Pukeuduin viikon kuin Steve Jobs ja muutuin tehokkaammaksi

Header_Mia.jpg

Milloin sinulle viimeksi kävi näin: vaihdoit paniikissa vaatteita juuri kun oli aika lähteä kotoa, juoksit bussipysäkille ja tajusit hikisenä bussissa, että tämäkin asu on ihan paska. Asukriisi iski ja takoi takaraivossasi todennäköisesti koko päivän.

Asukriisissä ei ole mitään pinnallista. Viestimme vaatteillamme, keitä me olemme ja keitä me haluaisimme olla. Jos elämässä tapahtuu muutoksia, eikä oikein enää tiedä kuka on, niin totta kai siitä seuraa sekoilua myös pukeutumisessa.

Silloin kannattaa kokeilla muoti-detoxia. Sen idea on sama kuin paaston: puhdistetaan elimistö turhista ärsykkeistä – tässä tapauksessa muotitrendeistä – ja pukeudutaan viikon ajan samoihin perusvaatteisiin.

Minulla oli ollut asukriisi monta viikkoa, kun päätin kokeilla muotipaastoa. Valitsin detox-viikon tyylimuusakseni Steve Jobsin, joka pukeutui aina mustaan pooloon, farkkuihin ja New Balance -lenkkareihin. Olin lukenut, että menestyneet ihmiset pukeutuvat usein samoihin vaatteisiin. Tulisiko minustakin tehokkaampi, jos pukeutuisin univormuun?
 

On tutkittu, että ihmisillä on päivän aikana käytössä vain tietty määrä energiaa päätösten tekoon. Mitä enemmän päätöksiä teemme aamulla, sitä vähemmän energiaa on käytettävissä illalla. Miksi tuhlata päätöksentekoenergiansa jo aamulla vaatekaapilla?

Barack Obama on kertonut käyttävänsä vain harmaita tai tummansinisiä pukuja, sillä hän ei halua käyttää aikaa turhien päätösten tekemiseen – presidentin työssä hän joutuu kuitenkin tekemään päivittäin aivan tarpeeksi päätöksiä.

Myös Albert Einstein pukeutui aina harmaaseen pukuun, kirjailija Fran Lebovitz nähdään aina mustassa puvussa ja valkoisessa paidassa ja Karl Lagerfeldtillä on aina yllään aurinkolasit ja mustavalkoinen asu.  

Testatakseni teoriaa, vedin viikon ajan joka aamu ylleni mustan poolon, mutsifarkut ja tennarit.
 

Ensimmäiset kaksi päivää olivat helppoja. Aamut sujuivat nopeammin, kun sujahdin heti herättyäni Jobs-univormuun. Lähdin kotoa aikaisemmin kuin yleensä eli tunsin heti itseni yhtä tehokkaaksi kuin Steve Jobs!

Kolmantena päivänä huomasin haaveilevani siitä, mihin tulisin pukeutumaan, kun aikani Jobsina on ohi. Keksin päässäni uusia asukokonaisuuksia ja pohdin lenkillä tyyliäni. Eihän tässä näin pitänyt käydä! Minunhan piti olla muotipaastolla ja tyhjentää pääni vaatteista. Minulla oli kuitenkin tylsää Jobs-asussani ja mietin vaatekaappini sisältöä enemmän kuin yleensä.

Muoti-detox toimii näköjään samalla tavalla kuin tavallinen paasto: kun päätät, että saat juoda vain terveellisiä vihermehuja, sinun tekee koko ajan mieli ranskalaisia ja kermakakkua. Minun teki koko ajan mieli punaista huulipunaa ja hopeisia korkokenkiäni.

Olen tosin kuullut, että mehupaaston vaikein päivä on juuri kolmas päivä, joten jatkoin sinnikkäästi elämääni Jobs-asussa. Ehkä pääsisin kohta johonkin valaistuneeseen tilaan?

Mutta ei. Muoti-detoxin sivuoireet eivät helpottaneet. Totta puhuen, jos en olisi päättänyt kirjoittaa kokemuksistani tätä tekstiä, olisin varmasti antanut periksi jo neljäntenä päivänä ja vaihtanut asuni silkkihameeseen ja pörröneuleeseen.

Kuudentena päivänä sairastun ja joudun viettämään päivän sängyssä. Flunssasta huolimatta olin salaa vähän iloinen siitä, että elämäni Jobsina vihdoinkin loppui.
 

Mitä opin viikostani univormussa? Samoihin vaatteisiin pukeutuminen helpottaa elämää ja tekee sinusta tehokkaamman, mutta se on pidemmän päälle todella tylsää. Niin tylsää, että se karkottaa pahimmankin vaatekriisin: univormuviikon jälkeen perunasäkkikin tuntuu kiinnostavammalta vaihtoehdolta kuin asu, jossa olet juuri viettänyt seitsemän päivää. Eli toisin sanoen, muotipaastoaminen toimii, mutta ei se kivaa ole. 

 

LUE MYÖS: Täydellinen vaatekaappi ilman yhtään uutta ostosta? Se onnistuu näillä vinkeillä. 

SaveSave

Kommentit (1)
  1. Tästä diggasin. Täytyy testata tätä! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *