Päivän kysymys: Saako kulttuurista tai uskonnollista symbolia käyttää asusteena?

ristit.jpg

”Voiko ristiä pitää kaulassa ihan vain siksi, että kaksi toisiinsa kiinnitettyä suoraa viivaa näyttää hyvältä? Voiko ristiä pitää kaulassaan tietämättä tai ajattelematta, mitä kaikkea se symboloi?”

 

pohtii Mari Inka Oisko tulta? -blogissa. Mari Inka on lukenut muotilehdestä, että tänä syksynä muotia on ristit ja pappishenki.

Muistat ehkä Gwen Stefanin bindin 90-luvulta tai 2000-luvun alun villityksen käyttää katolisia rukousnauhoja asusteina. Viime vuosina muodissa on haettu vaikutteita Etelä- ja Pohjois-Amerikan intiaanien perinteisistä vaatteista.

Kulttuuristen symbolien ja muodin suhdetta pohtii myös valokuvaaja Sanaa Hamid kuvasarjassaan Cultural Appropriation: A conversation. Sarjassa tiettyihin kulttuurisiin ja uskonnollisiin symboleihin pukeutuvat ihmiset kertovat, mitä symboli heille merkitsee. Keffiyah-huiviin pukeutunut arabitaustainen nuori mies kertoo huivin merkitsevän yhteenkuuluvuutta ja kotia. Keffiyahiin pukeutuneelle länsimaalaiselle miehelle ”se on vain huivi”.

Muuan nuori länsimaalainen bindiä käyttävä nainen taas kertoo bindin olevan kunnianosoitus intialaiselle kulttuurille.

Mitä mieltä olet? 

Kulttuuriset ja uskonnolliset symbolit asusteina  – epäkunnioittavaa vai täysin ok?

Kuvat: Gwen Stefanin kuuluisa Intia-look 90-luvulta, Alicia Keys Givenchyn muotinäytöksessä (Splash News / AOP)

Kommentit (13)
  1. Toisaalta, aika moni nykyinen yleinen asustekin pohjautuu johonkin kulttuuriin tai uskontoon, ja ne ovat yleistyneet valtavirran käytön kautta. Originaalit käyttäjät ovat sen hyväksyneet, heille sillä on edelleen oma tärkeä sisäinen merkityksensä, vaikka välttämättä kaikille muille ei.

  2. Kiitos tyypit, mahtavaa kommentointia! Aihe on tosiaan monisyinen ja hankalakin, tätä voi tuskin litistää yhdeksi totuudeksi. Jatkakaa toki, me vain täältä välistä huutelemme, miten kiinnostavaa pointtejanne on lukea!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *