Sunnuntain saa lakkauttaa

Toimitus

Tässä viikonpäivät paremmuusjärjestyksessä:

1. Perjantai – yhteisen vapauden illuusio

2. Torstai – töitä ja odotuksen tuntua

3. Lauantai – mahdollisuus tehdä edes jotain

4. Tiistai – viikon paras työpäivä

5. Keskiviikko – vähän jo saatu aikaiseksi

6. Maanantai – ärsyttävä pakkotehopäivä

7. Sunnuntai – ahdistava pakkolepopäivä

Auringon mukaan nimetty sunnuntai pitäisi olla päivien kruunu, se päivä jota varten raadetaan muu viikko. Sunnuntain pitäisi olla työläisen elämän tarkoitus. Mutta:

Sunnuntai on perseestä.

Sana tälle tunteelle on vakiintunut: sunnuntaiahdistus. Se on sohvalla kieriskelyä, kun mitään ei tapahdu mutta rinnassa ahdistavat tulevan viikon velvollisuudet. Ainoa sunnuntaiahdistuksen kanssa kilpaileva kielteinen päivätunne on maanantaiahdistus, joka ei ole niin paha, koska silloin jo kärsii työviikon kiirastulessa, eikä tuskaisena odota ankeutta, kuten sunnuntaisin.

Sunnuntai on maanantain airbag. Pyhänä Suomessa pannaan kaikki paikat kiinni, ettei hurjasta lauantaista tulisi liian kovaa törmäystä maanantaihin. Valtiomme haluaa pitää viikon vikan päivän tyynenä, koska vapaa sunnuntai ei saa pilata sitä seuraavaa päivää, joka on arkea ja oikeasti verokarhulle kaikista pyhin. Maanantailta odotetaan työtehoja, edistämistä, toimintaa, eikä silloin ei saa olla työkyvytön.

Yhden päivän jäädytys on kuitenkin turhaa vuonna 2014.

Vapaa-aika on lisääntynyt niin paljon, että yhdellä sunnuntailla ei ole enää merkitystä. Vaikka ihmiset valittavat hektisyydestä, vapaita on huomattavasti enemmän kuin aiemmilla sukupolvilla.

Enemmistölle viikonloppu ei ole muutenkaan vapaata. Vähän alle puolet työllisistä tekee viisipäiväistä viikkoa ja osa-aikatöiden vuoksi yhä useammilla on vapaata pitkin viikkoa. Yrittäjistä useat tekevät töitä sunnuntaisin, ja määrä on lisääntymässä itsensätyöllistäjien joukon kasvaessa. Se on tosi ok.

Monissa kulttuureissa sunnuntai on viikon aloittava vilkas työpäivä. Globaalisti yhteisiä työpäiviä ovat vain maanantai, tiistai ja keskiviikko. Muina päivinä jossain päin maailmaa otetaan rennosti.

Hittoon siis kristilliset traditiot. Sitä 1980-luvun yhtenäiskuollutta sunnuntaita ei ole enää olemassa, joten sitä ei rajoituksilla pitäisi ylläpitää. Me emme oikeasti kaikki tarvitse pakollista lepopäivää.

***

”Mutta sunnuntai, silloinhan ehtii viettää laatuaikaa läheisten kanssa”, joku sunnuntaileppostelija huudahtaa nyt.

Ei, sunnuntaihin liittyvät mielikuvat ovat isolta osin vääriä. Totta on, että sunnuntai on lepopäivä: suomalaiset nukkuvat puolitoista tuntia enemmän sunnuntaisin kuin arkisin, ja keskimäärin sunnuntai auvoisuus kestää siis meille 14 tuntia 20 minuuttia.

Mutta ei sunnuntaina mitään laatuaikaa vietellä. Vaikka sunnuntain valveillaoloajasta vietetään yksin reilu tunti vähemmän kuin arkisin, tilastot kertovat, että yksinäiset hetket sunnuntaina ovat kasvamassa. Ei voi siis puhua ihanasta brunssien ajasta vaan päivästä, jolloin ollaan yhä enemmän omissa oloissa. Monille yksinolo johtuu tietysti darrastakin.

Ja koska joka toinen ravintola on kiinni, sunnuntaina lähinnä syödään omassa haisevassa kämpässä huonoa pizzaa.

***

Ehdotan siis, että vapautetaan sunnuntain aukioloajat (ja samalla aletaan joustaa virastojen virka-ajoista, mutta ei siitä nyt sen enempää). Alkosta pitäisi saada sunnuntiaisn viiniä, kahvilasta aamusumppia.

Saattaa kuulostaa kylmältä palvelualojen raatajia kohtaan, mutta eikö se ole ammatinvalintakysymys, jos joutuu työskentelemään viikonloppuisin. Silläkin uhalla, että vaikutan oikeistomoukalta, sanon suoraan: jos sunnuntaina ravintoloita tai kauppoja on mahdoton pitää auki kalliiden sunnuntailisien takia, eikö lisiä voisi karsia tai sijoitella muille päiville.

Minä ja monet lähipiiristäni tekevät sunnuntaisin töitä ilman mitään lisiä ihan vaan siksi, että mikä tahansa muu vapaapäivä on parempi kuin sunnuntai. Näin toimii moni. Nettiä käytetään sunnuntai-iltaisin yhtä paljon kuin maanantai-iltaisin eli työviikko käynnistyy pyhänä.

Hallitus on halunnut erilaisilla sunnuntairajoituksilla suojella pienyrittäjiä. Kiitos mutta ei kiitos. Minä en ainakaan suojelua kaipaa vaan aurinkoista päivää, jolloin kaikki paikat voivat olla auki.

 

Lue Tero Kartastenpään aikaisempia kirjoituksia:

Lapseton kertoo: miksi hankit lapsia

7 huonoa perustelua miksi sukupuolettomuus ei toimi

Sivistynyt bileröökaaja

Feministien hylkäämä mies

Kun dyykkari kinkun löysi

 

Seuraahttps://twitter.com/kartastenpaa

Kommentit

CougarWoman
CougarWoman

Hih, me kyllä vietetään nimenomaan sitä laatuaikaa sunnuntaina. Aloitetaan tosiaan (koti)brunssilla, ja laitetaan päivälliseksikin aina jotain tavallista isotöisempää herkkuruokaa ja nautitaan sen ja iltapäiväsaunan lomassa valkkaria ja olutta. Sitä kun voi nimittäin ostaa myös varastoon, jotta sen itse sunnuntain voi tosiaan pyhittää sille laatuajalle kotona. 

Meidän dink-perheessä ma-pe menee työkoomassa ja muissa pakollisissa suoritettavissa, perjantain rohkeampi ryypiskely jää puolitiehen koska väsymys iskee; lauantaisin on usein jotain pakollisia kotonapoistumisia (!), mutta se sunnuntai. Se on todellakin pyhitetty levolle ja laatuajalle kotona. Eikä silloin suoda ajatustakaan alkavan viikon oravanpyörälle. 

Mahdoton Nainen

Mulle sunnuntai on useimmiten juurikin se turhin ja monesti myös yksinäisin päivä. Toki saatan joskus lojua vaikka koko viikonlopun yksin pieruverkkareissani, mutta sunnuntaisin lähes poikkeuksetta. Vaikkei olisi krapulaakaan. Etenkin nyt kun iso osa kavereista alkaa olla pariutuneita ja itse edelleen sinkku, niin aika yksinäiseltä välillä tuntuu. Perjantaisin ja lauantaisin ne parillisetkin saa edes joskus raahattua ihmisten ilmoille.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ööö, siis onko jossain vielä joku kauppa joka ei ole sunnuntaisin auki? Paitsi se Alko. Jos nyt Helsingissä/kaupungissa ollaan. Näitä juttuja oli joskus 10 vuotta sitten aika paljon... mutta tuo lista oli hauska.

What else is there?

Minäkin oon melko pitkään vihannut sunnuntaita. Kauhean masentunut fiilis joka kerta, ei voi rentoutua kunnolla kun aamulla on oltava skarppi. Alkon kiinniolo on naurettavaa.

Höpsö (Ei varmistettu)

Mun mielestä sen kivan sunnuntaifiiliksen, kun vois ulkoilla ja nauttia vapaa-ajasta koko perheen voimin ja tehdä kaikkea rentoa, mitä ei muuten koskaan oo aikaa tehdä, pilaa ikävästi ne darraiset tyypit, jotka ei jaksa osallistua mihinkään toimintaan. Musta alko voisi olla kiinni jo lauantaisin niin sitten sunnuntaisin olisi vähän tervehenkisempää porukkaa tekemässä siitä yhteisöllisestä kivasta lepopäivästä sellaisen, kun sen kuuluu olla. :)

Kommentoi