Saara Sarvas: ”Pelkäsin treeniblogini lukijoille paljastuvan, että olen vieläkin lihava”

Saara-Sarvas--Trendi.jpg

”Blogini kirjoittamisen aikana minulla ei ikinä ollut olo, että olisin hyvässä kunnossa tai yhtään sen hoikempi kuin silloin, kun aloitin blogin.

Saara Sarvas on Lilystä tuttu ja rakastettu kauneusbloggaaja ja YleX:n entinen radiojuontaja. Viisi vuotta sitten Sarvas aloitti elämäntaparemontin ja perusti kauneusbloginsa rinnalle supersuositun Elämäni kunnossa -treeniblogin Lilyyn. Blogissa vallitsi kannustava ja innostunut tunnelma, läppä lensi, kahvakuulat heiluivat ja treenikertoja kertyi helposti yli viisi viikossa. Vaikutti siltä, että Sarvas oli tosiaan elämänsä kunnossa ja onnensa kukkuloilla. Totuus oli kuitenkin aivan toinen. Fitness-blogin kulissien takana Sarvasta ahdisti jatkuvasti.

Koko ajan pelotti, että joku saa selville, että olen vieläkin lihava, vaikka todellisuudessa olin täysin normaalipainoinen. Pelotti myös, että jos edes vähän relaan niin kaikki hajoaa käsiini ja lihon, ja sitten elämä on taas pilalla.

Ankara treenaaminen ja ruokavalion tarkkailu alkoivat jo yltyä syömishäiriötä muistuttavaksi pakkomielteeksi, ennen kuin Sarvas havahtui. Keho oli uupunut, liikunnan ilo oli kadonnut täysin ja salille lähteminen tuntui vastenmieliseltä. Silti hän jatkoi treeniblogin pitämistä. Sarvas tajusi, ettei voinut jatkaa samaan malliin, hän otti aikalisän ja pisti bloginsa tauolle.
 

Nykyään Sarvasta kiinnostaa laihdutuksessa ja kuntoilussa rehellisyys ja lempeys. Toisin kuin annetaan ymmärtää, hampaat irvessä laihduttaminen tuottaa harvoin tulosta: Sarvaksen mukaan 90 prosenttia dieeteistä päättyy niin, että karistetut kilot palaavat takaisin viimeistään kahden vuoden kuluttua.

Kieltojen ja tiukkojen dieettien sijaan ihmisten pitäisi oppia suhtautumaan omiin kehoihinsa lempeämmin. Tämän takia Sarvas on mukana Ylen Vaakakapina-projektissa, jonka tavoitteena on muuttaa tapaa, jolla puhutaan laihduttamisesta. Toimittaja Jenny Lehtisen vetämässä Vaakakapinassa kannustetaan kuluvan vuoden ajan ihmisiä hyväksymään kehonsa kaikkine piirteineen, jotta jokainen – painosta, pituudesta tai sukupuolesta riippumatta – tuntisi olevansa arvokas ihminen.

”Me haluamme antaa ihmisille takaisin vallan omaan kehoonsa ja päätöksentekoon sen suhteen. Et ole yhtään sen huonompi ihminen, jos et ole kiinnostunut laihduttamisesta, mutta jos haluat laihduttaa, niin anna palaa – Vaakakapina yrittää tarjota sellaisia keinoja, joiden avulla oikeasti onnistut. Mitä vähemmän kieltää itseltään asioita tai yrittää noudattaa ulkopuolelta tulleita määräyksiä, sitä enemmän hän haluaa tehdä terveellisiä valintoja. Se tapahtuu yllättävän luonnollisesti siinä vaiheessa, kun kukaan ei pakota.”
 

Miten Sarvas nykyään suhtautuu omaan vartaloonsa? 

Nyt olen tilanteessa, jossa se kaikista kauhein pelkoni on toteutunut – olen taas kerännyt elopainonani korkeammalle kuin mitä se blogin aloittaessa oli. Yllättävää on, että minulla ei olekaan yhtään sen huonompi olo itsestäni ihmisenä. Olen nyt paljon tasapainoisempi, onnellisempi ja rohkeampi. Tämän oivalluksen haluan jakaa muillekin: vaikka tekisit sen kaikista kauheimman asian, eli lihoisit, se ei ole katastrofi, eikä tee sinusta huonompaa ihmistä. Se on turha pelko.

Tie oman kehonsa hyväksymiseen on ollut pitkä ja hankala. Sarvas kertoo kokeneensa ahdistusta ja häpeää kehostaan ala-asteikäisestä asti ja pitäneensä itsestäänselvyytenä, että muut jatkuvasti arvioivat hänen ulkonäköään.

Ihan sama mitä hienoa saavutin elämässäni, päällimmäisenä oli aina pelko, että kohta kaikki huomaavat, että olen oikeasti lihava. On naurettavaa, miten laajalle elämässäni tuo pelko levittyi. Tärkein ahaa-elämykseni oli se, kun tajusin, että minun on päästävä irti tästä ajattelutavasta ja oikeasti alettava arvostamaan kehoani sellaisena kuin se on.

Helpommin sanottu kuin tehty. Sarvas sanoo tarvitsevansa jatkuvaa muistutusta ja on siksi tatuoinut muistilauseen ihoonsa. Hänen kädessään olevassa tatuoinnissa lukee Se on vain ajatus.

Tuo lause toimii monessa tilanteessa. Suurin osa niistä asioista, jotka pelottavat tai inhottavat meitä, ovat vain ajatuksia. Kun opit tunnistamaan tietyt ajatukset virheellisiksi ja ymmärrät, että ne kumpuavat elämän eri kipupisteistä, otat hallinnan takaisin itsellesi. Joskus kun elämänhallinta pettää ja alan ajatella, etten osaa tai pysty ja olen huonoin kaikista ja kaikki vihaavat minua, on hienoa, että tuo lause löytyy konkreettisesti iholta. Muistan, että ai niin, nämähän ovatkin vain tyhmiä ajatuksia, eivät faktoja, jotka määrittävät minua ihmisenä.” 

Lopeta laihdutus, aloita elämä ja tutustu Vaakakapinaan täällä! 

 

lily_byline_mia_5.jpg

Kuva: Riikka Kantinkoski / A-lehtien kuva-arkisto. Kuva on otettu Trendiin useita vuosia sitten, ja Saara oli silloinkin mielestään lihava.

 

LUE MYÖS: Jenny Lehtinen: ”Minua on arvosteltu niin paljon, etten enää välitä, mitä muut minusta ajattelevat”

SaveSave

Kommentit (1)
  1. Ihana kirjoitus 🙂 juuri tuon tyyppiset ajatukset pitäisi jokaisen oppia tunnistamaan vääriksi!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *