Päivän kysymys: ketä kutsuisit häihisi?

Toimitus

362-blogissa pohditaan, ketä häihin kutsutaan ja kuinka valita kutsutut niin, ettei kukaan loukkaannu. Jos kaikkia ei voi (tai ole varaa) kutsua, ketkä valitaan?

Järjestetäänkö sukujuhlat vai kaveribileet? Pitääkö koko suku kutsua, vaikka ei olisi nähty kymmeneen vuoteen? Mahtuuko koko kaveriporukka mukaan? Kuuluuko kutsua jokainen, jonka häissä on itse ollut? Jos kutsuu yhden tädin, pitääkö pyytää kaikki loputkin? Kuka saa avec-kutsun?

Etiketti puhuttaa aina, mutta eikö hääjuhla jos joku ole juuri se, johon saa kutsua, ketä haluaa?

Mitä mieltä sinä olet: ketä kutsuisit häihisi?

 

Kuva: A-lehtien kuva-arkisto.

Kommentit

aihio
Miksi lapsi itkee?

Kun vielä suunnittelimme hääjuhlien järjestämistä, olisi vieraista vain murto-osa ollut mieheni puolelta. Yhteensä vieraita olisi ollut noin 50; meidän molempien vanhemmat, veljeni, yksi täti molemmilta (meillä molemmilla on monta tätiä mutta molemmilla vain yksi sellainen kenet kutsuttaisiin, yhteensä siis kaksi) ja loput ystäviä puolisoineen.

 

Loppujenlopuksi päädyimme siihen ratkaisuun, että emme järjestä hääjuhlia ollenkaan, vaan menemme vanhmepiemme ja veljeni kanssa maistraattiin ja johonkin vähän parempaan ravintolaan syömään.

Toimitus
Toimitus

Näin välttyy ainakin kutsupulmilta! Tärkeintä kuitenkin lienee, että ne kaikkein lähimmät ovat paikalla. Miksi päädyitte tällaiseen ratkaisuun?

aihio
Miksi lapsi itkee?

Tähän ratkaisuun päädyttin parin kuukauden hääpähkäilyn jälkeen, kun totesimme juhlien järjestämisen ja juhlakaluna olemisen vain ahdistavan molempia.

Ratkaisu tuntuu meille sopivalta ja luontevalta, emmehän muutenkaan vietä vapaa-aikaamme pariskuntana kavereiden kanssa; molemmilla on omat kaveri-menonsa mutta perhe-elämä on yhteistä.

Olemme päätyneet myös maistraattiin. Haluaisimme vain kaksi pakollista todistajaa paikalle ja päästä viettämään sen jälkeen yhteistä kaksin keskistä aikaa hääparina ensimmäistä kertaa, mutta ainakin isäni on niin surkeana ajatuksesta ettei pääsisi viettämään eli voi suunnitelma tästä hieman muuttua. Korkeintaan pieni ruokailutilaisuus maistraatin jälkeen, jonne tulee maksimissaan perheenjäsenet.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä sen sydän sanoo, keiden kanssa haluaa noin tärkeän päivän viettää. Häät voi olla pienet tai isot, mutta tapahtuman kantavana ideana ei ole harjoittaa valtapeliä (kuka kelpaa prinsessahäihini, haluan olla valtiatar edes yhden päivän elämässäni), vaan viettää mukava päivä hyvässä ystävä- ja sukulaisseurassa. Molempien puolelta tarvitse olla samaa lukumäärää ihmisiä, ja jos jo tästä pitää ruveta riitelemään puolison kanssa, kannattaa harkita koko juhlia uudemman kerran. Mukavat juhlat voi pitää pienemmälläkin budjetilla useammalle ihmiselle, jos karsii mahtipontisuutta ja tekee asioita itse. Tunnelma ihmisten kesken on tärkein, ei tilpehöörit ja teemavärit. Kannattaa miettiä myös elämää häiden jälkeen: rikkoutuvatko välit kummitätiin/mummoon/serkkuun/ystävään/jne, jos häntä ei kutsuta häihin? Häissähän yhdistetään kaksi sukua, toivottavasti ei hajoteta yhtään. Ja häiden ei pidä olla elämän paras päivä, vaan vasta lähtölaukaus onnelliselle loppuelämälle.

jäätelökiskan typy (Ei varmistettu)

Me olemme päätyneet sellaiseen ratkaisuun, että käymme kahdestaan maistraatissa ja karkaamme sen jälkeen kuukauden häämatkalle Aasiaan. Muille paitsi perheelle asiasta kerrotaan todennäköisesti niin, että tieto päivitetään Facebookkiin juuri ennen lentoa, jolloin olemme tavoittamattomissa ainakin 15 tuntia :D Toinen vaihtoehto olisi ollut käydä maistraatissa ja mennä sen jälkeen ravintolaan syömään perheporukalla. Ensimmäiseen vaihtoehtoon päädyimme, koska varat eivät riitä sekä juhlaan että matkaan ja matka tulee enemmän tarpeeseen.

Omat vanhempani ovat aikoinaan menneet naimisiin vain kahden todistajan läsnäollessa, jonka jälkeen ovat syöneet kakkua ja juoneet skumppaa nelistään kotona. Vanhempieni häämatka vei sukulaisten mökille, jonne mukaan kelpuutettiin äitini kummityttö ja äitini äiti. Jatkan siis tavallaan perinteitäkin, kun en vietä suuria juhlia. Haluan myös mieluummin keskittyä parisuhteeseen kuin juhlimiseen, ja huomion keskipisteenäkin olo ahdistaa. Uuden (hää-)koltun aion silti ostaa ;)

FFFifi
Fitness Führer

Meillä vedetiin myös tiukkaa linjaa, kaksi vierasta. Vähän olen jäänyt siihen vaikutelmaan, että puolison vanhemmat eivät olleet tästä ihan otettuja (eivät olleet ne valitut kaksi siis).

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Meidän häät olivat hyvät bileet kavereille eikä paikalle kutsuttu ensimmäistäkään sukulaista. Tällä tavalla vältyttiin turhalta ajatustyöltä siitä, kuinka sijoittaa porukkaan sopimattomat ja häitä vastustavat pakkokutsutut vieraat hääpaikalle niin, että morsian välttyy joutumasta katsekontaktiin heidän kanssaan...

Toimitus
Toimitus

Rohkea päätös! Moni tuntuu edelleen ajattelevan, että häihin nyt vain kuuluu kutsua koko suku, vaikkei muuten nähtäisi vuosikausiin.

annakarin
Anna Karin

Mä oon miettinyt tätä ja tullut siihen tulokseen, että kutsuisin ystävät ja sukulaiset, jotka ovat oikeasti minulle läheisiä. Äidin mielestä pitäisi olla niin, että jos kutsuu yhden enon/sedän/tädin, pitäisi kutsua kaikki. Mä taas ajattelen, että en mä halua häihin ihmisiä, joiden kanssa en normaalistikaan pidä minkäänlaista yhteyttä. Miksi sellaiset tyypit tulisivat meidän häihin juhlimaan rakkautta ja onnea, kun he eivät edes tunne kumpaakaan osapuolta?

Joten siis: kutsun ne, jotka haluan jakamaan onnen kanssamme. Siis ne, joille uskallan mennä kuiskuttamaan kesken juhlan, et hitto mieti, mää oon naimisissa! Mulle on aivan sama vaikka joku loukkaantuisikin, koska se on tasan tarkkaan meidän juhla - ei vieraiden.

Toimitus
Toimitus

Fiksuja ajatuksia! Ihana ja osuva ohjenuora tuo hitto mieti, mää oon naimisissa. Jos itselleen tärkeänä päivänä ei saa ajatella noin, niin koskas sitten.

Seregi
Sekaisin Seregistä

Miksi kutsuisikaan sellaisia ihmisiä, joihin ei normaalisiti ole yhteydessä?

Vierailija (Ei varmistettu)

Me kutsuttiin vain ne joista oikeasti välitettiin, ja silti meidän häissä oli yli sata vierasta :) jos oltas tuohon vielä kaikki sukulaiset kutsuttu päälle niin luku ois noussut yli 200 vieraan.
Omista sukulaisista vanhempieni ja veljeni+tyttöystävänsä lisäksi kutsuin kaksi mummoani, kolme serkkuani plus kahden puolisot ja yksi lapsi, enon sekä hänen vaimonsa. Miehellä oli muutama sukulaisvieras enemmän, hän kutsui enemmänkin mutta kaikki eivät päässeet paikalle.
Kavereita meillä on molemmilla kerääntynyt vuosien aikana paljon joten emme voineet alkaa rajaamaan kauheasti koska nämä ihmiset ovat meille kaikki tärkeitä tavalla tai toisella. Säästettiin sitten muissa kustannuksissa mutta emme halunneet karsia vieraslistalta pois ihmisiä rahan takia. Karsittiin ainoastaan vain sen perusteella ettemme tunne kokevamme olevamme velvollisia kutsumaan häihimme ihmisiä joihin emme halua pitää yhteyttä, vaikka kuinka olisivat sukua.
Jos joku minut tai meidät häihimme jättää kutsumatta niin ei se ole suuri asia, ja jos joku taas kokee että koska hän kutsui minut häihinsä olisin ollut velvoitettu kutsumaan myös hänet niin valitettavasti sekään ei ole minun ongelma. Jokainen päättää itse ketä kutsuu :)

Kommentoi