Päivän kysymys: Käytätkö hormoniehkäisyä?

Toimitus

Mielialanvaihtelut, seksihalujen väheneminen, päänsärky, pahoinvointi, satunnaiset vuodot... Hormonaalinen ehkäisy estää raskauden oikein toimiessaan, mutta kaikille naisille lääkkeet eivät sovi.

Aihe on puhututtanut yhtä jos toista lilyläistä viime viikkoina. Pupulandian Jenni pohtii blogissaan, miten e-pillereiden käytön lopettaminen vaikuttaa ihon hyvinvointiin. Mamalion puolestaan kertoo harkitsevansa siirtymistä Fertility Awardness Methodiin, jossa tarkastellaan oman kehon muutoksia ja selvitetään erilaisin keinoin varmat päivät.

Käytätkö sinä hormoniehkäisyä? Miksi käytät / et käytä?

Kuva: All Over Press

 

Kommentit

jermia
Itärajapakolainen

Käytän Yasmin -merkkisiä e-pillereitä, sillä ne helpottavat kuukautiskipujani, säännöllistävät kiertoani sekä tietysti hoitavat myös ehkäisyn virkaa parisuhteessa. Ongelmia ei ole toistaiseksi ollut, joten en ole nähnyt tarvetta vaihtaa tai lopettaa.

siiiipo (Ei varmistettu)

Käytin erilaisia hormoniehkäisymuotoja 15-vuotiaasta 27-vuotiaaksi. Kun lopetin halusin seksiä tuplasti enemmän ja se myös tuntui paljon paremmalta! Lisäksi painoa putosi n. 10kg ja on outoa, miten painon kurissa pitäminen on nyt paljon helpompaa. Ennen sai olla tosi tarkka siitä, mitä suuhunsa laittoi. Nykyisin käytän ehkäisytietokonette ja se on nyt n. Vuoden minulla ollut ja toistaiseksi, ei ole pettänyt. Olen ollut tyytyväinen. :) Ehdoton ei hormoneille ainakin minulta!

siiiipo (Ei varmistettu)

Se tosin pitää mainita, että menkkakivut on melko kovat, yhtä kipeät kuin ennen ehkäisyn aloittamista, mutta kestän sen, sillä muuten joutuisin syömään hormoneja loppuelämäni. Kivut tuskin koskaan loppuvat. :D

Niiiiiiinu (Ei varmistettu)

Käytin e-pillereitä 16-vuotiaasta 25-vuotiaaksi, ja lopettaessani halusin vain testata, että kehoni alkaisi taas toimia normaalisti ilman hormoneja ja sitten tarkoituksena oli aloittaa pillerit uudestaan. Kävi kuitenkin niin, ettei kuukautisia kuulunut vielä puolen vuodenkaan jälkeen ja menin asian takia lääkäriin. Ilmeni, että kehoni koko hormonitoiminta oli sekaisin; minulla aloitettiin kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkitys ja aivoistani löytyi hyvälaatuinen kasvain, joka sekoitti muidenkin hormonien toiminnan. Nyt, reilun vuoden jälkeen ja kaikkien lääkitysten alkaessa vihdoin pelittää olen saanut "nauttia" jo kolme kertaa luonnollisista kuukautisista. Osa lääkäreistä yrittää edelleen tyrkyttää minulle e-pillereitä, mutta muutamat ovat sanoneet, että mikäli joskus haluan tulla raskaaksi, ei kannata enää sekoittaa oman kehon hormonitasapainoa aloittamalla hormonaalinen ehkäisy.

En tiedä, aiheuttivatko pillerit minulle kaikki nämä ongelmat, mutta suhtaudun kyllä aika negatiivisesti e-pillereihin kaiken tämän jälkeen.

siiiipo (Ei varmistettu)

Se on kyllä tylsää, että osa lääkäreistä oikeasti niitä TYRKYTTÄÄ. Itse kerroin, että jos vauva nyt alkaa tulla, sitten tulee. Hormoneita en halua ja kun lapsia on tarpeeksi, panen piuhat poikki. SILTI: "mutta tässä olisi tälläinen ihan uusi luonnonmukainen vaihtoehto"...

Pearls & feathers

Minä syön hormoneja pakon sanelemana. Sairastan melko ärhäkkää endometrioosia ja sen vuoksi syön e-pillereitä, jotka pitävät sairauteni edes jonkun verran kurissa. Onnekseni en ole kärsinyt pahemmista ongelmista e-pillerien vuoksi. Seksiä tekee ehkä hieman vähemmän mieli mutta muita isoja vaikutuksia en ole huomannut, joten pillereiden edut omassa tapauksessani ohittavat niiden haitat heittämällä. Olin jokunen vuosi sitten pari vuotta syömättä pillereitä ja se oli todella raskasta henkisesti ja fyysisesti kun endometrioosi oli valloillaan. 

Jos voisin, olisin melko varmasti ilman e-pillereitä. Vaikka toisaalta ei kyllä mikään kondomien kanssa räveltäminenkään houkuta..

CougarWoman
CougarWoman

Käytän, ja syön niitä jopa useita kuukausia surutta tauotta. En halua sählätä kondomien kanssa, ja vaikka lapsia en haluakaan, sterilisaatio pelottaa. (Enkä halua miestäni steriloitavan, sillä mitä jos ja seuraava vaimoke haluaakin lapsia.)

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen raskaana, joten luonnollisesti en juuri nyt ehkäise mitenkään.

Ennen raskautta käytössä oli kuparikierukka, jota ennen Yasmin-pillerit noin 8-9v ja hetken myös Cerazettet (minipillerit). Yasmineihin olin erittäin tyytyväinen, mutta jouduin lopettamaan käytön aurallisen migreenin vuoksi. Pillerit vaihdettiin Cerazetteihin, joihin kehoni ei kuitenkaan vuoden aikana tottunut, vaan vuodot olivat epäsäännöllisiä ja epämääräsiä. Tein raskaustestejä jatkuvalla syötöllä ja kuukautisiin ei voinut mitenkään varautua. Ajankohta, kesto ja vuodon määrä oli mahdoton ennakoida, joten halusin kokeilla hormonitonta ehkäisyä. Kuparikierukka oli käytössä reilun vuoden. Toimiva ehkäsykeino, eikä häirinnyt omaa kiertoani, joka on varsin säännöllinen. Mutta jo valmiiksi runsaat ja kipeähköt kuukautiset lähtivät lapasesta, jolloin pari päivää kuusta meni aina kiputokkurassa ja runsaan vuodon kanssa tapellessa.

Raskauden jälkeinen ehkäisy mietityttää. Harkinnassa on hormonikierukka tai ihan vain kondomit. Hormonikierukka luultavasti sopisi ihan hyvin, mutta pelkään jo etukäteen, että kuukautiseni olisivat jälleen epäsäännölliset ja ärsyttävät. Pelko perustuu täysin kokemukseeni minipillereiden kanssa. Minipillereiden kanssa monilta jää kuukautiset kokonaan pois. Itselläni meni vain systeemit sekaisin. Hormonikierukka käsittääkseni jättää myös monilla kuukautiset pois, mutta kehoni tuntuu järjestävän jonkinlaiset kuukautiset vaikka väkisin.

Hopeless_Drama (Ei varmistettu)

Joo härregyyd niitä Cerazetteja! Itselläni on kanssa aurallinen migreeni, ehkäisy vaihtoehdot lähinnä kohdallani minipillerit, kondomit tai ei mitään. (Tällä haavaa Swoon. ;)) Kokeilin kanssa Cerazetteja 2kk:n alkupahoinvointi, sen jälkeen olo piristyi, tosin todella voimakkaat PMS-oireet, menkkojen väli vaihteli 2vk:sta kuukauteen ja menkat saattoi kestää 3pv-2vkoa ja vuodot saattoi olla tosi niukat tai todella runsaat. Typerintä oli se että pilsut kuivattivat alapään limakalvoja niin että farkut jalassa istuminen saattoi sattua. :D Kun lopetin menkat oli vuoden vielä tosi epäsäännölliset. Kipeistä kuukautisista pääsin eroon kun kaks vkoa ennen alkamisia tein 2h:n treenit per päivä, gyne ehdotti tätä kokeeksi, toimi.

paulahelena
ALUAP

en oo ikinä käyttänyt enkä haluais koskaan käyttääkään, ahdistaa ajatus jostain hormonisekamelskasta omassa kropassa. koska mun mielestä seksi kuuluu avioliittoon, ei oo tarttenu mitään vuosien kortsusäätöä ja nythän tässä on pari vuotta ollu tää melko tehokas raskaus-vauvakombo ehkäisemässä (myös seksihalukkuutta/-mahdollisuuksia...) :D saas nähä millasina menkat tulee megatauon jälkeen!

innaliinu (Ei varmistettu)

Minulla oli kahden vuoden ajan käytössä hormonikierukka. Ehti olla käytössä kaksi vuotta kunnes minulla todettiin rintasyöpä. Rintasyövän sairastaneelle ei suositella hormonaalista ehkäisyä. Olen 42 vuotias, kaksi lasta

Käytin 3,5 vuotta, koska ajattelin 19-vuotiaana pillereiden olevan ainoa oikea ehkäisykeino. Ja niin käteväkin. Mulla tuli huomattavaa oiretta lähinnä ihon kuivuudessa ja herkkyydessä yasmineista, jotka helpottuivat gestodylaniin (?) vaihdettuani. Lopetin ne kuitenkin tänä keväänä poikaystävän muutettua toiselle paikkakunnalle kesäksi ja haittavaikutuksista valveutuneena (kiitos trendi ja google :)), ja pian alkoivat halut palata ja mielialakin alkoi tuntua paremmalta, vaikken varsinaista muutosta siinä ollut aiemmin huomannutkaan.

Kokonaisuudessaan olotila on parempi ilman pillereitä, mutta huonona puolena sanoisin sen, että aina suhteellisen hyväkuntoisena pysynyt ihoni on alkanut puskea pientä hormoninäppyä otsaan ja leukaan. En kuitenkaan koe sen häiritsevän elämääni niin paljoa, että viitsisin enää uusia hormoneja testailla. Ja yllättävää kyllä, kuukautiskiertonikin on lopettamisen jälkeen pysynyt säännöllisenä. Ovulaatiosta en osaa sanoa mitään, koska kondomia kuitenkin käytämme ehkäisynä, mutta kaipa se säännöllinen vuotokin suht hyvä merkki on. :)

En aio enää hormoniehkäisyyn palata, ja olemme poikaystäväni kanssa olleet ihan tyytyväisiä kondominkin käyttöön, vaikka seksielämämme taas yhteenmuuton jälkeen on vilkastunut. :)

Suvi K.
Sisunainen

Minipillerit on ainoa tapa pitää mut työkykyisenä enemmän kuin kolme viikkoa neljästä. Piste.

Vierailija (Ei varmistettu)

En käytä. Söin pillereitä ilman ongelmia noin kymmenen vuotta sitten. Ongelmia tuli vasta kun jätin pillerit tauolle. Hormonitoiminta oli aivan sekaisin, kuukautisia ei tullut puoleen vuoteen, huimasi ja turvotti. Päätin, etten vapaaehtoisesti enää moiseen kroppaani altista.

quiero (Ei varmistettu)

Kaikkien kokeilujen jälkeen olen päätynyt hormonikierukkaan, joka on kaikista huonoista vaihtoehdoista vähiten huono. Aloitin e-pillerit 15-vuotiaana epäsäännöllisten vuotojen takia. Aluksi käytössä oli Yasminelle, mutta jonkin aikaa niitä syötyäni ymmärsin, että ne olivat syynä mielialan heittelyyn. Siitä alkoikin hormoniehkäisyhelvettini. Minipillerit aiheuttivat anemisoivan vuodon (samasta syystä ehkäisykapseli joutui banniin), mikään yhdistelmäehkäisy ei toiminut vaan aiheuttivat mielialojen heittelyä. Ehkäisyrengas oli ihana, mutta verenpaineeni kohosivat sen kanssa vaarallisiin lukemiin. Lisäksi kärsin emättimen lihasten tahattomasta kramppaamisesta eli vaginismista, jota ehkäisyrengas pahensi. Tehokas ehkäisykeino, kun ei emättimeen saanut laitettua mitään :D Tavallisia kondomeita en voi käyttää ja lateksittomat maksavat aivan liikaa, sillä olen parisuhteessa ja seksielämämme on aktiivinen. Varmat päivät eivät minulla toimisi, kun kuukautiskierto on 3-6kk. Olen siis tyytynyt hormonikierukkaan, joka on kyllä niukentanut ja säännöllistänyt vuotoja, mutta ihoni on kamalassa kunnossa enkä tiedä onko mielialanikaan kovin hyvä hormonikierukan kanssa.

Ennen omia taisteluitani naiivisti luulin, että kyllähän aina vaihtoehtoja löytyy, mutta itseltäni ne ovat loppu. Pahimmillaan käytin seurustelukumppanin kanssa keskeytettyä yhdyntää "ehkäisykeinona", kun väsyin kokeilemaan. Olen päättänyt, että lasten hankkimisen jälkeen minulta menee piuhat poikki, jotta saan nauttia omasta itsestäni ilman lisähormoneita.

Silkkitassu

käytän hormonikierukkaa, koska en usko muistavani ottaa minipilleriä päivittäin eikä meillä ole seuraavaan viiteen vuoteen aikomusta hankkia lisää lapsia. 

nansk

Kapselin käyttäjä täällä, moi. Se sisältää vain keltarauhashormonia (vastaa muistaakseni minipillereitä?) Käytössä ollut kolme ja puoli vuotta, vaihdettiin uuteen huhtikuussa, eli olen ollut tyytyväinen. Vaihtotoimenpide oli toki vähän epämiellyttävä, kapseli kun koteloituu ja sitä piti vähän ronkkia...

Olen niin lahopää, että unohtelen pillereitä, ja tämä on hyvin varma keino raskaudenehkäisyyn, mikä menee itselläni kaiken muun edelle - tämän takia käytössä myös kumit. Vuotoa on ollut viimeksi joskus juhannuksen tienoilla, mikä ei haittaa ollenkaan. Kierukat vaihtoehtoina eivät lämmitä mieltä ollenkaan, kun kaikki kuulemani kokemukset kertovat erittäin runsaista ja kivuliaista vuodoista, kun tällä hetkellä niitä tulee joskus jos tulee, eivätkä tunnu missään. En ole ostanut terveyssiteitä moneen vuoteen, kun en mitään niin radikaalia tarvitse.

En tiedä mitä teen kahden ja puolen vuoden päästä, kun tästä loppuu tehot. Voi tietysti olla että siihen mennessä päätänkin, että haluan kuitenkin lapsia, ei voi tietää. (Ikää silloin melkein 25, joten ihan mahdollista että alkaa biologinen kello tikittää, who knows.) Toisaalta kiinnostaisi tietää, miten oma kroppa toimii täysin ilman ylimääräisiä hormoneita ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun olin 16 - paranisiko halukkuus, olisivatko vuodot tasaisia?, mutta kuten aiemmin mainitsin, en (ainakaan tällä hetkellä todellakaan) tahdo lapsia, enkä luota kumeihin ainoana vaihtoehtona.

hmpv (Ei varmistettu)

Vuoden verran kerkesin olla ilman ja olihan se kivaa, kun ei ollut sitä nestepöhöä eikä mielialat heitelleet miten sattuu.

Nyt oon juuri palannut takaisin Nuvaringin käyttäjäksi, koska kumeilla pelaaminen ärsyttää, finninen naama ärsyttää ja ne sairaat menkkasäryt ärsyttää.

Kahvin parhaaksi

En nyt, kun olen raskaana! Mutta muutamaan otteeseen olen vuosien aikana käyttänyt, eikä mulle tullut ikinä mitään kamalia oireita. Minipillereiden kanssa ei edes tarvinnut kärsiä menkoista. Pillereiden lopettamisen jälkeen niitä sai kyllä sitten jonkin aikaa odotella. 

eviela
NOT A Wonderland

Käytän itse e-pillereitä, sillä itselle ei tule kysymykseenkään kortsuilla sähläily (plus on vaikea löytää niistä sellaisia, mitkä alapääni hyväksyy). Olen kokeillut myös pelkkällä keltarauhashormonilla toimivaa ehkäisyä, mutta itselleni se ei sopinut lainkaan: sain niistä juuri sellaiset oireet, mitä muut saavat usein yhdistelmäpillereistä. Oma kroppani meni siis totaalisen sekaisin ja oli pakko poistattaa se ennen aikojaan. Kuparikierukka pelottaa haittavaikutustensa takia, itse kun olen onnekas niukkavuotoinen ja (lähes) menkkakivuton ja näin haluaisin asian pitää jatkossakin. E-pillereitäkin kokeillut aikoinaan erilaisia (aknen vuoksi vaihdettu), mutta mitkään vaihdetuista eivät käyneet. Nykyisen kanssa ei ollut mitään ongelmia koskaan ja ollut monia vuosia jo käytössä. Olen välissä ollut syistä xyz hetken ilman pillereitäkin enkä ole (tai kukaan muukaan ole) huomannut minussa eroa pillereittä kuin mitä olen tämän pillerin kanssa. Eräs pilleri oli kyllä sellainen, että piti kesken liuskan lopettaa, sillä se teki minun ja erityisesti miehekkeeni elämästi helvettiä :D En usko koskaan testaavani myöskään tuota "varmat päivät" ehkäisyä mistä nyt puhuttu nousevissa määrin, sillä haluan harrastaa seksiä silloin kun haluttaa enkä silloin kun jokin ihme laite sanoo sen olevan okei.

niiskumamma (Ei varmistettu)

Minulla on viimeksi ollut Mirena- hormonikierukka neljän vuoden ajan. Otettu pois, jotta voisin tulla raskaaksi. Se laitettiin lasteni syntymien jälkeen. Minulle ei tullut siitä kuin positiivisia vaikutuksia. Eli kuukautisia ei ollut koko aikana ja mieli oli ihan normaali. Kaikki halut kohdillaan kun ei tarvinnut pelätä raskautta eikä harmitella menkkoja. Mitään kipuja ei ollu laitettaessa eikä poistettaessa. Eikä paino noussu. En tiedä sopiiko vain synnyttäneille.
Aiemmin mulla ollu pillerit, minipillerit ja rinkulat. Rinkulat oli ihan ok. Minipillerit aiheutti kolmen viikon vuodot viikon tauoilla ja pillerit päänsäryt.

viimis (Ei varmistettu)

En käytä enää minkäänlaista hormonaalista ehkäisyä. E-pillereistä lihon aina noin 20 kg, mutta paino putoaa pillereiden lopettamisen jälkeen parissa kuukaudessa takaisin normaalipainoon. Tämä on käynyt kolmesti, eri pillerimerkeillä (yhdistelmäpillerit. Keltarauhashormonin piti siirtää kuukautiskiertoa, mutta turposin palloksi ja tiputtelin silti sen kymmenen päivää, mitä niillä kuukautisia siirsin aikanaan. Jopa hormonikierukka, jonka pitäisi sopia muka kaikille, aiheutti järkyttävät PMS-oireet joka kuukausi 10-14 päiväksi(!), vaikka ensimmäiset 6 kuukautta vuodin ja seuraaviksi 6 kuukaudeksi kuukautisvuoto katosi kokonaan. Silti tosiaan PMS ilmaantui, turposin, kärsin huimauksesta ja viimeiset kolme kiertoa myös oksentelin pari päivää kuukautisten odotetun alkuhetken tienoilla. Ymmärrettävästi tein muutaman turhan raskaustestin rajun oireiluni takia. Vuoden kuluttua asennuksesta poistatin kierukan ja oireet katosivat parissa viikossa. En huoli enää mitään hormonivalmisteita kehooni, kiitos. En edes niitä "hellävaraisia", koska en halua leikkiä terveydelläni - ja mielenterveydelläni.

suvitus (Ei varmistettu)

Söin e-pillereitä kahdeksan vuotta ja luulin, etteivät ne aiheuttaneet mitään haittavaikutuksia. Kunnes lakkasin syömästä! Päänsäryt, joista pahimmillaan kärsin kolmena-neljänä päivänä viikossa, katosi heti. Haluttomuus, jonka luulin olevan osa persoonallisuuttani, katosi myöskin, ja meno oli kuin vastarakastuneilla teineillä! Päänsäryistä ravasin myös monella eri lääkärillä, ja kukaan ei vihjannut että pillerit voisi olla syynä, mistä olenkin vähän katkera. Turhaan kärsin vuosia. Ainoa huono puoli oli näppyinen iho, mutta toisaalta pillereillä oli välillä hyvinkin kuiva ja herkkä, joten en tiedä menikö sekään niin pahasti huonommaksi. Tällä hetkellä raskaus hoitaa ehkäisyn virkaa mutta on kyllä mietityttänyt, mitä sitten tehdään kun ehkäisy on taas ajankohtaista. E-pillereihin en enää koske, muukaan hormonaalinen ehkäisy ei houkuttele. Todennäköisesti päädytään varmojen päivien ja tarvittaessa kondomin yhdistelmään.

What else is there?

En oo koskaan käyttänyt, toivon ettei tarvetta tulisikaan. Ei ole ollut vakikumppania eikä mitään muitakaan vaivoja (:D).  

Inhotti kun luin jonkun artikkelin siitä miten e-pillerin hormonit päätyy usein suoraan vessanpöntöistä viemäreihin ja ympäristöön, ja ovat vaikuttaneet joillain alueilla kalojen hormoonitasoihin. :(

 

Nata - White Trash Disease

Aina kun lukee juttua e-pillereistä niin puolet kommentoijista on sitä mieltä että niiden syöjät ovat ihan vinksahtaneita hormonihirviöitä ja puolet taas sitä mieltä että pillerit blokkaavat kaikki tunteet ja halut.

P.s. ehkä vika ei olekaan pillereissä?

Katrin (Ei varmistettu)

Sulla tuntuu olevan usein (väheksyvä) mielipide ja tietoa joka asiasta. Vähemmän vihamielisyyttä, enemmän hyviä fiiliksiä <3

Aiheeseen liittyen: olen syönyt pillereitä useita vuosia, sitten pitänyt pidempään taukoa, syönyt taas ja taukoillut. En ole havainnut eroa pillereitä syövän ja pillerittömän minun välillä, minkä vuoksi syönkin niitä taas, sillä olemme puolisoni kanssa kokeneet sen helpoimmaksi ratkaisuksi tässä elämäntilanteessa. Ainoa mikä huolettaa on pillereiden ympäristövaikutukset, kun ne hormonit päätyvät vesistöihin ja elinympäristö kemikalisoituu.

Salasalo
Vapaampaa pudotusta

Ei tietenkään vika ole hormoneissa, vaan useimmat tietenkin ovat hulluja frigidejä luonnostaan. Ja kaupan päälle vielä hormonivainoharhaisia. Semmosta se on. 

Yhdellekään, joka on kokenut PMS:n, ovulaatioon liittyvän seksihimon tai ylipäätään mitään hormoneihin liittyviä tunnevaihteluita, ei luulisi olevan epäselvää, mitä hormonaalinen tila voi psyykelle tehdä. Toki vaikutus voi olla myös myönteinen, jos pillereillä esim. saadaan aikaiseksi jonkinmoinen suht. hyvävointinen, stabiili tila. Toisinaan sitten taas saadaan aikaiseksi tasainen vitutus ja ikuinen PMS. Oisin itse ollut aika helpottunut, jos joku olisi ekan Mercilon-kokeilun kohdalla tajunnut ajoissa sanoa, että "ehkä SINÄ et olekaan mennyt pilalle, syy voi olla myös pillereissä".

en käytä enää. käytin monta vuotta mutta lihoin aika paljon ja aloin saamaan todella pahoja migreeni-kohtauksia. lopetin hormoonit, paino suli pois ja migreenit loppui. 

Olga (Ei varmistettu)

En käytä, sillä en halua sekoittaa kroppaani ylimääräisillä hormoneilla, vaikka YTHS hormoneja tuputtaakin. Keskustelin YTHS:llä sekä yleislääkärin että gynekologin kanssa ehkäisystä ja molemmat kirjoittivat vasten tahtoani reseptin hormoniehkäisyyn - toinen e-pillereihin ja toinen hormonikierukkaan. Kerroin haluavani hormonittoman ehkäisyn (jonkin muun kuin tällä hetkellä käytössä olevan kondomin) eli kuparikierukan, mutta siihen ei suostuttu, vaikka periaatteessa mitään kuparikierukan käytön estävää tekijää ei ole. Olen parikymppinen vakaassa parisuhteessa oleva opiskelija eikä kuukautisten kanssa ole ollut juuri mitään kipu- tai runsausongelmia.Vasta-argumentteina käytettiin muun muassa että "hormonit ovat nykyaikaa", "vaihtuvien kumppanien kanssa tulehdusriski on suuri", "kuparikierukan asentaminen on liian suuri toimenpide kun et ole tätä ennen käynyt gynekologilla". Kaiken huippu oli lääkäri, joka kehotti hankkimaan lapsia, jos haluan pitää kiinni luonnollisesta hormonitoiminnastani.

eviela
NOT A Wonderland

Nyt tuli semmonen melkosen wtf olo. Toivottavasti löydät itsellesi sopivan lääkärin/gynen!

MuuMuu (Ei varmistettu)

"kuparikierukan asentaminen on liian suuri toimenpide kun et ole tätä ennen käynyt gynekologilla".
Whaa? Ihan samalla vaivallahan se menisi kuin sen hormonikierukankin asentaminen, mutta siihen kuitenkin olisivat suostuneet. Ja että ärsyttää tuo oletus, että kaikkihan panevat aivan random tyyppejä ilman kumia koko ajan.

Salasalo
Vapaampaa pudotusta

Ainakin Tampereen YTHS:llä on kuulemma yksi, hmmm... vahvasti hedelmällisyysaspektia painottava gyne. Hän mm. yllyttää sitkeästi opiskelijoita lisääntymään ja jättämään pillereitä pois. Oisko sama tapaus? :)

Helsingin YTHS:llä kävi mutkattomasti kuparikierukan hommaaminen. Asennuskin oli helppo.

Olga (Ei varmistettu)

Voi kyllä, Tampereen YTHS:llä tämäkin tapahtui ja varmaan puhutaan juurikin samaisesta gynekologista. Voihan nenä, että satuin juuri kyseisen gynen vastaanotolle!

Söin monta vuotta pillereitä laatat putkeen, kunnes vaihdoin ehkäisykapseliin, kunnes sekin otettiin pois ja annettiin mahdollisuus lapsenteolle. Kärsin ennen hormonaalisen ehkäisyn aloittamista JÄÄTÄVISTÄ kuukautiskivuista, ja söin sen takia gynen luvalla laattoja putkeen. 

Nyt, vuosi ilman hormonaalista ehkäisyä, mitä mä sanoisin.. paino on pysynyt samana, PMS-oireet ovat melko selkeät, kuukautiskierto heittelehtii parilla päivällä ja vuoto on niin runsasta, että eöh... Iho vähän tuppas kukkimaan, mutta on nyt rauhoittunut. Kivut ovat pysyneet kohtuullisina, välillä on vähän hankalampaa ja varaudun kyllä särkylääkkein.

Tulevaisuudessa, riippuen nyt josko sitä säännöllistä ehkäisyä milloin seuraavaksi tarvii, elättelen toiveita kuparikierukasta koska kalat jne. Seksin harrastaminen oman aviomiehen kanssa kortsu välissä nyt vaan on jotenkin vähän... epäluonnollista.

Hem Buggah

Söin kuutisen vuotta e-pillereitä, kunnes jalkaan ilmaantui laskimotukos. Siihen jäi sit hormonaaliset ehkäisyt. Sinänsä harmi, koska mitään muita haittavaikutuksia pillereistä ei mulle tullut, päin vastoin: iho oli parempi, rinnat ei aristanu eikä menkkakipuja ollut ollenkaan. Nyt luomuna tuollaista pikkukiusaa on useammin. Tietysti myös seksi muuttui vähän toisenlaiseksi, kun piti miehen kanssa siirtyä takaisin kondomeihin. Ehkä jossain vaiheessa kokeilen kuparikierukkaa, mutta just nyt ajatus ei vielä houkuttele; tuttavapiirissä kun on syntynyt useampikin "kierukkavauva", niin luottamus kyseistä ehkäisyvälinettä kohtaan on vähän karissut.

honeychile

Voitaisiinko tämän jälkeen keskustella jostain muusta, ainakin toimituksen taholta? Eiköhän se ole tullut nyt jo selväksi, että osalle sopii, osalle ei. 

sepuli (Ei varmistettu)

Olen 21-vuotias soria neito. Aloitin 16-vuotiaana e-pillereiden käytön, mitä jatkoin pari vuotta ja lopetin. Rupesin seurustelemaan kolmisen vuotta sitten poikaystäväni kanssa ja ehkäisymuotona käytimme kondomia. Jotenkin siinä pääsi sitten käymään niin, että tulin raskaaksi. Tein abortin. Hoitava lääkäri kirjoitti e-pillerireseptin. Söin pillereitä vuoden niin ja näin, miten muistin. Vuotoja tuli milloin sattuu kun saatoin joskus muistaa, etten ole toissapäivän jälkeen muistanut pilleriä syödä. Päätin kokeilla jotain muuta ehkäisykeinoa ja päädyin ehkäisykapseliin, joka asennettiin minun vasempaan käteen viime vuoden marraskuussa eli noin vuosi sitten. Pelkkä keltarauhashormoni ei minulle sovi. Vuoden aikana halukkuus on laskenut minulla hyvin paljon, mielialani heittelevät ja saatan sekunnissa muuttua iloisesta ja onnellisesta vihaiseksi ja masentuneeksi. Naamaani tulee hormonifinnejä, jotka ei välttämättä puhkea ollenkaan, törröttävät vain jossain kipeänä tovin ja lähtee vähin äänin. Kuukautisia ei ole tullut kuin pari kertaa koko vuoden aikana, eikä niitäkään voi oikein kuukautisiksi sanoa. Lähinnä ruskeaa kuivunutta vuotoa. Viimeksi sitä tuli melkein kolmen viikon ajan, eikä sekään taida olla ihan normaalia..
Toisin sanoen siis, en ole tyytyväinen ehkäisymenetelmääni, mutten pysty sitä muuhunkaan vaihtamaan. Pillereitä en muista syödä eikä kondomitkaan ole mistään kotoisin. En ole valmis vielä äidiksi. Selibaattikaan ei kiinnostaisi, mutta onneksi siihen suuntaan ollaan kovasti muutenkin menossa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä, sillä e-pillerit sopivat minulle täydellisesti. Ei tietoakaan lihomisesta, haluttomuudesta, turvotuksesta tai mood swingseistä. Vuotoja voi skippailla ja ehkäisytehoon voi luottaa. Ihanan helppo ehkäisymuoto. :)

Salasalo
Vapaampaa pudotusta

En käytä. Kuparikierukka on palvellut loistavasti jo 10 vuotta, vaikka olen synnyttämätön.

E-pillerifarssi oli kohdallani jotain ihan järkkyä. Mercilonien kanssa olin jatkuvasti sellaisissa fiiliksissä kuin nykyään olen vain PMS-oireissa: itkuinen, vihainen, koko ajan pinna kireällä. Yasminien kanssa taas olin mukavanpulskea, punaposkinen ja sisustusintoinen, eli ikään kuin jonkinlaisessa alkuraskauden hormonijamassa.Tavallaan ihan jees, mutta seksi ällötti niin paljon, että meinasin oksentaa, kun television romcomissa pariskunta suuteli. Ehkäisyteho siis oli suorastaan ennennäkemätön!

Parhaiten hormonaalisista vaihtoehdoista sopivat minipillerit, mutta ne piti jättää migreenien vuoksi pois. 

T: Sanna

 

 

Rouseliinios (Ei varmistettu)

Käytin e-pillereitä 3 vuotta. Syy oli menkkakivut. Omat kipuni ovat sieltä kamalimmasta päästä. (Menkat 6-9 päivää, josta 4 makaat sängyn pohjalla. "Liikunta auttaa" Mitä jos ei pysty liikkumaan edes vessaan?) Pillerit helpotti kipuja. Ei poistanut. Nyt menkat oli siedettävät (kesto 5 päivää, josta 1-2 päivää sängyn pohjalla) Mutta koska miedot pillerit ei auta kipuihin oli omani 3mg. Ja olen muutenkin ailahtelevainen jne. Mieliala vaihtelut olivat kamalia. Seksihalut melkein loppui.

Nyt olen ollut melkein kuukauden ilman pillereitä. Seksihalut on tulleet takaisin. On parempi olo, eikä ole hirveitä mielialavaihteluita. Odotetaan ne menkat. Toivottvasti ne olisi edes siedettävät.

Vaikka pillerit oli helpot. Tiesi koska menkat tulee. Niitä pystyi siirtämään ja ne hoitivat samalla ehkäisyn. Eivät ne silti ole sen mielialavaihteluiden arvoiset.

Saranda
Tyhjä ajatus

Aloitin e-pillerit 17-vuotiaana aknen takia. Kaksi vuotta myöhemmin iho oli jo loistokunnossa, ja lopetin pillerit. Ei mennyt kauaa ennen kuin näppylät alkoi tulemaan yksi kerrallaan - ja muutama ylimääräinenkin - takaisin. Seuraavalla gynekäynnillä lääkäri oli sitä mieltä, että niiden syöminen kannattaa jatkaa, varsinkin jos aion käyttää niitä tulevaisuudessa ehkäisyyn (ettei tarvitse aina lopettamisen jälkeen ottaa ne riskit, jotka kuuluvat pillereiden aloittamiseen ja ettei järkytä kroppaa jatkuvilla on/off -syömisillä).

Siitä asti olen ollut nössö lopettamaan taas mutta joku päivä! Ne on sopinut mulle tosi hyvin eikä ole ollut mitään sen kummempia sivuvaikutuksia/muutoksia, mutta keinotekoisten hormoonien syöminen ällöttää kyllä joka aamu. Mutta niin ällöttää omat näppylätkin.

Mutta joo, joku päivä :D

nananan (Ei varmistettu)

En käytä hormonaalista ehkäisyä. Olen sinkku, joten kondomit ovat oikeastaan ainoa järkevä ehkäisymenetelmä, kun seksiä on epäsäännöllisesti ja partnerit vaihtuvat... Ja vaikka on tullut seurusteltuakin tai tapailtua pitemmän aikaa samaa herraa, niin näissäkin tilanteissa ei ole tullut mieleen vaihtaa hormonaaliseen ehkäisyyn, koska kondomit ovat toimineet ihan hyvin.

Kaveri hehkuttaa toisinaan, kuinka paljon mukavampaa on harrastaa seksiä ilman kondomia, johon minä voin vain vastata, että onneksi en tiedä paremmasta. 8)

kuu (Ei varmistettu)

Käytän minipillereitä, yhdistelmäpillerit eivät sovi suvun sairausriskin vuoksi. Lopetin pillereiden käytön yleisen trendin vallitessa, ja käytimme poikaystävän kanssa kondomia noin 1,5 vuotta. Aluksi kondomi oli ihan ok, mutta pikku hiljaa seksielämämme huononi. Toki tähän saattoi vaikuttaa muutkin elämänasiat. Nyt olen käyttänyt minipillereitä taas yli vuoden, ja huomaan selkeän parannuksen seksin laadussa. Läheisyyden kokemus on voimakkaampaa ilman kondomia. En ole saanut yhdistelmä- enkä minipillereistä minkäänlaisia haittavaikutuksia. Kuvittelin, että minipillerit lihottivat ja veivät haluttomuutta, mutta luulen, että kyse oli vain elämäntilanteesta, mielikuvituksesta ja parisuhteessa tapahtuvasta yleisestä lihomisesta. Nyt minulla ei ole haluttomuutta eikä lihomista, vaikka samat pillerit käytössä. Olen kokenut ainoastaan sen, että pillerit jollakin tavalla tasoittavat tunteideni vaihteluita, minkä koen ainoastaan positiivisena.

Käytän ehkäisyrengasta. Se on toiminut minulla ja olen siihen tyytyväinen. Ei ole tullut oikeastaan mitään oireita, toisin kuin Yaz-pillereistä, joita söin muutaman vuoden ennen renkaaseen siirtymistä ja jotka kuivattivat ihan kauheasti koko elimistöä, suu kuivui ja niin kuivui kaikki muutkin paikat. Ainoa miinus renkaassa on se, että se on paikoillaan kolme viikkoa, ja kolme viikkoa on jotenkin kauhean hankalasti muistettava ja kalenteriin merkattava aika minulle :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Käytin e-pillereitä ja en koske niihin enää ikinä. Olin paljon itkuisempi ja murheellisempi kuin ilman niitä. Erosin poikaystävästäni ja ero johtui aika raskaista asioista, joten olin todella allapäin ja minulle määrättiin masennuslääkkeet. Pian tämän jälkeen elämä alkoi kuitenkin muuttua valoisammaksi ja tapasin nykyisen aviomieheni, mutta ensimmäisen vuoden aikana huomasin, että murheellisuus ja itkuisuus pysyivät edelleen, vaikka masennuslääkkeet olin jo lopettanut ja elämässä kaiken piti olla kunnossa. Ymmärsin jättää e-pillerit pois ja meininki muuttui täysin! Olin itsevarmempi ja iloisempi ja kaiken kaikkiaan tunsin olevani enemmän oma itseni kuin pitkään aikaan. Sen jälkeen en ole enää e-pillereihin koskenut, vaan meillä ehkäisy hoidetaan kondomeilla. Se tuo toki oman sähläyksensä, mutta minun kohdallani e-pillereiden vaikutus oli niin selkeä juttu, että olemme mieheni kanssa yhtä mieltä siitä, että ilman sellaista myrkkyä elo on paljon onnellisempaa. Näin jälkeenpäin harmittaa ainoastaan se, että olisinpa ymmärtänyt jättää e-pillerit heti pois, koska saatoin syödä masennuslääkkeitä täysin turhaan!

Elinainen (Ei varmistettu)

Käytin ehkäisypillereitä kolmisen vuotta, kunnes aloin kärsiä todella pahasta migreenistä. Kokeilin myöhemmin myös ehkäisykapselia, mutta migreeni palasi. En enää ikinä käytä hormonaalista ehkäisyä, luotan kondomiin ja pidemmissä suhteissa femcapiin.

Kommentoi