Siksi älykkäät ihmiset juovat

tero.jpg

Muserrus, collapse, morkkis.

Järkevinä pitämäni ihmiset määrittelevät pikkujoulujen jälkeistä olotilaansa yksinkertaisin sanoin. Silti tiedän, että kevyen toipumisen jälkeen he ovat valmiita toistamaan saman järjettömyyden.

Miksi viisaat, menestyvät, työtään rakastavat ihmiset käyttäytyvät näin vastuuttomasti alkoholipullon kanssa? Luulen, että minulla on hallussani täsmällinen vastaus, mutta kerrotaan ensiksi objektiivisen tieteellinen näkemys.

Psychology Today kävi muutama vuosi sitten läpi tutkimuksia, joiden mukaan nuoruusiän älykkyys johtaa keskivertoa suurempaan alkoholikulutukseen. Amerikkalaisten ja brittiläisten tilastojen mukaan alkoholin käyttö ei johdu esimerkiksi älykkäiden ihmisten korkeapalkkaisista ammateista, joihin kuuluu verkostoitumista ja sosiaalisia tilanteita, joissa on usein tarjolla alkoholia.

Sen sijaan juominen johtuu älykkyydestä itsestään.

Kulttuurierojen taakse ei asiassa voi piiloutua. Suuressa suomalaistutkimuksessa, johon viitataan usein kansainvälisesti, todennettiin, että kaksosista verbaalisesti lahjakkaampi juo sisarustaan enemmän. Tutkimuksesta uutisoidaan tasaisin väliajoin Staran kaltaisilla viihdesivustoilla, jossa voi sitten hehheh kirjoitella, että hölkynkölkyn, ollaan älykköjä räkäkännissä. Ei se ihan niin mene, sillä on todettu, että myös tyhmät miehet juovat paljon.

Monet eivät pysty hyväksymään tulosta älykkäistä juopottelijoista, koska onhan se nyt ilmiselvää, että alkoholin nauttiminen on yksiselitteisesti TYHMÄÄ, eikä kukaan JÄRKEVÄ ihminen myrkyttäisi itseään vapaaehtoisesti. Virallisissa yhteyksissä alkoholista puhutaan kuin Turmiolan Tommille, täysin vastuuttomasti humalaan hakeutuvalle snägäritappelijalle, joka ei ole kuullutkaan, miten vaarallinen aine alkoholi on hänen rappeutuvalle keholleen, jota yhteiskunta on sitoutunut kalliilla pitämään hengissä karmeaan loppuun saakka.

Minusta tutkimustulokset ovat osuvia, ainakin kun katselen naisia ja miehiä, joiden tiedän vetävän alkoholia ajoittain yli riskirajojen. He ovat tutkijoita, uutta etsiviä yrittäjiä, suunnittelijoita, ideoita jatkuvasti heittäviä kirjoittajia, maailmanparantajia ja kahdehdittavan teräviä keskustelijoita. Anssi Kelan pitäisi kirjoittaa heistä nousuhumalassa laulettava kappale.

Esitän nyt kolme veikkausta siitä, miksi älykkäät ihmiset juovat.

1) Uuden takia

Alkoholin juominen on evoluutiomielessä tuoretta käytöstä. Se ei ole muokkautunut miljoonien vuosien aikana, koska alkoholia on valmistettu vasta 10 000 vuotta. Älykkäiden ihmisten on tutkittu omaksuvan monia evoluutiollisesti tuoreita käytösmalleja kuten ateismia tai yöelämistä. Älykkäät ihmiset näkevät, että monet tavat elää ovat kiinni omista valinnoista ja mieltymyksistä. Eikä iän tuoma viisaus muuta mitään, sillä älykkäillä ihmisillä juominen lisääntyy vanhetessa.

Jotkut älykkäät ovat varautuneita mutta uteliaita, joten he haluavat järjestää omalle päälleen yllätysjuhlat. Surprise, minäkin voin olla näin sekaisin!

2) Ei minkään takia

Millään ei ole mitään etukäteen määrättyä merkitystä, paitsi se, minkä me ihmiset itse asioille luomme. Jos nauraa kännissä elämänsä naurut, ei se ole sen valheellisempaa kuin maanantain täyshiljainen morkkis.

3) Välinpitämättömyyden takia

Tiedämme juomisesta enemmän kuin koskaan. BBC:n tiedeohjelma Horizon testasi tänä vuonna, kumpi on pahempaa: jokapäiväinen tissuttelu vai perseidenveto kerran viikossa. Yle esittää ohjelman vasta tipattoman tammikuun aikaan, mutta voin juonipaljastaa molempien olevan huonoja valintoja terveyden näkökulmasta.

Ohjelmassa kiintoisaa oli toisen testattavan lääkärin huomio omasta tipattomasta kuukaudestaan: täysraittius toi virkeän olon, mutta samaan aikaan elämä oli suunnattoman tylsää.

Kun moni ei vanhan tavan mukaisesti karkotakaan tylsyyttä kännillä vaan vaikkapa vaativalla liikunnalla, kehittyy uusi käyttäytymismalli. Ihmisillä on erilaisia tapoja tehdä itsestään naurettavia vapaa-ajalla. Toiset juovat ja toiset karkottavat tappavaa tasaisuutta larppaamalla, ryhmätanssimalla tai virtuaalitodellisuuslasit päässä.

 

+ Neljäs, täsmällinen vastaus kysymykseen, miksi älykkäät ihmiset juovat:

4) Maailman takia

Oikea vastaus kerrottiin jo lokakuussa 2013 nuortenlehti Demin keskusteluissa. Siellä nimimerkki _kirahvisuklaa_ kommentoi tiedeuutista ja kirjoitti:

”Älykkäät ihmiset on tarpeeksi fiksuja tajutakseen että maailma on läpipaska paikka. Pakkohan se totuus on johonkin hukuttaa :)”

 

 

Lue Tero Kartastenpään aikaisempia kirjoituksia:

Jos jaat kotiasi, ota ronskisti rahat pois

Feministit kielsivät, minä en totellut

Miksi penistä pitää imeä kaksi minuuttia päivässä?

Luovutusvoitto eli miksi etuoikeuksistaan kannattaa päästää irti

Turvallista fashionia –  viisi vaatetta tylsille raukoille

Huomenna ei mennä Korkeasaareen  suhde eläimiin on mietittävä uusiksi

 

Seuraahttps://twitter.com/kartastenpaa

 

Kommentit (5)
 1. Äly on kuin prosessitehoa tietokoneessa, Mutta jos ohjelmointi on pielessä niin ei äly pelasta tyhmiltä valinnoilta. Mielestäni älykäs osaa kyseenalaistaa asiat, myös älykkäiden kertomat. Älykäs ottaa vastuun omasta ympäristöstä ja vaikuttaa asioihin joihin voi ja hyväksyy asiat joihin ei voi vaikuttaa. Kun hyväksyy itsensä ja ymmärtää rajallisuutensa, ei ole tarvetta paeta perseet olalla tilaan muiden ennalta hyväksyminä päivinä. Onko tämä pikkujouluhumu lammasmaista vai älykästä käyttäytymistä?

  Suurkuluttajat, ”Älykkäät” ihmiset juovat turhamaisuuttaan turhautuneisuuteen; siihen kun huomaavat että omalla työpanoksella ei muuteta maailmaa ja sitä kautta saadakkaan hyväksyntää. Luovutetaan henkisen kasvun kanssa ja aletaan keskittyä egoa hiveleviin asioihin, koska niillä saadaan hyväksyntää. Ehkä saavutetaankin sitten korkeampi elintaso ja huomataan kuinka ihmisten suhtautuminen muuttuu, koska kaikki on aarteen perässä. Rahalla ja viinalla koitetaan pönkittää itsetuntoa ja jopa paeta valintoja, mutta jossain vaiheessa olisi hyvä pysähtyä miettimään et liuottaako se viina jotain henkisen kasvun kannalta tärkeää. Kyyniselle keitto maistuu.

  Materialismin polun varrella on juomapullon jakelijoita lyhyin välein, mutta älykäs kyseenalaistaa asiat jotka vaikuttavat liian hyvältä ollakseen totta. Ne ovat yleensä asioita jotka lopulta vievät meidät kauemmas siitä mikä on tärkeää.

  Olen joutunut todistamaan läheisen älykkään ihmisen kulkua tuon pullojen täyttämän polun läpi lopulta kyyristyen, kontaten ja kuolinpedillään haaveillen pienemmästä työtaakasta.

 2. Mielenkiintoinen kirjoitus näin absolutistin näkökulmasta.

  En tiedä miten ihmiset jaetaan tyhmiin ja älykkäisiin. Älykkyyttä on monenlaista, ja varsinkin viisautta on monenlaista. Viisaudella ei ole paljoakaan tekemistä tietojen ja taitojen kanssa.

  ”Tyhmät” ja ”älykkäät” juovat samasta syystä. Koska se tuntuu hyvältä. Ja kun joku asia tuntuu tarpeeksi hyvältä, silloin eivät mitkään faktat hetkauta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *