Päivän kysymys: Oletko kokeillut detox-tuotteita?

juttu.jpg

Detox-smoothie, detox-aamupala, detox-mehukuuri, detox-tee. Meille kaupataan detoxina yhä useampia tuotteita, joilla on yhteinen lupaus: pöhötys ja myrkyt häädetään kehosta, ja tuloksena on elinvoimaisempi ja pirteämpi sinä.

Detox-kuurille ryhtyminen on nyt aiempaa suositumpaa, mutta se herättää myös kysymyksiä. Heinäkuun Trendiin detoxista kirjoitti jutun toimittaja Aurora Airaskorpi, jonka haastateltavat sekä puolustivat että vastustivat detoxia.
 

Puolesta
Kliininen ravintoterapeutti Sinikka Pakeman uskoo, että valvotuissa oloissa tehdylle puhdistautumiselle on aikansa ja paikkansa.

Puhdistuskuurille ryhtyvä haluaa päästä eroon esimerkiksi väsymyksestä ja ”sumuisesta olosta”, joka on detox-fanien mukaan seurausta kehon kuona-ainekuormasta, ja Pakemanin mukaan kuona-aineita syntyy kaikesta siitä, mitä suuhumme panemme. Ne ovat kehon aineenvaihdunnan jätteitä eli sitä, mitä keho ei ole pystynyt ravintoaineista hyödyntämään.

Pakemanin mukaan detoxissa on kyse kehon oman detox-keskuksen, eli maksan, hyvinvoinnin edistämisestä. Väsymys, energiavaje ja sumuinen olo voivat olla merkkejä siitä, että maksa on ylikuormittunut eikä saa ruoasta tarpeeksi ravintoaineita, joita se tarvitsee toimiakseen tehokkaasti. Ja jos ruoka on epäterveellistä, vatsakaan ei toimi, vaan kuona-aineet jäävät elimistöön tekemään pahojaan.
 

Vastaan
”Toivoisin, että joku voisi näyttää, millainen on kuona-aineen kemiallinen rakenne, sillä lääketieteessä sellaista ainetta ei tunneta”, sanoo puolestaan ravitsemustieteen dosentti Anne-Maria Pajari.

Lääketieteessä lähimpiä vastineita kuona-aineille ovat niin sanotut vierasaineet eli elimistöön kuulumattomat aineet, kuten lääkkeet ja raskasmetallit.

Lääketiede ei ylipäätään tunnusta detoxin tarvetta, ja Pajarin mukaan etuliite onkin pelkkä markkinointikikka. Ei ole olemassa puhdistusaineita, joilla elimistön saisi siivottua kaikesta pahasta – eikä siihen ole Pajarin mukaan tarvettakaan. Terveillä ihmisillä maksa kyllä hoitelee haitalliset aineet ruokavaliosta riippumatta. Suuren osan oikeasti haitallisista aineista voi tunnistaa järkipelillä – eli myös niiden välttely on helppoa. Vaikkapa nikotiini ja alkoholi kuormittavat elimistöä kaikkien mittareiden mukaan.

Tärkeintä kehon toimintojen ­vauhdittajaa on Pajarin mukaan turha etsiä ruokakaapin hyllyltä tai kahvilan smoothietiskiltä. Se nimittäin lymyää jossain aivan muualla kuin ruoassa.

”Univelka rasittaa elimistöä enemmän kuin luullaankaan. Suosittelen kokeilemaan viikkoa, jolloin nukkuu joka yö kunnon yöunet. Vaikutus on luultavasti detox-kuuria suurempi.”
 

kysymys_sininen_1.png

Oletko kokeillut detox-tuotteita?

 

 

Kommentit (3)
  1. Yhdyn aiempiin mielipiteisiin. Eiköhän teho tosiaan ole pääasiassa siellä henkisellä puolella. Tulee itselle hyvä mieli ja olo, kun tuntee tekevänsä asioita, jotka ovat keholle hyväksi. Olen kyllä kokeillut jotain luontaistuoteliikkeen detox-juomaa, mutta ihan samaltahan se olo tuntui ennen ja jälkeen.

    Paitsi nyt tarkemmin kun mietin, niin Balilla lemppariravintolassani tuli juotua useampikin detoxjuoma ja cleansing smoothie. Teki hyvää sielulle pitkäksi venyneiden iltojen jälkeen ja sitäpaitsi voiko sellaisia muutenkaan vastustaa, tsekatkaa vaikka juomalista http://www.balibuda.com/menu/drinks-menu/ ! 😀 Samalla siis kaikille luomuruuasta tykkääville maailmanmatkaajille vinkki balinreissulle. 😉

  2. Meinasin kirjoittaa ihan samanlaista kuin yllä; mielen puhdistaminen saa myös kehon voimaan paremmin. Ja luultavasti detox-kuurin aikana tulee kiinnitettyä muutenkin huomiota terveelliseen syömiseen, (tuskin kukaan huuhtoo Hesen kerrosateriaa detox-teellä alas) joten olo paranee varmaan senkin myötä. 

    En ole itse ikinä ostanut detox-tuotteita, mutta kuvittelisin että vaikutus on samanlainen kuin runsaalla vihreän teen ja vihersmoothieiden juomisella. (Ne ovat ensiapuni esimerkiksi juhlapainotteisen viikonlopun jälkeiseen ällö-oloon.) Turvotuksen poistuminen kehosta saa olon kaikinpuolin ”puhtaammaksi” ja fiilis terveellisyydestä ruokkii mieltä. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *