Palveri ja muut sanat, joita emme vieläkään ole oppineet oikein

sanat_002_preview.jpg

Toimituksen lounaspöydässä syntyi tällä viikolla keskustelu siitä, millaisten sanojen tai termien oikean käyttötavan olemme oppineet vasta aikuisiällä (tai emme ole oikein vieläkään oppineet).

Eräälle toimituksen jäsenelle selvisi vasta viime vuonna, että ei ole olemassa humalaa kuvaavaa ilmaisua laitamyöhäisessä. Sama henkilö luuli nuorena tyttönä, että sanat orgasmi ja organismi kuvaavat samaa asiaa.

Yksi meistä on edelleenkin epävarma siitä, onko se kirkkoon liittyvä henkilö suntio vai siuntio. Hän huokaisee: ”Onneksi sitä sanaa ei tarvii käyttää öööö koskaan.”

Toisen vanhemmat väittävät edelleen, että koillinen oli ennen koilinen, ja sen kirjoitusasu on jossain vaiheessa muutettu. Hänen veljensä ovat puolestaan vakuuttuneet, että sanonta kuuluu kerta kielon päälle. Veljet selittävät sanonnan logiikalla: ”Kielo on myrkyllinen, joten sitä ei voi kovin monta kertaa syödä.”

Eräs nimeltä mainitsematon toimituksen jäsen luuli pikkutyttönä (jostain kumman syystä) että hot dog ja kondomi ovat sama asia.

Ainakin kaksi meistä myöntää tuntevansa henkilön, jotka luulevat, että palaverin oikea kirjoitusasu on palveri.

Toimituksesta löytyy myös useampi tyyppi, jonka kaverit luulevat Pieksämäkeä Pieksamaeksi.

(Moni muuten kutsuu jatkuvasti terassia teranssiksi. Mikä se edes on? Kielipoliisin harmiksi Instagramista löytyy hashtagilla #teranssi valtavan paljon kesäkuvia.)

Mitä sanoja tai sanontoja sinä tai tuttavasi olette sanoneet (tai sanotte vieläkin) väärin?

Teksti: Tiia, joka aikoo tänään mennä ironisesti teranssille

Kuva: A-lehtien kuva-arkisto

 

Kommentit (85)
  1. En tiedä miksi luen näitä vasta nyt ja vieläpä keskellä yötä mutta… Sain aivan tolkuttoman naurukohtauksen, kun muistin siskoni aikoinaan raivostuneen siitä, kuinka yhdessä Garnierin mainoksessa sanottiin ”silmänalukset”. 😀

  2. Tasapainoitus onkin oikeasti tasapainotus ja Pieksänmäki onkin Pieksämäki.
    On tää vaikeeta!

    1. Ja nyt rupes häiritsemään toi onkin sana…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *