Sivistynyt bileröökaaja

Toimitus

Imen mielelläni. Selvisin yli kolme vuosikymmentä tupakatta, mutta parin viime vuoden aikana olen oppinut ymmärtämään satunnaisen nikotiinin voiman.

Ulkona tupakointi virkistää, kun sytyttää elävän liekin lähellä kasvoja, imee kuivatut lehdet tuleen ja hengittää sisään lämmintä savua ja viileää ulkoilmaa.

Tupakan kanssa saa olla levollisesti yksin ja keskittyä hengitykseen ja nikotiinin nousemiseen pehmeästi suoniin. Uudet ajatukset lentävät, tiedon käsittelykyky paranee ja tuskaisuus vähenee. Usein tupakoinnin jakaa lähimpien kanssa, kun tarjotaan tulta ja pysähdytään juttelemaan erossa hälystä. Kun on savuke kädessä, ei tule turhaan sormeiltua puhelinta. 

Olen päättänyt, että käytän nikotiinia vain alkoholin kanssa. Päätös on pitänyt jo pitkään, eikä riippuvuus ole kasvanut.

***

Mielikuvissamme oikeat tupakoijat ovat parkkiintuneita Marlboro-miehiä, joiden kasvot tihkuvat tervaa. Harkitusti tupakoivaa nimitetään alentavasti juhlapolttajaksi, poskareita näön vuoksi veteleväksi kevytsarjalaiseksi. Tosipolttaja imee naama irvessä askillisen päivässä ja kärsii jatkuvassa kiirastulessa käärö huulessaan. 

Mutta eikö satunnainen polttaminen ole järkevintä tupakointia? 

Hallitusti polttavista voisikin käyttää myönteisiä termejä, kuten tupakan kohtuukäyttäjä tai sivistynyt polttaja. 

***

Puh huh! Suomi on linjannut, ettei maassa parin vuosikymmenen päästä käytetä ollenkaan tupakkaa. Kansanedustaja Mikael Jungner laukaisi vielä päälle, että savut voisi kieltää saman tien. 

Savuttomuussuunnitelmia ja tupakointitilastoja käydään perusteellisesti – ja asenteellisesti – läpi julkaisussa Kohti savutonta Suomea.

Päivittäistupakointi on samaan tapaan vakava sairaus kuin alkolismi, mutta onneksi riippuvuus on laskussa. Koska julkisissa tiloissa polttaminen on kielletty ja esimerkiksi työpaikkojen tupakkakopit hävitetty, tupakoinnista on tulossa vain rajatuissa tiloissa käytettävä nautintoaine. Savu ei kohta häiritse ketään turhaan.

Miksi siis yrittää hävittää tupakkaa kokonaan?

Päivittäispolttajista alle puolet ja satunnaisista alle kymmenesosa on nikotiiniriippuvaisia, mutta suurin osa on riippuvaisia tupakoinnin tapahtumasta. Monet siis käyvät röökillä, koska se on rentouttavaa.

Emmekö voisi yrittää muuttaa asenteita niin, että tupakkaan suhtauduttaisiin kuin alkoholiin? Sen käyttö kuuluu kulttuuriimme, kunhan ainetta nautitaan hillitysti. 

Ja aiheesta voisi puhua vaikka tähän tapaan: Eihän kohtuukäyttäjä päiväsaikaan ota tupakkaa, ei ennen iltapäivää ainakaan. Sivistynyt polttaja hakee työviikon päätteeksi pari perjantaitupakkaa, että saa stressin haihtumaan. Lomamatkoilla kohtuupolttajasta on nautinnollista hönkiä seitinohuet ranskalaiset nikotiinihumalat.

***

Olen valinnut asua tappavien pakokaasujen keskellä kaupungissa.

Saanhan tehdä toisenkin valinnan ja vetää terävöittävää savua ruumiiseeni silloin tällöin.

 

Lue Tero Kartastenpään aikaisempia kirjoituksia:

Feministien hylkäämä mies

Viisi syytä kunnioittaa jonottajia

Kun dyykkari kinkun löysi

9 kohdan treeniohjelma - Näin pumppaat itsesi kulttuuriguruksi 

 

 

Seuraahttps://twitter.com/kartastenpaa

 

Kommentit

Nata - White Trash Disease

yks sana. nuuska. 

Toimitus
Toimitus

Nata! Ei ole nuuska yhtään sama asia! Nuuskaaminen ei ole sosiaalinen tapahtuma, ja ainakin mulla siihen liittyy ei niin kivoja mielikuvia jääkiekkoilusta. T. Kati

Marsublog

Partynuuska!

Nata - White Trash Disease

ei röökikää aina oo kovin sosiaalista. olin kerran ainoa tupakoitsija teekkareiden exculla. edes bussikuski ei polttanu. tunsin itseni kovin yksinäiseksi. ei tarvi varmaan mainita, ettei kukaan odottanut mua, vaan kaikki aina poistuttuaan bussista kävelivät suoraan sisälle rakennukseen ja toisinpäin. riippuu siis seurasta tuo päihteet ja sosiaalisuus. joten: nuuska.

ja lätkämielikuvat ovat meitsin tapauksessa ihan ok. viime parturireissusta on pari kuukautta ja takapiiskani on alkanut kihartua. 

Toimitus
Toimitus

Onnea takapiiskasta! Tämmöinen tuuritupakoinnista haaveileva siis ajattelee röökaamisen sosiaalista puolta; sitä, kun lähdetään ulos baarista ja jutellaan tuntemattomille. Nuuska huulessa viereisiin pöytiin huutelu ei ole niin houkutteleva mielikuva. T. Kati

Tupakkaa pitäisi myydä pienissä pakkauksissa, vaikka vain viiden tupakan askeissa. Ostan to-del-la harvoin itselleni koko askin, ja yleensä olenkin se ärsyttävä pummi. 

 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Joskus takavuosina oli niitä 10 tupakan askeja, mutta nehän tietysti kiellettiin koska se alensi kynnystä lasten tupakointiin.

iidaester

Täällä Briteissä myydään kymmenen röökin askeja, olin niistä ihan haltioissani kun ensimmäisen bongasin. Koskaan ei tulisi enää ostettua täyttä askia, mutta kymmenen röökiä riittää moneksi kuukaudeksi eikä tunnu yhtä isolta investoinnilta.

Ikävä terveysnatsi (Ei varmistettu)

Voihan sitä sivistynyttä käyttöä yrittää, joillain varmasti onnistuukin.

http://www.thl.fi/fi_FI/web/neuvoa-antavat-fi/paihteiden-riippuvuus-vert...

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan mielettömän hyvä juttu! Juuri tämänkaltaista ei-holhoavaa, tasapainoista, järkevää ja rauhallista keskustelua yhteiskunta tarvitsee. Ei sitä ainaista vauhkoamista ja vaahtoamista. Kohtuus kaikessa, varsinkin ihanissa ranskalaisissa nikotiinihumaloissa.
Ja nuuskaa ei pitäisi tässä yhteydessä edes mainita. Se kun on aivan täysin eri maailma(sta).

Häh? (Ei varmistettu)

Tämänkaltainen kirjoitus tuo väistämättä mieleen ajatuksen ulkoisesta sponsorista tai muusta omasta (kaupallisesta) intressistä. Mitenköhän tällä kertaa? Aikamoinen kirjoitus, vieläpä toimituksen blogissa.

Häh? (Ei varmistettu)

Nokkelasti siteerattu. Nimimerkkini viittasi siihen, että en ymmärtänyt kirjoituksen pointtia enkä etenkään motiivia. Mihin sinun "häh?" viittaa?

Workingonit
McINFJ

No jollain tapaa saat tupakoinnin kuulostamaa meditoinnilta, mut niinhän se tavallaan onkin. Poltin lukiossa teiniangstiin mut se hävetti ja lopetin. Pieni riippuvuus ehti syntyä, joskus tekee mieli. 

Mun puolesta se sais kyllä kadota maailmasta, haluan hengittää puhdasta ilmaa keuhkoihini! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Varmaan sitten tehtaat ja autotkin sais kadota?

Workingonit
McINFJ

Tavallaan. Tupakointi on oma valinta, mut jos joku polttaa bussipysäkillä katoksen alla, niin poistun paikalta. En halua hengittää savua. Saasteet on myrkyllisiä keholle, sehän on selvä.

nansk

Mutta siinä mielessä tupakointi ja alkoholinkäyttö ei ole sama juttu, että jos kanssaihminen bussipysäkillä vetää kaljaa tai röökiä, niin rööki haittaa mun hengittämistä, kaljatölkki ei. Eikä kaikilla polttajilla suinkaan ole tajua siirtyä pois sieltä pysäkin katoksen alta ja polttaa vähän kauempana. (Toki itse voisin siirtyä kauemmas.) Sateella vähän ketuttaa tukehtua siihen hirveän hajuiseen savuun.

Muuten mulla ei niinkään ole mitään tupakointia vastaan, mutta kun niitä paljon polttavia riittää aina. Jos kaikki tupakoivat ajattelisivat myös niitä savuttomia kanssaihmisiä, niin ok. Mutku ei.

Vierailija (Ei varmistettu)

Osa ihmisistä muuten vaan haisee, joko hielle ja paskalle tai hirveille parfyymeille joita on lotrattu liikaa. Joskus jotkut arjen sankarit jopa lakkaavat kynsiään julkisissa! Tulen helposti pahoinvoivaksi jos sisäilma on huonoa ja julkisissa liikennevälineissä saan toisinaan oikeasti pidätellä oksennusrefleksiä haisevien ihmisten takia. Ja meitä herkkänenäisiä on paljon.. Vähän ketuttaa tukehtua niihin hirveisiin hajuihin.

ps. En polta.

tanjatanja
Ei Beigeä

Poltettuani kymmenen vuotta ja lopetettuani kahdeksan kuukautta sitten, olen äärimmäisen kateellinen ihmisille jotka voivat säännöstellä omaa polttamistaan. Olisi ihana pystyä polttamaan sivityneesti rööki silloin tällöin, mutta valitettavasti minä olen se tyyppi joka retkahtaisi samantien polttamaan kymmeniä röökejä päivässä, yskisi ja haisisi pahalle.

Joten kun muut menevät nauttimaan syöpäkääryleitään, tyydyn minä tunkemaan karkkia naamaan ja lihomaan. 

Hanna K
Sunday Blondie

Olipa virkistävä näkökulma tupakointiin! Tässä kirjoituksessa oli jotain kaunista (kuten Kartastenpään teksteissä aina). Itse en tupakoi, en enää edes alkoholin seurana. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei maailma ole mustavalkoinen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Voi olisipa ihanaa jos tupakointi saataisiin kiellettyä ja kitkettyä maailmankartalta (tai ainakin Suomesta) kokonaan. Ja samaan syssyyn jos saataisiin huumeetkin kokonaan pois. Olisin vaikka valmis luopumaan alkoholista (jota kohtuukäytän) tästä hyvästä (vaikka tämän kieltäminen on kyllä sen verran mahdottomuus kotipolton helppouden vuoksi että täyslopetus ei taitaisi jokatapauksessakaan onnistua).

Mutta siis miksi en siedä tupakointia. Koska se on rumaa, savut haittaa melkeis aina jotakuta ja terveydelle ei käsittääkseni minkään minikäytönkään ole katsottu olevan hyväksi (ja uskoakseni myöskään terveyshaittojen osalta ei ole mitään kohtuukäytön "turvarajaa"). "Kohtuukäyttöön" kannustaminen ja "kohtuukäytön" positiivistaminen mielestäni lähinnä vaikeuttaisi tupakkariippuvaisten totaalikieltäytymistehtävää (en usko, että tupakkariippuvaisesta ihan hevin leivottaisiin aitoa kohtuukäyttäjää, mutta tällaisen kohtuukäytön positiivistaminen toisi tupakkariippuvaiselle "hyvän" selityksen, joo joo ei mun tarvii lopettaa, mä ryhdyn vaan sellaiseksi kohtuukäyttäjäksi. Paskat).

Ja oma suhteeni tupakkaan: en ole polttanut, ainuttakaan, koskaan. Enkä polta. Ja tälle linjalle nuorisoa pitäisi mielestäni kannustaa sen sijaan että puhutaan jotain paskaa kohtuukäyttäjistä. Kohtuukäyttäjällä on aina suurempi riski joutua koukkuun kuin totaalikieltäytyjällä. Tupakan haitat koskettavat itseäni sikäli läheltä, että oma isäni on polttanut koko ikäni, jossain määrin myös sisällä. Ja isä on nykyisellään niin heikossa hapessa, että tällä menolla tupakka vie myös hautaan. Eikä ole muuten ainut laatuaan. Että tsori, tupakkaan ei saa positiivista klangia vaikka kuinka kaunokirjoittaisi. Paska aine, joka joutaisi pois maailmankartalta.

Tenttikirjana teos Syöpätaudit (Ei varmistettu)

Kai se satunnainen tupakointi on järkevintä tupakointia, mutta toisaalta tupakoimattomuus on helpoin ja halvin tapa edistää omaa terveyttään.

Dr pom (Ei varmistettu)

Tälleen kun on päivittäin tekemisissä tupakasta aiheutuvien sairauksien kanssa ja niiden hoidossa, on yksikin poltettu tupakka liikaa. Se vaan tuntuu niin turhauttavalta, kun kuinka hoitaa ja lääkitään ja autetaan hengitystä, ja sitten sairaalasta päästyä jatketaan samaan malliin. Ja joo, kaikki ei saa keuhkosyöpää, copdta, aivoinfarktia, sydäninfarktia jnejnejne mitään, mutta ihmiset on niin yksilöllisiä että joillakin voi muutaman vuoden tupakointi nuorenakin jo vaikuttaa riskiin silleen, että sairaus tuleekin päälle. Kohtuukäyttö on mun mielestä lisäksi todella ristiriitainen ajatus tupakan suhteen, jos ei ole riippuvuutta niin miksi pitää mennä heti kun saa lasillisen olutta alas niin röökille. Jokainen tupakka huonontaa sepelvaltimoiden verenkiertoa n seitsemän minuutin ajan. En vaan tajua, mikä järki on edesauttaa terveyden menetystä, jos ei ole riippuvainen. Ja se että nuorille vielä kohtuukäyttöä mainostetaan tai promotaan on oikeesti rikollista. Jokainen saa tietenkin tehdä kuten huvittaa, juoda tai polttaa itsensä hengiltä, mutta voisiko sen pliis tehdä yksin ja eikä yrittää lietsoa muita mukaan.

Kommentoi