Parhaat tv-sarjat juuri nyt

Haluatko katsoa tämän hetken parasta komediasarjaa tai koukuttavinta uutuusjännäriä? Onnistuu. Valitsimme suoratoistopalveluiden parhaat. Nämä kaikki katsot viikonlopussa tai parin päivän sairaslomalla. Lupaamme, tässä on sinulle uusia löytöjä.

 

 

Parhaat sarjat Netflixissä

TheCrown_102_3232r.jpg

​1. THE CROWN

Kertoo kuningatar Elisabet II:n (Claire Foy) ensimmäisistä vuosista Iso-Britannian hallitsijana.

Näet sarjan Netflixistä. Kymmenenosainen ensimmäinen tuotantokauden katsoo viikonlopussa. Sarja ei ole niin koukuttava, että sen ahmisi yhdessä päivässä.

Katso tämä, kun mussutat joululomalla piparkakkuja perheesi kanssa sohvalla. Koskettava historiallinen draama kiinnostaa kaikkia mummosta teineihin.

Sopii katsojalle, joka on kiinnostunut historiasta ja laadukkaasta brittidraamasta. Myös vaatteista kiinnostuneet innostuvat sarjan puvustuksesta: prinssi Philipin tyylikkäiden pukujen tiedetään innostaneen erään toimituksemme jäsenen poikaystävän googlaamaan Philipin tyyliä.

Parasta sarjassa on sen yllättävyys. Sarja kuningatar Elisabetin elämästä saattaa kuulostaa muista kuin monarkisteista tylsältä, mutta se esittelee kuningattaren inhimillisessä ja samaistuttavassa valossa – välillä nimittäin unohtuu, ettei 90-vuotias ole vain brittiläisen kuningashuoneen symboli vaan ihan oikea ihminen, josta tuli kuningatar todella nuorena, 27-vuotiaana. Myös Kolmas kivi auringosta -sarjasta tuttu John Lithgow hurmaa vanhana känkkäränkkäisenä Winston Churchillinä.

Muistuttaa Downtown Abbeyta ja Kuninkaan puhe -elokuvaa. Suosittelemme myös, jos olet tweed-pukujen ja yläluokan brittiaksentin ystävä.
 

 

BlackMirror_EP3_nosedive_0101r.jpg

2. BLACK MIRROR

Kyseessä ei ole perinteinen tv-sarja vaan kokoelma pienoiselokuvia. Jokainen jakso toimii itsenäisenä episodina, joita yhdistävät hätkähdyttävät teknologia-dystopiat. Black Mirrorin tarinat saavat ajatukset laukkaamaan ja herättävät mielenkiintoisia keskusteluja lounastunneilla.

Näet sarjan Netflixistä. Jaksoja on yhteensä 11, ja niiden kestot vaihtelevat 4595 minuutin välillä. Putkeen useamman katsominen on raskasta – tämä sarja sopii erityisen hyvin ajatustenherättelijäksi itsenäisinä tarinoina.

Katso tämä, kun mietit millainenkohan maailmamme on lähitulevaisuudessa ja mitä teknologia voi saada aikaan.

Sopii katsojalle, joka ei pelästy todellisuuden riepottelemisesta. Erityisesti suosittelemme ihmisille, jotka kokevat olevansa vähän liian koukussa älypuhelimiinsa ja upoksissa somesuossa.

Parasta sarjassa on sen kyky hätkähdyttää, saada ajattelemaan asioita eri vinkkeleistä ja jäädä pyörimään mieleen useamman päivän ajaksi.

Muistuttaa painajaisunta – ei kummituksia tai veristä raakuutta, mutta uhkaava ja painostava tunnelma jää mieleen kytemään.
 

 

STRICTLY-EMBARGOED-UNTIL-28TH-SEPTEMBER_final_11714193_11714183.jpg

3. THE FALL

Gillian Andersonin esittämä supercool rikosylikomisario Stella Gibson kutsutaan Lontoosta Belfastiin selvittämään, kuka sarjamurhaa menestyviä tummatukkaisia naisia. Katsoja tietää jo: kiva ja komea perheenisä Paul Spector, jolla on karmea kaksoiselämä.

Näet sarjan Netflixistä. Ensimmäisellä kaudella jaksoja on viisi, ja ne kestävät kukin noin tunnin.

Katso tämä, kun tahdot laatujännitystä etkä ole hirveän säikyllä tuulella tai ahdistu graafisesta tv-väkivallasta. The Fall on visuaalisesti kylmä ja tunnelmaltaan pessimistinen ja siksi paljosta velkaa trendikkäille pohjoismaisille rikossarjoille. Samalla siinä on hienostuneisuutta, johon ei Kööpenhaminassa kyetä.

