Päivän kysymys: Minkä asian tai tavan toisit ulkomailta Suomeen?

Toimitus

Minski haraa maailmaa vastaan - palstan Minski asui kolme vuotta Tukholmassa. Monesti siellä meni hermokin, mutta Minski listasi myös joukon asioita, jotka Ruotsissa hoidetaan tehokkaammin, fiksummin tai muuten vain paremmin kuin Suomessa. Listalta löytyy esimerkiksi pakastetut mausteet ja roskakuilut.

Minkä ulkomailla löytämäsi hyvän asian tai tavan sinä haluaisit tuoda Suomeen?

Lilyn toimitus toisi esimerkiksi

... Ranskasta lain, jonka mukaan ravintoloissa hanavesi on kaikille aina ilmaista. 

... Britanniasta etikkasipsit, pubikulttuurin ja kaupan tädit, jotka puhuttelevat asiakkaitaan nimityksellä "love".

... Amerikasta aamiaiset.

... Filippiineiltä ilmaston (paitsi jouluna voisi olla lunta).

... melkein mistä vain: yleisen kohteliaisuuden ja huomaavaisuuden muita ihmisiä kohtaan.

Kuva Splash News / AOP

Kommentit

MariWLZ
The Good Vibes

Namibiasta ihmisten positiivisuuden :)

HelloAochi

Haha meinasin itse kirjoittaa tuon kohteliaisuuden. Briteistä chips and cheese:n ja paikat, mistä sitä saa läpi yön. Kreikasta kahvilakulttuurin ja hyvän ruoan. Ja biitsit. Ja tyylikkäästi sisustetut baarit.

 

heta margareta
Viinillä

Briteistä pod terveysruokaketjun ja Ranskasta lähileipomot, joissa oikeasti hyvät leivät maksaa kolikoita. 

Camilla
C Paris

Sen, että jokaista henkilöä seurueesta tervehditään aina henkilökohtaisesti sekä tullessa että lähtiessä poskisuudelmilla tai kädenpuristuksella, jopa niitä tuntemattomimpia. Siinä tulee kaikille huomioitu olo.

Liv
Päiväuniaika

Asenteen lapsia kohtaan. 

Madventuresin Riku Rantala kirjoitti tästä hyvän jutun (vaikka en nyt vihasta puhuisi. Enemmänkin syrjinnästä):
http://www.hs.fi/matka/Vain+Suomessa+vihataan+lapsia/a1352353735028?ref=fb-share

mar (Ei varmistettu)

Kannatan myös poskisuudelmatervehdyksien tuomista Suomeen! Ja sitä, että leivän saa leipomosta, lihan teurastajalta jne.

Missään nimessä en toisi brittiläisten yltiökohteliaisuutta ja turhanpäiväisiä how are you? I'm fine, thank and you? -rituaaleja.

nansk

Viinilasilliset ruuan kanssa. Oih<3

Sarri (Ei varmistettu)

Keski-Euroopasta yleisen rentouden, esimerkiksi sen ettei tupakoitsijoihin suhtauduta kuin rikollisiin kuten tämän päivän Suomessa tehdään eikä nipoteta tai mulkoilla koiran kanssa julkisissa liikkumisesta tai turren kanssa terassilla istumisesta. Ainakin Saksassa kun koirat saavat tulla yleisesti ravintolaan ihan sisälle asti! Ja kyllä, onhan se täälläkin nykyisin lain puitteissa sallittua, mutta käytännössä hyvin harva ravintola on ajatukselle suopea eikä mikään ihme koska useimmat ravintola-asiakkaat suhtautuvat asiaan kielteisesti (ainakin mielipidepalstojen perusteella).
Lisäksi samalta suunnalta toisin ehdottomasti tänne jurrilaan keskieurooppalaisen alkoholikulttuurin. Viiniä ja olutta juodaan, aika paljonkin, mutta harva ihminen esiintyy kovin humalassa tai varsinkaan sellaisessa ördäyskunnossa, jossa joka toinen vastaantulija on Helsingin ilta-ja yöelämässä. Ja samoin tein suomalaisesta alkoholikulttuurista voisi jättää pois kansallisjuoman lonkeron sekä siiderin, jota aikuisetkin naiset lipittelevät kuin teinitytöt. Eli opeteltaisiin juomaan hyviä oluita ja viinejä, niitäkin kohtuudella, toki.

Redezi
Changes in Latitudes

Mahtavia, erityisesti heta margaretan ranskalaiset lähileipomot ja Helloaochin tyylikkäästi sisustetut baarit!

Itse taidan lipuuttaa berliiniläiselle, puoli-ilmaiselle kebabille, jota saa vaikka kuudelta aamulla ja australialaisten tavalle käydä joka päivä lounaskävelyillä :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Saksasta toisin kierrätyksen sekä kahviloiden aamiaiset ja Puolasta ravintoloiden hintatason sekä tavan viedä kynttilöitä ja kukkia haudoille muulloinkin kuin kerran vuodessa.

Turhat jorinat

Lautasliinojen ja leipälautasten käyttö arkenakin! Vain suomalaiset lättää limpunviipaleen suoraan pöydälle -lautasliina taas on välttämättömyys kaikenlaisten pikkusottausten ja rasvaisten näppien pyyhimiseen. Miksi niiden käyttö rajataan vain juhliin? En tajua.

marietta

Espanjasta sen, että drinksujen kanssa tarjotaan pientä ilmaista syötävää! Takaan, että silloin ei pikkutuntien taksijono olisi täynnä niin huonovointista porukkaa.

HelloAochi

Joo, ehdottomasti pikkupurtavat sinne tyylikkäisiin baareihin!

Nina Enroth
Ninan verkkareissa

Hei, etikkasipsejä saa kyllä jo Suomesta :) Mutta brittikulttuurista kaipailen myös sitä, että olipa ilo tai suru, aina voi juoda kupposen teetä hyvässä seurassa.

Tica
pied-à-terre

Yhdessa syomisen! Etenkin pimeina vuodenaikoina toiden jalkeen on kivempi illallistaa seurassa kuin yksin. Suomessa ei talvella nae ketaan, kaikilla on liian kiire kotiin lampimaan.

Liputan myos Camillan kanssa tervehtimiselle, vaikkei tuntisikaan, mutta osuu samaan seurueeseen. Samaan syssyyn menee tietty sosiaalinen avoimuus: jos on kavereiden kanssa esimerkiksi baarissa, ei haittaa vaikka seuraan liittyisi muitakin, tuttuja, puolituttuja ja tuntemattomia. Suomessa ollaan turhan usein tarkkoja siita etta "naiden kanssa tulin, naiden kanssa olen, naiden kanssa lahden".

 

Vastavuoroisesti  Helsingista toisin nepalilaiset ravintolat Brysseliin!

Italialista toisin alkoholiveron, Saksasta elintarvikkeiden hinnat, Japanista työttömyysprosentin ja hallitusmuodon, Venäjältä muodin, Norjasta palkat, Tanskasta työttömyysturvan, Jenkeistä viihteen ja armeijan, Briteistä huumorin, Ranskasta keittiön, kahvilakulttuurin ja talot, Intiasta kasvisruuan, Sveitsistä maisemat, Ausseista ilmaston ja Kanadasta kielipoliikan :).

Suomesta saisi jäädä sosiaaliturva ja koulutusjärjestelmä.

Toisin kyllä sen suvun/ perheen, naapurien ja kyläläisten  yhteisöllisyyden ja aidon välittämisen, mihin olen köyhemmillä alueilla törmännyt . Täällä täytyy päästä niin äkkiä kauas muista pois...

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Meillä on Kaliforniassa joka talossa kolme eri roskista. Yksi on puutarhajätteille, yksi sekaroskalle ja sitten se kaikkien roska-astioiden kuningas - kierrätysroskis, johon laitetaan muovit, paperit, tölkit ja pullot. On näppärää, kun voi kierrättää ihan kotosalla ilman, että kaikkea kierrätettävää tavaraa pitää lähteä erikseen kuljettamaan paperinkeräyslaatikoille tai lasinkeräykseen. Tällaisen kolmella eri roska-autolla toteutettavan roskissysteemin veisin mukanani Suomeen jos mahdollista.

Toinen juttu jonka veisin Suomeen on maistiaiset. Olitpa sitten lihatiskillä, jätskibaarissa tai leipomossa, kaikkea saa maistaa ennen ostopäätöstä (yleensä jopa tarjotaan eikä tarvitse edes kysyä). Kesällä kun kävin Suomessa ja jätskillä, kysyin kohteliaasti josko saisin ensin maistaa ennen kuin päätän mitä tötterööni haluan. Myyjä katsoi kuin heikkoälyistä ja sanoi, että no yhtä saat maistaa. Yhtä kahdestakymmenestä laadusta?! Voi päivää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Rennon ja syyllisyydentunnottoman suhtautumisen ruokaan. Etta ruoasta saa nauttia ilman etta tarvitsee koko ajan paivitella kuinka kauheasti tassa nyt on kovia rasvoja / sokeria / kaloreita / hiilihydraatteja / lisaaineita tai ylipaansa kaikkea hirvittavan epaterveellista. Kun opettelee syomaan kohtuullisesti ja nautiskellen niin ihan kaikkea voi syoda eika herkuistakaan tarvitse tuntea huonoa omatuntoa. Missaan muualla maailmassa en ole tormannyt siihen. etta lasten syntymapaivillekin taytyy etsia jotain terveellista tarjottavaa ('Juuresdippia, jee', huusivat kaikki lapset innoissaan...). Juhla saa ollaa juhlaa, arkenakin syominen voi olla kivaa ja nautinnollista ja jalkkari kuuluu jokaiseen ateriaan vaikka se sitten arkena olisi vaikka hedelma ja maustamaton jugurtti.

Toimitus
Toimitus

Kiitos kaikille ihan mahtavista ideoista, näitä oli hauska lukea! Ryhtykäämme jokainen omalla kohdallamme näitä toteuttamaan, eikös vain :)

HelloAochi

Hehe, vierailijan 22:08 kommentista meinasi päästä nauru, kun tätä kysymystä eilen ajatellessani, tulin nimenomaan päinvastaiseen tulokseen - eli Kreikasta ja Briteistä EN toisi järjetöntä kalorinvahtaamista ja ainaisia dieettejä! Suomessa minun kokemukseni mukaan pullat ja muut herkut kuuluvat arkeen, ja laihduttajatkin syövät! Kun taas Kreikassa kaikki on aina dieetillä, suurin osa keskusteluista pyörii kaloreiden ja ulkonäön ympärillä, ja jos joku uskaltautuu julkisesti SYÖMÄÄN HERKKUJA, niin sitä pitää vähintäänkin katua ja puolustella.

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Saksasta toisin halvan kaljan ja vessamummot.

vierailija anna (Ei varmistettu)

Me yritetään tälläistä toteuttaa, mitä huomattiin Saksassa. Kun baarissa tai kahvilassa viereisen pöydän porukkaan syntyy edes yksi katsekontakti, niin lähtiessä moikataan! Siis ihan pikaisesti vain sanotaan tschüs, heippa. Siitä tulee fiilis, että ooooo, joku tunnustaa olemassaoloni.

kultahillokala

poskipusut tervehtiessä:) ihana tapa, jonka latinotaustainen ystävä on tuonut meidän kaveripiiriin

Vierailija (Ei varmistettu)

Vähän enemmän melua ja kaaosta Kiinasta, korkeita taloja ja kunnon kaupunkeja!

Toimitus
Toimitus

Näistä jutuista tulee tosi hyvä mieli. Ilmaston tuominen maailman toiselta puolen voi olla hiukka kinkkistä, mutta vaikkapa naapuripöytään moikkaaminen on asia, jota voisi alkaa toteuttaa vaikka heti.

Ninan verkkareissa: pakko kommentoida, että Lilyn toimitus rrrrrakastaa sipsejä, erityisesti etikkasipsejä. Vaikka paria laatua saakin Suomesta, tuota jumalaista herkkua ei voi koskaan olla liikaa. Tai edes tarpeeksi.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.