Päivän kysymys: paljasta nolo kokkausmokasi

Toimitus

Puutalobabyn Krista kirjoitti mikropuuron räjähtämisestä ympäri mikroa, ja avasi todellisen Pandoran lippaan. Kävi ilmi, että mikropuuron keittäminen on korkeampaa matematiikkaa, johon jokaisella on omat niksinsä (kommentteja oli tätä kirjoitettaessa kertynyt jo 62):

"Sun pitää tehdä mikropuuro isommassa/syvemmässä lautasessa, silloin ei kiehu eikä räjähdä yli."

"Mikronkestävä taikinakulho ja Nalle-kaurahiutaleet on meillä pelastus. Paketin ohjeen mukainen annostus, kaksi minuuttia täysillä ja puuro on valmis."

"Ainoa tämän talouden lautanen joka ei räjäytä puuroa mikrossa on Iittalan syvä Teema-lautanen."

"Vielä idioottivarmistus: ethän käytä mikrokupua? Se nimittäin saa puuron kuin puuron kiehumaan yli."

Kerro, mikä on sinun tyypillinen kokkausmokasi? Keitätkö munat liian koviksi? Unohdatko leivinjauheen kakkutaikinasta? Leikkaatko sormeesi sipulia pilkkoessa?

Kysyy Maija, joka edelleen joka kesä uusia perunoita keittäessään varmistaa keittokirjasta, montako minuuttia niitä pitääkään keittää. Ja ilman kantta vai kannen kanssa.

Kuva: A-lehtien kuvatoimitus.

Kommentit

SARI H.
KOLIBRI

Laitan ranskalaiset mikroon ja odotan , että niistä tulee hyviä, mutten saa

niitä edes sulamaan.

Liv
Päiväuniaika

Mää keitän munia ainaki 10min ellen enemmänki, v*tuttaa kun niitä viipaloi ja sisukset purskuu joka puolelle, eikä saa enää leivän päälle yhtäkään ehjää. 

Minä muutin 15-vuotiaana toiselle paikkakunnalle opiskelee ja asetuin asuntolaan. Oli ihan pieni (vihaan seuraavaa sanaa) elämänkoulu edessä, kun en osannut edes munia paistaa tai pyykinpesukonetta käyttää. Koskaan ei kotona ollut ollut tarvetta. Asiat tehtiin puolesta, meillä kävi siivooja ja syötiin paljon eineksiä kun ketään ei kiinnostanut ruoanlaitto. Joo, tai sit syötiin ulkona. Pyykit olin sentään joskus laittanut kuivumaan, mutten koskaan konetta pyörimään. Kavereilla oli asuntolassa joitain hillittömiä hetkiä, kun opettivat mua mm. paistaa kananmunia tai kädestä kiinni pitäen näyttivät, kuinka makaroonia ja tonnikalaa tehdään (mitään kun ei ollut valmistanut, ei meinannut riittää järki ja logiikka, että kuin se mahdollisesti tehtäis). Näyttivät miten ihan vaikka lattianpesu toimii (on muuten yllättävän hankala homma, jos sitä ei ole koskaan tehnyt). Iso kiitos näille ihmisille, että vaikka niinkin uusavuton ihminen kuin minä olinkin, he jaksoivat auttaa ja selittää ja näyttää, ja vaikka vähän hihitytti, se ei mitenkään ollut pahantahtoista. 

Noista ajoista on tultu kauas! Nyt sitä kokkaillaan mitä vaan vapaalla kädellä, vaihdetaan ite lamput ja korjataan pesukoneet ja pyörät. Omat asunnot on siivottu jo kahdeksan vuoden ajan ihan mallikkaasti ja vaikka ikkunoidenpesu tuottaa edelleen harmaita hiuksia (miten voi ihminen olla näin surkea moisessa?! Varmaan sukuvika, faija saa ikkunoita pestessä ne myös näyttämään lähinnä siltä, kuin olisi lokavettä heitetty niiden päälle), siitä kuitenkin selvitään ;) 

Toimitus
Toimitus

Juuri näin! Välillä tuntuu turhalta, että vaahdotaan siitä, kuinka nuoret muuttavat uusavuttomina pois kotoa. Vaikka niitä taitoja ei olisi teininä oppinut, ne varmasti ehtii oppia parikymppisenäkin. (Nimim. eräs toimituksen jäsen, joka myös käytti pyykkikonetta ensimmäistä kertaa ekan oman kodin pyykkituvassa...)

Pipa

Legendaarinen lasagne syntyi maustepippurin ja kanelin mennessä sekaisin. Älkää kysykö miten se edes on mahdollista :D Lasagne syötiin (onneksi en maustanut niin runsaalla kädellä kun normaalisti), mutta uutta suosikkia siitä ei jostain syystä tullut ;) Nykyään tarkistan neljään kertaan mausteet ennen niden lisäämistä :D

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Matikka ei ole koskaan ollut oma mukavuusalueeni. Penskana kotitalouskurssilla meni pilkut sekaisin, kun leivinjauheen määrä pitikin triplata alkuperäisen reseptin puolikkaasta teelusikallisesta. Ihan kivasti se munakasrullataikina kohosi 15 leivinjauhelusikallisen voimin.

Meg (Ei varmistettu)

En osaa tehdä porkkanakakkua. Muuten olen ihan hyvä leipoja ja ruuanlaittaja, mutta jostain syystä porkkanakakku ei vaan onnistu. Viimeksi eilen yritin, ja kyllähän siitä ihan syötävää tuli, vaikka unohdin taikinasta rasvan (lisäsin sitä sitten jo pellille kaadettuun taikinaan, paljon vähemmän kuin ohjeen mukaan olisi pitänyt...). Myös kuorrutus on omituisen makuista, ja se itse kakku maistuu liikaa porkkanalle!

CougarWoman
CougarWoman

Kun muutin omaan asuntoon silloisen avopuolisoni kanssa, osasin tehdä tasan yhtä ruokaa: kyljyksiä ja ranskalaisia. 

Ensimmäinen vuosi syötiinkin sitten aika pitkälle...kyljyksiä ja ranskalaisia. Ja joskus ne kyljyksetkin olivat vielä luusta raakoja. 

En muuten edelleenkään osaa leipoa. Yritin viime syntymäpäivilleni tehdä sacher-suklaakakun. Tiedä mistä reseptihelvetistä ko. reseptin kaivoin, mutta piti paistaa marenkia, kostuttaa kakkupohja kirsikkaviinalla ja lisätä kirsikoita ja ties mitä. Kakun tekoon meni useita tunteja. 

Marenki jäi sisältä raa-aksi mutta jostain syystä oli ulkoa niin kova, ettei siihen veitsikään pystynyt. Kirsikkaviinaa tuli hulvattua sen verran että leivonnaisessa ei maistunut kuin viina. Vieraat söivät kakkua kyyneleet silmissä. 

TiinaK (Ei varmistettu)

Vaikka en muutenkaan ole mikään kokki kolmonen, niin tästä mokasta mun on enää vaikea pistää pahemmaksi, vaikka kokkaisin kuinka huonoa ruokaa.

Olin lukioikäisenä kesätöissä hoitamassa pientä tyttöä, ja tehtäviin kuului sitten kokata jotain helppoa joka päivä. Yhtenä päivänä luvassa oli uunimakkara, ja ajattelin, että onpas helppoo, laitan tämän uuniin ja keitän perunat.

No, makkaran syömisestä ei sitten tullutkaan mitään, kun HK:n Sinisessä on muovikuori, joka iloisesti suli makkaran päälle uunissa... Enpä ollut koskaan tullut ajatelleeksikaan...

böö (Ei varmistettu)

Ei kakkutaikina tarvii leivinjauhetta..

Kanelibasilika

En osaa leipoa pullaa tai korvapuusteja, olivat sitten vehnäisiä tai gluteenittomia aina menee metsään ja pullista tulee tiiliskiviä. Syy miksi blogista ei löydy pullareseptejä, vaikka muuten ruuanlaitto ja leipominen hyvin luonnistuukin ;)

FFFifi
Fitness Führer

Tässä jutussa oli musta hyviä vinkkejä http://www.hs.fi/ruoka/a1349234364063, tuli siihen asti parasta pullaa ikinä kun näitä noudatti. Myöhemmin olen löytänyt vielä toisen niksin, joka on taikinan mielipuolinen vaivaaminen (helpointa koneella). Vaikuttaa rakenteeseen todella paljon!

Kanelibasilika

Kiitos! :D Mielipuolista vaivaamista testattu (sekä koneella että käsin), ei ole tähän mennessä vaikuttanut lopputulokseen ;)

Nimetön (Ei varmistettu)

Kaikkein tärkeintä tiiliskivien välttämisessä on laittaa vähemmän jauhoja. Taikina saa olla niin löysää, että sitä on melkein vaikea käsitellä. :)

Kanelibasilika

Kiitos vinkistä - nyt tekisi mieli leipoa korvapuusteja! :)

FFFifi
Fitness Führer

Mä en osaa tehdä pannukakkua. En sitten millään. Olen koittanut vaikka mitä ohjeita ja niksejä, ei onnistu. Joko taikinaa on ohut liuru pellin pohjalla tai paksumpi palaa päältä eikä kypsy sisältä. Jostain syystä joudun paistamaan pannaria aina jotain kaksi tuntia, ja sitten menee hermo. En ymmärrä missä se vika on!

Myös mikropuuro tuottaa vaikeuksia...Iittalan isoista syvistä lautasista huolimatta :D

CougarWoman
CougarWoman

Mä muuten jaksan lukea tuon otsikon joka kerta uudelleen että "kakkausmokia"...niitä löytyisi varmaan jopa enemmän kuin noita kokkausmokia! :D 

Toimitus
Toimitus

Hups! Odotamme postaustasi aiheesta :D

CougarWoman
CougarWoman

Hahaa - ei toistaiseksi ainakaan (luojan kiitos) liity seksiin tai edes suhteisiinkaan nuo kakkausmokat :D

anni panni
Elämää Hesassa

Pari vuotta sitten olin juuri alkanut tapailla poikaystävääni, ja hän vei minut perheensä mökille. Vietettiin romanttista iltaa ja hän meni laittamaan kalan savustuspönttöön ja pyysi minua keittämään perunat sillä aikaan. Eihän mulla ollut käryäkään, laitetaanko potut kylmään vai kiehuvaan veteen ja kuinka kauaksi aikaa. Onneksi on älypuhelin ja Google, eikä vaimomatskun puutteeni paljastunut. Mielitiettyni ei vieläkään tiedä asiasta. Jos mennään joskus naimisiin, todellakin pidän häissä puheen jossa paljastan salaisuuden.

En ole erityisen uusavuton ja tykkään kyllä kokata, mutta edelleen en todellakaan muista, miten uudet potut keitetään. Tai vanhat. Se on kerrottu minulle monesti, mutta ei vaan pysy mielessä.

Yksi kokkausmoka on ylitse muiden. Halusin tehdä kipeälle poikaystävälleni pizzaa alusta alkaen mikä oli hänen mielestään mainio idea, vaikka juuri hänen viimeiset rahansa menivätkin aineksiin. Rakastan äitini pizzapohjaa, joten soitin hänelle kaupasta ja kyselin ohjetta. En muista tarkkaan missä mittakaavassa jauhojen määrä meni yläkanttiin, mutta tuloksena oli pizza, jonka pohja oli niin kova, että sitä ei saanut leikattua edes järeimmällä talosta löytyneellä veitsellä. Se ei hajonnut vaikka sitä löi seinään. Ja minähän löin, koska harmitti niin paljon. Silloinen poikaystävä, joka yleensä olisi reagoinut tämmöiseen tilanteeseen nauramalla mulle ja ehkä olisi jopa ollut vähän kiukkuinen tuhlaamistani rahoista kun nälkä kurnii edelleen vatsassa, teki jotain täysin odottamatonta. Se kaapi lautaselle niitä pizzan täytteitä ja sano, että ei se mitään kulta, tää on ihan hyvää näinkin. Ja minä nieleskelin kyyneleitä siinä vieressä.

CougarWoman
CougarWoman

Aaaa - ihana <3 

Meillä asuu kotona pieni ruokakriitikko, joka aina kokattuani antaa palautetta. "Muuten ihan hyvä mutta ensi kerralla enemmän suolaa kiitos"; "Käytitkö chilimaustetta tässä?"; "Tää entrecote sitten seuraavalla kerralla enemmän raw kuin medium". o_0

Mä sanoisin tollaisista kommenteista, että ensi kerralla teet sitten ruokasi itse.

CougarWoman
CougarWoman

No täytyy nyt totuuden nimessä sanoa, että kyllä se joskus kehuukin.. :)

Tamsin

Meillä asuu samanlainen ruokakriitikko, vähän väliä aina ruokailun jälkeen alottaa lauseen "Muuten ihan hyvää, mutta..." Tuon vielä kestän, mutta "meidän äiti aina.." lauseesta räjähdin että herrapa onkin sitten hyvä ja tekee ens kerralla itse tai menee sinne äitinsä luokse syömään. Argh. -.-

A.H.
Helsinki-Antwerpen

Olen varmaan maailman ainoa ihminen, joka on onnistunut sössimään... avokadopastan. Vaikka sen piti olla niiiin ihana ja helppo. Tein soosia ohjeen mukaan (neljälle), mutta keitin spagettia vain puolet ohjeesta. En sitten tullut ajatelleeksi, että sitä suolan määrää vois vähän suhteuttaa... Oli lähes syömäkelvotonta. Toisaalta, yleensä mun ruuissa ei ole tarpeeksi suolaa, kerrankin toisinpäin. 

Smile with me

Tein kerran juustokakkua maailman helpoimman reseptin mukaan: valmis pakkaus, johon piti lisätä vain tuorejuusto ja kerma. Tuorejuuston tilalle ostin kaupasta tuoretta juustoa, eli tulin kotiin Edam-paketin kanssa. En ihan tiennyt kaikkia termejä... :D

Alice
My blueberry dream

No moka ja moka- tein ekaa kertaa suklaajuustokakkua (pohja vieläpä suklaakakkua jota esipaistettiin ennen tuorejuustotäytteen laittamista päälle ja uuniin) nostin sen pois uunista pitäen kiinni kakkuvuoan reunoista (kuten aina ennen). Kakku olikin niin painava vuoalle että pohja tippui irti (irtipohjavuoka siis) ja kakku läsähti keittön lattialle, kaapin oviin, pullokassin päälle, uuninluukulle ja ties minne. Sitä kakkua ei sit syöty. En ole samaa ohjetta koskaan myöhemmin tehnyt vaan käyttänyt suklaajuustokakkuun toista ohjetta. Ettei vaan ole kirousta yllä :D 

Kommentoi