Paljonko juot viikossa alkoholia?

Toimitus

Tänään vietetään syyspäiväntasausta, eli tästä päivästä aina maaliskuun lopulle päivät ovat öitä lyhyempiä. Se tarkoittaa sitä, että pimeä syysilta sohvannurkassa punaviinilasi kourassa alkaa tuntua entistä houkuttelevammalta.

Mutta montako kertaa viikossa niin voi tehdä?

Helsingin Sanomat uutisoi alkuviikosta, että vaikka vähäistä alkoholin käyttöä on vuosia pidetty sydämelle parempana kuin täysraittiutta, viimeaikaiset tutkimukset sanovat muuta. Vähäisen riskin rajana naisilla on pidetty 3–4 annosta ja miehillä 6–8 annosta viikossa: yksi annos on esimerkiksi 0,33 litran olut, siideri tai lonkero tai 12 cl lasi viiniä. Kuitenkin haitaton määrä olisi lehden haastatteleman Helsingin yliopiston professori Jaakko Kaprion mukaan vain yksi annos joka toinen päivä.

Moniko meistä noudattaa tuota rajaa? Tässä muutaman toimituksen jäsenen viime viikon juomataulukot:
 

Laura, toimitussihteeri
MA-TO: 0 annosta
PE: 1 lasi valkoviiniä
LA: 1 shotti, 5 annosta siideriä & olutta
SU: 0 annosta
Yhteensä 7 annosta

”Jos mietin viime viikkoa, paukutin juomalla rikki vähäisen riskin rajan – yhden päivän vuoksi. Viikon ensimmäisen annoksen join perjantai-iltana, kun kävin ravintolassa ja join ruuan kanssa lasin valkoviiniä. Lauantaina olin kaverin synttäreillä, jotka olivat samalla rapujuhlat. En pidä väkevistä, joten join rapujen kanssa vain yhden vajaan shotin, mutta muuten illan aikana nautiskelin siideriä ja olutta, noin 5–6 annosta. Viikko oli sikäli epätyypillinen, että yleensä juomiseni on tasaisempaa: ei montaa annosta yhtenä iltana vaan yksi tai kaksi useampana.”
 

Anne, toimitusharjoittelija
MA-TO: 3 lasia kuohuviiniä
PE: 0 annosta
LA: 0 annosta
SU: 0 annosta
Yhteensä 3 annosta

”Opiskelijoista elää sitkeä mielikuva, että kaikkihan me kulutamme tukikolikkomme tuoppien tyhjentämiseen. Omalla kohdalla tahti on kuitenkin vähentynyt opiskelujen edetessä. Viime viikolla join yhtenä päivänä, ja sekin oli erityistapaus, koska olin työn puitteissa pr-illallisella. Siellä maisteltiin uutuuskuoharia, ja illan aikana juomaa kului kolme annosta. Odotettavissa on, että syksyn edetessä muutama glögi- ja punaviinipullo tulee avautumaan, tasaiseen 2–3 annoksen viikkotahtiin.”
 

Mia, muotiassistentti
MA-TO: 0 annosta
PE: 1 lasi samppanjaa, 3 lasia viiniä
LA: 1 pullo kuohuviiniä eli noin 6 annosta
SU: 1 lasi samppanjaa
Yhteensä 11 annosta

”Viime viikolla en arkena juonut yhtään alkoholia, mutta viikonloppuni oli poikkeuksellisen skumpantäyteinen ja juhlava, koska täytin vuosia. Merkkipäivän kunniaksi kävin perjantaina poikaystäväni kanssa ensin juomassa lasin samppanjaa baarissa ja sen jälkeen syömässä pitkän kaavan mukaan fine dining -ravintolassa. Ruokalajeja oli kahdeksan, ja illallinen kesti yli kaksi tuntia, jona aikana join kolme lasia viiniä. Lauantaina järjestin kotibileet teemalla 70-luvun disco. Skumppaa oli paljon, koska vieraat toivat sitä minulle myös lahjaksi. Juhlat kestivät vahingossa aamuun asti (sori naapurit). En laskenut juomisiani, mutta veikkaan, että join (ainakin) yhden pullon skumppaa. Sunnuntaina join vielä yhden lasin samppanjaa, kun juhlistin synttäreitä sukulaisteni kanssa.”
 

Hanna, AD

MA-TO: 0 annosta
PE: 1 lasi kuohuviiniä, 4 shottia ja 2 kossuvissyä
LA: 0 annosta
SU: 0 annosta
Yhteensä 7 annosta

”En ole koskaan ollut arkitissuttelija enkä välitä siideristä tai oluesta. Viiniäkin juon ruuan kanssa lähinnä vain ravintolassa. Kulutan alkoholia silloin kun lähden bailaamaan, ja niinä kertoina vähäisen riskin raja menee rikki helposti – suolan ja sitruunan kanssa. Nykyään käyn kuitenkin sen verran harvoin ulkona, etten ota siitä huonoa omaatuntoa. Viime viikolla kaikki muut päivät olivat alkoholittomia mutta perjantaina juhlistimme ystävää. Join lasin skumppaa, kolme (tai ehkä neljä) tequilashottia ja pari kossuvissyä. Saako vichystä tasapainottavia plussapisteitä?”
 

Paljonko sinä juot viikossa alkoholia?

 

 

Kommentit

CougarWoman
CougarWoman

Siis..mä juon arkenakin helposti 2-3 annosta päivässä (mun illallisruokajuoma on vakiintunut viiniksi, jota yleensä maistelen jo ruokaa laittaessani, köh köh), ja perjantaina saattaa mennä (viini)pullo tai kaksikin illan pituudesta riippuen...

Toimitus
Toimitus

Kommenttiboksi avattu! Kiitos Puuma! <3 Lisää tänne vaan!

paulahelena
ALUAP

Well, parhaillaan saldo on yhtä pyöreä 0 kuin mahani kohta, mutta oon kyllä normaalistikin tosi maltillinen holinlipittäjä. Keskimäärin menee varmaan 0,5 annosta viikossa jos sitäkään.

Itse pyrin lopettamaan alkoholin kulutuksen kokonaan, tai ainakin näin alkuunsa. Yleensä pysyn siinä yhdessäkin, mutta joskus se saattaa sitten lipsua siihen kahteen ja kolmanteenkin - joskus jopa humalan puoleen. Siispä olen tullut siihen tulokseen, että näin alkuunsa on parempi lopettaa kokonaan. Ajatuksenani on siis pyrkiminen kohtuukäyttöön, ja joka viikonloppuisen biletyksen/karaoken laulannan lopetus ja vähentäminen. Ihan oman mielen ja hyvinvoinnin takia.

Emilia M

Ranskalaiset harvemmin juovat pitkänkään aterian aikana kolmea lasia viiniä. Puoli lasia on paljon tavallisempi annos. Maun maistaa kyllä jo ihan pienestäkin tilkasta, ei viiniä janoon juoda.

Useimmiten viikkokulutus on nolla annosta. Viime viikolla meni poikkeuksellisesti pieni siideri sekä pe että la ja sunnuntaina vielä lasi valkoviiniä. 

Hanna Maria
Hanna Maria

Juon silloin kun lähden ulos. Välillä voi olla pitkiäkin aikoja ettei tule biletettyä ollenkaan, ja välillä taas tosi tiheään, kuten vaikka kesällä kaikkine festareineen ym.

saarah
visual diary

Suunnilleen näin: 

MA: lasi punaviiniä
TI: 0
KE: Puoli pulloa Vinho verdeä
TO: 0
PE: lasi punaviiniä
LA: 2 lasia viiniä, 1-2 olutta (20cl) 
SU: 0

Suomiaikoina join harvemmin, mut määrällisesti enemmän. Sitä se Etelä-Eurooppa kai teettää :)

Lumos

MA-TO: 0

PE: 0

LA: Kaksi drinkkiä + kaksi ja puoli isoa siideriä

SU: 0

Keskimäärin arvoisin alkoholia menevän maksimissaan puoli annosta (0,33l) viikossa. Tulevaisuudessa varmasti vielä vähemmän, kun se tuntuu useimmiten laukaisevan migreenin.

lionsteachme (Ei varmistettu)

Olen juojana all in tai all out. Eli voi mennä parikin viikkoa etten ota lasillistakaan, mutta sit muutaman viikon välein vedän lauantaisin täystuuban jossa ei laseja lasketa. Viime lauantaina meni ainakin 6 kaljaa, 3-4 lasia viiniä (16cl) ja baarissa drinkki. Tissuttelua en harrasta, vaan vesi on muuten lempijuomani.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vaihtelee runsaasti: usein on viikkoja, jolloin en juo annostakaan, mutta melko usein viikossa menee se 1-2 annosta kerran tai kaksi. Harvemmin tulee sen enempää juotua kerralla, joka toinen lasillinen vettä on varsin hyväksi havaittu ohjenuora ja yritän nautiskella alkoholittomistakin vaihtoehdoista :)

Yleensä viikossa menee se kuuluisa saunakalja eli yksi annos. Joskus tulee otettua viiniä ruoan kanssa ja joulun alla glögiä maisteltua, mutta näin on vain muutamina viikkoina vuoden aikana. Bileet on sitten asia erikseen, silloin otetaan, noh, aika paljon enemmän kuin yksi..;) Mutta niitäkin on nykyisellään ehkä kerta per joka toinen kk, keskimäärin.

Jasmini (Ei varmistettu)

Olen 30 vee nainen, ja en ole koskaan ollut humalassa. Tänä vuonna en ole juonut (ainakaan vielä) yhtään annosta alkoholia. Viime vuonna join ehkä yhteensä pari kolme. En pidä alkoholista enkä halua kärsiä krapuloista, mutta jos joku puoliväkisin iskee juoman eteeni, voin siemailla sitä ja unohtaa sen sitten johonkin baaritiskille. Aina en jaksaisi kesken illanvieton olla selittelemässä juomattomuuttani.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä helpompi minun on sanoa vain ykskantaan, että ei kiitos, en juo alkoholia.

sasu
pitkät iloiset päivät

Veikkaisin, että mulla jää alle kymmeneen annokseen vuodessa, ja voisin olla ilman sitäkin. Näin on ollut kohdallani aina, ihan siitä asti, kun joskus parikymppisenä ekaa kertaa ylipäänsä join alkoholia enemmän kuin yhden hörpyn kerralla. Ei vaan oo koskaan kiinnostanut. :)

miz
miz

Johonkin blogi postaukseen jonkin aikaa sitten kommentointinki että aikasemmin join noin 90% joka viikon la silloin meni helposti 4-8 lasia drinkkiä riippuen illasta nykyisin juon tosiaan vain erikoisempina päivinä joka tarkoittaa itselle 4-5 kertaa vuodessa ellei tule joku laivareissu tai esim häät tai jonkun isompi merkkipäivä esimerkiksi ja kyllä silloinkn tulee tuo 4-8 drinkkiä otettua. Joskus mutta erittäin harvoin saatan seuraksi yhden ottaa kun jonkun kanssa ulos lähden muutenhan baarissa ihan selvinpäin jopa pilkkuun asti tulee tanssittua ja voin kertoa että itsellä ollut erittäin hauskaa ja plussaa kun on päässyt autollakin kotiin. Eli viikkoannosta vaikea laskea kun juominen tapahtuu niin harvoin ja en pidä skumpasta, viinistä, oluesta, siideristä tai lonkerosta eli ei tule ruoan kanssa juotua kuin vettä ja saunankin jälkeen kylmä vesi on paras.

Vierailija (Ei varmistettu)

Viime viikolla join yhteensä ainakin 15 annosta (torstaina ja sitten lauantaina) ja sen mukainen oli olokin. Oli kyllä poikkeuksellinen viikko juhlineen. Porukalla juodessa on aina hauskaa mutta seuraavana päivänä ei niinkään ja se on saanut miettimään että onko se ihan sen arvoista. Etenkin kun ikää on tullut lisää ja krapulaan ei välttämättä riitä se yksi päivä, vähän illan pituudesta riippuen. Osaltaan peitän sosiaalista epävarmuuttani joissain tilanteissa juomalla. Ja on se valkoviini niin hyvää. Pidän kuitenkin itseäni järkevänä alkoholinkäyttäjänä joka tietää rajansa.

Kommentoi