Parisuhde ei ole sairaus

Header_Heini.jpg

Tee juuri sitä, mitä itse haluat. Suunnilleen niin voisi tiivistää yleisimmän neuvon, jonka sain erottuani keväällä kymmenen vuoden suhteesta.

Eräs tuttavani kertoi, kuinka oli eron jälkeen laatinut listan asioista, joita voisi sinkkuna tehdä. Toinen kaveri aloitti erottuaan terapian, kolmas soittotunnit.

Ajattelutapa on ihanan myönteinen, eikä vinkissä ole varsinaisesti mitään vikaa. Siinä sen sijaan on, mitä neuvo kertoo parisuhdekäsityksistämme. Minulle puhuttiin aivan kuin olisin juuri parantunut elämää rajoittavasta sairaudesta.

Koska itsensä toteuttaminen tuntuu olevan sinkun velvollisuus, olen yrittänyt keksiä, mitä voisin vihdoin koittaneella vapaudellani tehdä. Voin mennä Tinderiin. Voin poimia baarista seuralaisen. Voin pyytää työkaveria järjestämään minulle sokkotreffit. Lista on aika yksipuolinen.

Tietenkin voisin vetää klassiset erosetit: juosta maratonin, ostaa moottoripyörän, hypätä benjihypyn, pelata liikaa Playstationia tai alkaa syödä sängyssä. En vain keksi, mikä olisi estänyt minua kokeilemasta tätä kaikkea jo suhteen aikana.

Sanoin eksälleni aikoinaan toisilla treffeillä, että aion jossain vaiheessa lähteä opiskelijavaihtoon. Jos hän olisi protestoinut, kolmansia treffejä olisi tuskin tullut. Ehdin yhteisten vuosiemme aikana aloittaa ja lopettaa erinäisiä harrastuksia, työsuhteita, ruokavalioita, ystävyyksiä ja kuntoprojekteja. Opiskelin koreaa ja espanjaa, harjoittelin käsilläseisontaa ja melontaa, mursin ranteeni ja pari pyöränlukkoa sekä matkustin yksin pitkin Aasiaa ja Väli-Amerikkaa. Eksäni puolestaan vaihtoi kaikkea ammatista pukeutumistyyliin.

Meidän ei tarvitsee kirjoittaa eron jälkeisten asioiden to do -listaa. Sillä listalla olevat asiat on tehty jo suhteen aikana.

Väitän, että aika moni parisuhde olisi onnellisempi, jos itsensä toteuttamista ei jätettäisi sinkkujen yksinoikeudeksi. 

Parisuhdemarttyyriyden resepti on yksikertainen: riittää, että jättää haaveet toteuttamatta, koska ne eivät ole samoja kuin kumppanilla. En ennusta kovin hyvää tulevaisuutta suhteelle, jossa Rooman- tai Juankosken-reissu jätetään tekemättä siksi, että puoliso ei halua mukaan.

Itsensä toteuttamisella en tarkoita sitä, etteikö rakkauden vuoksi pitäisi tehdä kompromisseja. Niitä tarvitaan etenkin suhteissa, joissa toinen on pedantti hammasharjalla siivoaja ja toisen mielestä bioroskis on ”juuri äsken tyhjennetty”, kun se on muhinut vain kaksi viikkoa. En kuitenkaan ymmärrä sitä, miksi kompromisseja pitäisi tehdä asioista, jotka tapahtuvat yhteisen kodin tai kahdenkeskisen rakkausajan ulkopuolella. Miksi pariskunnan pitäisi lähteä baarista samaan aikaan kotiin tai miksi mökille ei voisi mennä yksin? Yleensä suhteessa on kuitenkin kaksi erillistä ihmistä eikä siamilaiset kaksoset.

Kyllä minä vähän ihmettelinkin, miten teidän suhteenne kestää noita sinun reissujasi, äitini totesi eron jälkeen. Hän ei ollut ainoa, jonka mielestä yksin matkusteleminen oli merkki siitä, että ero olisi vain ajan kysymys.

Minä taas ajattelen, että ilman omia matkojamme ja jatkojamme olisimme saattaneet erota jo paljon aikaisemmin. Ainakin ero olisi ollut kivuliaampi. Saattaisin juuri nyt potea katkeruutta kaikista eksäni vuoksi tekemistäni uhrauksista. Saattaisin olla hukassa ja etsiä itseäni eron jälkeinen to do -lista kädessä.

Kyllä, olen noudattanut saamaani neuvoa ja teen juuri niitä asioita, joita itse haluan. Ne ovat samoja, joita tein myös viime kesänä.

Sinua kiinnostaa varmasti myös: Pariskunnat menkää itseenneLisää luettavaa fiksuilta naisilta? Tilaa Lilyn & Trendin uutiskirje.

Kommentit (47)
  1. Niiin totta! Erosin juuri keväällä seitsenvuotisesta suhteesta ja kovasti tyypit tykkää kysellä, että mitäs nyt teen kun voin, ja että alanko juhlimaan vielä aiempaa enemmän, minä kun tykkäsin suhteen aikanakin ulkoilla kavereiden kanssa melko paljon 😀 Monet myös uskoo että minun laaja kaveripiiri ja aikaavievä sosiaalinen elämä oli tärkein syy erolle.
    Olen sitten sanonut, että yksi asia on minkä teen nyt kun voin, ja se on se että ryhdyn takaisin täysipäiväiseksi kasvissyöjäksi. Parisuhteessa kun tulin vähän vastaan, ja söin kanaa ja kalaa ehkä muutaman kerran vuodessa. Tinderiin liittyminen on harkinnassa.

  2. Yhteenkuuluvuuden tunne
    6.8.2015, 10:37

    Itsekkyys ei sovi parisuhteeseen sen paremmin kuin mihinkään muihinkaan ihmissuhteisiin. Jos on vaikea sovittaa askeleita toisen vauhtiin, ehkä on liian kypsymätön ja itsekäs edes aloittamaan suhdetta toisen kanssa. Parempi kun ei huijaa toista naimisiin hetken huvin vuoksi, meille kaikille kun avioliittokaan ei tunnu merkitsevän samaa asiaa. Lapsetkin ovat toisille kuin nukkeja, jotka on saatava koska ikätovereillakin on, ja vielä sellaisilla joiden elämäntyyliä tai hiusleikkausta tai kesähuvilaa ihailee.
    Yksinliikkumisissakin on eroja, perheellisillä vanhemmilla ei aina osu lomat täysin samaan aikaan tms. Jos on olemassa perhe, niin aina on parempi olla yhdessä kuin erillään. Tämän voi moni lapsi kertoa aikuisille tai aikuistuville ikinuorille.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *