Sinulle, J. Karjalainen

jkarjalainen076_jii-2129.jpgRakas J., olet ollut rinnalla koko elämäni. Synnyin samana vuonna, kun julkaisit ensimmäisen levysi. Kappaleesi ovat kulkeneet mukana lapsuudesta partioleireille, runotyttöteinin elämästä riehakkaisiin mökkibileisiin ja nyt älykköpoppia rakastavan, no, keski-ikää lähestyvään äidin musiikiksi. En liioittele yhtään, jos sanon, että olet ollut suurin innoittajani suomenkielisenä tekstintekijänä ja opettanut paljon olennaisen sanoman kiteyttämisestä

Vähän jännitti, mitä pitäisin uudesta levystäsi Sinulle, Sofia, mutta loistavahan se on. Jotkut kritisoivat levyn olevan varman päälle tehtyä poppia, mutta minä kysyisin, että miksi rikkoa toimivaa kaavaa. Johan tartuit banjoon ja muunsit äänesi Lännen-Jukkana (unohdetaan se, silloin jouduin ottamaan vähän hajurakoa musiikkiisi – vaikkakin arvostan heittäytymiskykyäsi ja persoonallista visiotasi).  Jos jotain tässä talvessa ja maailmantilanteessa kaipaan, se on lämmintä, turvallista tunnetta ja lyriikoita, jotka upottavat nostalgiaan. Kappaleita, jonka kuunneltuaan tuntuu kuin olisi lukenut hyvän kirjan.

J. Karjalainen, sinulla on uskomaton kyky kirjoittaa niin, että se koskettaa sekä yksilöä että suurta massaa. Taitosi tiivistää kokonainen ihmiskohtalo muutaman minuutin kappaleeseen hämmästyttää minua. Meillä kaikilla on oma stindebindemme, olemme ihmisiä, joille ei koskaan tapahdu mitään, olemme sankareita kaikki, tunnemme kolkkoa kaihoa kaukomailla, kun mieleen tulee Riisinjyvä. Harva ehkä tietää, että olet työskennellyt mainosalalla. Tietojeni mukaan muun muassa nerokkaasti kiteytetty: ”Dr. Pepper USA, toiset tykkää, toiset ei” on kynästäsi lähtöisin. Kuten parhaat mainokset, myös kappaleesi tiivistävät kokonaisen tarinan muutamaan lauseeseen.

Tänä aamuna ajoin metrolla töihin, ja Kulosaaren sillalla korviini soi uudelta levyltäsi lause, joka kosketti: ”Ei kai ihminen voi viisastuu, mut se voi oppii jotakin.” Kiitos J. Karjalainen, että olen oppinut paljon sinun kappaleittesi kautta, avulla ja niiden soidessa taustamusiikkina elämäni merkittävissä pienissä hetkissä.

Rakkaudella,

anna_nimmari_final.jpg

Teksti: Anna Karhunen Kuva: Warner Music Finland

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *