Podcastit tekevät kodistasi siistimmän – tämä ja muita syitä, miksi podcasteja kannattaa kuunnella

Toimitus

En keksi parempaa keinoa selittää, miksi podcasteja kannattaa kuunnella, kuin avaamalla sitä, miksi itse niitä kuuntelen.

Rakastan selata Netflixin, HBO:n ja Yle Areenan tarjontaa tv-sarjoista dokumenttielokuviin ja viihdeleffoihin ja bongata uutta katsottavaa. Luen mielelläni innostavia artikkeleita kansainvälisistä ja kotimaisista aikakauslehdistä ja uppoudun sadepäivinä dekkareiden maailmaan. Podcasteista saan täysin samat tunne-elämykset – ja mikä parasta, voin nauttia niistä muulloinkin kuin vaaka-asennossa sohvalla. Podcastien kuuntelu on tehnyt imuroimisesta, kukkien kastelusta ja vessanpöntön putsaamisesta huomattavasti aiempaa mielenkiintoisempaa.

Podcastin erottaa radio-ohjelmasta se, että podcastia ei kuunnella FM-taajuudelta, vaan podcastin äänitiedostot julkaistaan verkossa ja niitä voi julkaista kuka vain – ja siksi niiden kirjo on valtava, aina filosofisista keskusteluohjelmista viihdyttävään hassutteluun. Vai miltä kuulostaa esimerkiksi julkkisjuoruja käsittelevä Tuplakääk-podcast, jossa puidan mm. Madonnan pieruja ja Kardashian-klaanin sekoiluja? Podcasteista on kohistu maailmalla jo vuosia, ja viime vuoden sanottiin olevan podcastien läpimurtovuosi.

Itse hurahdin viime keväänä. Syy? Amerikkalainen Serial-ohjelma, joka on monen muunkin podcast-fanin koukutuksen alku. Serialin ensimmäinen kausi on tositarina 90-luvulla tapahtuneesta murhasta, jota toimittaja Sarah Koenig lähtee selvittämään. Onko vankilassa 18-vuotiaasta asti istunut Adnan syyllinen murhaan vai ei? Kuuntelin ensimmäistä jaksoa matkalla kotiin töistä. Kun tulin kotiovelle, jaksoa oli jäljellä vielä puoli tuntia. Jatkoin kävelyä taloni ohi, sillä en pystynyt lopettamaan kuuntelemista.

Serialin innoittamana aloin kuunnella podcasteja lenkillä. Yhtäkkiä juokseminen ei ollutkaan tylsää: opin ja oivalsin asioita lenkkipolulla. Sitten homma lähti käsistä. Nykyään kuuntelen podcasteja aina kun siivoan, tiskaan, laitan ruokaa tai kävelen lähikauppaan. Jokaiseen tilanteeseen on olemassa sopiva podcast, ja tässä niistä muutama.

 

11 erinomaista podcastia viiteen eri tilanteeseen:


Rauhalliseen koti-iltaan

Kuuntele näitä nostalgisen radiokuunnelman lailla: unohda kuulokkeet ja käperry sohvaan perheen, kumppanin tai kaverin kanssa. Samalla voit esimerkiksi kutoa tai lankata kenkäsi.

Serial
Kuin hyvä dekkari. Jos et ole koskaan kuunnellut podcastia, kannattaa aloittaa tästä. Serialista on tehty kaksi tuotantokautta. Ensimmäisessä ja kuuluisimmassa toimittaja Sarah Koenig selvittää murhamysteeriä vuodelta 1999. Tappoiko tuolloin 18-vuotias Adnan ex-tyttöystävänsä vai ei?

S-Town
S-Town on uusi sarja Serialin tekijöiltä, joka alkaa murhatutkimuksena pienessä Woodstockin kaupungissa Alabamassa mutta joka laajenee koskettavaksi ja mieltä askarruttavaksi tarinaksi ihmisyydestä. Podcast, josta kaikki puhuvat nyt.

 

Kokkailuun

Nämä podcastit ovat täydellistä viihdykettä ruuanlaiton ajaksi. Sipulin pilkkomisesta tai perunoiden kuorimisesta tuli juuri hauskempaa.  

The Dinner Party Download
Podcast seuraa täydellisen illalliskutsun kaavaa. Ensin kerrotaan vitsi, joka murtaa jään. Sitten tarjoillaan alkudrinkki ja valitaan viikon ajankohtainen puheenaihe. Tämän jälkeen useat julkkisvieraat, kuten Trainspotting-ohjaaja Danny Boyle ja maailman kuuluisin drag queen RuPaul, pääsevät ääneen keskustelemaan kiinnostavista aiheista. Kepeää ja viihdyttävää.

This American Life
Yksi podcast-maailman klassikoista on This American Life, josta ilmestyy uusi jakso viikottain. Aiheet vaihtelevat politiikasta ihmissuhteisiin ja psykologiasta historiaan. Jokaisella jaksolla on teema, jota käsitellään jakson aikana useammasta eri näkökulmasta. Innostavaa, koskettavaa ja avartavaa.

 

Työmatkalle

Kaipaatko inspiraatiota tulevaan työpäivään? Kuuntele näitä!

Oh Boy by Man Repeller
Man Repeller -blogin podcastissa haastatellaan mielenkiintoisia ihmisiä heidän työstään. Mitä he tekevät, miksi he tekevät sitä ja miten he pääsivät tähän pisteeseen? Inspiraatiota kaikille, jotka miettivät, mitä heistä tulee isona.

How I Built This
Podcastissa haastatellaan eri alojen yrittäjiä, jotka kertovat, miten panivat firmansa pystyyn ja avaavat urapolkunsa huippuineen ja laaksoineen. Mukana muun muassa Virgin-imperiumin perustaja Richard Branson ja Dermalogica-kosmetiikkabrändin luoja Jane Wurwand.

 

Siivoamiseen

Näitä podcasteja kuunnellessa tuntuu siltä, kuin juoruilisit puhelimessa parhaan ystäväsi kanssa.

Women of the hour
Girls-sarjan luoja Lena Dunhamin podcastissa haastatellaan inspiroivia naisia eri aloilta – usein Dunhamin ystäviä ja sukulaisia. Jokaisella jaksolla on teema, ja ne vaihtelevat yksinäisyydestä kissoihin.

Flora & Frida ja A lady never tells
Näitä podcasteja yhdistää se, että niitä juontaa kaksi naista ja se, että ne ovat ruotsinkielisiä – tässä siis kaksi hyvää syytä harjoitella ruotsia! Ensimmäistä pyörittävät ruotsalaiset bloggaajat Frida Vega Salomonsson ja Flora Wiström. Toisen takaa löytyy kaksi suomenruotsalaista: artisti Ronya ja dj, kuvittaja ja Lilyssäkin bloggaava Taika Mannila. Podcasteissa puhutaan avoimesti ja henkilökohtaisesti suhteista, seksistä ja kaikkeen siihen liittyvästä.

 

Lenkkipolulle

Nämä podcastit opettavat asioita elämästä. Näitä kuunnellessa et halua, että lenkki loppuu.

Death, Sex & Money
Podcastissa käsitellään elämän suuria teemoja: kuolemaa, seksiä ja rahaa. Syvällisiä keskusteluja ja upeita vieraita. Kannattaa eteenkin kuunnella Jane Fondan haastattelu ja jakso, jossa Gloria Steinmen puhuu Ellen Burstynin kanssa elämästä ja ikääntymisestä. Varoitus: molemmat jaksot saattavat itkettää.

Stuff Mom Never Told You
Jo päättyneessä mutta mahtavan arkiston sisältävässä fiksussa ja viihdyttävässä feministisessä podcastissa tarkastellaan aiheita eri näkökulmista. Mitä mallintyöstä, mansplaining-ilmiöstä tai Oprah Winfreystä pitäisi ajatella?  

Teksti: Mia Frilander
Kuva: Bose

Netflix-sarjA, JOTA odotamme: Girlboss tarjoaa oivalluksia työelämään. 

Kommentit

Meren rannalla

Saako mainostaa! Rich Roll podcast

Mies on itsekin entinen alkoholisti, joka muutti elämänsä ultrajuoksijaksi ja hän haastattelee kaikenlaisia ihmisiä, jotka toimivat ruoan, terveysalan, urheilun tai bisneksen ympärillä. 

Aniaa
no delays

Myös mun lemppari! 

Belinda (Ei varmistettu)

Pakko mainostaa aivotonta, jäätävää, mutta ah niin viihdyttävää podcastia nimeltä "My Dad Wrote a Porno" josta muuten tulee kolmas tuottari tänä keväänä! Varoitus, tätä kuunnellessa tulee usein naamioitua naurunpuuskat kovaksi yskäksi.

Toimitus
Toimitus

Kiitos molemmille loistavista vinkeistä! Nää menee kuuntelulistalle :) -Mia

muuri (Ei varmistettu)

Mental Illness Happy Hour (http://mentalpod.com/) on erinomaisen viihdyttävä podcast enemmän ja vähemmän vakavista mielenterveysongelmista. Juontaja Paul Gilmartinilla on joka jaksossa haastateltava, joka kertoo elämästää ja vaikeuksistaan hyvinkin avoimesti. Lisäksi luetaan kuulijoiden tarinoita.

Ohjelma on samaan aikaan itkettävä ja hulvattoman hauska. Gilmartin (ja moni haastateltavista) on koomikko, ja se kyllä kuuluu jutuissa. Itselläni kesti jonkin aikaa tottua hänen tyyliinsä, mutta nykyään kuuntelen ohjelmaa melkein joka työmatkalla. Sekä isännän että juontajien haavoittuvuus on ihailtavaa, ja olen saanut ohjelmasta keinoja omien ongelmieni käsittelemiseen. Suosittelen kaikille, joilla on joskus vähän hankalaa ja jotka haluavat kokea olevansa vähän vähemmän yksin.

Toimitus
Toimitus

Oi, kuulostaa tosi hyvältä, ihanaa kun vinkkasit tästä :) -Mia

ainnou (Ei varmistettu)

Pakko lisätä suosituksiin myös podcast josta oma innostukseni aikanaan alkoi:
Radiolab (http://www.radiolab.org)
Aivan loistavia jaksoja haastattelujen ja tutkivan journalismin muodossa. Aiheet vaihtelevat tieteellisistä tutkimuksista murhaselvityksiin, ihmisten omiin kertomuksiin esimerkiksi syövästä, historiallisiin tarinoihin maailmojen sodasta ja kaikkeen näiden väliltä! Radiolab julkaisi juuri kaksi jaksoa, jotka käsittelevät poliisien tuliaseiden käyttöä Amerikassa.
Suosittelen!

ReettaM
Vähän vähemmän

Mäkin innostuin taas podcasteista! Ihan parasta! Jos ei ehdi lukea uutisia, voi aamubussissa tai työmatkalla kuunnella uutisanalyyseja. Tällä hetkellä olen koukuttunut NPR:n (Yhdysvaltojen julkinen radiokanava) Embedded-sarjaan, jossa pureudutaan tarinanomaisesti pintaa syvemmälle ajankohtaisiin aiheisiin. Todella hyvä ja koskettava. Myös Ylellä on tosi hyviä, kuten vaikkapa Maailmanpolitiikan arkipäivää.

Mut kiitos hyvistä vinkeistä, nämä menee kuunteluun! :)

Looking for...

Stuff mom never told you on ollut aivan ihana, harmitti kun se loppui. Samalla yhtiöllä on myös loistava stuff you missed in history class! Lisäksi ihmettelen, ettei toimitus maininnut girlboss podcastia ;)

Miraaa (Ei varmistettu)

Amerikkalaiset podcastit on mulle ihan liikaa, niistä paistaa liikaa läpi sellainen teennäisyys ja muka-dramaattisuus. Oon koko vuoden työskennellyt lopputyöni parissa mikä on lähinnä erittäin monotonista ja mekaanista työtä tunti toisensa perään. Oon löytänyt radion tässä tuoksinnassa, muuten olisin jo varmaan pimahtanut projektini parissa. Ihan lempparein on Yle Puheen Mahadura&Özberkan, joka tulee ulos valitettavasti vain kerran viikossa. Ihan symppikseimmät tyypit ja joka viikko mielenkiintonen aihe. Yle Puheella on muutenkin mielenkiintoisia juttuja, esim. Kuuta ei ole olemassa -salaliittoteoriapläjäys ja Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä. Lisäksi Areenasta löytyi kerran ihan älytön kulmakimpale: Luonto-Suomen linnunlaulutoivekonsertti!! Kerran vuodessa ennen joulua tehtävä lähetys siis soittaa toivekappaleina eri lintulajien lauluja, ja studiossa on tietysti paikalla ornitologeja. Monet soittaa suoraan lähetykseen ja kertoo toivomaansa lintuun liittyvän tarinan. Soittajia on lapsista vanhuksiin. Aivan parasta ajanvietettä, ihanan rentouttavaa linnunlaulua, hämmästyttävää asiantuntemusta ja symppiksiä tarinoita kuuntelijoilta!

Puputin (Ei varmistettu)

Nii mistä te noita kuuntelette?! Mulla on Podcast Addict mut se on ihan kökkö appi. Eikä löydy kaikkee. Vai onks tää joku itunes-homma? T. Android

Kommentoi