Paljonko juot viikossa alkoholia?

Punaviini_2.png

Tänään vietetään syyspäiväntasausta, eli tästä päivästä aina maaliskuun lopulle päivät ovat öitä lyhyempiä. Se tarkoittaa sitä, että pimeä syysilta sohvannurkassa punaviinilasi kourassa alkaa tuntua entistä houkuttelevammalta.

Mutta montako kertaa viikossa niin voi tehdä?

Helsingin Sanomat uutisoi alkuviikosta, että vaikka vähäistä alkoholin käyttöä on vuosia pidetty sydämelle parempana kuin täysraittiutta, viimeaikaiset tutkimukset sanovat muuta. Vähäisen riskin rajana naisilla on pidetty 3–4 annosta ja miehillä 6–8 annosta viikossa: yksi annos on esimerkiksi 0,33 litran olut, siideri tai lonkero tai 12 cl lasi viiniä. Kuitenkin haitaton määrä olisi lehden haastatteleman Helsingin yliopiston professori Jaakko Kaprion mukaan vain yksi annos joka toinen päivä.

Moniko meistä noudattaa tuota rajaa? Tässä muutaman toimituksen jäsenen viime viikon juomataulukot:
 

Laura, toimitussihteeri
MA-TO: 0 annosta
PE: 1 lasi valkoviiniä
LA: 1 shotti, 5 annosta siideriä & olutta
SU: 0 annosta
Yhteensä 7 annosta

Jos mietin viime viikkoa, paukutin juomalla rikki vähäisen riskin rajan – yhden päivän vuoksi. Viikon ensimmäisen annoksen join perjantai-iltana, kun kävin ravintolassa ja join ruuan kanssa lasin valkoviiniä. Lauantaina olin kaverin synttäreillä, jotka olivat samalla rapujuhlat. En pidä väkevistä, joten join rapujen kanssa vain yhden vajaan shotin, mutta muuten illan aikana nautiskelin siideriä ja olutta, noin 5–6 annosta. Viikko oli sikäli epätyypillinen, että yleensä juomiseni on tasaisempaa: ei montaa annosta yhtenä iltana vaan yksi tai kaksi useampana.
 

Anne, toimitusharjoittelija
MA-TO: 3 lasia kuohuviiniä
PE: 0 annosta
LA: 0 annosta
SU: 0 annosta
Yhteensä 3 annosta

Opiskelijoista elää sitkeä mielikuva, että kaikkihan me kulutamme tukikolikkomme tuoppien tyhjentämiseen. Omalla kohdalla tahti on kuitenkin vähentynyt opiskelujen edetessä. Viime viikolla join yhtenä päivänä, ja sekin oli erityistapaus, koska olin työn puitteissa pr-illallisella. Siellä maisteltiin uutuuskuoharia, ja illan aikana juomaa kului kolme annosta. Odotettavissa on, että syksyn edetessä muutama glögi- ja punaviinipullo tulee avautumaan, tasaiseen 23 annoksen viikkotahtiin.”
 

Mia, muotiassistentti
MA-TO: 0 annosta
PE: 1 lasi samppanjaa, 3 lasia viiniä
LA: 1 pullo kuohuviiniä eli noin 6 annosta
SU: 1 lasi samppanjaa
Yhteensä 11 annosta

”Viime viikolla en arkena juonut yhtään alkoholia, mutta viikonloppuni oli poikkeuksellisen skumpantäyteinen ja juhlava, koska täytin vuosia. Merkkipäivän kunniaksi kävin perjantaina poikaystäväni kanssa ensin juomassa lasin samppanjaa baarissa ja sen jälkeen syömässä pitkän kaavan mukaan fine dining -ravintolassa. Ruokalajeja oli kahdeksan, ja illallinen kesti yli kaksi tuntia, jona aikana join kolme lasia viiniä. Lauantaina järjestin kotibileet teemalla 70-luvun disco. Skumppaa oli paljon, koska vieraat toivat sitä minulle myös lahjaksi. Juhlat kestivät vahingossa aamuun asti (sori naapurit). En laskenut juomisiani, mutta veikkaan, että join (ainakin) yhden pullon skumppaa. Sunnuntaina join vielä yhden lasin samppanjaa, kun juhlistin synttäreitä sukulaisteni kanssa.”
 

Hanna, AD

MA-TO: 0 annosta
PE: 1 lasi kuohuviiniä, 4 shottia ja 2 kossuvissyä
LA: 0 annosta
SU: 0 annosta
Yhteensä 7 annosta

En ole koskaan ollut arkitissuttelija enkä välitä siideristä tai oluesta. Viiniäkin juon ruuan kanssa lähinnä vain ravintolassa. Kulutan alkoholia silloin kun lähden bailaamaan, ja niinä kertoina vähäisen riskin raja menee rikki helposti – suolan ja sitruunan kanssa. Nykyään käyn kuitenkin sen verran harvoin ulkona, etten ota siitä huonoa omaatuntoa. Viime viikolla kaikki muut päivät olivat alkoholittomia mutta perjantaina juhlistimme ystävää. Join lasin skumppaa, kolme (tai ehkä neljä) tequilashottia ja pari kossuvissyä. Saako vichystä tasapainottavia plussapisteitä?
 

kysymys_sininen.png

Paljonko sinä juot viikossa alkoholia?

 

 

Kommentit (16)
  1. Viime viikolla join yhteensä ainakin 15 annosta (torstaina ja sitten lauantaina) ja sen mukainen oli olokin. Oli kyllä poikkeuksellinen viikko juhlineen. Porukalla juodessa on aina hauskaa mutta seuraavana päivänä ei niinkään ja se on saanut miettimään että onko se ihan sen arvoista. Etenkin kun ikää on tullut lisää ja krapulaan ei välttämättä riitä se yksi päivä, vähän illan pituudesta riippuen. Osaltaan peitän sosiaalista epävarmuuttani joissain tilanteissa juomalla. Ja on se valkoviini niin hyvää. Pidän kuitenkin itseäni järkevänä alkoholinkäyttäjänä joka tietää rajansa.

  2. Johonkin blogi postaukseen jonkin aikaa sitten kommentointinki että aikasemmin join noin 90% joka viikon la silloin meni helposti 4-8 lasia drinkkiä riippuen illasta nykyisin juon tosiaan vain erikoisempina päivinä joka tarkoittaa itselle 4-5 kertaa vuodessa ellei tule joku laivareissu tai esim häät tai jonkun isompi merkkipäivä esimerkiksi ja kyllä silloinkn tulee tuo 4-8 drinkkiä otettua. Joskus mutta erittäin harvoin saatan seuraksi yhden ottaa kun jonkun kanssa ulos lähden muutenhan baarissa ihan selvinpäin jopa pilkkuun asti tulee tanssittua ja voin kertoa että itsellä ollut erittäin hauskaa ja plussaa kun on päässyt autollakin kotiin. Eli viikkoannosta vaikea laskea kun juominen tapahtuu niin harvoin ja en pidä skumpasta, viinistä, oluesta, siideristä tai lonkerosta eli ei tule ruoan kanssa juotua kuin vettä ja saunankin jälkeen kylmä vesi on paras.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *