Soijarouhe on pahaa, lapseni ovat nirsoja + 3 muuta tekosyytä jättää lihaton lokakuu välistä – ja ratkaisut niihin

Toimitus

Jos kaupassa tarttuu automaattisesti jauhelihapakkaukseen ja lempiruoka on pihvi, miten innostua huomenna alkavasta lihaton lokakuu -haasteesta? Kokosimme toimivia reseptejä ja ratkaisimme viisi yleisintä ongelmaa, joihin lihansyönnin vähentämisyritykset yleensä tyssäävät.1. Olen tosi kiireinen ja kokkaan aina samoja luottoruokia. Minulla ei ole aikaa perehtyä kasvisruokiin.”

Luottoruoka on arjen pelastaja – ja mitä enemmän niitä on, sen parempi. Hanki siis pari uutta luottokasvisruokaa. Kokeile vaikka tätä linssikeittoa, joka valmistuu 10 minuutissa. Kun teet yhdellä kerralla suuremman satsin, säästyt jokailtaiselta kokkaamiselta.

Suosittelemme myös kuvassa näkyvää ihanaa syyspastaa, joka valmistuu nopeasti yhdessä padassa. Opettele myös tämän helppo ja halpa kasvissosekeitto, jonka voit soveltaa siitä, mitä jääkaapista sattuu löytymään. Samalla vähennät ruokahävikkiä. Win win!
 

 

2. Lapseni ovat nirsoja. Jos vaihdan nakit ja muusin pinaattiin, tuloksena on takuuvarmasti itkupotkuraivarit.

Tässä viisi reseptiä, jotka takuulla maistuvat vaativillekin ruokailijoille: kukkakaalilla kevennetty Mac & Cheese -vuoka, turvallinen soijarouhelasagne, luotettavat porkkanaletutuunissa paistetut falafel-pyörykät ja kasvitäytteiset suippopaprikat. Nam!
 

 

3. Kokeilin kerran soijarouhetta, eikä se maistunut miltään. En halua syödä kuukauden ajan tylsää ja mautonta ruokaa.

Lihan korvikkeita, kuten tofua, quornia ja soijarouhetta, saa usein maustaa reippaalla kädellä. Kaupoista löytää nykyään myös paljon hyviä valmiiksi maustettuja tuotteita, kuten nyhtökauraa, jota myydään sekä maustamattomana että kahdella eri tavalla maustettuna: italialaisittain tomaatilla, savupaprikalla ja persiljalla sekä itämaisella twistillä kaffirlimetillä, seesamilla ja inkiväärillä. Nyhtökaura sopii hyvin pastoihin ja patoihin, kokeile vaikka tätä herkullista nyhtökaura-parsakaalipastaa. Anna myös tälle quornilla täytetylle myskikurpitsalle mahdollisuus.

Muista myös, ettei kasviruoan tarvitse tarkoittaa soijanakkeja tai soijarouhemakaronilaatikkoa. Kokeile reseptejä, joissa lihaa ei yritetä korvata millään muulla aineksella, kuten tätä punajuurihummuksella viimeisteltyä kvinoasalaattia. Tee myös tutustumismatka asialaiseen keittiöön: monet curryt ja intialaiset padat voi tehdä ilman punaista lihaa tai jopa vegaanisina. Erityisesti suosittelemme lihattomalle lokakuulle lohicurrya ja lämmintä tofusalaattia.
 

 

4. Urheilen paljon – ei kasvisruoalla kasvateta lihaksia!

Ei pidä paikkaansa. Suomen kuuluisin julkkisbodaaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ryhtyi kasvissyöjäksi viime vuonna. Iltalehden haastattelussa Nikander kertoi aistivansa, että ulkomaisissa bodauspiireissä kasvissyönnistä on tulossa trendi. Vuoden 2014 Mr. Universe -kilpailun voittaja Barny du Plessis noudattaa esimerkiksi vegaaniruokavaliota. Vegaaniliiton sivuilla kerrotaan myös, että Paavo Nurmi söi aktiiviuransa aikana vain kasvisruokaa.

Jos urheilet paljon, lisää ruokavalioosi hyvälaatuisia proteiineja. Hyviä lähteitä ovat täysjyväviljat ja palkokasvit, kuten pavut, linssit ja herneet. Vegaaniliiton sivuilla on kattava lista siitä, mitä urheilevan vegaanin ruokavalioon tulisi sisältyä. Bodaajalle sopivia proteiinipitoisia reseptejä ovat esimerkiksi nämä mustapapupihvit.
 

 

5. ”Syön paljon ulkona, ja koska suomalaisissa ravintoloissa kasvisruoka on usein pelkkiä höyrytettyjä kasviksia, ei paljon nappaa.”

Nykyään on helpompaa kuin koskaan olla kasvissyöjä Suomessa. Isoimmissa kaupungeissa ravintoloiden ruokalistoilla on melkein aina kasvisruokaa, ja ne ovat yleensä mielikuvituksellisempia kuin pöperöt, joita kotona tulee kokattua. Jos listalta ei löydy kasvisruokaa, suurin osa ravintoloista pystyy nykyään loihtimaan kasvissyöjälle jotain muutakin kuin höyrytettyjä pakastevihanneksia. Esimerkiksi kaikista Suomen Chico’s-ravintoloista saa vegaaniversion valitsemastaan burgerista. 

Lataa myös puhelimeesi näppärä Happy Cow -sovellus, joka kertoo, missä voit syödä kasvis- ja vegaanista ruokaa Suomessa ja ulkomailla. Vegaaniliitolla on myös kattava lista Suomen vegaaniystävällisiä ravintoloista, joita on ilahduttavan paljon!

 

 

Lue myös nämä:
 
Miksi sesonkisyöminen kannattaa? 
 
löydä itsellesi uusi trendiruokavalio.

 

Kuva: Suvi Kesäläinen

 

Kommentit

riik
3h+kasvimaa

Kaikista typerin syy vastustaa lihatonta lokakuuta on "se on eläinrääkkäystä, sillä kaikki laitumella olevat eläimet eivät mahdu talveksi navettaan ja jäävät säiden armoille".

Muuhun kommentin aivottomuuten en ota kantaa, mutta nykypäivän kotimainen lihateollisuus ei todellakaan ole sitä, että kasvatetaan kesällä laitumellinen elukoita ja aletaan syksyllä soitella ympäriinsä, että kuka ne oikein ostaisi lihoiksi.

Minskiii (Ei varmistettu)

Muuten kiva juttu, mutta jättäisin lohicurryn pois suosituksista - myös kala on lihaa, eikä siis lihattomaan ruokavalioon kuulu. :)

Toimitus
Toimitus

Oikeassa olet! :) Me mietittiin, että ehkä ei haittaa, jos joukossa on yksi resepti myös niille lihatonta lokakuuta harkitseville, jotka lähtöajatus on välttää kuukauden ajan punaista lihaa. Mutta toki kannustamme kaikkia olemaan koko kuukauden ihan kokonaan kasvissyöjänä tai vegaanina!

Saranda
Tyhjä ajatus

Tää oli niin hyvä!! Tulen ottamaan jutun varmasti monta kerta esiin monille tutuille joiden suusta tulee juurikin noita samoja "väittämiä". :) Hyvin kumottu!

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Lisäisin listaan vielä erään anonyymina pysyttelevän, pohjoisessa asuvan perheenäidin syyn; noku me syyään vaan hirveä ja poroa melkein kokonaan muutenkin...

Päätettiin miehen kanssa yhteistuumin luopua broilerista, possusta ja naudasta täksi kuuksi kokonaan. Ei toki nykyiselläänkään syödä paljon, mutta siksipä luulisi luopumisen olevan vieläkin helpompaa. Kalaa ja lihaa syödään, mutta valikoiden vain parasta. :)

Kommentoi