Rasisti, ole hiljaa

header_julia.jpg

 

Kun Image julkaisi kesäkuussa jutun siitä, miksi mies ei väistä vastaantulevaa naista, James Hirvisaari kirjoitti Twitterissä: ”Semmoinen mies on luultavasti venäläinen tai somali. Minuakin rasittaa kohdatessani moista käytöstä.”

Tähän Image-lehti vastasi: ”Katsos, rasistikin heräsi!”

Johon James Hirvisaari heittäytyi uhriksi: ”Aijai. Rasistiksi herjaaminen on ilman muuta kunnianloukkaus. Onko tuo asenne oikeasti lehtenne linja?”

Johon Image-lehti vastasi: ”@jameshirvisaari on. Siis linja. Terveisin päätoimittaja H. Valkama.”

 

Aluksi olin yllättynyt Heikki Valkaman vastauksesta. Saako päätoimittaja tehdä noin? Eikö lehden pitäisi olla jotenkin neutraalimpi? Eikä tuo ole jotenkin… kiellettyä? Pian kuitenkin tajusin, että totta kai saa. Ja pitää. Kunnianloukkaus tarkoittaa sitä, että sanoo toisesta jotain perätöntä. Omalla kommentillaan James Hirvisaari tunnustautui ilman muuta rasistiksi (katsokaa määre vaikka täältä). 

Olin eilen kuuntelemassa kuvataiteilija Jani Leinosen puhetta tottelemattomuudesta Kiasmassa.

”Historiallisesti kaikkein kauheimmat asiat, kuten sodat, kansanmurhat ja orjuus, eivät ole seurausta tottelemattomuudesta vaan tottelevaisuudesta”, hän sanoi.

Valkaman kommentti oli oppikirjaesimerkki siitä, että päätoimittaja voi olla tottelematon, eli ilmaista kärjekkäästi mielipiteensä, vaikka se olisi täysin päinvastainen kuin lukijan. Tavallisesti on totuttu siihen, että lukijasuhdetta vaalitaan pehmein sanankääntein.

 

Viime vuodet keskustelu rasistien kanssa Suomessa on ollut verrattavissa siihen, kun päiväkodin tädit rauhoittelevat raivokohtauksen saanutta kaksivuotiasta.

”Minä ymmärrän, että olet väsynyt ja nälkäinen, mutta et saa silti lyödä Villeä lapiolla. Jutellaan tästä nyt ihan rauhassa.”

”Minä ymmärrän, että sinä voit huonosti ja pelkäät itsesi tai perheesi puolesta tässä taloustilanteessa. Ymmärrän, että et juuri nyt kykene ajattelemaan muuta kuin itseäsi, joten anna tulla vain, keskustellaan ja ymmärretään.”

Minä en halua enää ymmärtää. Joskus päiväkodin tädillekin tulee raja vastaan. Kun argumentointi on tasoa, jossa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen salkoon vedetään natsilippu tai kun Facebookiin perustetaan ryhmiä ”Lahjoitan kinkun vastaanottokeskukseen”, tai kommentoidaan hukkunutta syyrialaispoikaa: ”Yrittäisivät laillisia reittejä maahan niin ei tarvitsisi hukkua” on pakko korottaa ääntä ja huutaa POIKKI.

Tällöin on turha yrittää jatkaa rauhallista keskustelua ihmisarvosta tai vaikka muistuttaa historiasta, että suomalaisetkin ovat olleet yhtä lailla pakolaisia ja meitä on autettu.

Tuntuu, että tällöin ainoa keino on sanoa hitaasti ja kovaan ääneen: ”Ota pää sieltä peräpeilistäsi, ajattele vaikka yksi minuutti päivässä muitakin kuin itseäsi ja lopeta tuo itsekäs käyttäytyminen.”

Tai ihan vain: ”Ole hiljaa.”

