quiero (Ei varmistettu)

En aio osallistua. Ruokavalioni on muutenkin masentavan yksipuolinen, koska hyvin suuri osa kasvikunnan tuotteista on minulta kiellettyjä (mm. pavut, linssit, herneet, soija...). En siis ajatellut kuolla nälkään tässä kuussa.

What else is there?

En erityisemmin, koska syön lihaa muutenkin niin vähän. En koskaan osta sitä kotiin jo ihan kalliin hinnan takia, mutta jos joku kiva ravintolareissu osuu eteen tai kaveri tarjoaa niin en kieltäydy. Nytkään en muista koska olisin viimeksi syönyt.

 

eviela
NOT A Wonderland

Minun kohdalla ei taideta puhua osallistumisesta, kun olen muutenkin kasvissyöjä? En kyllä muutenkaan ole näihin kuukausihommeleihin vaan panostan mieluiten koko vuoden terveellisiin elintavoihin :) Mikä tarkoittaa omalla kohdallani vatsani/kroppani kuuntelemista. Tällaiset teemakuukaudet on kuitenkin ihan hyviä sillä se saa monet miettimään omia elintapojaan, joita ei muuten pysähtyisi miettimään. Ja joku voi osallistuessaan oppia jotakin uutta, lokakuussa esimerkiksi paljon uusia hyviä kasvisruokareseptejä, jotka pääsisivät käyttöön myöhemminkin :)

Osaako joku listata muuten jokaiselle kuukaudelle tuon teeman?
Mielenkiinnosta haluaisin tietää!

eviela
NOT A Wonderland

Vai onko jokakuukaudelle jonkinmoista teemaa edes keksitty?

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

En aio, just ollaan saatu taas hirvi pakkaseen pari viikkoa sitten ja poroerotuskausi on aluillaan.

Sen sijaan tehotuotettua lihaa vähennetään taas kun on parempaakin saatavilla.

minsu
Mainostaulujen takana

En osallistu. En ole syönyt lihaa 19 vuoteen enkä aio sitä koskaan enää syödäkään. En myöskään kaipaa sitä missään muodossa. Minulle jokainen kuukausi on lihaton.

En itse ymmärrä sitä että liha pitäisi "korvata" jollakin, että jokin toinen ravintoaine toimisi lihan korvikkeena. Toisin sanoen ruoka olisi perustaltaan sama mutta liha vain vaihdetaan johonkin toiseen aineeseen, mieluiten vielä niin että vaihdos olisi mahdollisimman huomaamaton. Minusta kasvisruokaa pitää/kannattaa lähestyä ihan omana itsenään, ei minään muokattuna liharuokana. Sienet sieninä, tofu tofuna ja ruoka rakennetaan niiden ympärille ja niiden kautta.

Kommentoi