Seiso töissä ja 9 muuta superhelppoa tapaa kohentaa terveyttä

Toimitus

En ehdi. En jaksa. Ne ovat todennäköisesti kaksi maailman käytetyintä perustelua epäterveellisille elämäntavoille.

Ne ovat ihan hyviä syitä, mutta usein myös tekosyitä. Sillä hyvinvoinnin eteen ei oikeastaan tarvitse tehdä kovin suuria tekoja: jo sillä pääsee aika pitkälle, että nukkuu kahdeksan tunnin yöunet, liikkuu edes vähän ja syö paljon kasviksia.

Ja se on oikeasti aika helppoa. Ruoka, jossa on kasviksia, syntyy ihan yhtä nopeasti kuin ruoka, jossa ei ole kasviksia. Ja sen päivittäisen liikunta-annoksen saa kasaan kävelemällä aamulla parin kilometrin työmatkan ja palaamalla illalla samaa reittiä takaisin.

Terveellinen elämä vain usein kuulostaa vaikealta: että pitäisi kasvattaa vehnänorasta, käydä crossfit-treeneissä ja vertailla öljyjen rasvahappokoostumuksia.

Niinkin voi elää, mutta yleensä parhaat elämäntapafiksaukset ovat pieniä ja helppoja. Isot ja vaivalloiset kun tahtovat karista elämän ylämäissä.

Siksi päätimme kysyä elokuun Trendin hyvinvointipalstaa varten asiantuntijoilta pelkkiä helppoja ja vaivattomia hyvinvointikikkoja: sellaisia, jotka edistävät hyvinvointia mutta eivät vaadi oikeastaan ollenkaan aikaa tai vaivaa. Ne paljastamme vasta lehdessä, mutta omat kikkani voin jakaa jo nyt:

  1. Seiso töissä aina, kun sinun ei tarvitse istua. (Esimerkiksi silloin, kun luet papereita tai soitat puhelua.)
  2. Vie töihin eväitä. Jos hedelmien ostaminen tuntuu ylivoimaiselta, säilytä työpaikalla mysliä, puurohiutaleita, kuivahedelmiä, näkkäreitä tai pähkinöitä. Vältät työpäivän jälkeiset nälkäraivarit.
  3. Pidä pakastimessa aina banaaneita. Banaanista ja maapähkinävoista (ja muista sattumista) tehty jäätelö on terveellinen pelastus yllättävään makeanhimoon.
  4. Älä tingi liikunnan takia kivoista asioista, tingi bussimatkoista. Jos kävelet puolessa tunnissa matkan, joka vie bussilla parikymmentä minuuttia, uhraat liikunnalle oikeastaan vain kymmenen minuuttia.
  5. Ylipäätään kävele paljon. Kävelyä varten ei tarvitse vaihtaa vaatteita, eikä sen jälkeen tarvitse käydä suihkussa.
  6. Pakkaa treenikassi aina edellisenä iltana valmiiksi.
  7. Pyöräile yhteen suuntaan. Jos työmatka tuntuu pitkältä, pyöräile töihin aamulla, jätä pyörä yöksi työpaikalle ja aja se seuraavana päivänä kotiin.
  8. Syö oikeasti hyvää ruokaa. On tyhmää syödä mautonta, ankeaa ja rumaa ruokaa, kun voi yhtä hyvin syödä maukasta, laadukasta ja kaunista ruokaa.
  9. Kävele portaat edes pari kertaa päivässä.
  10. Hanki handsfree ja kävele tai venyttele, kun puhut pitkiä puheluita.

Ja nyt onkin sitten teidän vuoronne.

Mitkä ovat teidän helpot terveysniksinne? Miten sinä teet terveellisistä tavoista itsellesi mahdollisimman helppoja? Oletko keksinyt, miten hammasvälien puhdistamisen saa muutettua ikävästä velvollisuudesta helpoksi tavaksi? Miten huijaat itsesi väsyneenä lenkille? Mitä terveellistä napostelet akuuttiin herkkuhimoon?

Parhaimmat vinkit saattavat päätyä elokuun Trendiin, joten kiitos oivalluksistanne jo etukäteen!

Terveisin Heini, jonka työpiste muistuttaa pian lähikaupan hedelmäosastoa

Kommentit

Käytä portaita, aina kun mahdollista! Seitsämänteen ja siitä alempiin kerroksiin jaksaa kivuta leikiten, eikä kymmenenteenkään kiipeäminen ole mahdottomuus. Monipuolinen treeni tulee melkein huomaamatta!

Heini Maksimainen

Hyvä vinkki! Itsekin olen vannoutunut porraskävelyn kannattaja, mutta töissä valitsen ihan liian usein hissin. Kolmanteen kerrokseen käveleminen tuntuu jotenkin liian helpolta. Logiikassahan ei ole tietenkään mitään järkeä. Eikö juuri silloin kannattaisi kävellä, kun se tuntuu helpolta...

marietta

Välttelen liukuportaita aina, kun voin. Monissa ostoskeskuksissa liukuportaat ja tavalliset rappuset ovat vierekkäin, ja melkein nolottaa, kun ihmiset jonottavat liukuportaisiin eikä kukaan kävele rappusia. Valitsen siis rappuset aina, kun ne ovat tarjolla. Vaikka kaveri menisi liukuportaisiin. Jos on pakko mennä liukuportaisiin, kävelen ne ylös, enkä seiso (sama pätee myös muuten lentokenttien liukuhihnoihin - kärsivällisyyteni ei siedä niissä seisomista - argh). Jännää, että minulla ei kuitenkaan ole mitään hissejä vastaan...

Mahdoton Nainen

Toi seisomisvinkki oli hyvä! En tajua miksen ole tullut sitä ajatelleeksi itse, vaikka viime aikoina on ärsyttänyt se miten paljon päivässä tulee istuttua kun tekee tietokoneella töitä.

Suvinen
This is our story

Hei, olisko mitenkään mahdollista saada blogeihin postausten loppuihin jotain "Jätä kommentti" -tyyppistä linkkiä, sillä monet ovat valittaneet roudattuani blogini Bloggerista Lilyn puolelle, että mikäli postauksessa ei vielä ole yhtäkään kommenttia, on kommentin jättäminen todella vaikeaa, sillä harva huomaa otsikon alla olevaa puhekuplaa ja tajuaa sitä kommentointiin ohjaavaksi? Asia on heti eri, kun ensimmäinen kommentti on tullut, jolloin postauksen alaosaan ilmestyy esim. (1) KOMMENTOI. Olisi aivan mahtava lisä ja helpottaisi kummasti kommenttimeininkejä :)

Yritin jättää tämän vieraskirjaan, mutta se herjas jotain...

Toimitus
Toimitus

Moi Suvinen, kiitos kommentista ja erittäin hyvästä pointista! Katsotaan, mitä asialle voidaan tehdä.

Vähän ennen unta

Haasta ystäväsi liikkumaan. Mikään ei ole rentouttavampaa kun lenkki ystävän kanssa, lenkin ei tarvitse olla mikään nopea hikilenkki vaan hitaampikin kävely auttaa jo paljon. Samalla saa purettua ajatuksiaan ja sitäkin kautta saa energiaa arkeensa!

Ystävän kanssa voi tietysti mennä vaikka salille tai pelaamaan tennistä ja lähteminen helpottuu kun toinen kannustaa mukaan, yksin mennessä on helpompi livistää lupauksistaan.

Nooravierailija (Ei varmistettu)

HAMMASVÄLIT!!!?? Anyone? Ne tuottaa mulle niin paljon tuskaa aina kerran kuukaudessa kun jaksan ajatella niitä (mutta sekään ei usein johda toimenpiteisiin). Kuka niitä jaksaa ronkkia? I know I should, ja oon kyl yrittäny, mutta en vaan saa sitä tehtyä tavaksi. Hampaissani ei ole silver lining vaan niitä kehystää pian joku ihan muu sävy...

Heini Maksimainen

Niinpä! Ei ole sattumaa, että esitin juuri tämän kysymyksen. Olen keksinyt noin miljoona tekosyytä, joilla laistaa kyseisestä toimenpiteestä.

Maijaisa (Ei varmistettu)

Osta sellainen varrellinen hammaslankatikku (en tiedä termiä, tässä kuva: http://www.jordan.no/fi/Suuhygienia/Tuotteet/Jordan-hammaslangat/Miracle... ) ja pidä sitä sampanjalasissa tms. pystyssä koneen/TV:n vieressä, jossa tulee istuttua päivittäin. Siinä voi hammaslankailla vaikka YouTubea katsellessa, kun ei tarvitse sörkkiä sormia suuhun.

Alice
My blueberry dream

Ennen kuin velvoitteesta tulee rutiini tai jopa jotain hauskaa, pitää siihen saada liitettyä hyvä fiilis. Hammasvälien lankaus on tosin velvoite mutta teen sen jotta hampaani eivät tipu. Pieni pelko saa kyllä hammaslangan käyttöastetta korkeammaksi :D 

Lisää liikuntaa saa helposti arkeen kun löytää lajin, joka ei tunnu liikunnalta. Esmes rengastrapetsi,ilmajooga,parkour,tankotanssi, dancehall tai jongleeraus (en osaa kirjoittaa jonkkausta oikein) ovat kaikki liikuntaa mutta naamioituna johonkin todella hauskaan. 

Reppuun/laukkuun kannattaa aina pakata vesipullo, kulkiessa kun muistaa aina välillä juoda pysyy parempi mieli ja kroppa jaksaa enemmän kun ei tule nestehukkaa. Myös retkibanaani/mandariini on mainio- kun se on mukana, se tulee syötyä viimeistään kotimatkalla. 

 

Heini Maksimainen

Alice, olet urheiluvinkkiesi kanssa niin oikeassa! Itsekin yritin nuorempana kiduttaa itseäni aerobic-tunneilla, joilla katsoin kolmen minuutin välein kelloa. Jossain vaiheessa tajusin, että ei ole mitään järkeä harrastaa liikuntaa, jolla lähinnä keskitytään kuluttamaan kaloreita bikinikautta varten, kun on kerran olemassa hauskojakin lajeja.

Mikä siinä muuttuu?

Mulla lisäsi hammaslangan käyttöä suunnattomasti se, että hammaslääkäri sanoi, että ensin langataan hampaan ja sitten vasta pestään (olin jostain syystä tehnyt sen aina toisinpäin). Totesi vaan, että lähes kukaan ei jätä hampaita pesemättä, mutta hampaat jää kyllä helposti lankaamatta, mutta kun kääntää järjestyksen päälaelleen eli aloittaa lankaamisesti, niin tulee molemmat tehtyä todennäköisemmin.

Itsellä ainakin toiminut - vähän niinkuin niin, että hampaita ei saa illalla pestä ennen kuin ne on langannut.

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Tein itseni kanssa sopimuksen, että lounaalla on oltava aina kasviksia, vaikka miten väsyttäisi tai laiskottaisi. Oikaisen salaatin pilkkomisen usein ottamalla töihin mukaan esim. kokonaisen paprikan, tomaatteja tai pari avomaankurkkua. Helppoa, ja suupaloiksi pilkkominen sujuu siinä sivussa kun mussuttaa pääruokaa. Ja vaikka yhtenä päivänä söisi vain yhtä vihannesta, viikon aikana ehtii kertyä aika monipuolinen valikoima.

nuu (Ei varmistettu)

Makeanhimo katoaa, kun on pari viikkoa hiilihydraattirajoitetulla (vaikka alle 70g/pv) ravinnolla! Hus pois pastat, riisit, leivät- tilalle kaaleja, juureksia (niistä saa ihania soseita!), vihanneksia, pähkinöitä... Keitettynä, liotettuna, paahdettuna, grillattuna, miten vaan. Tarpeeksi proteiinia ja rasvaa (jos illalla tulee "jotain pientä"-nälkä, ei ole saanut päivällä tarpeeksi protskua/rasvaa)!! Toki jokainen kaipaa joskus jonkun sokerisen makuhermopotkun, mutta mitä enemmän hivenaineita kroppa saa, sen vähemmäksi himotukset laskevat!

Kun tulee nälkä, istu alas syömään rauhassa. Älä ahmi. Älä korvaa aterioita kahvilla. Pyhitä ruokahetki vain syömiselle. Muista hyvät pöytätavat. Ei ole mitään oikeaa aikaa syödä, jokaisen sisäinen kello ajastaa nälän omaan rytmiinsä. Joku ei syö aamupalaa, joku syö viimeksi ennen nukkumaanmenoa päivällisen. Syö lautasellinen, kun olet oikeasti nälkäinen. Älä napsi. Älä yritä huijata kroppaasi. Joinain päivinä se haluaa pihvin, uunijuurekset ja voita treenin jälkeen, jonain päivinä ei maistu kuin kurkku. Ota mallia lapsista: jos ei maistu, älä stressaa! Syöt sitten huomenna enemmän. Tai ylihuomenna.

Luksusta on aloittaa aamu, tai saada töistätullessa tuore"tee"kupillinen. Kaupan tuoreyrteistä sitruunamelissa tai minttu kestävät istutettuna multaan ja kasteltuna sopivasti viikkoja keittiön ikkunalla! Siitä vaan tukko lehtiä mukiin, seuraksi voi laittaa tilkan hunajaa, vihreää teetä, pakuria tms, ja vedenkeittimestä vesi päälle. Anna hautua hetki. Tee viilenee samalla juontikelpoiseksi.

Smoothiet lataavat energiat takaisin ihmiseen aamulla. Tai illalla. Laita blenderiin, juo, ja jatka päivää. Pakastemarjoja, banaania, mangoa, omenaa, tippa vaniljaa, tippa hunajaa, pidentäjäksi jääpaloja, vihreää/valkoista teetä (säilyy jääkaapissa suljetussa lasipullossa käyttövalmiina päiviä) tai tuoremehua. Aivan pistämätön viikonloppuaamuna! (myös mies tykkää, nopea tehdä kahvin kaveriksi, keräät varmasti täydet pisteet!) Tuhdimpiin välipalasmoothieisiin saa piilotettua vaikka rahkaa, paahdettuja pähkinöitä, jugurttia, kookosta... vain taivas on rajana! Näissä sitäpaitsi marjat ja muut menevät näin alas ihan huomaamatta.

Kommentoi