Näin moni nettifoorumi, kuten Nyt, Mtv3 ja Iltalehti ovat tehneet poistamalla kommentointimahdollisuuden väliaikaisesti osasta jutuistaan.

 

Minua lohduttaa se, että tiedän rasistien olevan pieni vaikkakin äänekäs porukka, ja se, että järkevillä ihmisillä on mahdollisuus hiljentää tämä joukko. Vaikka sitten sanomalla takaisin vähän tylysti. Leinosen sanoin: olemme tottuneet olemaan kilttejä ja kohteliaita, mutta joskus se ei kannata.

 

jani_leinonen.jpg

 

PS. Menkää katsomaan Kiasmaan Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu, se avautuu 4.9. Yllä oleva kuva on osa Jani Leinosen näyttelyä.

Kommentit (76)
 1. Natsilippu vokin edustalla on oikein. Tuo kivikausi sakki joutuu takas aavikolle.

  Joo, olishan se maailmanrauha kiva, mutta en minä halua itkeä sitä, kun vastapuoli elää ihan toista kulttuuria, joka ei istu tänne pohjoiseen alkuunkaan.

 2. http://www.lily.fi/blogit/ruskeat-tytot/kommentti-sulla-housuissas-ii

  Tässä tämä äärettömän pitkä, asiaton, rasistinen, misogynistinen, kansallismielinen, äärioikeistolainen, seksistinen ja muuten vain ruma teksti on. Lopussakaan ei solvata ketään, ainoastaan ihmetellään sitä miksi Hubara piilottelee puoleksi israelilaista taustaansa. Myös tuo ristimänimi Shirley ei kelpaa. Muslimien ja vasemmistolaisten suhtautuminen Israeliin lienee yleisessä tiedossa. Akuliina Saarikoski on melkoisen jyrkkä tyyppi myös. Tästä ei kukaan liene eri mieltä.

  Olkaapa hyvät:

  jopas oli taas aivopieru joka on Shirleyn tyyliin selitetty monisanaisesti ja osin vertauksin.

  Perussuomalaisista puhutaan, koska he ovat ainoa ryhmä joka vastustaa hulluutta. Nyt Keuruulla puhunutta poliisia ollaan kenties panemassa viralta koska hän kertoi työssään näkemiään totuuksia turvapaikanhakijoista. Varoitti tyttöjä seurustelusta. Olisipa se Porin tyttö viime talvena tämänkin tiennyt niin eläisi.

  Pääministerillä on monta taloa koska hän on rikas. Ei hänen varallisuutensa ole poissa muilta, kaikkein vähiten sinulta valtakunnanvalittaja numero 1. Shirley Hubara. Fasisteilla taidat viitata perussuomalaisten kansanedustajiin Eduskunnassa. Ilmeisesti halveksut demokratiaa ja olisi valmis heittämään heidät vankilaan tai jopa surmaamaan. Miksi? Perussuomalainen mies on sinunkin puolellasi vaikka et sitä halua uskoa.

  Se pikkupoika kuoli koska isänsä oli päättänyt saada uudet hampaat. Kuoli myös äiti. Sitä ennen olivat eläneet Turkissa hyvää elämää. Moitit tuon kuvan julkaisua vaikka juuri kaltaisesi, hengenheimolaisesi sen julkaisivat, eivät mitkään persut.

  Enkä tiennyt, että Romanian mustalaisia ajateltaisiin jonain erirotuisina. Haitallisina ja häiritsevinä toki, mutta ei eri rotua edustavina.

  Mitä sinua vaivaa? Miksi hakeudut sellaiseen ryhmään joka ei hyväksy taustaasi. Viimeksi Radio Helsingissä sanoit taustasi olevan jemeniläinen. Missä se Israel on? Pelkäätkö, että raivohullu Saarikoski ja Abdulkarim sinut hylkäävät kun tajuavat sinun olevan puoliksi siitä maasta mikä muslimeille ja äärivasemmistolaisille edustaa vihollisuutta ja pahuutta?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *