Riiteletkö rakkaasi kanssa rahasta?

Toimitus

Näyttelijä Reese Witherspoon on huhujen mukaan vaatinut aviomiestään, agenttina työskentelevää Jim Tothia, kantamaan päävastuun perheen menoista. Syy? Jotta Witherspoonin isoilla rahoilla ei olisi merkitystä suhteen tulevaisuudelle.

 

Raha on parisuhteissa yleinen riidanaihe. Huhtikuun Trendissä toimittaja Venla Pystynen kirjoittaa omasta parisuhteestaan, jossa hän tienaa viisi kertaa enemmän kuin poikaystävänsä. Myös äitiyslomalla Pystysen tulot ovat huomattavasti puolison tuloja suuremmat.

Erisuuruiset palkkanauhat aiheuttavat hankausta parisuhteeseen: Pystynen maksaa suurimman osan yhteisistä menoista, ja mikäli hän mielii poikaystävästään seuraa vaikkapa teatteriin tai vierailulle ystävien luo toiseen kaupunkiin, on hänen yleensä kustannettava teatteri- tai junaliput molemmille. Rahanmenoa enemmän Pystystä kuitenkin harmittaa se, että suuremmat tulot ovat tehneet hänestä suhteen kuskin: kun vaikkapa ostetut liput tulevat joka kerta Pystysen sähköpostiin, vastuu teatterinäytöksen alkamisajan tai junan lähtöraiteen tarkistamisesta on aina hänellä. Poikaystävällä tällaista vastuuta ei ole.

Riiteletkö sinä kumppanisi kanssa rahasta ja mikä riidan aiheuttaa?

 

Lue huhtikuun Trendistä koko juttu ja ihmissuhdeasiantuntija Elina Tanskasen neuvot tilanteeseen.

Kuva: A-lehtien kuvatoimitus.

 

Kommentit

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Harvoin. Joskus saattaa tulla sanomista siitä, mihin rahat ensisijaisesti pitäisi sijoittaa. Ei esim. voi mun mielestä ostaa tonnin telkkaria ja seuraavalla viikolla valittaa, kun ei ookaan vielä varaa ostaa niitä uusia kattolistoja. Mutta ei me yleensä kunnon riitaa raha-asioista saada aikaan, korkeintaan pientä naputusta.

Mies tienaa n. tuplasti muhun verrattuna ja maksaa ehkä useammin kulttuuririennot, mutta kyllä mä silti olen yleensä vastuussa junan lähtöajoista. :D Enemmän pitäisin sitä luonne- kuin rahakysymyksenä.

Anjuska
Ripaus elämäämme

Aika usein. Varsinkin ruokakustannuksista. Tienataan aikalailla saman verran, joten vastuu kuluist on tasapuolisesti yhteinen. Mä kuitenkin huolehdin siitä mihin yhteiset rahat kuun mittaan kulutetaan. Miehelle kun sen pestin antais niin johan rahat hupenis.. Kulttuurimenoista hän yleensä vastaa rahallisesti, mä huolehdin et ollaan ajoissa... Vaikuttaa olevan näköjään naisten homma muutenkin tää aikatauluissa pysyminen :D

EMerituuli
Loxodon

Meillä ei ole paljon rahaa, mutta kaikki mitä meillä on, on yhteistä. Onneksi olemme myös harvinaisen yksimielisiä siitä mihin ne vähät rahat käytetään (esim. vuokrasta, ruuasta ja puhelinlaskuista ei paljoa neuvotella). Ei-välttämättömistä menoista keskustellaan, mutta aina ollaan löydetty hyvä kompromissi.

Esimerkiksi teimme päätöksen siitä, että lapsemme menevät yksityiseen päiväkotiin. Kunnalla olisimme selvinneet päiväkotimaksuista tyyliin 50e/kk, mutta nyt maksamme alle kolmivuotiaasta yli 450e/kk. Tämä on meille hurjan iso raha, mutta yhteisen arvopohjamme takia asia ei aiheuttanut erimielisyyksiä.

En sitten tiedä olisiko riitoja rahasta, jos sitä olisi enemmän käytettävissä? :D Tällä hetkellä kun on hyvin selvää, ettei mihinkään "turhaan" voi tuhlailla, joten mistäpä sitä riitelisikään.

Sp (Ei varmistettu)

"Rahanmenoa enemmän Pystystä kuitenkin harmittaa se, että suuremmat tulot ovat tehneet hänestä suhteen kuskin: kun vaikkapa ostetut liput tulevat joka kerta Pystysen sähköpostiin, vastuu teatterinäytöksen alkamisajan tai junan lähtöraiteen tarkistamisesta on aina hänellä."

Onpa omituinen ongelma. Pystynen tulostaa liput ja magnetoi ne jääkaapiin oveen, siitä voi kumpi vain tarkistaa lähtöraiteen. Meillä ei riidellä rahasta, mutta ei kyllä mistään muustakaan. Mies tienaa hyvin ja minä vähän, mutta silti ostan kyllä meille monesti vaikka leffaliput.

Kristaliina
Puutalobaby

Oonkohan mä joku kummallinen poikkeus: mä en ole ikinä riidellyt kumppanin kanssa rahasta, en nykyisen enkä (muistaakseni) menneidenkään kumppaneiden. Oho, aika jännä tajuta tämä. Täytyy varmaan blogata aiheesta :D

iidami
Bambino

Kyllä riidellään, ennen melko useinkin, nykyisin vähemmän (kai se sitten on jotain oppinut?!).

Mies on melko impulsiivinen rahankäyttäjä ja laittaisi tilin hyvin nopeasti siliäksi kaikkeen rillutteluun. Säästöön ei jäisi mitään. Minun mielestäni taas ensin maksetaan pakolliset kulut (vuokra, laskut jne), sitten laitetaan vähän säästöön pahan päivän varalle, ja sitten voidaan miettiä, mitä niillä lopuilla tehdään.

Kun ollaan molemmat köyhiä opiskelijoita, on mun mielestäni erityisen tärkeää miettiä, miten ne vähät roposet saadaan parhaiten riittämään, eikä vaan törsätä menemään.

CougarWoman
CougarWoman

Meillä ei riidellä rahasta, eikä oikeastaan mistään muustakaan. En edes muista, milloin olisin viimeksi riidellyt mieheni kanssa. Hmmm...

Mutta rahaosasto menee niin, että miehen tililtä (joka on myös meidän yhteinen tili) menee kaikki vakituiset maksut (lainan lyhennykset, energiakulut, ym), laitan pyydettäessä omasta palkasta vähän - tai paljon - avustusta. 

Mun (yksityiseltä) tililtä menee sitten ruokarahat ym. Ja kumpikin tietysti maksaa oman autonsa polttoainekulut ja -vakuutukset ym menot. 

Me ollaan molemmat vähän semmoisia rilluttelijoita, eli säästöjä ei ole oikeastaan ollenkaan. Tili tuli tili meni -periaatteella. Loppupelissä siis kaikki rahat on yhteisiä... 

Kommentoi