Pohjamähmä ja 4 muuta salaattivalituksen aihetta (sekä 5 ihanaa salaattiohjetta)

Toimitus

Olen päättänyt, että elämässä ei kannata valittaa turhasta.

Mutta huonosta salaatista valitan, ja hyvin usein. Enkä valita syyttä, sillä hyvin tehtynä salaatti on maailman parasta ruokaa, mutta aika monessa ravintolassa salaatin tilaaminen on erittäin riskialtis valinta. Eteensä saa aivan liian usein annoksen, jossa on haljunmakuisia, raakoja ja nuhjaantuneita kasviksia.

Ja koska oikeanlaisen salaatin tekeminen ei ole mielipideasia, päätimme julistaa viisi asiaa, jotka ovat salaatissa yksinkertaisesti väärin. (Ja vastapainoksi myös viisi asiaa, jotka ovat oikein.)

Väärin

1. Jäävuorisalaatti. Kuka on keksinyt jäävuorisalaatin? Salaatin, joka ei maistu miltään ja jossa ei ole juuri ollenkaan ravintoaineita? Ja jota suositaan noin 90 prosentissa suomalaisista lounaspaikoista. Salaatin olennaisin ainesosa on jo nimensä mukaisesti salaatti. Ei ruuan pääraaka-aineena kuulu olla jotakin, joka näyttää valjulta ja maistuu vedeltä.

2. Mähmäisyys ja vetisyys. Salaatin voi toki sotkea kulhossa mähmäiseksi mössöksi. Tai sitten siitä voi rakentaa houkuttavan ja kauniin kokonaisuuden lautaselle tai laakealle tarjoiluastialle. Ja onko mitään ällöttävämpää kuin kulhon pohjalla nesteessä uivat salaatinjämät? Salaatti on kuivana noin 100 prosenttia houkuttavampaa.

3. Huijausainekset. Värjätyt mustat oliivit ovat kunnianloukkaus alkuperäistä raaka-ainetta kohtaan. Sama pätee lehmänmaidosta tehtyyn wannabe-fetaan.

4. Väärin käytetyt raaka-aineet. Marinoimaton punasipuli. (Maailmassa on ehkä kaksi ihmistä, joiden vatsa kestää ilman oireita raakaa punasipulia.) Kova avokado. (Ellei satu pitämään saippuasta.) Kalvakka tomaatti kivikovina jääkaappikylminä siivuina.

5. Käsittämättömät kombot. Kaaliraaste, jossa lilluu yksinäisiä puolukoita. Porkkana- tai punakaaliraaste, johon on sotkettu ananasta. Mitä ajatteli ihminen, joka innovoi nämä laitosruokaloiden ikiklassikot?

Oikein

1. Jännittävät yhdistelmät. Täydellinen salaatti on kuin hääpuku: siinä on jotain uutta, vanhaa ja lainattua. (Sinisen kanssa on vähän niin ja näin.) Toisin sanottuna jotain hapanta, suolaista ja makeaa tasapainottamassa ja tukemassa toisiaan. Vilma  yhdistää mansikan ja fenkolin.

2. Yksinkertaisuus. Salaattiin ei tarvitse sotkea kaikkea, vaan parasta. Kysykää vaikka Virpiltä.

3. Hyvä kastike. Maistuvassa salaatissa on maistuva kastike. Saran salaatti maistuu loma-aikaan sopivasti Aasialta.

4. Sesonkien hyödyntäminen. Salaatti on juuri niin hyvää kuin sen sisältämät raaka-aineet. Siksi perunasalaatti on erityisen hyvää kesällä. (Okei, suurin piirtein kaikki on hyvää kesällä.)

5. Yllättävyys. Kuka sanoo, että salaatissa pitäisi olla kurkkua tai edes sitä salaattia? Coco ei käytä s-sanaa, mutta salaatiltahan tämä sushihimon taltuttaja vaikuttaa. (Ainakin se on kylmää ja siinä on kypsentämättömiä kasviksia.)

Mitkä ovat teidän salaattisääntönne? Mikä on mielestäsi ehdoton no no? Entä mikä on sinun suosikkisalaattisi salaisuus?

Teksti: Heini, joka ehkä vielä jonain päivänä vakuuttaa myös äitinsä siitä, että salaatin voi syödä pääruuaksi jäämättä nälkäiseksi

Kuva: Vilma.P

Kommentit

tiia_

Paras salaattivinkki tuli kokkiopiskelijaveljeltäni: ihan perussalaatistakin tulee tosi hyvää, kun salaatinlehdet ja muut "vetisemmät" ainekset kuivataan kunnolla. Maistuu ihan erilaiselta! :)

Heini Maksimainen

Sanopa muuta! Salaattilinko on jokaisen euron arvoinen sijoitus!

paulahelena
ALUAP

ripaus laadukasta suolaa tekee pelkistä salaatinlehdistä koostuvasta salaatistakin tosi maistuvaa, siis jos se salaatti on kuivaa ja pitää sisällään jotain muutakin kuin jäävuorisalaattia :)

mut täytyy kyllä protestoida kahta väärin-listan juttua: raaka punasipuli on HYVÄÄ (ehkä kuulun niihin kahteen ihmiseen) kunhan sitä ei oo liikaa tai liian isoina paloina ja kaali-puolukka sekä porkkana/kaali-ananas on ihan parhaita yhdistelmiä! pelkkä kaaliraaste tai porkkanaraaste on kuivaa ja väkevää/mautonta mut puolukat tai ananas tuo ihanaa mehevyyttä ja kirpeyttä/makeutta messiin

Mä oon sitten se toinen kahdesta ihmisestä joka tykkää raa'asta punasipulista. :D Oon monesti laittanut punasipulia vieraillekin tarjottavaan salaattiin, eikä kukaan oo ainakaan kehdannut valittaa. :D En ole ollenkaan hoksannut etteikö se sopisi kaikille ihmisille. Ehkä jatkossa marinoin ihan vaan varmuuden vuoksi.

Heini Maksimainen

Okei, punasipulimielipide ei ehkä perustunut ihan tieteellisiin todisteisiin vaan lähinnä empiirisiin kokemuksiin. (Ehkä lähipiirissäni sattuu olemaan erikoisen paljon närästysalttiita ihmisiä.) Mutta hyväähän punasipuli on, raakana tai kypsennettynä, siitä ei pääse mihinkään!

sue (Ei varmistettu)

Khih! Kolmas ilmoittautuu. Syön punasipulia välillä vaan tomaatin kera. Nam.

Akkk (Ei varmistettu)

Sama! :D Raa'asta punasipulista ja sen epäsopivuudesta en ollut ennen edes kuullut. Kuka viitsii marinoida kun se on pelkälleenkin niin hyvää! Esmes. Kreikkalaisessa salaatissa, oi!

anni panni
Elämää Hesassa

Mä kestän raakaa punasipulia ja nautinkin siitä - kuten salaatistakin, suuresti! Vaan kuka keksisi avun avokadoallergikolle? Sama pätee esim. omenaan, porkkanaan ja joskus mansikoihinkin. Nyyh! Pähkinät voi sentään pyöräyttää pannun kautta.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Eräässä koulussa, jossa olin opetusharjoittelussa, oli useimpina päivinä noita komboraasteita: eräänkin kerran kaalirasteen joukossa oli ainakin mandariinia, ananasta, puolukoita ja rusinoita. Muistaakseni jotain muutakin, en vain muista, mitä. Ei ihme, etteivät oppilaat niitä salaatteja mielellään syö ja että he kasvavat ajattelemaan, että salaatit - yök. 

Mäkin syön mielelläni raakaa punasipulia salaatissa, se on hyvää! Ihailen äitiäni, joka nutustelee tavallista sipulia raakana ruoan kuin ruoan kanssa ja hörppii piimää päälle. Äiti varmaan voisi syödä sipulin samalla lailla kuin omenan, eikä tuntuisi missään.

jätskikiskan typy (Ei varmistettu)

Mä ja mun mies ollaan kolmas ja neljäs, joiden vatsa kestää raakaa punasipulia (ja tavallista sipulia ja salottisipulia ja salaattisipulia [se miten tämä eroaa tavallisesta, on jäänyt mulle mysteeriksi, mutta mies rakastaa sitä, ja minä rakastan miestä, joten...]) ja jotka laittaa sitä salaattiinsa. Kreikkalaisessa salaatissa se on ihan must! Jos teen itse kotona salaattia itselleni, tapaan jättää salaatin kokonaan pois ja paloitella mukaan vain niitä mun mielestä herkullisia aineksia. Salaatista tulee supertäyttävä (eikä aina niin kovin kevyt :D), ja tapaan kutsuakin niitä mättösalaateiksi. Salaatti tulee myös maustaa vähintäänkin suolalla ja pippurilla.

Salaattiin ei missään nimessä kuulu esim. lihapullat (hyvin tavallisia täällä missä asun), edam-juusto tai muu vastaava (myöskin hyvin yleinen salaattiaines täällä), mikään säilykkeenä tuleva hedelmä (kidneypapuja ja kikherneitä saa laittaa purkista), tomaatti siivutettuna, ja kainennäköiset kannat. Mikään ei ole ällöttävämpää, kuin kaivella vihreitä tikkuja suusta, kun joku sankari on jättänyt tomaatinkannan leikkaamatta, eikä nälkäinen lounastaja sitä nälissään huomaa.

Heini Maksimainen

Olen sun kiellettyjen ainesten listasta niin samaa mieltä. Jostain syystä työpaikkamme lounasruokalassa salaattiin laitetaan toisinaan purkkiherkkua nimeltä valkoisia papuja tomaattikastikkeessa. Ymmärrän tuotteen jotenkin ehkä munien ja pekonin kaverina aamiaisella, mutta että salaatissa!

PSK
Insert Cool Phrase

Mä tilaan myös punasipulini aina marinoimattomana. Ja jäävuorisalaatti on hyvää ja raikasta!Kyseisen salaatin ravintoarvoista en ollut kuitenkaan tietoinen. Oivoi, sviduiks män.

Kirjakaupantäti

Mä löysin juhannukseksi Lisa Lemken kirjasta Grillatun kera Tomaatti-mansikkasalaatin basilikan ja valkosipulin kera s. 64. Vähäsen jännitti sekoittaa noita (joista kaikista pidän muutenkin) samaan salaattiin mutta yllätyin positiivisesti tästä makuelämyksestä.

Heini Maksimainen

Mansikka ja basilika, tuo taivaassa sinetöity liitto!

Heini Maksimainen

O-ou, mikä mahtava punasipulikeskustelu! Okei, joudun perääntymään:  kai se on uskottava, että maailmassa on sittenkin paljon teräsvatsoja, jotka pystyvät syömään punasipulia muodossa kuin muodossa. Ja täsmennyksenä todettakoon vielä, että mieto punasipuli ohuina siivuina on eri asia kuin väkevä punasipuli suurina lohkoina.

jermia
Itärajapakolainen

Minua inhottaa lounassalaatin tilatessa, että pelkkää salaatinlehteä tai jäävuorisalaattia on noin 90% koko annoksesta. se kun sattuu olemaan ainoa ainesosa, jonka voisi minun puolestani jättää kokonaankin pois. :D

Kommentoi