Sopii katsojalle, joka selviää ilman tietoa siitä, mitä lopussa tapahtuu. Tämä on nimittäin tärkeää: The Fall on loistava sarja ensimmäisen tuotantokauden ajan. Toinen kausi on mitäänsanomaton ja kolmas täysin turha. Hyvä juttu kuitenkin on, että mikään olennainen ei jää kesken, vaikka katsomisen jättäisi ensimmäisen kauden viiteen jaksoon.

Parasta sarjassa on Stella Gibson: nainen, jolla on pokkaa pokata kuumia työkavereita petiin suoraan rikospaikalta. Andersonin hahmo on arvoituksellinen, ristiriitainen, älykäs ja seksikäs – ja pukeutuu aina moitteettoman tyylikkäisiin silkkipaitoihin. Mutta miksi tämä ihana ihminen puhuu vain hönkimällä?

Muistuttaa 1990-luvun rikossarjaklassikko Epäilyksen polttopistettä ja HBO:n The Honourable Womania (vahva ja kiinnostava naispääosa, hirveitä rikoksia ja psykologisen trillerin ainekset). Jos tykkäsit niistä, pidät todennäköisesti myös tästä.

 

 

Parhaat sarjat Yle Areenassa

down.jpg

1. DOWNSHIFTAAJAT

Tähtinäyttelijöillä (mm. Mikko Leppilampi, Iina Kuustonen, Niina Lahtinen) ladattu kotimainen komediasarja, jossa varakkaan pariskunnan elintaso romahtaa. He koettavat selvitä siitä – ja peitellä sitä – parhaansa mukaan. Sopivasti irvaileva ja kuitenkin sympaattinen sarja.

Näet sarjan Yle Areenasta. Tarjolla on kymmenen puolen tunnin mittaista jaksoa. Sarjan toinen kausi julkaistaan joulukuussa Elisa Viihteessä.

Katso tämä, kun haluat nauraa ääneen ja samalla pohtia vähän syvällisemmin, mikä on elämässä tärkeää.

Sopii katsojalle, joka haluaa napakkaa dialogia ja sopivasti roisia kielenkäyttöä – eli erittäin elämänmakuista arkipäivän komiikkaa.

Parasta sarjassa ovat kaikki kohtaukset, jotka liittyvät asunnon remontointiin. Niin totta! Tiedät kyllä katsottuasi, mistä on kyse.

Muistuttaa Anna-Leena Härkösen kirjoja.
 

 

sorjonen.jpg

2. SORJONEN

Sorjosessa seurataan KRP:n rikostutkija Kari Sorjosta (Ville Virtanen), joka ratkoo rikoksia Lappeenrannassa sekä rajan toisella puolella Pietarissa. Myös Sorjosen perheellä on tärkeä rooli sarjassa. Sorjosen vakavasta sairaudesta toipuvan vaimon roolissa nähdään ihana Matleena Kuusniemi ja teini-ikäistä tytärtä näyttelee Olivia Ainali.

Näet sarjan Yle Areenasta. Sarja on 11-osainen, eli sen suorittaa hyvin yhdessä viikonlopussa. Synkkyydestä voi tosin saada överit, eikä tee mieli katsoa liian monta jaksoa putkeen.

Katso tämä, kun kaipaat jännitystä ja murhamysteerejä.

Sopii katsojalle, joka pitää laadukkaista rikossarjoista sekä synkkien rikosdraamojen ystäville.

Parasta sarjassa on jännittävä juoni ja visuaalisesti upea ilme, joka osoittaa, että kyllä Suomessakin osataan. Sarjan puvustus on hillityn tyylikäs – ei mitään Crocseja tai tuulipukuja, vaan kaikki pukeutuvat mustaan, harmaaseen ja valkoiseen. Välillä jopa vähän naurattaa, kun huomaa, että rikostutkijaryhmän palaverissa kaikki hahmot on puettu samaan väriskaalaan kuin palaverihuone. Kuvauspaikkoina ovat Lappeenrannan upeimmat 50-luvun paperiteollisuuden pääkonttorit. Tätä katsoessa tekee mieli matkustaa Lappeenrantaan!

Muistuttaa tummista ja tyylikkäistä nordic noir -sarjoista, kuten ruotsalais-tanskalaisesta Sillasta, tanskalaisesta Rikoksesta ja ruotsalaisista Beck-elokuvista.
 

