Päivän kysymys: Mitä hetkessä eläminen tarkoittaa?

Toimitus

"Odotan koko ajan ja kaikessa. Oon menossa kohti jotakin. En pysty aidosti elämään hetkessä, paitsi ehkä ihan sekunneissa, kun on suu täynnä hyvää ruokaa, kun nauran katketakseni tai kun ystävä halaa vähän liian pitkään",

kirjoittaa Monttu-palstan Elossa. Elossa kertoo odottavansa aina jotain parempaa: matkaa jonnekin, parempia töitä, parempia ihmissuhteita. 

"Tartu hetkeen." Jokainen meistä on kuullut tämän neuvon - mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Kysymme siis tänään omasta ja Elossan puolesta:

Mitä hetkessä eläminen sinulle tarkoittaa? Milloin koet olevasi läsnä tässä ja nyt - murehtimatta menneitä tai pelkäämättä tulevaa?

Kuva A-lehtien kuvatoimitus

 

Kommentit

Nina Enroth

Hetkessä eläminen ei ainaskaan mulle tule ihan luonnostaan, mutta jokunen vuosi sitten oivalsin, että se on pieni avain onneen. Harjoitan sitä aktiivisesti ja välillä onnistun paremmin, välillä huonommin. Arki tuntuu kivemmalta silloin, kun ajatukset eivät hörhöile valtoiminaan. Siihen kai meditoinnilla ja mindfulness-hommillakin - ainakin osittain - pyritään? En ole kokeillut.

kultahillokala

Se on aika paljon päätös. Kun tajuat jossain ihanassa, hyvässä tilanteessa, että et halua olla missään muualla, fiilistelet vain sitä, mikä ON.

Joskus, kun tajusin, ettei isovanhemmat elä ikuisesti, päätin mennä ja OLLA, iha oikeasti vaikkapa mummun kanssa, ja kuunnella, mitä se halusi sanoa mulle juuri sillä hetkellä. Ne oli ihania hetkiä.

Samoin jonkun muun ihanan ihmisen kanssa unohtuu kaikki paitsi just silloin olemassa oleva. Ei kaipaa mitään, ei halua enempää eikä vähempää kuin sen mikä on just nyt.

Menipä vähän ällöilyn puolelle, mutta menköön. Hetkessä eläminen on kaiultaan vähän ällöä, mutta samalla ihaninta, mitä voi olla. Siinä kohdassa ei kaipaa sitä mikä oli ennen, eikä haikaile tulevia. Ihanata ihanata.

Kaunis ja oma elämä

Hetkessä elämisen taito on juuri se mitä haluan oppia ja sisältää elämääni enemmän. Tätä taitoa on minulla tällä hetkellä hyvin vähän, tuntuu kun kokoajan elän jo huomista tai seuraavaa tuntia. Hetkessä elämisen taito on todellakin taito, sillä sitä joutuu harjoittamaan ja siihen keskittymään että se todella välillä onnistuu. Jotkut onnekkaat osaavat sen kyllä luonnostaakin, voi niitä onnekkaita!

Hienointa olisi kun pystyisi todella olemaan silloin vain ja ainoastaan siellä missä sillä hetkellä on. Eikä jo tulevan illan jumppatunnilla, seuraavan päivän kauppareissulla tai ensi kevään ulkomaan matkalla. Vaan aamupalapöydässä, halauksessa, lenkillä tai elokuvissa joka tapahtuu juuri NYT.

Nöppönuppunen (Ei varmistettu)

Hetkessä eläminen on sitä, kun pysähtyy näkemään kauneutta myös niissä elävissä kuvissa, joiden ohi muuten vain kiiruhtaisi. Ja sitä kun jättää joskus kameran ja korvanapit kotiin, jotta voi kohdata muita ihmisiä ja eläimiä ilman häiriötekijöitä.

Liv
Päiväuniaika

Mulla tulee hetkessä eläminen ihan luonnostaan. Nöppönuppunen sen tossa ylhäällä sanoo kivasti: se on sitä, että pysähtyy. Pysähtyy oikeesti katsoo ympärilleen (eikä kaivaa kameraa), oikeesti kuuntelee kaveriaan (eikä samaan aikaan heiluttele lusikkaa kahvikupissaan), että oikeesti hitto vaikka laittaa ruokaa, eikä samaan aikaan mietin mitä syödään ens viikolla, sitä että oikeasti leikkii lapsen kanssa, eikä samaan aikaan selaa sähköpostia kännykästä tai päivitä Faceen kuinka ihanaa on olla kotiäiti ja leikkiä lapsen kanssa. :D 

Mä olen aina yhdistänyt hetkessä elämisen ja kiitollisuuden. Ei kai kukaan halua elää hetkessä, jos se hetki on täynnä p*skaa ja tuskaa, tottakai ihminen sillon kattoo mieluummin eteenpäin, miettii että asiat on taas kohta hyvin. 
Mutta et musta hetkessä eläminen on ennen kaikkea kiitollisuutta siitä, mitä mulla on just nyt. Sitä että pysähtyy tajuumaan, kuinka helkkarin ihanaa on, että aurinko paistaa ja lapsi nukkuu päiväuniaan, että vaikka mulla on kurkku kipeä, on asiat oikeestaan aika hyvällä mallilla. Pyykinpesukone pitää lingotessaan sairasta meteliä, mut ainakin se toimii. Kahvinkeitin huokailee pelottavasti, mutta sillä keittää hyvät kahvit. Pitäis imuroida kun lattioilla näkyy pölyä, mutta vietin just aamun tyttären kanssa maalaten, oli siis parempaakin tekemistä. :) 

Että joo. 
Läsnäolo + kiitollisuus + positiivisuus = Carpe diem

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.