Sipsipussi stressilääkkeeksi?

ostoskarry.jpg
Himoitsetko sinäkin kaaospäivinä suklaata? Se johtuu hormoneista.

Sipsejä. Suklaata. Keksejä. Ostoskorin sisällöstä sen näkee: laskut odottavat maksamista, koti siivoamista ja työvuorot sumplimista.

Vaikka kaikella järjellä tietäisi, ettei roskaruoka helpota stressiä, kroppa turvautuu silti kerta toisensa jälkeen samaan strategiaan: kun päällä on paine, keho alkaa vaatia herkkuja. Miksi ihmeessä?

”Stressi lisää himoa sokerisiin ja rasvaisiin ruokiin. Stressissä erittyy kortisolihormonia, joka voi lisätä näläntunnetta. Lisäksi stressi vähentää ihmisen voimavaroja, jolloin voi olla vaikea pitää kiinni terveellisistä elintavoista”, sanoo ravitsemusterapeutti Petteri Lindblad.

Stressin vaikutus herkuhimoon on todistettu tieteellisesti. Zürichin yliopiston tutkijat huomasivat taannoisessa tutkimuksessaan, että kortisolin määrän lisääntyminen kasvatti ihmisen taipumusta valita epäterveellistä syötävää. Selitys löytyy aivoista: tutkijoiden mukaan stressi vaikuttaa aivojen päätöksenteosta vastaaviin alueisiin ja saa ihmisen tekemään nopeasti palkitsevia ratkaisuja. Sipsipussi ja keksipaketti lupaavat pika-apua.

Koska stressaantuneen ihmisen itsekuri on rajallinen, Petteri Lindbladin mielestä stressiherkuttelusta ei kannata soimata itseään. Maailma ei kaadu satunnaisiin suklaaövereihin. Ravitsemusterapeutin mielestä olennaisempaa on kysyä, miksi elämä on niin stressaavaa.

”Ensin kannattaa lähteä muuttamaan sitä, mikä elämässä aiheuttaa painetta. Jos on kauheasti stressiä, ihmisellä on huonot lähtökohdat huolehtia itsestään.”
 

Teksti: Heini Maksimainen
Kuva: AOP

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *