Parhaat teinisarjat (aikuiselle katsojalle)

Toimitus

Katsoit Skamin ja nyt janoat lisää? Tässä laadukkaat ja fiksut teinisarjat, jotka sopivat myös katsojalle, jonka teini-iästä on viisi... tai kaksikymmentäviisi vuotta.

Aloitetaan sillä, että luithan jo juttumme Skamista eli 5 syytä, miksi aikuisen kannattaa katsoa Skamia? Hyvä, sitten muihin huippusarjoihin.

My Mad Fat Diary

Tapahtuu missä ja milloin? Lincolnshiressä, Englannissa 1990-luvun puolivälissä.

Sarja pähkinänkuoressa: 16-vuotias Rae palaa kouluun psykiatrisesta sairaalasta, jossa on ollut hoidossa kehonkuva- ja mielenterveysongelmien takia. Hän saa uuden ystäväporukan, jolta yrittää parhaansa mukaan piilottaa ongelmansa. Luottamus kaveriporukassa kasvaa pikku hiljaa ja Rae käsittelee tuntojaan terapeuttinsa kanssa. Mutta ei Rae ole ainoa, jonka elämä ei solju aurinkoisesti, kaikilla kaveruksilla on omat ongelmansa. Sarja on sekä koskettava, raadollinen, hauska että fiksu – ja siinä puhutaan seksistä vähintään yhtä suoraan kuin Skamissa. Sarjaa on tehty kolme kautta, joiden aikana on ihanaa seurata Raen itsetunnon kehittymistä ja ystävysten kasvamista fiksuiksi nuoriksi aikuisiksi.

Parasta: Kolahtaa erityisesti kolme-nelikymppisiin, jotka elivät teinivuosiaan samoihin aikoihin. Erityissuositus brittipoppareille – sarjan soundtrack on huikea.

Sopii erityisesti jos olit teininä.... se, joka kertoi ihastuksistaan ja peloistaan päiväkirjaansa – ehkä niistä saisi joku päivä tv-sarjan? Tämäkin sarja perustuu oikeisiin päiväkirjoihin.

Gossip Girl

Tapahtuu missä ja milloin? Manhattanin Upper East Sidella (ja Brooklynissä) vuosina 2007–2012

Sarja pähkinänkuoressa: Sarjassa seurataan rikkaiden it-teinityttöjen Serena van der Woodsenin ja Blair Waldorfin elämää Manhattanilla. Lukioikäiset Serena ja Blair ovat bestiksiä, jotka kuitenkin tasaisin väliajoin puukottavat toisiaan selkään. Sarja on kuin teinien Kauniit ja rohkeat: luvassa on juonittelua, kalliita vaatteita ja yllättäviä käänteitä (kuka on kenenkin isä?). Sarjan kertojaäänenä toimii mystinen Gossip Girl, joka vaikuttaa tietävän kaiken koulun oppilaista ja paljastaa heistä mehukkaita juoruja blogissaan. Sarjan lopussa paljastuu, kuka Gossip Girl on.

Parasta: Koukuttavuus! Tätä sarjaa on melkein mahdoton katsoa vain yksi jakso, sillä lopussa on aina niin jännittävä cliffhanger, että seuraava jakso pitää aloittaa heti putkeen. Mitään korkealaatuista draamaa ei kannata odottaa – sarja on rehellistä hömppäherkkua, mutta harvinaisen koukuttavaa sellaista.

Sopii erityisesti jos olit teininä.... koulun kuningatar, jonka kädessä roikkui logolaukku ja jonka lempiharrastus oli juonittelu. Tai olisit halunnut olla se kuningatar…

Klaani

Tapahtuu missä ja milloin? Post-apokalyptisessä maailmassa tuntemattomana ajankohtana.

Sarja pähkinänkuoressa: Tuntematon virus on tappanut kaikki aikuiset, joten lasten ja teinien on pakko selviytyä omillaan. Henkiin jääneet nuoret muodostavat nopeasti omia ryhmiään, klaaneja, ja sarjassa seurataan Mall Rats hyvisklaanin taistelua erilaisia pahisklaaneja vastaan.

Parasta: Sarjasta saa kyseenalaista muoti-inspiraatiota. Post-apokalyptisessä maailmassa pukeudutaan 2000-luvun alun futuristisen muodin mukaisesti. On New Age -viittauksia, kuten kiinalaisia merkkejä ja tribaaleja sekä napapaitoja ja neonvärejä. 2000-luvun alku on tulossa muotiin, joten edelläkävijä voi inspiroitua Klaani-tyylistä. Ennustamme Amberin nutturakampauksesta festarikesän hittiä!

Sopii erityisesti jos olit teininä.... vähän erilainen kuin muut. Suosittelemme sarjaa etenkin sinulle, joka vietit nuoruuden kesäaamusi Summerin ja Klaanin seurassa ja olit unohtanut sarjan olemassaolon. Kuuntele tunnusmusiikki nyt ja voit melkein tuntea Kellog’s Coco Pops -aamiaismurojen maun.

Sekasin

Tapahtuu missä ja milloin? Nykypäivän Suomessa. Sarja on muuten kuvattu Kellokosken sairaalassa aidoissa puitteissa.

Sarja pähkinänkuoressa: Nuorista mielenterveyskuntoutujista kertova kotimainen sarja oli viime kevään ehdoton hittisarja ja moni muistaa näyttävän Sekasin-some-kampanjan. Yle Areenassa ja Youtubessa julkaistun sarjat jaksot ovat lyhyitä, mutta jokaisessa jaksossa on selkeä pääpointti, mustaa huumoria ja hyvä draaman kaari. Sarja toimii maratonina, muutaman jakson välipaloina tai yksittäisinä videoina. Kotimaisuus tuo sarjaan lisää lähestyttävyyttä ja ei voi kuin nyökytellä, että tuollaista oli teini-ikä. Harva meistä tietenkään on viettänyt sen suljetulla osastolla, mutta ei sarjan henkilöidenkään elämä ole pelkkää sairaalassa oloa. Se on myös ihmissuhteita, vanhemmista irtautumista ja hyvää musaa.

Parasta: Mielen järkkyminen ei ole ikään sidottua, joten myös aikuinen katsoja löytää sarjan koskettavista kohtauksista ja mustasta huumorista heijastuspintaa. Parhaimmillaan Sekasin herättää kohtaamaan omia tai lähipiirin mielenterveysongelmia ja hakemaan niihin apua.

Sopii erityisesti jos olit teininä.... herkkä ja angstinen erakko, joka saattaa yhä miettiä, että olenkohan mä ihan normaali.

Niin sanottu elämäni (My So-called Life)

Tapahtuu missä ja milloin? Sijoittuu pittburghilaiseen high schooliin Yhdysvalloissa 90-luvun puolivälissä.

Sarja pähkinänkuoressa: Angela Chase on hyvin koulussa pärjäävä, ydinperheessä elävä 15-vuotias, joka kipuilee nuoruuden ja aikuistumisen rajamailla tavalla, jonka jokainen teini-iän ylittänyt tunnistaa: samaan aikaan on hirveä halu olla aikuisempi kuin onkaan, mutta silti välillä kaipaa vain sitä, että saa olla kotona rauhassa lapsi. Siirtymävaihe näkyy Angelan ystäväpiirissä, kun lapsuuden paras kaveri, kiltti ja kunnollinen Sharon vaihtuu Rayanneen, jota mummomme kuvailisivat ”kovikseksi”: Rayanne juo, käyttää huumeita ja lintsaa. Sarja kuvaa hienosti teini-iän ystävyyssuhteita kaikkine solmuineen ja ennen kaikkea vankkumattomine uskollisuuksineen. Sen kuvaus ihastumisista on myös uskottavaa, joista tärkeimpänä tarinaa kuljettaa Angelan ihastus Jordan Catalanoon.

Parasta: Jokainen sarjan hahmo sekä ilahduttaa että ärsyttää, niin taidokkaan moniulotteisiksi heidät on käsikirjoitettu. Sarjassa on myös monta tasoa, sillä teini-iän tuskat tunnistaa yhä, ja aikuisiällä sitä myös huomaa samastumansa Angelan vanhempien ongelmiin. Lisäpisteet Jordan Catalanolle, eli nuorelle Jared Letolle, jonka heiluva tukka saa yhä huokailemaan perään.

Sopii erityisesti jos olit teininä... ysärillä. Sarjan puvustus flanellipaitoineen ja kukkamekkoineen on ihanan nostalginen, ja Angelan punainen tukka palauttaa elävästi mieleen hiusten kotivärjäyspaketit.

Skins – liekeissä

Tapahtuu missä ja milloin? Bristol, Isoon Britannia. Sarjan ensimmäinen jakso lähetettiin 10 vuotta sitten.

Sarja pähkinänkuoressa: Teini-ikäinen kaveriporukka sekoilee, sekstailee, käyttää päihteitä ja aikuistuu yhdessä. Jokainen jakso keskittyy aina yhden henkilön näkökulmaan. Palkitusta suosikkisarjasta on tehty 7 kautta ja myös kaveriporukka on vaihtunut vuosien saatossa pari kertaa, kun teinit kasvavat ”sarjasta yli”. Meidän suosikkimme on tietysti se aito ja alkuperäinen porukka, jossa näyttelevät muun muassa ihanat ja leffoista tutut Nicholas Hoult ja Dev Patel.

Parasta: Sarjassa sekoillaan, bailataan, riidellään ja rakastutaan. Skins kuvaa raadollisesti myös sitä, miten vaikeita teinien ja vanhempien välit voivat olla.

Sopii erityisesti jos olit teininä... vähän turhan kiinnostunut alkoholista ja sekoilusta.

Teksti: Anna Karhunen, Laura Kangasluoma ja Mia Frilander - kaikki Skam-koukussa

5 syytä, miksi aikuisen pitäisi katsoa skam-sarja
Oletko valmis muistelemaan 2000-luvin trendejä?

Kommentit

paulahelena
ALUAP

gossip girl <3 ja KLAANI <3 <3 <3

tulispa muuten enkeleitä ja pikkupiruja joskus uudestaan, rakastin sitä lapsena! ja se laura-kirjoista tehty sarja!

Toimitus
Toimitus

Aijai, allekirjoittanut rakasti myös Enkeleitä ja pikkupiruja <3 (ja oon suuri Klaani-fani, katon sarjaa joka kesä Youtubesta). Terkuin, Mia

Vierailija (Ei varmistettu)

Enkeleitä ja pikkupiruja on ainakin osittain nähtävissä Ylen Elävässä arkistossa :)

Maria Hakkala

The Tribe oli niiiiin paras! En ikinä nähnyt siitä ihan kaikkia jaksoja, mutta tasaisin väliajoin muistelen sitä ja sen hahmoja lämmöllä. :)

Anne Kantola
Sysimetsä

Tämä on lista jota voisi jatkaa loputtomiin! Erittäin varteenotettavia vaihtoehtoja ovat myös: Buffy the vampire slayer (Buffy vampyyrintappaja), One Tree Hill (Tunteet Pelissä), The O.C ja tietty Roswell

Minnea
Minnean muruja

Oi, My so called life oli ihan paras! Voikohan sen nähdä jostain?

Vierailija (Ei varmistettu)

KLAANI! Ja My So-Called Life!My Mad Fat Diary! Jes!

Mutta eritoten Klaani! Jos sarjasta ei mikään muu tee uskottavaa, niin ainakin se et olisin itsekin pukeutunut noin milleniumin vaihteessa, jos aikuiset olisivat kadonneet maailmasta.
Okei kyllä mä edelleenkin pistäisin kasvomaalilla koreasti ja lähtisin pikkuletit ujeltaen selviytymistaistoon.

Räyhälä
Räyhälä

Klaani oli varmaan kaikkien ikäisteni lapsuuskesien suosikki <3

Lisäisin listaan ihan parhaan teinisarjan (löytyy Netflixistä): FREAKS AND GEEKS. 

Toimitus
Toimitus

Ihan mahtavia kommentteja ja vinkkejä sarjoista tyypit, ja selkeästi ei oo Klaanin voittanutta :D

smagardi
astu harhaan

Ahh, My Mad Fat Diary - ihan parasta!

Riikka/KYH (Ei varmistettu) http://kaksiyhdenhinnalla.com

KLAANI!!!! Mistäköhän sitä pystyisi helposti katsomaa..? Tulispa Netflixiin..

Aamuputro (Ei varmistettu)

Iiiks, luulin, että olen ainoa Klaani-fani! Klaani tuli jossain vaiheessa lauantai-iltapäivänä, ja koko viikonloppu piti ajoittaa sen mukaan. Enkeleitä ja pikkupiruja olin mukana tekemässä :)

Tindeliini

Ihana lista, lisäpisteet siitä että Sekaisin on nostettu listalle. Tuore sarja täynnä tärkeää asiaa, jokaisen meistä pitäisi nähdä kyseinen sarja koska jokainen meistä on joskus vähän sekaisin <3

EllaGusGus

Klaani on parasta! Meillä oli oma Klaani, mä olin Trudy, värjäsin hiukset luumunväriseksi ja ompelin itse Klaani-tyylisiä kuteita. Sarja lisäsi myös mun Uusi-Seelanti -fanitusta. Voin nyt iloisesti kertoa, että täällä vihdoin ollaan - Uudessa-Seelannissa, Klaanin kotimaassa :D Pitää bongailla kuvauspaikkoja ja ehkä niitä entisiä teinitähtiäkin. Terkkuja Suomeen!

Vierailija (Ei varmistettu)

Voi itkettävän ihana my so-called life ja nuori Jared....sitä kuolauksen määrää silloin. Ihan hyvinhän se poju on pärjännyt siitä lähtienkin:)

Kommentoi