Päivän kysymys: Miten selvitä lapsen päiväkotiin menosta?

Toimitus

"Sinne se sitten meni", tuumasi riik, kun hänen poikansa aloitti päiväkodin.

 

Nämä ovat monille vanhemmille tiukkoja viikkoja: lapsi aloittaa päiväkodin ensimmäistä kertaa elämässään. 

"Seb kurotti käsiään minua kohti ja puhkesi kyyneliin hoitajan sylissä. Minä kävelin pois, jonkun on oltava reipas. Ensimmäinen kyynel tuli ratikassa, loput myöhemmin kotona", kirjoitti Veera Katariina Sebin päiväkodin ensimmäisestä päivästä. 

Joskus päiväkodin alku saattaa olla vaikeampaa vanhemmalle kuin lapselle. Siksi hyviä neuvoja kaivataan!

Sinä, jotka olet jo kokenut lapsen päiväkodin aloittamisen tai olet juuri nyt siinä tilanteessa, miten homma lähti sujumaan? Entä tuleeko mieleesi vinkkejä tämän syksyn päiväkotilaisen vanhemmille:

 

Miten selvisit lapsen päiväkodin aloittamisesta?

 

 

Kuva: 3h+kasvimaa-blogi

 

 

 

Kommentit

paulahelena
ALUAP

Meillä onneks mies hoitaa useimmiten viemisen ja saa kestää lapsen aamuitkut, mä sitten haen iloisen pojan iltapäivällä! :D Nyt kun päiväkotitaivalta on 2-vuotiaalla takana jo vajaa vuosi, niin on kuulemma sellaisiakin aamuja, että lapsi juoksee iloissaan leikkimään tuttujen hoitajien kanssa isäänsä vilkaisemattakaan. Useimpina aamuina kai kuitenkin tirahtaa edelleen pienet itkut - ja takuuvarmasti silloin, jos mä satun olemaan vientivuorossa. Itse en ole vuodattanut kyyneltäkään, päiväkodin aloittaminen oli luonnollinen ja ennalta odotettu vaihe lapsen elämässä. Ehkä olisi ollut vaikeampaa, jos olisin ollut pidempään kotona.

Mä sanoisin että tsemppaa lasta ja kannusta !!! Vaikka sinua itseä hirvittäiskin!! Käykää tutustumassa niin monta kertaa kun itsestä tuntuu hyvältä ja tutustukaa päiväkodin henkilökuntaan. On tärkeää että lapsi huomaa että hänellä on turvallista mennä päiväkotiin, kun vanhempikin luottaa aikuisiin. On tärkeää myös olla avoin ja kertoa henkilökunnalle lapsen ilot ja surut niin homma toimii!!!

Pyjama
Pyjamapäiviä

Pikku kundi 2v9kk aloittaa päiväkodin ensi viikolla: tiistaina ja keskiviikkona käy tutustumassa, tiistaina tulee myös joku henkilökunnasta käymään kotona, ja torstaina alkaisi sitten tosi toimet.

Olemme muutaman viikon puhuneet iloisesti päiväkotiin menosta, uusi reppu on ostettu ja maitohappobakteerit on aloitettu.

Jään uteliaana seuraamaan tätä ketjua, mitä vinkkejä on tarjolla!

Karuselli

Ole itse reipas, vaikka lapsi ei olisi. Jos itkettää, tsemppaa itsesi itkemään kun lapsi ei näe.

Malta jättää itkeväkin lapsi päiväkodin aikuisen syliin ja lähde paikalta. Siitä sopeutuminen alkaa. (Toki tutustumisaikaa yhdessä vanhemman kanssa on hyvä varata alkuun.)

Yritä järjestää lapselle aluksi lyhyet hoitopäivät.

Varaa itsellesi ensimmäisinä viikkoina erityisen paljon kiireetöntä aikaa hoitopäivien jälkeen ja viikonloppuisin. Itse olen jättänyt aina uuden lapsen mennessä hoitoon vähäksi aikaa kaikki omat iltamenot tosi vähälle. Viikonloputkin on rauhoitettu alkuvaiheessa enimmiltä riennoilta. Paljon sylissä pitämistä, yhdessä tekemistä ja lapsen kuuntelua.

Varaudu pieniin, väliaikaisiin taantumiin. Usein päivähoidon aloitus voi tehdä hetkeksi esim. öistä vähän levottomampia. Älä ahdistu, se menee ohi.

Varaudu aluksi lisääntyvään sairasteluun, se on tosi yleistä.

Juttele lapsen kanssa paljon niistä kivoista jutuista, joita päivähoito on tuonut hänen elämäänsä. Jutelkaa uusista kavereista ja päivän rutiineista ja laulelkaa päiväkotilauluja.

Ole ylpeä kasvavasta ja uutta oppivasta lapsestasi.

Pelaa hyvin yhteen päiväkodin aikuisten kanssa. He ovat teidän puolellanne.

Tsemppiä ja iloa!

T.Karusellin Anni, jolla on kolme päivähoidon aloituskokemusta onnellisesti takana

riik
3h+kasvimaa

kuulostaa ihan mielettömän hyvältä ohjeistukselta :)

Niinkuin moni jo kommentoikin: käykää yhdessä tutustumassa ja aloittakaa lyhyemmistä päivistä. Ensimmäisinä kokonaisina päivinä on parempi, jos vanhempi lähtee mahdollisimman nopeasti paikalta, koska itku loppuu yleensä nopeasti. Pitkittämällä lähtöä tulee vain molemmille pahempi mieli. 

Jos lapsella on kova ikävä päivien aikana kannattaa pakata mukaan kuva perheestä tai esim tärkeä unikaveri tai harso tms. 

Vanhemman selviytymistä helpottaa, kun tutustuu henkilökuntaan ja huomaa, että he ovat työnsä osaavia ammattilaisia ja lapsella on heidän kanssaan hyvä olla. :)

HeidiNK
Elämänmeno

Kun Poika n. 1-vuotiaana meni päiväkotiin, ei aloitus olisi voinut mennä paremmin! Kävimme edellisellä viikolla muutaman päivän tutustumassa yhdessä ja Poika oli silmin nähden innoissaan kavereista ja leluista. Hän onkin pienestä pitäen ollut tosi sosiaalinen, hänet olisi voinut jättää melkein minne vain hoitoon ja jos jotain leluja on lähettyvillä, niin iloisena olisi jäänyt :D Päiväkodin aloittaminen oli minulle paaaaljon vaikeampaa ja itkeä tihrustin jo pari viikkoa ennen H-hetkeä.

Päiväkotiinmeno-ongelmat tulivat vasta myöhemmin, esimerkiksi 2-vuotiaana kesäloman jälkeen taas arkeen paluu oli yhtä helvettiä, vaikka päiväkoti oli vanha tuttu paikka. Silloin kävimme viikonloppuisinkin leikkimässä päiväkodin pihassa ja mietittiin yhdessä mitä seuraavalla viikolla Poika voisi siellä touhuta. Askartelin myös palkintotaulun, jossa pikku yllätyksiä hyvin menneiden aamujen jälkeen sai ekoilla viikoilla jo muutaman päivän jälkeen :) Tämä auttoi pahimman yli ja pian koko taulu unohtui.

Kommentoi