Puhu rasistille

Toimitus

Kuulin 21-vuotiaana yhden parhaista saamistani elämänohjeista. Olin aloittanut oppisopimuskoulutuksen radiotoimittajaksi ja ensimmäisenä työpäivänäni puhuin pomoni kanssa: ”Tästä hetkestä lähtien tärkein tehtäväsi on oman persoonasi kehittäminen”, hän sanoi.

Se tapahtuisi niin, että keskustelisin rohkeasti kaikenlaisten ihmisten kanssa: mahdollisimman eri-ikäisten ja erilaisista lähtökohdista tulevien. Erityisen tärkeää oli pomoni mukaan hakeutua juttusille sellaisten ihmisten kanssa, joita vierastin. Varsinkin keskustelut, joissa oloni oli epämukava ja epävarma, olivat kehittymiseni kannalta tärkeitä. Kun ymmärtäisin, miksi jotkut ihmiset ajattelevat asioista toisin kuin minä, ymmärtäisin paremmin myös sen, miksi itse olen sitä mieltä kuin olen, ja osaisin tarkastella omia kantojani – myös kriittisesti.

Neuvon oli tarkoitus tehdä minusta hyvä, loputtoman utelias toimittaja, mutta väitän, että se teki minusta myös avarakatseisemman ihmisen.

Pidän neuvosta kiinni orjallisesti varsinkin nykyään, kun tuntuu, että yhä useampi meistä viihtyy liian hyvin omassa kuplassaan. Minun on usein vaikeaa kestää tyyppejä, jotka julistavat oikeita mielipiteitään kanssaan samaa mieltä oleville ihmisille.

Toki ymmärrän, että motiivina on ihmisen halu tuntea olevansa pidetty omassa viiteryhmässään, mutta on aika turhaa huutaa esimerkiksi ”rasismi on hanurista” vain sellaisille ihmisille, joiden mielestä rasismi on hanurista. Paljon tärkeämpää on mielestäni ymmärtää, miksi rasisti on rasisti, ja miettiä, miten voisi omalta osaltaan asiaan vaikuttaa.

Pitää puhua rasistin kanssa, pyytää häneltä perusteita toimintaansa, kertoa, miksi rasismi on väärin ja tyhmää, ja yrittää saada hänet muuttamaan ajatusmalliaan – vaikka se tuntuisi miten vaivalloiselta. Keskustella täytyy, sillä se, mikä pätee minuun, pätee myös rasisteihin: jos viettää aikaa vain omanikäisten ja samanmielisten ihmisten kanssa, tyhmentyy.

Toinen entisen pomoni viisaista opeista minulle oli se, etten olisi mielipiteineni koskaan valmis. Siksi hän kannusti minua voittamaan epävarmuuteni, keskustelemaan itseäni viisaampien kanssa ja olemaan valmis muuttamaan kantojani, jos joku saa minut argumenteillaan toisiin aatoksiin.
Mielensä muuttaminen vaatii rohkeutta, mutta ilman sitä ihmismielen kehitys tyssää – ja itse ainakin olen onnellinen, että ajattelen asioista nyt eri tavalla kuin 21-vuotiaana.

Kolumni on julkaistu syyskuun 2015 Trendissä.


Lue Maria Veitolan aiempia kolumneja:

Turpa auki
Ota omaa lomaa
Raha ratkaisee

Hiljaiset illat

 

Kommentit

maitokahvi
Päivän ajatus

Kiitos ja aamen! Tosi hieno kirjoitus, erityisesti juuri nyt, tässä suomalaisessa keskusteluilmapiirissä.

Metsästä törähtää

Kohtaamisen lisäksi on tärkeää pohtia oman arvomaailmansa kantavuutta käytännössä. Mistä on valmis luopumaan alkoholistien, vanhusten tai maahanmuuttajien hyväksi? Jos verotuksella ja palkan alennuksilla viedään vuosittainen etelänloma, jotta heikommista pystyttäisiin pitämään huolta, niin onko se ihan ok?

Työpöytähumanismi on helppoa. Niin kauan kuin valintojen seurauksia ei tarvitse kohdata itse käytännössä, on mukava ehdotella yhtä hyvää ja toista kaunista. Vasta käytännön valinnat kertovat ihmisen arvomaailman pysyvyyden ja vakauden. Jos elämän pikkukiva menee köyhille lahjoittamisen edelle, niin onko ihminen silloin aidosti huolissaan köyhistä? Onko baari-ilta niin tärkeä, että siihen kuluvaa rahaa ei tarvitse käyttää heikko-osaisempien hyväksi?

On eri asia olla hyvä ihminen identiteetiltään kuin hyvä ihminen käytännössä. Lapin jenkassa sanotaan, että "katsotaan mies eikä nuttu". Olet sitä mitä teet etkä sitä mitä puhut.

Marsublog

"Jos verotuksella ja palkan alennuksilla viedään vuosittainen etelänloma, jotta heikommista pystyttäisiin pitämään huolta, niin onko se ihan ok?"

 

Kyllä, olen sosialisti ja kannatan progressiivista verotusta. Tienaan hyvin, mutta tulen toimeen vähemmällä jotta saisin elää yhteiskunnassa jossa kaikista pidetään huolta.

Mika (Ei varmistettu)

muutoin olen elänyt näin aina, mutta tätä lausetta en allekirjoita.

"yrittää saada hänet muuttamaan ajatusmalliaan"

on ylimielistä ajatella että on itse oikeassa

M. Kirves

On aika luonnollista ajatella, että oma mielipide on se oikea. Oleellista kai on se, että pyrkii ymmärtämään muitakin mielipiteitä. Pyrkimys ymmärtämiseen ja keskustelu johtanevat siihen, että joko oma "oikea" muuttuu tai erilaisen mielipiteen omaavan keskustelukumppanin "oikea" muuttuu. Yritys toisen ajatusmallin muuttamiseksi voi siis yhtä hyvin johtaa oman ajatusmallin muuttumiseen.

Lähtökohtaisesti oman mielipiteen pitämisessä oikeana ei kuitenkaan ole mitään ylimielistä. Oman mielipiteen pitäminen ainoana oikeana lienee enemmän sitä. 

Joonas (Ei varmistettu)

Näinpä. Rasistit ovat usein juntteja. Junttien mieltä voi olla hankala muuttaa. Juntit pitää kuitenkin erottaa maahanmuuttokriisistä ihmisistä jotka perustavat mielipiteensä faktoihin, tilastoihin ja kokemuksiin ja tuovat mielipiteitään esille rakentavasti. Muistetaan että rasistiksi haukkiminen syyttä voi tuntua ihan yhtä pahalta kuin läskiksi huutelu tai huorittelu!

Joonas (Ei varmistettu)

Maahanmuuttokriittisistä* Haukkuminen*

Vierailija (Ei varmistettu)

Pitää puhua yltiösuvaitsevaisen kanssa, pyytää häneltä perusteita toimintaansa, kertoa, miksi yltiösuvaitsevaisuus on väärin ja tyhmää, ja yrittää saada hänet muuttamaan ajatusmalliaan – vaikka se tuntuisi miten vaivalloiselta. Keskustella täytyy, sillä se, mikä pätee minuun, pätee myös yltiösuvaitsevaisiin: jos viettää aikaa vain omanikäisten ja samanmielisten ihmisten kanssa, tyhmentyy.

kissa123 (Ei varmistettu) http://google.com

jou mään

O_o_O (Ei varmistettu)

Joo! Puhukaa erilaisille ihmisille. Saatatte oppia jotain uutta heistä. Saatatte oppia jotain uutta eri kulttuureista. Esimerkiksi jos puhutte historian opettajalle, voitte oppia jotain uutta historiasta tai jos puhutte matematiikan opettajalle, voitte oppia jotain uutta matematiikasta tai geometriasta. Puhu vaikka hindulle niin voit oppia kaikki hindulaisuuden jumalat tai puhukaa Buddhalle niin voit saada tietoon vaikka jopa elämäntarkoituksen. Jos keksit aikakoneen niin mene muinaiseen Egyptiin niin opit varmasti aika paljon uutta. Älä pelkää tutustua vaan tutustu uusiin ihmisiin. Saatat saada uusia ystäviä tai saatat jopa löytää elämäsi rakkauden. Puhu ihmiselle vaikka hän olisi lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas tai vaikka hän olisi kumarreksituteskenteleentuvaisehkollaismaisekkuudellisenneskenteluttelemattomammuuksissansakaankopahan.

Kommentoi