Skam loppuu, ja tässä sille loistava seuraaja

nuoret-ja-lupaavat.jpg

Norjalainen nuortensarja Skam on noussut todelliseksi ilmiöksi sekä teinien, heidän vanhempiensa että erityisesti toimituksemme kolmekymppisten keskuudessa. Koska sarja päättyy juuri nyt Yle Areenassa pyörivään, Sanan arkea seuraavaan kauteen, lähestyviin Skam-vajareihin kannattaa alkaa varautua. Onneksi Yle täyttää pian syntyvää aukkoa jo nyt toisella mahtavalla norjalaissarjalla.

Nuoret ja lupaavat on kuin Skamin isosisko. Sen parikymppiset päähenkilöt miettivät niitä asioita, joita Sana, Vilde, Noora ja Eva tulevat miettimään seuraavan vuosikymmenen aikana: mitä haluan tehdä työkseni, millaisessa parisuhteessa haluan olla ja ehkä perustaa perheen, missä vaiheessa en enää voi pyytää vanhemmilta apua ja minun pitää kantaa itse täysi vastuu valinnoistani?

Sarjan päähenkilöt ovat oslolaiset ystävykset Elise, Alex ja Nenne. Sarjan alussa stand up -koomikon urasta haaveileva Elise (Siri Seljeseth) palaa Yhdysvalloista Norjaan ja päätyy asumaan vanhempiensa luokse. Alex (Alexandra Gjerpen) pyrkii vimmatusti opiskelemaan näyttelijäksi, ja Nenne (Gine Cornelia Pedersen) haaveilee urasta kirjailijana.

Nuorten ja lupaavien esittelyteksti esittää kysymyksen, jota moni parinkympin korvilla aikuisuuteen astuessaan miettii: milloin lakkaa olemasta nuori ja lupaava ja on vain säälittävä ja saamaton? Kaltaiselleni kolmekymppiselle Nuorten ja lupaavien katsominen tuntui aluksi samalta kuin Girlsin ensimmäisten kausien seuraaminen: sarjan kuvaamasta elämänvaiheesta on ehkä hieman liian lyhyt aika, jotta siihen voisi suhtautua yhtä armollisesti kuin Skamiin ja omiin teinivuosiin.

Mutta mitä pidemmälle sarja etenee, sitä terapeuttisemmalta sen katsominen tuntuu. Sitä alkaa antaa itselleen anteeksi sen, ettei ole joka tilanteessa valmis aikuinen, ja tajuta, ettei ehkä tarvitsekaan olla, eikä se tee säälittäväksi  jokainen meistä on välillä eksyksissä.
 

Nuoret ja lupaavat, kaudet 1 ja 2, ovat Yle Areenassa 11.7. asti. Lisäksi sarja alkoi pyöriä Yle TV2:ssa tämän viikon maanantaina 29.5. ja sarjasta esitetään telkkarissa uusi jakso joka arkipäivä kello 20.30.
 

Lily_Byline_Laura.jpg

Lue myös:
Kyllä, se on hyvä – 3 syytä, miksi uusi Wonder Woman -elokuva kannattaa katsoa
Anna Puu: ”Jokaisen pitää välillä saada olla vähän kreisi”

 

Kuva: Ylen kuvapalvelu

 

Kommentit (2)
  1. Niina Maria V.
    1.6.2017, 19:50

    Mahtavaa, kiitos tästä vinkistä tai paremminkin kesäni pelastuksesta ;D! Oon hidastellut Skamin vikan tuotantokauden katselemista ihan vaan siksi, että en halua, että se loppuu ja tulee sydämeen Skamin mentävä aukko, mutta toivotaan, että Nuoret ja lupaavat täyttävät sen !

    1. Toivottavasti pidät siitä yhtä paljon kuin me! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *