Päivän kysymys: Pitääkö töissä olla asiallinen?

Toimitus

”Ajattelin että muut eivät huomaa kuinka paljon teen, kuinka vakavasti työni otan, ellen koko ajan myös näytä siltä!”

Tiedättehän Maria Guzenina -ilmiön? Sen, että kreisistä tyypistä kuoriutuu työelämässä vakava, jakkuihin pukeutuva ja sivistyssanoja viljelevä säyseä vakavikko.

Ilmiötä ei voi olla miettimättä, kun lukee Sirenan uutta Waves-blogia. Sirena ajatteli työuransa alussa, että ihmisen täytyy olla töissä asiallinen ja vakava, jotta hän vaikuttaisi kiireiseltä ja tärkeältä. Sitten hän ajatteli asian hieman uusiksi.

Mutta mitä mieltä olette te? Pitääkö töissä olla vakava, jotta vaikuttaa uskottavalta, kiireiseltä ja tehokkaalta? Vai uskallatteko olla töissä omia (hassuja) itsejänne?

Kuva: A-lehtien kuvatoimitus

Kommentit

LinaS
iivents

Omana itsenä tietenkin - siitähän se uskottavuus kumpuaa. :) Jos räiskyvä ihminen alkaa vakavoittaa itseään niin mitähän siitä tulisi.. eiköhän se todellinen luonne purskahtaisi jossain vaiheessa esiin. Mutta esim. pukeutuminen riippuu tietty kovasti siitä, millaisella alalla työskentelee. Toki hyvin konservatiivisessakin pukukoodipaikassa voi olla väripilkkuna - office garderoobia käyttäen. 

Juuri luin MN:n artikkelin pelialasta, jossa hipsutellaan sukkasillaan. Kertoo juuri siitä, että työssä pitää olla työn "vaatimalla" tavalla. 

Toimitus
Toimitus

Hmm, totta. Viime viikon Nyt-liitteessä oli myös mielenkiintoinen juttu toimistojen sisustuksesta. Löytyi säkkituolia, leikkihuonetta ja karkkilaatikkoa (krhm, saataisko sellainen myös tänne meidän toimitukseen?). Tuskin sellaisessa paikassa on kovin tiukkaa pukukoodia. Aika hauskaa :)

Toisaalta, itselle saattaa tulla ammattimaisempi olo siitä riippuen, miten pukeutuu. Ja valkoinen kauluspaita päällä näyttää skarpilta vaikka kankkusessakin (ei sillä että suosittelisimme kankkusessa töihin menemistä).

LinaS
iivents

Ei varmastikaan ole pukukoodia. Olen työskennellyt koodin omaavan, sekä koodittoman (ei sentään koditon) yrityksien palveluksessa ja voin sanoa, että rennon letkeässä duunipaikassa kiinnitettäisiin heti huomiota jos vetäsisi valk kauluspaidan päälle - eli se kankkunenkin olisi obvious! ;) Better to blend in..

What else is there?

Mun mielestä tää on tosi paljon alasta kiinni. Oon just ollut pari kuukautta yhdessä muotoiluyrityksessä harjoittelussa ja pomo alkoi aloitettuani noin kahden viikon päästä heittämään niin villiä läppää ettei tosikaan, vakavuudesta ei ole mitään tietoa eikä ole myöskään mitään tarvetta vaikuttaa uskottavalta. Aika ihanaa siis. Jossain pankissa esimerkiksi asia voi olla vähän eri, en osaa yhtään sanoa kun ei ole kokemusta. :)

Toimitus
Toimitus

Totta. Esimies (tai asiakkaat) vaikuttavat varmaan aika paljon siihen, miten töissä pukeudutaan. Oletko esimerkiksi huomannut, että lastentarhan- ja ala-asteen opettajat pukeutuvat usein hiukan lapsenomaisesti? Vaatteissa on paljon kirkkaita värejä, ulkonevia pampuloita ja muuta hassunhauskaa. Lakimiehellä voi olla pikkuisen eri kuviot... :)

tiia_

Joo, riippuu kyllä tosi paljon työpaikasta ja esimiehestä, ja varmaan myös paikkakunnasta. Konservatiivisissa piireissä voi olla vaikeaa mennä töihin saparoissa. :) Omassa työssäni joudun miettimään aika tarkasti näitä uskottavuusasioita. Mulla on työpöydällä hassuja kissafiguureja, ja huomaan, että toimistossani käyvät asiakkaat katselevat niitä joskus kummastellen. Jos työilmapiiri on vakava ja konservatiivinen, sitä voi yrittää rikkoa joillain pienillä jutuilla. Kissoistani en siis luovu, vaikka saparot olisivatkin minulta pannassa. :)

Sirena
Waves

Ajattelin tässä enemmäkin käyttäytymistä ja toimintatapoja, kuin vaikkapa pukukoodia. Tarkoitan siis sitä, miten ihmiset puhuvat toisilleen, millainen käytös on ns. hyväksyttyä. Esimerkiksi stressaantuneena ja kiireessä tai epävarmassa tilanteessa (pätemisen tarve?) useat meistä muuttuivat kireiksi ja epäystävällsiksi. Onko tämä hyväksyttävää? Onko stressi syy olla tympeä?

Ei todellakaan tarvi olla vakava! Olen töissä IT-alalla julkisomisteisessa osakeyhtiössä, joka ulospäin vaikuttaa viralliselta ja jäykältä. Asiakastapaamisiin pukeudutaan ehkä hiukan asiallisemmin, mutta pääasiassa työntekijät ovat täällä toimistolla tosi rennoissa vaatteissa ja jutellaan toisillemme epämuodollisesti ja aika roisi huumori kukkii.

Aiemmin olin yhdessä pelifirmassa, jossa jätettiin kengät eteiseen mutta muuten ei ollut kyllä kovinkaan rentoa.

Amonyyni (Ei varmistettu)

Ilmiön kutsuminen Maria GR:ksi on vähän hassua. Jos itse joutuisin pelkällä ylioppilastodistuksella ja tv-juontajan taustalla ministeriksi, saattaisin hakea aika paljonkin tukea jakkupuvusta ja sivistyssanoista. Fake it untill you make it, ootteko koskaan kuulleet? Toisaalta ministereiltä nyt vaan odotetaan aina asiallisuutta, oli tausta mikä tahansa.

Työpaikalla pukeudutaan niinkuin työpaikan normit sanoo. Toki voit koittaa olla se ensimmäinen, joka rikkoo normia, mikä ehkä johtaa siihen että joku päivä kaikilla saattaa olla ne saparot, tai toisaalta saatat olla se työpaikan friikki. Itsellä homma on mennyt niin, että työssä aloittaessani olen ollut aika monta viikkoa yleensä asiallisesti ja rauhallisesti. Sitten kun uskottavuutta on sen perustella miten työni olen tehnyt, olen vähän höllännyt ja ruvennut puhumaan levottomuuksia ja pukeutumaan kummallisesti.

Kommentoi