Pettämistä vai harmiton ihastus? Näin syntyy henkinen salasuhde

giphy.gif

Onnellisen parisuhteen mittari on se, että kumpikaan ei flirttaile muiden kanssa tai ihastu johonkuhun toiseen. Ja jos näin käy, se on automaattinen merkki suhteen ongelmista, sillä sehän tarkoittaa, että oma kumppani ei riitä.

Ei kai kukaan oikeasti ajattele noin?

Tätä tunkkaista mittaria yksiavioisen suhteen onnesta meille kuitenkin on kaupattu vuosikymmeniä, vaikka tosiasiassa jokainen meistä – myös täydellisen auvoisissa parisuhteissa – vähintään vilkaisee joskus sivusilmällä vieraisiin (tai entuudestaan tuttuihin) pöytiin. Viime vuosina sosiaalinen media on tehnyt vilkuilusta entistä helpompaa. Enää ei tarvitse lähteä baariin tai firman pikkujouluihin, kun työtutun tai entisen heilan virheettömältä vaikuttavaa elämää voi helposti kurkkia Facebookista tai Instagramista.

Eri asia on, jääkö vilkaisu pelkäksi vilkaisuksi vai johtaako se johonkin – ehkä henkineseen salasuhteeseen. Tätä termiä (emotional affair) käyttivät amerikkalaistoimittajat Cristen Conger ja Caroline Ervin, kun he käsittelivät aihetta taannoin podcastissaan Stuff Mom Never Told You.

Henkinen salasuhde on suhde, jota molemmat osapuolet kuvailisivat kysyttäessä ystävyydeksi, mutta jota varsinkin yksiavioisessa parisuhteessa oleva osapuoli alkaa hiljalleen oikeuttaa itselleen: ryhtyy vakuuttelemaan itseään siitä, että ihan kavereitahan tässä ollaan, eihän tässä olla edes pussailtu.

Congerin ja Ervinin mukaan muita henkisen salasuhteen varmoja merkkejä ovat se, että parisuhteessa oleva välttää kertomasta kumppanilleen ystävästään ja ajattelee häntä enemmän kuin muita ystäviään. Hiljalleen voi myös huomata, että haluaa kertoa mieluummin ystävälleen niistä asioista, joista on ennen kertonut kumppanilleen, eikä jossain vaiheessa enää halua kertoa kumppanilleen yhtään mistään.
 

Henkinen salasuhde vai harmiton ihastus?

On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka henkinen salasuhde voi todella olla sitä, mitä sanaparin jälkimmäinen osa vihjaa, jokainen ihastus ei välttämättä sellaiseksi kehkeydy. Ja ihastuminen, vaikka parisuhteessa olisikin, on normaalia.

Glamour-lehden kolumnisti Anna Breslaw kirjoitti lehden tuoreimmassa numerossa omasta ihastuksestaan. Breslaw tapasi vanhan tuttunsa vuosien tauon jälkeen ja huomasi nauttivansa sähköisestä tunnelmasta heidän välillään – sellaisesta sähköstä, joka ei ollut pitkäaikaisen poikaystävänsä kanssa pitkään aikaan tuntenut. Breslaw ei hätkähtänyt.

”Olen oppinut, että vaikka löytää Sen Oikean, silmilleen ei saa erityisiä sielunkumppanilaseja, joiden läpi katsottuna kaikki muut seksikkäät miehet lähiympäristössä näyttäisivät kukkakaalinvarrelta, jolla on silmät”, Breslaw kirjoittaa.

Miten siis erottaa harmiton ihastus henkisestä salasuhteesta – tai estää sitä kehittymästä sellaiseksi? Mieti yksinkertaisesti, kertoisitko ihastuksestasi kumppanillesi. Breslaw teki niin. Hän listasi samalla säännöt harmittomaan ihastumiseen, jotka jokaisen pitää hänen mukaansa listata oman kumppaninsa kanssa suhteeseensa sopiviksi:

1) Päätä kumppanisi kanssa yhdessä, missä rajat teidän suhteessanne kulkevat ja mitkä teot ylittäisivät rajat.

2) Jos sinulla on ihastus, pysy koko ajan kartalla paitsi omista tunteistasi, myös siitä, etteivät hänen tunteensa sinua kohtaan syvenny liikaa.

3) Ole rehellinen ihastuksestasi puolisollesi ja hyväksy myös se, että puolisosikin saattaa ihastua.

Sillä niin kuin Breslaw kirjoittaa, parhaimmillaan ihastus on kuin se lääke, jota isoisäsi ottaa kohonneen verenpaineensa takia: elintärkeä, terveellinen ja turvallinen.

 

Lily_Byline_Laura.jpg

 

Lue myös:
 Kun saat lapsen, älä jätä ystäviäsi

 

 

Kommentit (5)
 1. Olen eri mieltä siitä, kannattaako pienestä ihastuksesta kertoa kumppanille. Mielestäni ei kannata, aiheuttaa vaan turhaa huolta ja mielipahaa kumppanille. En itsekään haluaisi kuulla mieheni mahdollisista pienistä ihastuksista – en missään nimessä.

  Eri asia toki, jos on syvästi rakastunut toiseen ihmiseen, mutta ohimeneviä pieniä ihastuksia elämässä tulee ja menee, eikä kumppania kannata loukata ehdoin tahdoin kertomalla lopulta merkityksettömistä pikku kutkutuksista.

 2. Hhhmm, kyllä musta ihastuminen parisuhteessa on aina ”merkki jostain” – ei välttämättä uskomattomista ongelmista, mut jostain. Ei kukaan umpirakastunut ihastu, vaan ihastuakseem tarvitaan alttius, joka taas syntyy jostain, ehkä tyydyttämättömästän tarpeesta. Ihastuneen olisikin hyvä aina kysyä itseltään, että mitä ihastuminen kertoo, eikä vaan painaa lapit silmillä ja aatella sen olevan normaalia. Ja huom, tässä tarkoitan ihastumisella sitä et on tunteita jotakuta kohtaan, ei mitään komistusten vilkuilua tai läpänheittoa työkaverin kaa.

  1. Umpirakastuminen harvoin kestää vuosikausia, yleensä puhutaan 2-3 vuodesta. Niiden aikana ei kurkita vieraisiin pöytiin, koska omassa pöydässä on vielä paljon asioita, joita ei ole huomannut. Kun puhutaan parisuhteista, jotka ovat kestäneet vuosikymmeniä on ohimenevä ihastus ihan normaalia. Se miten tunteidensa kanssa toimii onkin jo valinnan paikka (toisin kuin ihastuminen) ja siitä voi alkaa tehdä jo jonkinlaisia johtopäätöksiä. 

   1. No, ehkä tässä pitää määritellä et mikä on ”ohimenevä ihastuminen” – onko se hyvännäköisten ihmisten tsekkailua, kevyt flirtti baarimikon kanssa vai ihastuksen tunteita vaikkapa työkaveria kohtaan? Kaksi ekaa on musta ”normaalia”, kolmaskin toki, mut edelleen olen sitä mieltä, että jotta ihastus pääsee syntymään, sille täytyy olla jokin alttius. Sen sijaan, että ihastuminen kuitattaisiin ”normaaliksi ja asiaankuuluvaksi”, tulisikin ihastuneen pysähtyä miettimään, miksi näin kävi. Kannattaa lukea Maaret Kallion ja Osmo Kontulan kirja Happy End, siinä on tähän teemaan liittyen hyviä oivalluksia. 🙂 Mäkin ajattelin ennen samaan tapaan kuin tämä artikkeli, mutta asiaan perehdyttyäni ajatukseni ovat muuttuneet.

    1. Mun nähdäkseni ihastuminen kertoo jotakin myös ihastujasta itsestään. Parisuhde ei välttämättä ole tulehtunut, vaan ongelmat voivat olla henkilökohtaisella tasolla. Ehkä puuttuu jokin silta omaan sisimpään?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *