Päivän kysymys: puhutaanko teillä rahasta?

Toimitus

 

 

”Älä esimerkiksi oleta, että toinen maksaa aina ravintolaillalliset, koska teki niin tapailun alkuvaiheessakin.”

 

Toteaa ElinaPK postauksessaan ja sanoo, että ”tasapainoisen kodin ja parisuhteen ylläpitämisessä selkeys, avoimuus ja rehellisyys ovat ykkösasioita ja näin siis sekä tunteiden kohdalla että raha-asioiden osalta.”

Postaukseen on listattu neljä vinkkiä, joiden avulla suhteessa voi välttyä rahan aiheuttamilta riidoilta (lue vinkit kokonaisuudessaan täältä):

1. Yhteinen taloustili.

2. Yhteiset pakolliset menot puoliksi.

3. Omat tilit.

4. Älä tee rahasta tabua.

 Minkä (rahanarvoisen)vinkin lisäisit tähän listaan? Onko raha on aiheuttanut riitoja suhteessasi? Sana on vapaa!

Kuva: A-lehtien kuva-arkisto

Kommentit

Maria Hakkala

Yhteiset pelisäännöt ovat ehdottomat, mutta molempien pitää pystyä joustamaan tarvittaessa, myötäillä elämää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on yhteinen lainanhoitotili, jolle molemmat maksaa oman osuutensa asumisesta, ennen suhde oli 50 % ja 50 % mutta nyt kun olen äitiyslomalla suhde on n. 35 % minun osaltani ja mies maksaa loput. Taloustili on myös yhteinen, sinne siirrän saman verran kuin mitä miehellä menee autoon kuukaudessa. Tältä tililtä maksetaan viikoittaiset ruokalaskut. Tämän lisäksi meillä on omat tilit, omiin menoihimme. Minä maksan yleensä lasten vaatteet ja laskut maksetaan sen mukaan kun niitä tulee. Rahasta kun voidaan puhua ääneen, niin siitä ei tarvitse riidellä. Useimmiten olen havainnut että rahasta riitelevät ne jolla sitä ei ole tasapuolisesti tai tarpeeksi. Raha on meidän perheessä ollut paljon esillä viime aikoina, kun ollaan keskusteltu siitä mahdollisuudesta, että jään hoitovapaalle.

Petra Ilona

Yhdistimme tilit vihdoinkin vuosien yhteiselon jälkeen loppuvuodesta. Helpottaa kummasti sekä arkieloa että yhteisten isompien hankintojen suunnittelua! Palkat tulee siis yhteiselle käyttötilille josta siirretään myöskin yhteiselle säästötilille osa joka kuukausi. Tuntuu loogiselta että kun elämä on yhteinen niin myös rahat ovat. Tutuista osa kauhistelee ja osa ymmärtää hyvin.

A. Arokivi

Kyllä puhutaan, mutta ei riidellä. Meillä on sekä omat, että yhteinen tili. Minä maksan vuokran, koska mies opiskelee. Mies maksaa mun kuukausikortin bussiin ja ruuat menee niin, että minä laitan 250 ja mies 150e ruokakassaan. Tuo riittää hyvin sillä Hollannissa ruoka on halpaa. Loput jää lojumaan yhteiselle tai omille tileille. Yhteinen tili on käyttötili josta maksetaan ravintola iltoja, yhteisiä reissuja ja muita. Kun jotain isoa hankitaan, se päätetään yhdessä ja rahoitetaan miten kukin pystyy. Kumpikin maksaa omat harrastukset ja puhelimen + terveys vakuutuksen. Meillä toimii hyvin jaettu talous. Kaikki näkee kaikkien tileille ja hankinnoista ainakin puhutaan kumppanille.

CougarWoman
CougarWoman

Raha on itseasiassa aiheuttanut riitoja - silloin kun sitä ei ollut riittävästi. Meillä oli melkein kahden vuoden periodi, jolloin oltiin kahden talon loukussa, ja pelkkien "vakituisten talomenojen" maksuun meni 2400 euroa kuussa. Vaikka molemmat suht hyvätuloisissa kokopäiväduuneissa jo silloinkin oltiin, lienee aika selvää että aikamoisen loven viilsi kuukausibudjettiin... Kyllähän tuo pinnaa kiristi, molemmilta - varsinkin kun oltiin jo ehditty tottua astetta hulppeampaan kulutuspolitiikkaan. 

Jenni H.
Terävät hampaat.

Meilläkin puhutaan rahasta, mutta en muista että olisimme riidelleet siitä. On eri juttu, jos molempia stressaa vaikka rahojen vähyys.

Tärkeintä siinä kohtaa, kun kaikki rahat ovat vähissä on ehkä se, että molemmilla on hyvä olla. Ei ole reilua, että toinen ravaa kahviloissa kakkukesteillä, kun toinen jää kotiin keittelemään hernekeittoa. Olemme asuneet poikaystäväni kanssa yhdessä vasta niin vähän aikaa, ettei yhteisiä tilejä ole. Meillä on toiminut "se maksaa, kummalla on enemmän varaa maksaa." Tasapuolisesti köyhiä siis.. :D

Kommentoi