 

3. FLEABAG (joka ei ole Yle Areenassa, mutta brittien yleisradioyhtiön palvelussa)

Sarja kertoo kolmikymppisen naisen ja hänen lähipiirinsä ihmissuhdesekoilusta nuhjuisessa nyky-Lontoossa. Seksiriippuvaisen, masentuneen ja tunne-elämältään epäkypsän Fleabagin tarina sai alkunsa näyttelijän esityksestä, joka palkittiin Edinburghin maineikkaalla Fringe-teatterifestivaalilla.

Näet sarjan vielä kuukauden ajan BBC iPlayerissa, jonka ohjelmia on mahdollista katsoa VPN-yhteyden ja UK-lokaation avulla. Tarjolls on kuusi 25 minuutin pituista jaksoa – eli nopea välipala.

Katso tämä, kun olet valmis samaan aikaan kiusaantumaan, pyörittelemään silmiä, nauramaan ääneen ja nyyhkimään. Sarjaa tituleerataan sadcom-genren edelläkävijäksi hyvästä syystä.

Sopii katsojalle, joka pitää Girlsin nuhruisuudesta mutta tykkäisi vielä enemmän, jos Girls olisi brittisarja.

Parasta sarjassa ovat viiltävän osuvat huomiot kolmikymppisen naisen peloista, kivuista ja toiveista ihmissuhteissa. Fleabagin hahmot ovat yhtä epätäydellisiä kuin Girlsin porukka, mutta kehityskaari (itsekeskeisestä mulkusta kovia kokeneeksi symppikseksi), joka Girlsissä on venytetty kuuteen tuotantokauteen, tapahtuu kolmessa tunnissa.

Muistuttaa taiveihottumaa. Syyhyää veemäisesti, mutta raapiminen tuntuu hyvältä. Sitä paitsi siitäkin paranee.

 

 

Parhaat sarjat HBO Nordicissa

BETTER THINGS © 2016 Fox and its related entities. All rights reserved. (6)-800x800.jpg

1. BETTER THINGS

Sarja kertoo yksinhuoltajaäidistä, joka tasapainottelee uransa, kolmen tyttärensä kasvattamisen ja naapurissa asuvan hömelön äitinsä välillä. Sarja on komediasarja, joka ei oikeastaan naurata, se on niin sanottua sadcomia.

Näet sarjan HBO Nordicista yhteensä kymmenessä noin puolen tunnin jaksossa.

Katso tämä, kun oma elämä vaikuttaa kaoottiselta.

Sopii katsojalle, joka painii ruuhkavuosien keskellä.

Parasta sarjassa on päähahmo Sam (Pamela Adlon), aivan mahtava äitiesikuva – emmekä nyt tarkoita, että hän olisi mikään kiiltokuvamamma.

Muistuttaa siitä, että vaikka perhesuhteet ovat miten kuluttavia ja riitaisia tahansa, äidin ja lapsen välinen suhde pitää usein pintansa.
 

 

casual 3 24 _102-800x800.jpg

2. CASUAL

Loistava sarja perhesuhteista, erosta, sinkkuudesta ja ihastuksesta. Jokainen teinistä vanhukseen löytää sarjasta samastumiskohteen. Sarja on hauska, kiusallinen ja viiltävä.

Näet sarjan HBO Nordicista. Tarjolla on kaksi kautta puolen tunnin jaksoja. Yhdessä kaudessa on 1013 jaksoa.

Katso tämä, kun haluat avata tunnelukkoja perheessäsi tai ihmissuhteessasi – Casual itkettää ja naurattaa ja toimii terapiana.

Sopii katsojalle, joka nauttii nokkelasta dialogista ja elämässä hapuilevista ihmiskohtaloista.

Parasta sarjassa on kipeiden ja lämpimien perhesuhteiden kuvaus. 

Muistuttaa illanistujaisia, joissa avaudutaan parin viinipullon äärellä – ja lopulta ollaan joko helpottuneita tai entistä ahdistuneempia.
 

 

WWjj101_8_19_00539-800x800.jpg

3. WESTWORLD

Sarja on yhdistelmä scifiä ja länkkäriä. Se sijoittuu ei välttämättä kovinkaan kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa ihminen on onnistunut luomaan hyvin ihmismäisiä robotteja. Robotit elävät Westworld-nimisessä elämyspuistossa, jonne ihmiset lähtevät lomillaan toteuttamaan villeimpiä haaveitaan – eli käytännössä puiston ihmisvierailijat ryyppäävät, ampuvat ja paneskelevat robottien kanssa, jotka eivät voi vahingoittaa ihmisiä eivätkä muista kokemastaan mitään. Sarjan jännite perustuu siihen, että katsojaa aletaan kutkutella: entäpä jos kaikki ei olekaan niin kuin väitetään? Entäpä jos robotit muistavatkin? Sarja on suurtuotanto, josta toivotaan menestykseltään seuraajaa Game of Thronesille.

Näet sarjan HBO Nordicista. Kaudessa on 10 jaksoa, joista viimeinen tulee HBO:lle maanantaina 5.12. Ensimmäisen kauden katsoo helposti parissa päivässä ja sitten voikin hypätä odottamaan ensi vuonna tulevaa kakkoskautta.

Katso tämä, kun haluat jännittää, pelästyä ja päivitellä sitä, mihin ihmisyys onkaan matkalla.

Sopii katsojalle, joka pitää laadukkaasti tehdyistä isoista ja jatkuvajuonisista tv-tuotannoista. Sopii myös niille, jotka eivät ole scifin eivätkä länkkäreiden faneja, eli genren ei pidä antaa rajoittaa.

Parasta sarjassa ovat näyttelijät. Anthony Hopkins, Thandie Newton, Jeffrey Wright ja Rachel Evan Wood loistavat. Sarjassa rakennetaan myös upeita cliffhangereita joka jakson päätteeksi.

Muistuttaa Ex Machina– ja Interstellar-elokuvista (jotka kannattaa muuten katsoa vaikka ei ryhtyisikään Westworldin seuraajaksi), Westworldin tunnelmassa on samaa pahaenteisyyttä kuin niissäkin.
 

 

762889_UMLP_101_DM_4_3_00012465-800x800.jpg

4. LOOKING

Ilmiöksi noussut kuvaus homoseksuaalin miesporukan elämästä nykypäivän San Franciscossa. Sarjan päähenkilö Patrick (Jonathan Groff) kamppailee sitoutumisongelmiensa kanssa ja pähkäilee deittailun etikkaa. Sarja koskettaa ja huvittaa samaan aikaan.

Näet sarjan HBO Nordicista. Tarjolla on kaksi kautta 8–10 puolen tunnin jaksossa.

Katso tämä, kun kaipaat viihdytystä ja samaistuttavia hahmoja.

Sopii katsojalle, joka fanitti Girlsiä, mutta kaipaa tuoretta näkökulmaa.

Parasta sarjassa on koko tv-sarjojen historian paras ensisuudelma.

Muistuttaa jotain makeaa ja raikasta, kuin tuoreita mansikoita, joita dippaillaan kermavaahtoon.
 

 

MastersOfSex_Pilot_caplan_sheen_077ra-800x800.jpg

5. MASTERS OF SEX

Aikalaisdraama perustuu tositapahtumiin. Se kertoo tositapahtumiin kahden uraauurtavan tutkijan työstä seksuaalisuuden tutkimuksessa 1950- ja 60-luvuilla.

Näet sarjan HBO Nordicista. Sarjasta on tehty neljä tuotantokautta, joissa on 10–12 tunnin jaksoa eli puuhaa pariksi viikonlopuksi.

Katso tämä, kun haluat sivistyä ja kaipaat laatudraamaa.

Sopii katsojalle, joka on kiinnostunut historiasta, mutta jolle historialliset dokumentit ovat liian kuivakoita.

Parasta sarjassa ovat upeiden näyttelijäsuoritusten lisäksi upeat kampaukset, meikit ja tyylit. Sarjan katsottuasi jäät harjoittelemaan täydellistä kissansilmä-rajausta.

Muistuttaa eleganttia tupakkaholkkia.

 

Kuvat: HBO Nordic, Netflix, Ylen kuvapalvelu

 

Lue myös:
 Uudet Gilmoren tyttöjen jaksot ovat täällä
Rakkauskirje Britney Spearsille

 

 

kulttuuri suosittelen suosittelen
Kommentit (11)
  1. Hyviä vinkkejä! Downshiftaajat on KIVA, mutta vielä parempi se olisi ilman Iina Kuustosen raivokkuutta. Oikeasti, en ymmärrä miksi se on aina niin raivokas, vaikka muuten hyvä näyttelijä onkin.

  2. Mun suurin toive on, että saan pyhittää joulunpyhät netflixille ja uusille joululahjakirjoille, mutta saa nähdä, jääkö kouluhommia vielä lomallekin tehtäväksi. Kiitti kuitenki vinkeistä! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *