Run Babe Run -blogin Hanna Jokinen: ”Leikkaukset ja vähennykset uhkaavat jo ihmishenkiä”

Run Babe Run -blogin kirjoittaja Hanna Jokinen pitää tiukasti lähihoitajien puolia ja toivoo enemmän arvostusta matalapalkkaisille aloille.

Runbaberun_kuva2.jpg

Milloin ja miksi perustit Run Babe Run -blogin? 

”Perustin blogin vuoden 2013 lopussa ja siirryin Lily.fi-alustalle. Olen aina tykännyt kirjoittaa ja kaveripiirissä monella oli blogi. Run Babe Run -nimi juontaa juurensa blogin aikaisempaan sisältöön, mikä oli enemmänkin liikunta- ja hyvinvointipainotteista. Run Babe Run on myös biisi, jonka lyriikoita olin tekemässä mieheni bändille.”

Kirjoitat paljon esimerkiksi siitä, miksi lähihoitajan työtä ei arvosteta. Miksi päädyit tähän aiheeseen ja kenet haluat blogillasi tavoittaa?

”Se tuli osittain vahingossa. Olen ammattiyhdistysaktiivi, ja lähihoitajan työ luonnollisestikin lähellä sydäntä. Minulla oli paljon sanottavaa sisälläni, mitä olisin halunnut sanoa julkisesti. Mietin kanavaa, minne nämä voisi kirjoittaa ja tajusin, että onhan minulla tämä blogi. Haluan tavoittaa toisia hoitajia mutta myös herätellä tavallisia ihmisiä siitä, minkälaista se todellisuus on. Hoitoalan ongelmista rajut faktat eivät aina mediassa välity tarpeeksi konkreettisesti. Asia on ajankohtainen ja äärimmäisen tärkeä.”

Lue Run Babe Run -blogin yksi suosituimmista postauksista, Hoitaja ei vaaranna potilasturvallisuutta tekemällä sovitusti työvuoronsa

Minkä asian haluaisit kaikkien tietävän lähihoitajan työstä?

”Haluaisin, että ihmiset ymmärtäisivät, mikä tilanne aidosti on. Leikkaukset ja vähennykset uhkaavat jo ihmishenkiä. Olisi hyvä, jos se positiivinenkin puoli saataisiin lähihoitajista esille mediaan. Teemme pienellä porukalla luovia ratkaisuja, venytään suuntaan ja toiseen kovan paineen alla. Tätä työtä tehdään sydämellä.”

Lue lisää Hannan mietteitä epäreilusta hoitoalasta
Minkälaista palautetta olet saanut postauksistasi?

”Olen saanut kiittävää ja kannustavaa palautetta esimerkiksi muilta hoitajilta, ja heidän arkensa tuntevilta ihmisiltä. Myös oma ammattiliittoni SuPer on kannustanut minua kirjoittamisessa ja antanut hyvää palautetta sekä auttanut tarvittaessa faktantarkistuksessa.

Blogi myös toimi osaltaan käyntikorttina muun muassa omaishoitajien asioita puolustavan yhdistyksen johtokuntaan pyrkiessäni. Samoiten se herätti oikeiden tahojen kiinnostuksen, kun paikallinen lehti etsi vierailevia kolumnisteja ja kun ammattiliittoni lehti etsi pakinoitsijaa. Tämä on siis poikinut myös ihan konkreettisia töitä minulle.”
Minkä asian toivoisit voivasi muuttaa yhteiskunnassa blogisi avulla?

”Toivoisin parempaa arvostusta ja palkkausta matalapalkkaisille, naisvaltaisille aloille. Lisäksi toivon muutenkin tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, jossa jokainen saisi olla se kuka on pelkäämättä esimerkiksi väkivaltaa, jatkuvaa tylytystä tai ennakkoluuloja.”

Lue Hannan kirjoittama avoin kirje lähihoitajalta pääministerille

Ketä vahvaa naishahmoa ihannoit?

”Ihailen omaa äitiäni! Hän on tosi vahva, ammatiltaan sairaanhoitaja. Hän on kova toteuttamaan omia unelmiaan, vaikka on sairastanut syöpää. Äitini elää kaikesta huolimatta ihan normaalia elämää. Jos pitäisi vielä julkkis sanoa, sanoisin Li Andersson. Hän on nuori, rohkea nainen, joka on päässyt pitkälle ja saa tärkeää sanomaa esille.”

Tätä et tiennyt

Mikä on parasta internetissä juuri nyt?

”Kiinnostavinta on uusi Vero-niminen sosiaalisen median kanava, mikä tuntuu olevan Facebookin ja Instagramin välimuoto, ilman sitä mainosvirtaa. En ole sen enempää ehtinyt perehtymään kanavaan. Toki myös kaikki blogit ja ihmisten ajatukset ja oivallukset kiinnostavat aina.”

Mikä omista postauksistasi on suosikkisi?

”Kirjoitukseni ”Hoitaja ei vaaranna potilasturvallisuutta tekemällä sovitusti työvuoronsa”Teksti osui juuri oikeaan kohtaan ja sai paljon puhetta ja pöhinää aikaan somessa. Kirjoitukseni on täyttä asiaa, ja hoitotyötä tekevät pystyivät samaistumaan siihen.”

Mitä postausta et meinannut julkaista?

”Kirjoitin muutama vuosi sitten postauksen, nimeltä ’Avoin kirje omaisille’. Kirjoitin tekstissä sarkastiseen sävyyn siitä, kuinka hoitajat ovat aina laiskoja, istuvat vaan tietokoneella ja muuta vastaavaa. Tästä postauksesta tosi moni omainen pahoitti mielensä. Monelle ei sarkasmi siis avautunut. Tarkoituksena oli vain herätellä omaisia, että mekin olemme vain ihmisiä ja emme riitä kaikkeen, varsinkaan vähennysten ja leikkausten vuoksi. Poistin postauksen lopulta kokonaan, eikä minulla ole edes tekstin luonnosta jäljellä.”

Kuka toinen Lilyn bloggaaja on suosikkisi?

Why To Be Single -blogi on täynnä huikeita oivalluksia ja saa minut usein nauramaan. Itse koen haastavaksi kirjoittaa osuvasti ja huumorilla omasta elämästä, joten tätä blogia arvostan tosi paljon.”

 

Teksti: Sanni Ylipekkala

Kuva: Hanna Jokinen / Run Babe Run

 

Lue myös

Bluestocking-blogin Minja: ”Päätin 19-vuotiaana, että toiset naiset ovat tukijoitani”

Randolfin hipat -blogin Mertta ja Laura: ”Perimme feminismin äideiltämme”

The Good Morning -blogin Kaisa: ”Vapaassa suhteessa eläminen käsitetään väärin”

Anna Vihervaasasta -blogin Anna: ”Somemyrskyn uhka on aina olemassa, jos kirjoittaa nettiin”

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *