Päivän kysymys: Saako muiden ruokavalintoja arvostella?

Toimitus

Cocista, halpamerkin juustoa, nakkeja, suklaalevy. Jätä mullekin -blogin OttoL ei voinut kuin kauhistella, kun hän näki kassajonossa, mitä edellä oleva asiakas lappoi hihnalle.

Samalla hän alkoi pohtia sitä, saako muiden ruokavalintoja arvostella.

OttoL tuli siihen tulokseen, että saa:

"Tarkoitukseni ei ole mollata muita, vaikka heitä rankasti arvostelenkin, sillä kukaan (eritoten minä) ei ole täydellinen. Mielestäni kyse on yksinkertaisesti ihmisten tietämättömyydestä ja pihiydestä  mistään ei lähtökohtaisesti haluta maksaa mitään, eikä Suomessa yksinkertaisesti ole monien muiden maiden kaltaista ruokakulttuuria."

Mitä mieltä te olette?

Kommentit

CougarWoman
CougarWoman

Kaikilla ei ole aikaa/kykyjä/varaa ostaa niitä kaikista sukanhajuisempia luomutilalla halatulla lampaalla kasvatettuja juustoja. Ruualla hifistely on kivaa jos viitsii kokata ja ostoksille ei ole budjettia; jos on taloudellisesti varaa valita ne eettiset vaihtoehdot (jotka usein ovat paljon, paljon kalliimpia). 

Tai mitä jos tuo kyseinen tyyppi vaan tykkäsi cociksessa marinoidusta juustonakki-suklaafondyysta? ;)  

Toimitus
Toimitus

Kaikilla ei ole aikaa/kykyjä/varaa ostaa niitä kaikista sukanhajuisempia luomutilalla halatulla lampaalla kasvatettuja juustoja.

Kommentti, jonka lukeminen julkisella paikalla saattaa herättää hämmennystä ympäristössä. Täällä ainakin tuli sellainen spontaani naurunpyrskähdys!

Positiivista

Kuten jo Oton palstalla sanoin - jos mut leimataan pihiksi sen takia että ostan halpaa (vaikka varsin hyvin tiedän että PITÄIS ostaa luomua, lähiruokaa, tuoretta yms.) niin ok. Mieluummin olen pihi kuin nälissäni.

lalla a paris

Arvostelijat arvostelee aina - eli siis arvostella kai saa, mutta onko se kovin järkevää ? Jos on tyytyväinen omiin valintoihinsa niin ei luulisi muiden vastaavat niin kamalasti kiinnostavan ;)

Mutta pakko myöntää että itsekin saattaisin vilkaista kahteen kertaan lähinnä sipseistä koostuvaa kauppalistaa. Ja kaupassa työskennellessäni myös huomiota herättivät eräiden asiakkaiden joskus erittäin epäterveelliset ostokset. Toisaalta joku varmasti voisi arvostella omia jokapäiväisiä ostoksianikin (saattaa mennä terveysintoilun puolelle usein), saati sitten krapulapäivän sipsipussi + kokis -lounasostoksia :D

lalla a paris

Mut sen vielä haluaisin lisätä et omasta mielestäni ns. terveellisiä ja parempia vaihtoehtoja voi tehdä myös pienemmällä budjetilla. Se vaatii ehkä vähän enemmän sit vaan mielikuvitusta ;) 

Ehkä ostoksia ja niiden laatua voi arvioida, mutta ostajaa ei kannata arvostella niiden perusteella. Tai mä ainakin toivon, ettei kukaan arvostelisi minua sen perusteella mitä ostan. Varsinkaan yhden kauppareissun perusteella, jos sattuu bongaamaan mut kassalta sipsipussin, siiderin ja suklaalevyn kanssa. Liha on heikkoa, varsinkin perjantaisin :) Sitäpaitsi X-tra Gouda on ihan hyvää arkijuustoa!

sokeris (Ei varmistettu)

Heh, myhäilin itsekseni kaupan kassalla kun latasin hihnalle pari dr. ötkeriä ja muuta mättöä. Ostoksissa ei ollut mitään mitä olisi voinut pitää tuoreena tai terveellisenä. Ai kauheeta! Tosin näin käy ehkä kerran puolessa vuodessa, en syönyt niitä yksin ja olin ollut hammasleikkauksen johdosta pelkästään nestemäisen ruuan varassa kaksi viikkoa. :)

Eli ehkä ei kannata tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä YHDEN kauppareissun perusteella. Tai no jos nyt haluaa syyn kauhistella ja paheksua, niin siitä vaan. :)

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Kaipa jokainen saa lappaa omasta suustaan alas niin paskaa ja ravintoköyhää ruokaa kuin haluaa. Eipä se huono ja turvonnut olo siitä muille tule. Ja joo, on vähän hölmöä kauhistella yksittäisen kauppareissun ostoksia - me syödään ihan hyvin (paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, ei vaaleita leipiä/-makaroneja, harvoin tehotuotettua lihaa, mahdollisuuksien mukaan aina luomua jne), mutta joskus kassalle tulee lastattua sipsipussi, pari purkkia dippiä, karkkipussi, nakkeja (Wanajan kuitenkin! :D) ja ranskiksia, hyvässä lykyssä joku kurkkukin. Varmaan joku katsoo että ai kamala, miten toi perhe syö noin huonosti. Toivon kyllä että meidän ulkonäöstäkin huomaa ettei me ihan aina syödä niin :) Mutta toisaalta mua ei kiinnosta yhtään, koska itse tiedän, että me syödään terveellistä perusruokaa eikä kerran kuussa tapahtuva nakkipoikkeus merkkaa mitään.

Mutta koska kolikolla on kääntöpuoli, niin kyllä, kauhistelen joskus lapsiperheiden ostoksia. Siis silloin, kun ylipainoinen vanhempi/vanhemmat ovat lasten kanssa kaupassa ja kärryissä on eineshamppareita, sokeripommijogurtteja, mehuja, ranskanleipää, "lykkää vain uuniin/mikroon"-valmisaterioita, pussikastikkeita ja sitä rataa. Varsinkin silloin, kun ruoan määrästä näkee ettei kyseessä ole yhden laiskan sunnuntain ostokset. Jos itse haluaa syödä huonosti, niin ok, mutta mä en vaan tajua miksi lapsille pitää syöttää sitä samaa shaibaa. "Kun ne niin tykkää einesmaksalaatikosta ja Popsi-nakeista, ei ne syö ruisleipää ollenkaan, mehusta saa vitamiineja", joo hyppää vaikka voltti.

 Että kyllä, jokaisella on oikeus syödä miten haluaa, mutta olis kiva että niille lapsille tarjottaisiin fiksua ruokaa niin kauan, kuin ne ei itse pysty/voi sitä valintaa tehdä a.k.a niin kauan kuin ne asuu kotona.

Arvostelu on negatiivinen sana, mutta aina saa ihmetellä. Mielestäni on myös aika hassua, että mä olen usein ns. perinpohjaisen selityksen velkaa vegaanina, kun en syö eläinperäisiä tuotteita, mutta sekasyöjät kokevat liha on hyvää -perustelun olevan jotenkin tyhjentävä vastaus siihen miksi he toimivat niin kuin toimivat.

ike (Ei varmistettu)

Tämä on niiiin totta.

Tuppaan vähän olemaan sitä mieltä, että lihansyöntiä saa arvostella niin paljon kuin haluaa. Siinä kun ei ole kyse pelkästään yhden ihmisen terveydestä tai Suomen ruokakulttuurista, vaan, no, ilmastonmuutoksesta, eläinten oikeuksista, siitä miten tälle maapallolle meinataan mahtua. Saahan yksityisautoiluakin paheksua, tai sitä ettei joku kierrätä. Miksi ihmeessä lihansyöntiä ei saisi?

hanne_tasteofhoney

Joku jo sanoikin, että yhden kauppareissun perusteella on vaikea päätellä jonkun koko ruokavaliota. Itse esimerkiksi ostan vihannekset, hedelmät, maitotuotteet, kananmunat ja lihan luomu- ja lähituotantokauppa Sproutsista, ja ostan sitten kuiva-aineet, pesuaineet ja snackit toisaalta. Ja tämän jälkimmäisen reissun kauppalista saattaakin näyttää vähän karulta, jos ei tiedä mitä muuta niiden lisäksi on ostettu.

Kuitenkin itse säälin edellisen kommentoijan tavoin niitä lapsia, joiden ruokailutottumukset pilataan jo varhaisessa vaiheessa prosessoiduilla eineksillä ja pikaruoilla, joita ainakin täällä USAssa harrastetaan vielä rankemmassa mittakaavassa kuin Suomessa. Täällä ainakin tulee niin paljon halvemmaksi ostaa niitä prosessoituja puolivalmisteita kuin tehdä itse terveellistä kotiruokaa hyvistä raaka-aineista. Ulkona syöminenkin on suhteellisen edullista. 

Kouluympäristössä työskennelleenä tuntui uskomattomalta, että lapset eivät tunnistaneet edes tavallista porkkanaa, joka minulla oli välipalana. (He ovat tottuneet baby-porkkanoihin.) Ja tankoparsakin kuulemma maistuu vain uppopaistettuna. Ei varmaan tarvitse enää ihmetellä, miksi lapset ovat koulussa levottomia ja ärtyisiä, kun aamupalaksi syödään sokerimuroja ja appelsiinimehua, ja lounaaksi maapähkinävoi-hilloleipä höttöpullaleivällä, sipsejä, nallekarkkeja, mac&cheesea ja juomaksi sokerilitkuja.

Sariina (Ei varmistettu) http://autiomaanarki.blogspot.com

Kyllä minä saatan ainakin katsoa, että onpa toisella kovin poikkeavat ostokset. Toisaalta täällä Chilessä usein vihannekset ja hedelmät ostetaan torilta, koska siellä on halvempaa kuin ruokakaupassa. Ja mitä muiden maiden ruokakulttuureihin tulee, se vaihtelee aika paljon myös perhekohtaisesti. Täällä ihmetyttää, kun jo taaperot opetetaan juomaan ruokajuomana virvoitusjuomia... Kerran eräs vakikauppias ihmettelikin, että miksi en koskaan osta limpparia...

Emmä kyllä ostoskorin perusteella luokittelis ketään mihinkään kastiin, mistä sitä tietää, vaikka työpaikan bileisiin ois ostelemassa nakkeja ja sipsiä. Sen sijaan tekisi mieli arvostella sellaisten ihmisten ruokavaliota, joiden syömiset oikeasti tietää.

Työkaverina mulla on yksi mies, joka on todella ylipainoinen. Tyyppi syö valtavasti, ja aika usein hakee hampurilaispaikasta lounaansa. Lääkäri on kaverin lähettänyt ravintoterapeutille, mutta ainut, mitä mieleen on sieltä jäänyt, on ollut ravintoterapeutin lausahdus: "Kaikkea saa syödä, kun vaan syö kohtuudella." Tuo kohtuuskin on aikojen kuluessa tipahtanut pois lausesta. Tyyppi ei liiku, kun ei jaksa. Luut napsahtelee poikki pukeutuessa, eikä leikkaushaavat parane. Jatkuvasti palelee, tai on pikku köhässä. Iho hilseilee ja kaveri suoraan sanottuna haisee peseytymisestä huolimatta. Puolet vuodesta tyyppi on saikulla ties minkä krempan takia, ja kaikki nämä krempat ovat suoraan johdannaisia ylipainosta ja epäterveellisistä elintavoista. Vituttaa tehdä sen työt, kun se on omalla toiminnallaan saattanut itsensä tuohon tilaan. (Puhumattakaan veroista yms, vaikka yleensä inhoan verovarojen käyttö -keskusteluja.)

Tasaisin väliajoin kundi aloittaa elämäntaparemontin ja uhoaa suureen ääneen tekevänsä sitä ja tätä. Nämä remontit kestää yleensä noin päivän, sitten taas luiskahdetaan syömään paskaa. Jos siis ylipäänsä syö, kaveri on nimittäin välillä syömättä kokonaan. Mikä tietysti sitten johtaa ahmimiseen, kun on niin tuhoton nälkä. Tekisi mieli sanoa tyypille yhtä sun toista, mutta kaveri on superherkkänahkainen, oli mm. suuttunut verisesti lääkärille, kun lääkäri oli asiallisesti maininnut herran olevan ylipainoinen. Niinpä ainut mitä olen toistaiseksi uskaltanut tälle sanoa on ollut silloin, kun herra on ostanut "salaatin" hampurilaispaikasta. Kovaan ääneen hehkutti, miten terveellisesti tässä nyt syödään. Totesin: "Tiesitkö, että usein noissa salaateissa on paljon enemmän kaloreita, kuin niissä hampurilaisaterioissa." Pikkumaista? Kyllä. Helpottiko? No todellakin, ainakin sillä hetkellä!

Työpaikkani on kaikenlisäksi liikunta-alalla, ja muut toimistomme työntekijät syövät fiksusti ja liikkuvat paljon tai todella paljon. Tietoa ravinnosta ja terveistä elämäntavoista firmasta löytyy enemmän, kuin viideltä ravintoterapeutilta yhteensä. Sairaspoissaoloja ei juuri ole, ja jengi on poikkeuksellisen virkeää ja pirteää. Yhtä plösöä saikuttavaa ja olostaan valittavaa poikkeusta lukuunottamatta.

Typerä kommentti (Otto kukalie). Ehkä edellinen asiakas vain just tänään päätyi noihin ostoksiin. Tai ehkä hänellä ei kerta kaikkiaan ole varaa kalliimpaan juustoon. Tai ehkä hän vain pitää eniten juuri noista. Syitä voi olla niin monia, että turha jäädä "säälimään" muita ostostensa kanssa.

 

CougarWoman
CougarWoman

Tuosta halpisjuustosta vielä - mieheni sattuu olemaan töissä elintarvikealalla ja tiesi kertoa että periaatteessa kaikki juustot ovat ihan samanlaisia; että sekä se halvin juusto että se kalliimpi ökyjuusto tehdään ihan samalla tavalla ja uitetaan saman suolavesikylvyn läpi. Ero on ainoastaan tehdyn juuston volyymissa, kypsyttämisessä (siis siihen käytettävässä ajassa) ja siinä, miten törkeitä hintoja kauppiaat kehtaavat pyytää. Vrt. Domino-keksi ja vaikka Pirkan "dominokeksi", molemmat tulevat kuulemma ihan samalta tehtaalta ja ihan samalta keksilinjalta... Brändi ja pakkaus tekevät hintaeron - näin meitä k*setetaan...

Luomut sitten tietty erikseen. 

Jenni H.
Terävät hampaat.

En ehkä menisi - ainakaan kovin kovaan ääneen - sörkkimään muiden ruokavalioita. Juuri tuossa esimerkissäkin voi hyvin olla, että tili huutaa nollaa ja kaverit on tulossa kylään. Kyllä minä ainakin ostaisin halpoja nakkeja.. :D

Siinä vaiheessa jonkun ruokavaliosta voi hyvin hellävaraisesti ja viattomasti kysäistä ("saathan sä ruuasta tarpeeksi vitamiineja/energiaa.."), jos joku jatkuvasti valittaa huonoa oloaan tai väsymystään ja vetää samalla vanukasta välipalaksi ja postaa Facebookiin vain ja ainoastaan jokailtaisia nakkimättöjä. Että rajansa niillä nakeillakin..

Mutta ainakin henkilökohtaisesti ostan sitä halvinta juustoa, mitä suinkin löydän. Varsinkin, jos on vähänkään pienemmällä budjetilla, on usein mietittävä nipistystä myös ruokakaupan laskusta, vaikka kalliimpi juusto maistuisikin paremmalta. Sitten rikkaana aikuisena ostan parempaa ruokaa, siihen asti eletään joko alennuksilla, halpisnakeilla tai luovuudella :D

laurako
Kalaonnea

Huh, tyypin kirjoitukset on selvästi otettu vakavammin kuin oli tarkoitus. Tyyli on aika tiukka, mutta kai tässä nyt yritettiin vain sanoa, että jokainen äänestää lompakollaan. Jos tyydytään siihen mitä tarjotaan, ei mitään muutosta tuotantopuolellakaan synny. Etenkin lähiruoka puhuttaa kovasti, mutta ei sitä saa jos sitä ei kukaan osta. 

Facebookin Safkatutka-ryhmä havainnollistaa asian aika hyvin. Miksi kuluttajan tulisi tyytyä huonolaatuisiin tuotteisiin? Minusta on nurinkurista, että rahan ollessa tiukalla monet nipistävät ensimmäisenä ruoasta, eivätkä vaikka shoppailusta. Mutta elämä on valintoja täynnä! :)

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Oon nyt vähän hämmentynyt. Stalkkaatteko ihan tosissanne muiden ihmisten ostoksia? :D Joo, olen minäkin utelias luonteeltani, mutta harvemmin sentään arvostelen (edes mielessäni) toisten eineksiä...

Kao Kao

Ei kyllä yhden kauppareissun perusteella voi tuomita :) Mun torstain ostokset näytti tältä ja selitys löytyy mun blogista http://www.lily.fi/blogit/kaos-dreams/lahjontaa :)

 

Seregi
Sekaisin Seregistä

Olin kaupan kassalla ko mun kaveri tuli asiakkaaksi. Hän osti leikkeleitä ja kahta eri juustoa, johon meillä ei olisi varaa. Nykyään kutsun häntä leikkisästi porvariksi. 

Kommentoi