Pitäisikö sinunkin käyttää aurinkovoidetta talvella?

21.jpg

Ulkomaisia kauneussivustoja seuratessa saa helposti sen käsityksen, että aurinko on ihon pahin vihollinen. Niin kansainväliset kauneustoimittajat, huippumeikkaajat kuin julkkiksetkin vannovat ympärivuotisen aurinkosuojan nimiin, eivätkä tunnu poistuvan kotoaan ilman suojakerrointa 50.

Pitäisikö meidän Suomessakin valella kasvomme viidenkympin suojakertoimella kesken Pohjolan pimeintä talvea? Vai onko ihon ympärivuotinen marinointi aurinkosuojalla turhaa? Soitimme ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiskille Lääkärikeskus Aavaan ja kysyimme.

”Aurinkovoidetta ei tarvitse automaattisesti käyttää Suomessa läpi vuoden.

Voiteen tarpeellisuutta miettiessä kannattaa tarkkailla Ilmatieteen laitoksen sivuilta UV-säteilyindeksiä, jolla mitataan auringon haitallisten UV-säteiden määrää. Suojakerrointa ei tarvita, jos UV-säteilyindeksi on nolla, ja koska monissa muissa maissa indeksi ei ikinä laske nollaan, ympärivuotisesta aurinkosuojasta puhutaan maailmalla ehdottomaan sävyyn.

Suomessa indeksi pysyy yleensä nollassa marraskuusta helmikuuhun – tosin helmikuun aurinkoisina päivinä kannattaa huomioida mahdollisen lumihangen heijastusvaikutus, sillä lumen ja veden kaltaiset paljon heijastavat pinnat tuplaavat UV-säteilyn. Jos siis olet lähdössä Lappiin laskettelemaan, pakkaa mukaan aurinkosuoja, vaikka UV-indeksi olisikin alle yhden. Lasketellessa suoja on hyväksi myös siksi, että korkeilla paikoilla UV-säteilyä on enemmän kuin lähempänä merenpintaa.

Hanki hiihtoladulle tai laskettelurinteeseen samanlainen aurinkovoide kuin kesäkuukausillekin, eli sellainen, jonka suojakerroin on vähintään 30. Vähemmällä ei pärjää, sillä pakkauksissa ilmoitettavat suojakertoimet eivät vastaa tosielämää. Niiden teho mitataan testeissä niin paksulla voidekerroksella, ettei se vastaa voiteen arkista käyttömäärää.

Aurinkosuojan käyttö on virallisten suositusten mukaan välttämätöntä, kun UV-indeksi kohoaa kolmeen, ja Etelä-Suomessa näin käy toukokuusta elo-syyskuuhun – keskikesällä indeksi saattaa nousta jopa seitsemään. Ihotautilääkärin näkökulmasta kuitenkin jo tasolla 12 kannattaa harkita ainakin kasvojen suojaamista. Suojalla voi vähentää sitä UV-säteiden määrää, jolle kasvot koko elämän aikana altistuvat, ja siten ehkäistä ihon ennenaikaista vanhentumista.

Kun säteilyindeksi on 12, eli keväällä ja syksyllä, kaupunkikäyttöön riittää pelkkä suojakertoimella varustettu päivä- tai meikkivoide. Sellaisen suoja riittää hyvin myös, jos menet kevättalvella aurinkoisena päivänä pidemmälle sunnuntaikävelylle. Hanki voide, jonka suojakerroin on vähintään 15, ja jossa on sekä UVA- että UVB-suoja. UVA-säteet vanhentavat ihoa, ja UVB-säteet ovat pääosin vastuussa ihosyövästä. Jos voiteen suojakerroin on alle 10, sen hyöty on vähäinen.

Helpoimmalla pääset, kun ostat ympärivuotiseen käyttöön päivä- tai meikkivoiteen, jossa on suojakerroin. Se helpottaa elämää: kasvoillasi on aina suoja, eikä sinun tarvitse erikseen pohtia, tarvitsetko talvipäivänä aurinkosuojaa vai et.

 

Teksti: Mia Frilander
Kuva: All Over Press

LUE MYÖS: Kuinka usein tukka pitää oikeasti pestä? Selvitimme

 

 

SaveSave

Kommentit (6)
 1. Olisiko meikkivoidevinkkejä? Monissa on pelkkä UVB-suoja (kuten esim. Lumenen CC-voide), mistä hyviksi havaituista meikkivoiteista löytyisi molemmat?

  1. Moikka! Hyvä kysymys!

   Monissa Suomessa myytävissä tuotteissa on tosiaankin usein vain UVB-suoja, eikä sitä UVA-suojaa. Chanelilla on ihana Les Beiges -meikkivoide, jossa SPF 25 ja PA ++, eli keskivahva UVA-suoja. http://www.chanel.com/en_GB/fragrance-beauty/makeup/p/complexion/healthy-glow-makeup/les-beiges-healthy-glow-foundation-spf-25–pa-p184210.html#skuid-0184210

   MAC:illä on myös joitain meikkivoiteita, joissa on UVA-suoja, kuten tämä Matchmaster. Tätä en ole itse testannut, mutta MAC:in meikkivoiteet ovat yleensä todella hyviä ja aika peittäviä. http://www.maccosmetics.com/product/13847/17339/products/makeup/face/foundation/matchmaster-spf-15-foundation#/shade/1

   Itse käytän meikkivoiteen alla Armanin Maestro UV Primer -meikinpohjustusvoidetta, joka on SPF 50 PA ++. http://www.feelunique.com/p/Giorgio-Armani-Maestro-UV-Skin-Defense-Primer-SPF-50-PA-30ml

   Dermalogicalla on myös kehuttu aurinkosuoja, jonka voi sekoittaa omaan kosteus- tai meikkivoiteeseen. http://www.dermalogica.com/solar-defense-booster-spf50/140,default,pd.html. Nämä ovat tosin molemmat melko kalliita.

   Kiehl’sillä on hyvä BB-voide, jossa todella korkea UVA-suoja: PA +++ http://www.kiehls.com/bb-cream-actively-correcting-and-beautifying-with-spf-50-pa/1201.html

   Jos haluat kokeilla meikkivoiteen sijaan päivävoidetta, jossa on aurinkosuoja ja UVA-suoja, Lumenen Valo-päivävoide voi olla hyvä vaihtoehto: http://www.lumene.com/fi/content/heleyttävä-päivävoide-sk-15.

   Suosittelen pyytämään testereitä UVA-meikkivoiteista isoista tavarataloista – henkilökunta osaa esitellä koko valikoiman ja löydät näin parhaiten sellaisen voiteen, joka sopii juuri sinun ihotyypillesi. Näin teen aina itsekin 🙂 Ei kannata ostaa sikaa säkissä vaan testata mahdollisimman monia, jotta löytää sen, jonka koostumus ja sävy sopii juuri omalle iholle.

   Onnea etsintään toivoo, Mia

   1. Kiitos kattavasta vastauksesta ja vinkeistä. Täytyy etenkin nyt kevättä ja kesää kohti perehtyä ja laittaa etsintä käyntiin. 🙂 Yleisvaikutelma kuitenkin on, että markkinoilla vaikuttaa olevan yllättävän vähän UVA-suojankin omaavia meikkivoiteita, vaikka auringon vaikutuksista puhutaan valtavasti.

 2. Oon monesti miettinyt, miksei esim. Lumenen kaikissa päivävoiteissa ole automaattisesti spf-kerrointa. Ärsyttää, koska itse totaalisena kalmanaamana käyttäisin mieluummin myös talvella, mutta ylimääräinen aurinkorasva kasvoilla vetää naaman kyllä sellaiseen rasvaan päivän mittaan että ei kiitos.

  1. Moikka! Lumenelta löytyy nyt ainakin kolme päivävoidetta, joissa on SPF-kerroin 🙂 Täältä voit tarkastella niitä: http://www.lumene.com/fi/catalog/päivävoide. Koska joo, talvella ei todellakaan tee mieli rasvata mitään ylimääräistä aurinkorasvaa päivävoiteen alle. Alla olevan kommentin yhteydestä löydät myös joitan meikkivoidesuosituksia, joissa on UVA ja UVB-suoja 🙂 Terkuin, Mia

   1. …mutku ei mun lempparissa oo 😀 Noei, just otin käyttöön taas pitkästä aikaa sen Bright Now c-vitamiinimikälien, ja sekin on kyllä tosi kiva. Meikkivoidevinkit kunniaan kanssa, kiitos!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *