Sivistynyt bileröökaaja

lily_tupakka2.jpg

Imen mielelläni. Selvisin yli kolme vuosikymmentä tupakatta, mutta parin viime vuoden aikana olen oppinut ymmärtämään satunnaisen nikotiinin voiman.

Ulkona tupakointi virkistää, kun sytyttää elävän liekin lähellä kasvoja, imee kuivatut lehdet tuleen ja hengittää sisään lämmintä savua ja viileää ulkoilmaa.

Tupakan kanssa saa olla levollisesti yksin ja keskittyä hengitykseen ja nikotiinin nousemiseen pehmeästi suoniin. Uudet ajatukset lentävät, tiedon käsittelykyky paranee ja tuskaisuus vähenee. Usein tupakoinnin jakaa lähimpien kanssa, kun tarjotaan tulta ja pysähdytään juttelemaan erossa hälystä. Kun on savuke kädessä, ei tule turhaan sormeiltua puhelinta. 

Olen päättänyt, että käytän nikotiinia vain alkoholin kanssa. Päätös on pitänyt jo pitkään, eikä riippuvuus ole kasvanut.

***

Mielikuvissamme oikeat tupakoijat ovat parkkiintuneita Marlboro-miehiä, joiden kasvot tihkuvat tervaa. Harkitusti tupakoivaa nimitetään alentavasti juhlapolttajaksi, poskareita näön vuoksi veteleväksi kevytsarjalaiseksi. Tosipolttaja imee naama irvessä askillisen päivässä ja kärsii jatkuvassa kiirastulessa käärö huulessaan. 

Mutta eikö satunnainen polttaminen ole järkevintä tupakointia? 

Hallitusti polttavista voisikin käyttää myönteisiä termejä, kuten tupakan kohtuukäyttäjä tai sivistynyt polttaja. 

***

Puh huh! Suomi on linjannut, ettei maassa parin vuosikymmenen päästä käytetä ollenkaan tupakkaa. Kansanedustaja Mikael Jungner laukaisi vielä päälle, että savut voisi kieltää saman tien. 

Savuttomuussuunnitelmia ja tupakointitilastoja käydään perusteellisesti ja asenteellisesti – läpi julkaisussa Kohti savutonta Suomea.

Päivittäistupakointi on samaan tapaan vakava sairaus kuin alkolismi, mutta onneksi riippuvuus on laskussa. Koska julkisissa tiloissa polttaminen on kielletty ja esimerkiksi työpaikkojen tupakkakopit hävitetty, tupakoinnista on tulossa vain rajatuissa tiloissa käytettävä nautintoaine. Savu ei kohta häiritse ketään turhaan.

Miksi siis yrittää hävittää tupakkaa kokonaan?

Päivittäispolttajista alle puolet ja satunnaisista alle kymmenesosa on nikotiiniriippuvaisia, mutta suurin osa on riippuvaisia tupakoinnin tapahtumasta. Monet siis käyvät röökillä, koska se on rentouttavaa.

Emmekö voisi yrittää muuttaa asenteita niin, että tupakkaan suhtauduttaisiin kuin alkoholiin? Sen käyttö kuuluu kulttuuriimme, kunhan ainetta nautitaan hillitysti. 

Ja aiheesta voisi puhua vaikka tähän tapaan: Eihän kohtuukäyttäjä päiväsaikaan ota tupakkaa, ei ennen iltapäivää ainakaan. Sivistynyt polttaja hakee työviikon päätteeksi pari perjantaitupakkaa, että saa stressin haihtumaan. Lomamatkoilla kohtuupolttajasta on nautinnollista hönkiä seitinohuet ranskalaiset nikotiinihumalat.

***

Olen valinnut asua tappavien pakokaasujen keskellä kaupungissa.

Saanhan tehdä toisenkin valinnan ja vetää terävöittävää savua ruumiiseeni silloin tällöin.

 

Lue Tero Kartastenpään aikaisempia kirjoituksia:

Feministien hylkäämä mies

Viisi syytä kunnioittaa jonottajia

Kun dyykkari kinkun löysi

9 kohdan treeniohjelma – Näin pumppaat itsesi kulttuuriguruksi 

 

 

Seuraahttps://twitter.com/kartastenpaa

 

Kommentit (22)
  1. Tälleen kun on päivittäin tekemisissä tupakasta aiheutuvien sairauksien kanssa ja niiden hoidossa, on yksikin poltettu tupakka liikaa. Se vaan tuntuu niin turhauttavalta, kun kuinka hoitaa ja lääkitään ja autetaan hengitystä, ja sitten sairaalasta päästyä jatketaan samaan malliin. Ja joo, kaikki ei saa keuhkosyöpää, copdta, aivoinfarktia, sydäninfarktia jnejnejne mitään, mutta ihmiset on niin yksilöllisiä että joillakin voi muutaman vuoden tupakointi nuorenakin jo vaikuttaa riskiin silleen, että sairaus tuleekin päälle. Kohtuukäyttö on mun mielestä lisäksi todella ristiriitainen ajatus tupakan suhteen, jos ei ole riippuvuutta niin miksi pitää mennä heti kun saa lasillisen olutta alas niin röökille. Jokainen tupakka huonontaa sepelvaltimoiden verenkiertoa n seitsemän minuutin ajan. En vaan tajua, mikä järki on edesauttaa terveyden menetystä, jos ei ole riippuvainen. Ja se että nuorille vielä kohtuukäyttöä mainostetaan tai promotaan on oikeesti rikollista. Jokainen saa tietenkin tehdä kuten huvittaa, juoda tai polttaa itsensä hengiltä, mutta voisiko sen pliis tehdä yksin ja eikä yrittää lietsoa muita mukaan.

  2. Tenttikirjana teos Syöpätaudit
    16.4.2014, 18:29

    Kai se satunnainen tupakointi on järkevintä tupakointia, mutta toisaalta tupakoimattomuus on helpoin ja halvin tapa edistää omaa terveyttään.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *