Rasisti, ole hiljaa

Toimitus

 

Kun Image julkaisi kesäkuussa jutun siitä, miksi mies ei väistä vastaantulevaa naista, James Hirvisaari kirjoitti Twitterissä: ”Semmoinen mies on luultavasti venäläinen tai somali. Minuakin rasittaa kohdatessani moista käytöstä.”

Tähän Image-lehti vastasi: ”Katsos, rasistikin heräsi!”

Johon James Hirvisaari heittäytyi uhriksi: ”Aijai. Rasistiksi herjaaminen on ilman muuta kunnianloukkaus. Onko tuo asenne oikeasti lehtenne linja?”

Johon Image-lehti vastasi: ”@jameshirvisaari on. Siis linja. Terveisin päätoimittaja H. Valkama.”

 

Aluksi olin yllättynyt Heikki Valkaman vastauksesta. Saako päätoimittaja tehdä noin? Eikö lehden pitäisi olla jotenkin neutraalimpi? Eikä tuo ole jotenkin... kiellettyä? Pian kuitenkin tajusin, että totta kai saa. Ja pitää. Kunnianloukkaus tarkoittaa sitä, että sanoo toisesta jotain perätöntä. Omalla kommentillaan James Hirvisaari tunnustautui ilman muuta rasistiksi (katsokaa määre vaikka täältä). 

Olin eilen kuuntelemassa kuvataiteilija Jani Leinosen puhetta tottelemattomuudesta Kiasmassa.

”Historiallisesti kaikkein kauheimmat asiat, kuten sodat, kansanmurhat ja orjuus, eivät ole seurausta tottelemattomuudesta vaan tottelevaisuudesta”, hän sanoi.

Valkaman kommentti oli oppikirjaesimerkki siitä, että päätoimittaja voi olla tottelematon, eli ilmaista kärjekkäästi mielipiteensä, vaikka se olisi täysin päinvastainen kuin lukijan. Tavallisesti on totuttu siihen, että lukijasuhdetta vaalitaan pehmein sanankääntein.

 

Viime vuodet keskustelu rasistien kanssa Suomessa on ollut verrattavissa siihen, kun päiväkodin tädit rauhoittelevat raivokohtauksen saanutta kaksivuotiasta.

”Minä ymmärrän, että olet väsynyt ja nälkäinen, mutta et saa silti lyödä Villeä lapiolla. Jutellaan tästä nyt ihan rauhassa.”

”Minä ymmärrän, että sinä voit huonosti ja pelkäät itsesi tai perheesi puolesta tässä taloustilanteessa. Ymmärrän, että et juuri nyt kykene ajattelemaan muuta kuin itseäsi, joten anna tulla vain, keskustellaan ja ymmärretään.”

Minä en halua enää ymmärtää. Joskus päiväkodin tädillekin tulee raja vastaan. Kun argumentointi on tasoa, jossa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen salkoon vedetään natsilippu tai kun Facebookiin perustetaan ryhmiä "Lahjoitan kinkun vastaanottokeskukseen", tai kommentoidaan hukkunutta syyrialaispoikaa: ”Yrittäisivät laillisia reittejä maahan niin ei tarvitsisi hukkua” on pakko korottaa ääntä ja huutaa POIKKI.

Tällöin on turha yrittää jatkaa rauhallista keskustelua ihmisarvosta tai vaikka muistuttaa historiasta, että suomalaisetkin ovat olleet yhtä lailla pakolaisia ja meitä on autettu.

Tuntuu, että tällöin ainoa keino on sanoa hitaasti ja kovaan ääneen: ”Ota pää sieltä peräpeilistäsi, ajattele vaikka yksi minuutti päivässä muitakin kuin itseäsi ja lopeta tuo itsekäs käyttäytyminen.”

Tai ihan vain: ”Ole hiljaa.”

Näin moni nettifoorumi, kuten Nyt, Mtv3 ja Iltalehti ovat tehneet poistamalla kommentointimahdollisuuden väliaikaisesti osasta jutuistaan.

 

Minua lohduttaa se, että tiedän rasistien olevan pieni vaikkakin äänekäs porukka, ja se, että järkevillä ihmisillä on mahdollisuus hiljentää tämä joukko. Vaikka sitten sanomalla takaisin vähän tylysti. Leinosen sanoin: olemme tottuneet olemaan kilttejä ja kohteliaita, mutta joskus se ei kannata.

 

 

PS. Menkää katsomaan Kiasmaan Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu, se avautuu 4.9. Yllä oleva kuva on osa Jani Leinosen näyttelyä.

Kommentit

Laura T.
M O L

Tähän muutama riemukas (ja riehakas) tanssiliike.

Hyvä Julia, hyvä Jani!

Hymyileoletupea

Pointit kohdillaan tässä kirjoituksessa! Aploodeeraan tälle jutulle ja pistän jakoon samoin tein :) 

Å-mappi

Nyt malja on vuotanut ylitse minullakin. Tuota maahanmuuttajavastaisten (huom. termi) pakkosyöttöä ei voi enää ohittaa olankohautuksella. Jani Leinosen tottelemattomuuskoulu perustettiin täysin oikeaan aikaan.

 

Klisee kertoo, että me elämme globaalissa maailmassa. Mitä se tarkoittaa? Länsimaiselle se tarkoittaisi mielellään sitä, että saa lennellä pitkin maapalloa virkistäytymässä ja ostaa edullisia elintarvikkeita ja muita kulutushyödykkeitä. Mutta herra paratkoon, kun pitäisi ottaa jotain vastuuta maailman asioista! Menkää helvettiin mun takapihalta! 

 

Ei siihen kriisiin varmasti olekaan ratkaisuna se, että ihmiset lähtevät pakolaisiksi, mutta mitä niille lähteneille sitten pitää sanoa? Ei kuule käy, menkää takaisin, niin me sillä aikaa mietitään, mitä tolle teidän pulmalle pitäis tehdä. Ne ihmiset tulevat tänne nyt, ei siinä auta vinkuminen ympäri nettiä.

Laura T.
M O L

AAMEN.

Helmi K
sivulauseita

Mulla raja ylittyi totaalisesti kun Wille Rydman ihmetteli meritaksipalvelua laittomalle maahanmuutolle. Meri.Taksi.Palvelua. (Ole hiljaa!!!!!)

Kiitos tekstistä, täyttä asiaa.

 

Å-mappi

Tässä näkyy tiivistettynä se, mikä tässä keskustelussa mättää: keskiössä on meidän ongelmamme, ne, jotka tulevat tänne meidän kiusaksemme. Miksi ne eivät ajattele lainkaan meitä? Sieltä ne taksilla (siis voi h****** v****)  kaahaavat tänne ihan tahallaan meidän kiusaksi. Kuinke ne kehtaavat?

 

Anteeksi nyt tämä raivoilu ja alatyyli, mutta kuten tuossa ylempänä sanoin, mitta on nyt täynnä. Sekä raivostuttaa että itkettää, ihan oikeasti tällä hetkellä itkettää, en vain sano niin, jotta teksti, josta äänensävyt ja kasvonilmeet puuttuvat, saisi lisäpontta. Tuo taksikommentti vain edustaa sitä ajattelua, että muiden pitäisi ymmärtää pysyä poissa ongelmineen, kun me ei nyt  jakseta sitä sotaläppää (paitsi jos se tarjoillaan viihdyttävästi elokuvan tai pelin muodossa, sitä tänne kiitos.

Helmi K
sivulauseita

Jaan ihan joka sanan.

Sari K.
Irti

Hiljaiseksi vetää tämä lähiviikkojen uutisoinnin lukeminen. Kirjoitus on täyttä asiaa ja toivon sydämeni pohjasta, että edes joku herää tekstin luettuaan uuteen maahanmuuttomyönteiseen päivään. 

Jenni_Kuperkeikkaseikka

Hyvä Julia!

Vinkki Turkuun ja lähialuille: Jos haluat auttaa käytännön tasolla, niin Turun vastaanottokeskuksessa tarvitaan nyt kipeästi lämpimiä vaatteita talven varalle niin lapsille kuin aikuisillekin. 

http://www.lily.fi/blogit/kuperkeikkaseikka/vaateapua-turun-vastaanottokeskukseen

Vierailija (Ei varmistettu)

http://www.turkulainen.fi/artikkeli/314882-sprn-toive-pida-lahjoitusvaat...

Paitsi että nyt on näin. T: Yksi, joka ehti juuri ennen tämän lukemista kerätä kaapeista säkillisen ylimääräistä vaatetta

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Mua niin väsyttää tämä keskustelu. "Keskustelu." Väsyttää se, miten järkyttävän urpoja asioita ihmiset suustaan päästävät (meritaksipalvelu, voi vittu nyt oikeesti). Väsyttää se, miten tahtomattaankin joutuu katsomaan Facebookissa joka helvetin päivä kuvia hukkuneista lapsista. Väsyttää se, miten samaisessa Facebookissa, täällä Lilyssa ja aivan kaikkialla ympäri nettiä kirjoitetaan ja jaetaan ja kirjoitetaan ja jaetaan uudestaan tunteisiin vetoavia tekstejä siitä, miten tunteettomia ihmiset on kun ne ei halua johonkin pikkukaupunkiin vastaanottokeskusta, että eikö ne tajuu, niillä on hätä, kato nyt tässä on tää lapsi ja se hukku, miten voit olla noin sydämetön.

Siis.

Kun pääministeri sanoi että keskustelussa kärjistyy ääripäät, joku kysyi että mikä se toinen ääripää on. No se on juuri se ääripää, joka kirjoittaa niitä "se voisi olla sinunkin vaimosi"-tekstejä, kieltäytyy kuuntelemasta kun kerrotaan somalimiesten ahdistelleen nuoria tyttöjä ja huutaa vaan että TE ETTE TAJUU OLETTE RASISTEJA OLKAA HILJAA. Ja sitten on se toinen ääripää tietysti, joka vetää natsilipun vastaanottokeskuksen salkoon, kirjoittaa banderolliin PAINUKAA VITTUUN ja jotka huutaa että ne vie ja raiskaa ja tappaa meidän naiset ja vittu sillä oli ÄLYPUHELIN.

En vaan jaksais enää yhtään. Kun lopetettais tämä paskanjauhanta ja keskitettäis sekin energia siihen, että mietitään oikeasti (OIKEASTI, ei niin että eisaatanatänne ja että jokapaikkaantietenkin) mihin niitä uusia keskuksia voisi järkevästi perustaa ja perustettaisiin ne. Lakattais huutelemasta toisia rasisteiksi ja suvakkivajakkivihervassareiksi ja toimittaisiin kuten itse parhaaksi nähdään. Jos ei halua auttaa, niin on auttamatta. Jos haluaa auttaa, niin auttaa. Heitettäis se tyhjänpäivänen keskenämme tappelu pois.

Mutta ei. Pitäis varmaan jäädä aivan täydelliseen uutispimentoon ja palata takaisin joskus jouluna. Jospa se sillon olis jo vähän helpottanu.

Helmi K
sivulauseita

Osittain on sun kanssa samaa mieltä, mutta en silti mieltäisi esim. tätä ajateltua, hyvin rakennettua ja perusteltua tekstiä paskanjauhannaksi.

Mustakin olisi mahtavaa jos keskenään tappelu loppuisi, mutta samalla koen että tämänkaltaiset tekstit, vihapuheen ja sen lietsonnan kieltäminen ja kuvat keskeltä kriisiä ovat, jos eivät parhaita niin ainakin ihan hyviä keinoja rasistisen ilmapiirin murtamiselle, pelon vähentämiselle ja tiedon ja empatian levittämiselle.

Tilanne joka maailmassa tällä hetkellä vallitsee on kauhea ja kaaootinen, eikä sitä mun mielestä kuulukaan päästä pakoon.

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Joo tiedän kyllä, mitä näillä haetaan, ja siis kyllä tämä ja esim. Anssi Kelan FB-status oli tosi hyviä tekstejä. Ja täällä Lilyssa ollut en-nyt-muista-kenen teksti aiheesta oli myös. Mutta ihan rehellisesti - kuinka moni näistä huutajista ihan oikeasti vaihtaa mielipidettään luettuaan tunteisiin vetoavan tekstin hukkuneista lapsista? Myönnän, karua ajatella näin mutta mä en ihan oikeasti vain koe, että nettikirjoittelulla hirveästi voi saavuttaa. Ei tällaisessa keskustelussa, jossa osapuolet ei anna milliäkään siimaa toisilleen. 

Ehkä se kuva hukkuneesta lapsesta herättää jonkun rasistin ja hyvä niin. Valitettavasti oon vaan aistivinani ennemminkin entistä vahvempaa vastareaktiota ja kuvottavia vihjailuja miehistä, jotka tuuppii lapsia ja naisia yli kumiveneiden laidan (tässä vaiheessa loppu se viimeinenkin usko ihmisiin). 

Tarkennettakoon nyt vielä, että itse en ole maahanmuuttovastainen, -kriittinen tai rasisti, joten en siis yritäkään puolustella ketään. Tiedon levitys on tärkeää, tottakai, mutta en usko että nämä - kyllä - ääripäät oikea tapa. Sitä en toki tiedä mikä menee perille, ehkä ei mikään, ehkä rauhallinen puhe, ehkä kuvat, ehkä vasta se jos käy vastaanottokeskuksessa toteamassa että kyllä siellä vaan on niitä lapsia ja naisiakin. Mutta tosiaan, oon vaan henk. koht. ääriäni myöten täynnä ja ylikin tätä nettivääntöä, joka tuskin lopulta edistää mitään.

kuilu (Ei varmistettu) http://prklbrln.tumblr.com/

"Aina mieluummin epäjärjestyksen puolella epäoikeudenmukaisuutta vastaan." - A camus

Lumikki Luminen

Aivan mahtavaa, kyllä! laitoin jakoon! 

Sentään yksi mies (Ei varmistettu)

Maahanmuuttoa kannattavat, nuorehkot ja keskimääräistä paremmin menestyvät naiset, joiden kokemukset maahanmuutosta perustuvat pitkälti täysin mediaan, ovat enneminkin se pieni mutta äänekäs joukko.
Juurikin tällaisen kirjoittelun takia, suuri enemmistö ei edes uskalla paljastaa omaa mielipidettään. Koska oli se mikä hyvänsä, silloin olet toista katsantoa kannattavan ihmisjoukon mielestä täysi idiootti.
Tällaista näkemyksetöntä kirjoittelua tulisikin välttää, koska mitä enemmän kansaa pelotellaan paljastamasta mielipiteitään julkisesti, sen vaikeammaksi tulee demokratian toimia.

Janne Peltonen (Ei varmistettu)

Kuulehan nyt sinä "sentään yksi mies", älä jaksa. Se väite, ettäkö "maahanmuuttokriittiset" olisivat jokin pieni ja hiljaiseksi peloteltu vähemmistö, ei nyt vaan enää mene läpi tässä tilanteessa, kun kukaan muu kuin "maahanmuuttokriittiset" ei enää mielenterveytensä säilyttämiseksi halua lukea mitään kommentteja aiheeseen liittyvissä uutisjutuissa. Eikä mene läpi väite, että maahanmuuton puoltajien kokemukset maahanmuutosta perustuisivat "pitkälti täysin mediaan" (mitä ikinä se sitten tarkoittaakin). Ihmiset majoittaa pakolaisia *koteihinsa*, kun kunnanvaltuustoihin on onnistuttu äänestämään edustajia, jotka estävät julkista järjestelmää huolehtimasta ihmisten majoituksesta - kun tällaisia ihmisiä luonnehditaan sellaisiksi, "joiden kokemukset maahanmuutosta perustuvat pitkälti täysin mediaan", ei voi kuin ihmetellä, mitä vierasta logiikkaa tällaisten keskustelijoitten ajatuksenjuoksu noudattaa.

Kaiken huippuna se, kun puhutaan jostain "maahanmuutosta" tässä tilanteessa, jossa kyse on suurimmasta pakolaiskriisistä vuosiin. Pakolaisuuden sekoittaminen muuhun maahanmuuttoon ja siihen liittyviin jännitteisiin - kyllä, muuttoliikkeisiin liittyy aina ongelmia siinä missä mahdollisuuksiakin (ja perusoikeuksia), tätä ei ole kukaan koskaan kieltänyt missään muualla kuin "maahanmuuttokriitikoiden" omissa henkilökohtaisissa uhriutumisfantasioissa, vaikka kannattaisikin täysin vapaata liikkuvuutta - ei ulkopuolelta näytä miltään muulta kuin huonosti peitellyltä rasismilta. Maahanmuutosta ja muuttoliikkeistä ja liikkumisen vapaudesta ja muualta tulevien ihmisten mukaan ottamisesta tähän yhteiskuntaan voidaan keskustella ja on aina keskusteltukin. Pakolaisten vastaanottaminen ja auttaminen sen sijaan on perusinhimillinen velvollisuus.

Mahdoton Nainen

 

"Tuliks, rasisti, paha mieli? Niin mä tarkoitinkin."

kyllä tästä tulee.... (Ei varmistettu)

https://m.youtube.com/watch?v=WK-T6Wt25_I Vai keksittekö taas jonkun fiksun selityksen tällekkin käytökselle? Ehkäpä kulttuurierot tai yksittäistapaus? Ehkä nämä on maksettuja näyttelijöitä? Tämä on taas rasistien panettelua? Ei pidä paikkaansa?...

Å-mappi

Mitä se tarkoittaa, että kokemukset maahanmuutosta perustuvat pitkälti täysin mediaan? Sitäkö, että nuoret ja koulutetut naiset elävät jossain reservaatissa, josta ei pääse maahanmuuttoa tarkastelemaan kuin median kautta? Sentään yksi mies ei ehkä nyt ole tullut ajatelleeksi, että nuori ja keskimääräistä paremmin menestynyt nainen voi olla huomattavasti paremmin perillä maahanmuuton ruohonjuuritason arkipäivästä vaikkapa siksi, että hänen koulutovereistaan moni on saattanut olla maahanmuuttajataustainen. Sitäkään ei varmaankaan lasketa, jos nainen on koulutustaan hankkiessaan asunut, tai asuu parhaillaan, vaikkapa Itä-Helsingin lähiössä, joissa muuten asuu aika reippaasti opiskelijoitakin.

 

Mitäpä jos Sentään yksi mies tekisi nyt profiilin maahanmuuton vastustavista ihmisistä? Hekö sitten ovat jotenkin "maahanmuuton myrskyn silmässä"? Jos nyt ajattelee vaikkapa Teuvo Hakkaraista, joka niin ihanan suorasukaisesti on lausunut kommenttejaan kaikenlaisista etnisistä ryhmistä, niin onkohan hänellä kokemusta vaikkapa Itä-Helsingin lähiöissä asumisesta? Esim. minulla on, joten miten arvoisa nimimerkki vertailisi minun ja Hakkaraisen kokemuspohjaa keskenään?

 

Julia Thurén
Toimitus

En nyt ihan tiedä, mistä tämä tuo väitteesi on peräisin, että nuorten menestyneiden naisten käsitys maahanmuutosta perustuisi pitkälti mediaan. Voinko minäkin alkaa vain keksiskellä, mihin sinunkaltaisten ihmisten käsitys maahanmuutosta perustuu?

Minulla on maahanmuuttajaystäviä, olen ala-asteelta lähtien käynyt koulua maahanmuuttajien kanssa, naapurissani asuu maahanmuuttajia jne. Mutta kuten Janne Peltonenkin tuossa sanoi, nyt puhutaan ihan jostain muusta kuin tavallisesta maahanmuutosta.

Minusta on myös käsittämätöntä, että mielestäsi se, etten halua kuunnella umpirasistista horinaa on mielestäsi pelottelua ja vieläpä uhka demokratialle. Hah hah.

empuska

"En nyt ihan tiedä, mistä tämä tuo väitteesi on peräisin..."

Ihan villi veikkaus; "Ei mun väitteet tarvitse todisteita, mä TUNNEN nää jutut"?

Tai joku muu surullisen kuuluisa "Nyt on niin paksua, että kirveellä pitää leikata!"-argumentti paskapuhebingosta.

Valopäiväkirja

Sentään yksi mies, kommentissasi kiteytyy aika hyvin se, mikä tällä hetkellä on ongelmana ns. maahanmuuttokriittisten argumentoinnissa. Sen sijaan, että esitettäisiin ihan oikeita ja asiallisia toimintavaihtoehtoja ja näkökulmia, heittäydytään uhreiksi ja halutaan väheksyä eri mieltä olevien ymmärrystä maailman menosta. Tässäkään tekstissä ei ketään ole aiheettomasti ja umpimähkään osoiteltu sormella ja haukuttu rasistiksi, vaan kritisoitu rasistista kirjoittelua ja sen hyssyttelyä. Jos kalikka sattuu kalahtamaan, voi itse miettiä siihen syitä.

Ei ihmisellä tarvitse olla henkilökohtaista kokemusta pakolaisista ja maahanmuuttajista ollakseen empaattinen. Kyse on kuitenkin aivan samanlaisista ja samat ihmisoikeudet omaavista ihmisistä kuin minä ja sinä. On eri asia arvostella poliittisia ratkaisuja ja todeta, etteivät maailman ongelmat ratkea siirtämällä ihmisiä loputtomasti paikasta toiseen, kuin suhtautua vihamielisesti niitä ihmisiä kohtaan, jotka elämäntilanteensa vuoksi eivät voi muutakaan kuin lähteä pakoon. Minäkin olen sitä mieltä, että lähtömaiden konfliktien ratkaiseminen ja ihmisten auttaminen paikan päällä olisivat kaikkein paras ja järkevin vaihtoehto. Se kun ei kuitenkaan tapahdu sormia napsauttamalla, on näistä kriisipesäkkeistä pakko saada ihmisiä pois kaiken tuhon alta. Suomella on ihan yhtä suuri vastuu maailmasta kuin kaikilla muillakin, ja se pitää tällaisten akuuttien hätätilanteiden kohdalla hyväksyä, vaikka se vaatisikin sitä, että joudumme joustamaan omista mukavuuksistamme. Emme me voi olettaa, että voimme olla kuorimassa kaiken kivan kansainvälisestä yhteistyöstä kun muut maat hoitavat sitten ne hankalammat vastuuasiat.

Hymyileoletupea

Olipa nuppunen hyvin kiteytetty! Suomikin on kuitenkin osa tätä maailmaa, siitä ei pääse mihinkään. Kuten totesit jokaisella on samat ihmisoikeudet. Mä en ainakaan haluaisi elää maassa, jossa tästä asiasta aletaan tinkimään. 

Sentään yksi mies (Ei varmistettu)

Kerroppas nyt, Janne Peltonen mihin sinun kokemuksesi ulkomaalaistaustaisista Suomessa asuvista henkilöistä perustuvat? :) Asutko kenties asuinalueella jossa iso osa asukkaista on ulkomaalaistaustaisia tai liikutko kenties öisin julkisilla kulkuvälineillä pääkaupunkiseudulla?

Sitä minäkin, olet kenties tavannut näitä henkilöitä muutamia kertoja joissain kivoissa tapahtumissa ja nyt puhut kokemuksen syvällä rintaäänellä ja tuomitset kaikki muut jotka ovat eri mieltä.

Tässä taas nähdään sellaista näkemyksettömyyttä joka pitäisi tuomita alkuunsa.

PS. Jos kokee omasta mielipiteestään eriävät mielipiteet haitallisiksi mielenterveydelleen, niin ei silloin kaikki ole ihan hyvin.

M. Kirves

Jos keskustelu olisi ihan vain erilaisten mielipiteiden esittämistä, olisi kaikki ihan ok. 

emka (Ei varmistettu)

Jannen kokemuksista en voi kertoa, mutta asun itse itä-vantaalaisessa lähiössä, jossa suurin osa asukkaista on työttömiä kantasuomalaisia tai maahanmuuttajia. Käytän julkisia liikennevälineitä, lähinnä junaa, toisinaan myös myöhään illalla. Ainoa ihmisryhmä, jonka olen kokenut jonkinasteiseksi häiriöksi, ovat kantasuomalaiset narkkarit.

Onko tämäkin kokemus maahanmuuttajista yhden miehen mielestä siis jotenkin väärä, koska minulla ei ole heistä huonoja kokemuksia? :)

nlissu (Ei varmistettu)

Mitä tekemistä Helsingin öisellä joukkoliikenteellä (kyllä, käytän säännöllisesti) on sen kanssa, haluaako auttaa hädänalaisia ihmisiä?

Sra (Ei varmistettu)

Hei sentään yksi mies,

minun kokemukseni pakolaisista perustuu siihen, että asun vastaanottokeskuksen vieressä ja kävelen siitä ohi joka päivä, myös yöaikaan. Usein näen näitä pakolaisia, miehiä, naisia ja lapsia, seisomassa tai liikuskelemassa alueella. En ole ikinä kokenut heidän puoleltaan uhkaa tai häiriötä, vaikka olen nuori nainen ja monen mukaan jonkin jatkuvan raiskausuhan alla tämän vuoksi.

Lähelläni on myös asuntola, jossa asuu narkomaaneja ja sekakäyttäjiä. Heistä valitettavasti on vaivaa ja joskus koen jännittäväksi kävellä tällaisen joukon ohi. Silti koen heidän läsnäolonsa arjessani tärkeäksi, sillä heillä on paikka jossa nukkua ja saan itse muistutuksen siitä, että kaikilla asiat eivät ole yhtä hyvin kuin minulla.

En tiedä, miksi haluat yksiselitteisesti mitätöidä koulutettuja NAISIA(?) joksikin sinun mielipiteitäsi sortavaksi joukoksi. Sinähän tulit tähän keskusteluun tekemään niin meille.

Kirjoitit "Jos kokee omasta mielipiteestään eriävät mielipiteet haitallisiksi mielenterveydelleen, niin ei silloin kaikki ole ihan hyvin." Vaikuttaa siltä, että voisit soveltaa tätä ajatusta myös itseesi, erityisesti kun kyseessä on jokin kuviteltu vihollinen, jollaiseksi koet Lily-yhteisössä keskustelevat.

nlissu (Ei varmistettu)

Varsinkin nuo kaksi viimeistä kappaletta olivat timanttiset! \o/

pasi fist (Ei varmistettu)

Minä asun vastaanottokeskuksen vieressä. En ole huomannut mitään järjestyshäiriöitä tai muita ongelmia. Meillä on käynyt mamuja kylässä, ja kerran olen käynyt siellä VOK:ssa. Kaksi afrikkalaista miestä tarjosi aterian.

Tästä huomaa, että maahanmuuttajamyönteinen näkemykseni perustuu pelkkään mediaan, eikös?

HanKo
Running on Tofu

Kiitän, kumarran ja allekirjoitan joka sanan! <3

Stefan W. (Ei varmistettu)

Eivät rasistit ole pieni porukka, tyhmimmät heistä vaan leimaavat koko jengin idiooteiksi huonolla argumentoinnillaan ja loukkaavilla kommenteillaan. Rasisteja on joka yhteiskunnan osa-alueella - kaikki eivät vain puhu siitä ääneen.

Marsublog

Hyvä kirjoitus! Eläköön tottelemattomuus!

hurr derpderp (Ei varmistettu)

Suomalaiset ovat rasistisia, piste. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta asiasta että meillä jokaisella on ennekkoluuloja. Lähtökohtaisesti kaikki siis syrjivät toisia ihmisiä ennakkoluulojensa perusteella ja sen takia meillä on keskusteluja näinkin hullusta/typerästä aiheesta.

Hyvänä esimerkkinä oli kun koitin tyttöystävälleni (yhdysvaltain kansalainen) saada Nordean pankkitiliä niin tuli vain tylysti että et saa mitään koska sinulla ei ole työtä. Työn saamiseen tarvitaan taas hyvää suomenkielen taitoa joka ei todellakaan tule helposti, ja hänellä on sentään sellainen nimi ettei työhaastattelussa herkästi heitetä nimen perusteella paperia roskiin. Arvaattekos että saako tälläisellä käytöksellä annettua hyvää kuvaa suomesta, aiheuttaakohan turhaantumista. Eikä edes tarvinnut olla pakolainen kohdatakseen syrjintää.

Kaikki kokevat syrjintää muodossa tai toisessa sekä syrjivät muodossa tai toisessa, ja se on ihan normaalia, esim. baarissa helposti ihmiset syrjivät toisia ulkonäön perusteella. Kuinka moni mm. tuntee ajatuksen siitä että miehen pitäisi olla pidempi kuin nainen? Tämä on hyvä esimerkki syrjinnästä joka ei kuitenkaan ole rasismia (joka myös on syrjintää, tosin suurin osa kyseistä sanaa käyttävistä ei ymmärrä mitä sana "rasismi" itseasiassa sisältää joten sitä viljellään miten sattuu.)

Toisten päälle huutaminen siitä että toinen osapuoli on tyhmä, oli sitten kuinka rasistinen tahansa ei saa heidän mieltään muutettua, varsinkin jos näkee asioita jotka eivät suoraan liity toisiinsa esim. leikkauksia kaikessa hyvinvoinnissa ja todetaan ettei ole rahaa mistä antaa. Sitten yhtäkkiä löydetään rahaa pakolaisille (esim voi olla että kyseiset rahat ovat hätävarastossa vain pakolaiskäyttöön) niin jos ei suurempaa kuvaa osaa nähdä niin näyttää siltä että suomalaisille valehdellaan rahoista ja sitten annetaan vaan toisen maan kansalaisille.

Maahanmuutossa on ongelmia, esin kotoutumisessa ja se johtuu osaksi siitä ettei ole tarpeeksi rahaa kotouttaa tarpeeksi hyvin, joka taas johtaa turhautumiseen maahanmuuttajan asemassa olevalle kun ei saa töitä joka taas herkästi johtaa rikollisuuteen.

Olen itse ollut todistamassa todella törkeää käytöstä maahanmuuttajien toimesta ollessani siviilipalveluksessa eräässa koulussa, pahimmat tapaukset olivat yllätys yllätys Brittejä, siis ihan Englannista, perässä seurasi joukko somaleja erinäisine kepposine ja tappeluineen. mutta ottaen huomioon että koulussa oli todennäköisesti noin 1000 oppilasta, nämä alle 10 henkilöä ovat alle prosentin koko porukasta, ts. suurin osa porukasta käyttäytyi ihan kunnolla.

TL;DR Kaikki eivät käyttäydy kunnolla, suurin osa kuitenkin käyttäytyy. Asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä nimittelemättä toista puolta ja sekä maahanmuutto avustus/kotoutus sekä poliisi tarvitsevat huomattavan määrän lisää rahaa jotta tästä selvitään kunnolla. Muistakaa myös että tuntematon pelottaa ihmisiä, siksi koututus on äärimmäisen tärkeää molemmilla puolilla.

Marsublog

Hyvä kommentti, pakko kommentoida tuohon pankkitilijuttuun kuitenkin. Pankkitilin avaaminen ulkomaalaisena on vaikeaa missä tahansa koska pankin pitää pystyä estämään pelkästään rahanpesutarkoituksessa avatut tilit. Britanniassa tämä on vielä sata kertaa vaikeampaa kuin pohjoismaissa. Pankit myös antavar rahoille talletussuojan, joten heidän pitää taata että tilinomistaja on vakavin aikein jäämässä Suomeen. Tilin saa jos on opiskelijastatus tai työpaikka. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Samaa mieltä, hyvä kommentti hurr derpderp ja todella hyviä pointteja. Pakko mainita tosta pankkitilin avaamisesta, Hollannissa kävelin pankkiin ja sanoin että terve, tarvisin pankkitilin. Pankin setä sanoo, että selvä, olisko henkkareita (näytin passia), täyttää lomakkeeseen tiedot ja 15 min myöhemmin kävelen pankista ulos pankkikortti ja nettipankkitunnukset taskussa. Että joka maassa ei todellakaan ole niin vaikeaa avata pankkitiliä ulkomaalaisena.

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin enkä ollut opiskelija eikä tuossa vaiheessa myöskään ollut vielä työpaikkaa.

Marsublog

Okei, kokemusta vain Ruotsista (oli työpaikka, oli silti aika kinkkistä) ja Britanniasta (todella kinkkistä, tarvittiin mm. suosituksia suom. pankista). Voi olla että pankkien lupaama talletusturva liittyy tuohon. Hollantihan on aika liberaali finassisääntöineen ja siksi koti monelle veropakolaisfirmalle.

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo, voi olla että tässä tulee ilmi Hollantilainen liberaalius. Itsekin kyllä ihmettelin että näinkö helppoa tämä oli. Toki pankkikortti oli pelkkä debit-kortti, mutta paikallisen luottokortinkin sai 4kk jälkeen kun pystyi osoittamaan että on säännölliset tulot. Täällä olisi kyllä todella pulassa ilman paikallista pankkitiliä, koska kaikki menee suoraveloituksella ja esim. puhelinliittymää ei saanut ilman pankkitiliä.

hurr derpderp (Ei varmistettu)

Itseasiassa pankkitili tulee antaa jos henkilö on tunnistettavissa henkilöasiakirjoista, joka tässätapauksessa oli passi, eivät suostuneet avaamaan, ennen kuin suhde päättyi kävin keskustelua mm. vähemmistövaltuutetun kanssa joka totesi että tili olisi pitänyt saada auki, asiasta oli arttikkeli aikoinaan

http://yle.fi/uutiset/ulkomaalaisten_on_edelleen_vaikeaa_avata_pankkitil...

Artikkelissakin mainitaan että suomalaisen asiakirjan puute aiheuttaa monelle ongelmia oli opiskelija tai työ statusta ja jos englannin kielen taito on heikko suomesta puhumattakaan on turha odottaa saavansa mitään ellei joku muu ole auttamassa.

hurr derpderp (Ei varmistettu)

Kun tuli noista tiliasioista vielä juttua niin jatkan hieman jo ylipitkäksi venähtänyttä kommenttiani toisella komentilla. Tärkeää on ymmärtää että itse en ole maahanmuutto vastainen mutta saatan olla maahanmuutto kriittinen varsinkin sen vuoksi että normaali maahanmuutto on huomattavan hankalaa ja käytännössä vaatii että olet joko asunut jo henkilön kanssa x ajan tai että henkilöllä on suomessa työpaikka (jonka saaminen on jo ihan tarpeeksi vaikeaa vaikka olet jo maassa ja puhut kieltä).

Lähinnä itseä kiinnostaa millä me maksamme tämän, jos vastaus on että verovaroilla niin mietin että mehän elämme nyt jo velaksi ja terveydenhuollosta ja poliisivoimista on jatkuvasti leikattu kuten on koulutuksestakin. Osaksi leikkaaminen ei ole ongelma jos tehostetaan ja automatisoidaan asioita.
Julkisuudessa on heitelty 100 miljoonan kulua joka ei ole kovin hirveä luku ottaen huomioon 50 miljardin vuosibudjettimme, joka tosin on käsittääkseni 2,5 miljardia lainarahaa. Jos mietimme tätä yksinkertaistamalla ja katsomalla asiaa perheen näkökulmasta ja perheen isä on päättänyt että elintasosta ei luovuta ja visa vinkuu jatkuvasti herää kysymys, milloin tulee luottoraja vastaan. Varsinkin kun mm. Nokian tuotanto on viety suomesta ja arvo muutenki romahtanut, muutenkin talous sakkaa ja jokapuolella on YT neuvotteluja menossa.

Uutisissa on ollut myös mm. 100 Albaania jotka käännytettiin ja jotka eivät käännytyspäätöksestä olleet hirveen innoissaan (kuka nyt olisi) ja hommasta syntyi käsirysy, ja jos tälläisessä tapauksessa joku loukkaantuu enemmän tai vähemmän vakavasti kuka maksaa laskun vai lähetetäänkö kyseiset tappelijat sellaisenaan takaisin? vaikuttaako tappelu valitusprosessiin? kuka maksaa valitusprosessin entäs jos oletamme että valitus on kielteinen ja olemme käyttäneet koko hommaan 6 kuukautta mutta maahanmuuttaja kieltäytyy palaamasta? Tottakai me maksamme kaiken tämän vaikka järkevämpiä ratkaisuja ehkä olisi (vaikkapa kuljetus takaisin lähtömaahan ensimmäisen käännytyksen yhteydessä josta hoitaa valitusprosessi).

Monet ovat myös omaa kotiaan tarjonneet turvapaikanhakijoille joka on mielestäni ihailtava ja äärimmäisen hyvä tapa saada kotoutusta tehtyä koska se 1) jakaa turvapaikanhakijat suuremmalle alueelle eikä siten aiheuta rasitetta yhteen paikkaan 2) kotoutuminen tapahtuu jatkuvalla immersio oppimisella koska ei ole vaihtoehtoa. Näitä paikkoja vain ei todennäköisesti riitä kaikille.

Vaikka itse työskentelen hyvin lähellä vastaanottokeskusta suurin haitta minkä he ovat aiheuttaneet minulle on tupakansavu, mutta satunkin olemaan mies joten se voi vaikuttaa sillä olen naisväestöltä kuullut sekä sitä että heille on tultu ehdottelemaan tai lähdetty seuraamaan jos ovat olleet yksin, täytyy kuitenkin muistaa ettei tarvita monta pöljää että koko ryhmään ruvetaan suhtaumaan negatiivisesti.

Meillä on myös rikostilastoja joissa ulkomaalaiset ovat yliedustettuna suhteessa heidän määräänsä asukasluvussa, mutta tärkeää on huomata lainauksesta "Maassa oleskeluvuorokausiin suhteutettuna eniten
rikoksia tekivät valkovenäläiset, romanialaiset ja
bulgarialaiset, seuraavaksi korkein rikosaktiivisuus oli
afrikkalaisilla ja liettualaisilla." että itseasiassa arfikkalaiset eivät olekkaan se kaikkein aktiivisin rikollisporukka. Tämä ei ole oikeastaan millään tavalla yllättävää sillä virosta pääsee suomeen aika helposti verrattuna Afrikan maihin.

(asiaa voi itse tarkastella täällä http://www.optula.om.fi/material/attachments/optula/julkaisut/verkkokats...)

Lopuksi voisin sanoa että en voi edes purkaa itse normaalisti tätä kyseistä asiaa johtuen sekä vastustajien että kannattajien kaivamista poteroista ja kun on huudeltu tarpeeksi pitkään ei kummallakaa puolella mielellään enää myönnetä että voitaisiin olla väärässä edes jossain osa-alueessa sen sijaan molemmat osapuolet ilmoittavat voittaneensa ja kutsuvat vastapuolta idiooteiksi kun itse katson koko hommaa vierestä ja mietin että millähän tämä kaikki maksetaan. Monet muuton kannattajista tuntuvat olevan naiveja ja kuvittelevat että kaikki vain järjestyy ja vastustaja meinaavat että taivas putoaa jos joku väärän värinen tähän maahan vielä muuttaa.

PS: tästä tuli nyt niin pitkä ajatuksen virta jota on monesti korjattu että virheitä on saattanut eksyä matkaan, mutta niitä voikin etsiä universumin lämpökuolemaa odotellessa.

Bulla kirjautumatta (Ei varmistettu)

Otan nyt kantaa vain tähän yhteen kohtaan, jonka sanoit itsekin sinua eniten kiinnostavan. Valtion velkaa ei voi suoraan verrata kotitalouden velkaan, joten yksinkertaistuksesi ei pidä paikkaansa. Valtion rahapolitiikka toimii eri tavalla kuin yksilöiden, ja myös velan suhteuttaminen bruttokansantuotteeseen (millä leikkauksia oikeutetaan) on kiistanalainen, samoin kuin koko talouskuripolitiikka. Leikkaukset eivät myöskään ole ainoa tapa korjata valtiontalous - itse asiassa kansainvälisessä keskustelussa ne on jo todettu toimimattomiksi ja taantumaa pidentäviksi. Ja kuten sanoit, pakolaisten vastaanottamisen aiheuttamat kulut ovat mitätön summa valtiontaloudessa - eikä valtiontalous mielestäni muutenkaan kuulu tähän keskusteluun, varsinkin kun edelleen olemme yksi maailman rikkaimmista maista. Jos meillä ei ole varaa niin kellä?

nlissu (Ei varmistettu)

"Lähinnä itseä kiinnostaa millä me maksamme tämän, jos vastaus on että verovaroilla niin mietin että mehän elämme nyt jo velaksi ja terveydenhuollosta ja poliisivoimista on jatkuvasti leikattu kuten on koulutuksestakin."

Yhtä hyvin voisi kysyä, miten meillä on varaa hoitaa ja kouluttaa lapsia vauvasta asti, kun valmiiksi työkykyisiäkin olisi.

Päivän pelastus (Ei varmistettu)

Päivän IL-tv näytti Suomalaisen todellisuuden rinnakkain pakolaisten todellisuuden kanssa. Ravisteli mua ainakin.

https://vimeo.com/138287063

celja (Ei varmistettu)

Monet meistä varmasti miettivät, miten voisivat auttaa pakolaiskriisissä. Miten auttaa kriisialueella (mitä kautta voi lahjoittaa, esim. syyrialaisille toppatakkeja)? Miten auttaa Suomessa turvapaikanhakijoita? Olisi tosi hienoa, jos Lilyn toimitus keräisi yhteen vinkit, miten meistä jokainen voisi olla avuksi..? Apua tarvitaan nyt, mutta myös ensi viikolla ja ensi kuussa, kun hätä on jo hävinnyt uutisotsikoista muiden asioiden alle.

suomalainen sinkkumies (Ei varmistettu)

Tiedättekö naiset miltä tuntuu suomalaisena sinkkumiehenä, kun maahan ollaan feministien toimesta tuomassa kymmeniätuhansia aggressiivisia ulkomaalaisia sinkkumiehiä, jotka ottavat haluamansa joko sovinnolla tai väkisin?

Aivan niin, ettepä tietenkään tiedä. Mahtaisi olla punavihreiden naisten mamu-mielipiteet vähän erilaisia, jos Suomeen yhtäkkiä olisi tulossa kymmeniätuhansia filippiiniläisiä ja brasilialaisia prostituoituja "pakolaisina". Kuvitteellinen tilanne, mutta suosittelen tätä ajatusleikkiä jokaiselle naiselle, joka hellii ajatusta itsestään suvaitsevaisena.

Sari K.
Irti

Olihan tämä vitsi, olihan? 

suomalainen sinkkumies (Ei varmistettu)

Kokeilitko sitä ajatusleikkiä jo?

Pages

Kommentoi