Suomalaistaiteilijan Tinder-taideprojekti paljastaa asenteet: seksi ensitreffeilllä on miehelle sallittua, naiselle ei

Toimitus

Miltä tuntuu istua treffikumppanin vieressä, kun hän näkee ensimmäistä kertaa videon, jossa sinä poistut kesken treffien ulos ruotimaan kameralle hänen ulkonäköään ja käytöstään? Entä miltä tuntuu, kun video ensitreffeistänne on netissä kenen tahansa nähtävänä?

Tai se, kun tuntemattomat ihmiset kutsuvat sinua videon vuoksi huoraksi?

Daniéla Vainio tietää. Lontoossa asuva suomalainen taideopiskelija matchasi talvella Tinderissä toisen lontoolaistaiteilijan Andy Leekin kanssa. Kaksikko päätti tehdä treffeistä yhteisen taideprojektin. Molemmat kuvasivat illan aikana oman videon, jossa kertoivat fiiliksistään ennen treffejä, niiden aikana ja jälkeenpäin. Treffien jälkeen taitelijat katsoivat videot yhdessä ja editoivat niistä kokonaisuuden. Syntyi teos nimeltä Two Sides of a Tinder Date.

Video alkoi levitä, kun maailman luetuin englanninkielinen uutissaitti Mail Online teki siitä jutun.

Leekin Vimeo-tilillä julkaistu video on, no, kuin ensitreffit: vuoroin kiusallinen, hauska, hämmentävä, tylsä, jännittävä ja empivä. Sanalla sanoen tunnistettava jokaiselle, joka on käynyt treffeillä tuntemattoman kanssa.

Puolen tunnin mittainen video näyttää esimerkiksi, kuinka Leek syttyy Vainiosta välittömästi. Hän kertoo kameralle pitävänsä tätä kuumana ja aikovansa yrittää suudella jossain vaiheessa iltaa. Vainio puolestaan kertoo olevansa pettynyt Leekin ulkonäköön (”hän näyttää homoystävältäni”) ja pitävänsä tätä outona.

Myös Leekin suuteluyritys on videoitu. Se on piinallista, sillä katsoja tietää jotain, mitä mies ei tiedä Vainion aiemmin illalla sanoneen kameralle. Kaksikolla on kuitenkin ollut tässä välissä hauskaa, ja Vainio vastaa suudelmaan.

Myöhemmin Vainio pohtii kameran edessä, tekisikö seksin harrastaminen hänestä liian helpon. Seuraavana aamuna kuvatussa pätkässä Vainio kertoo hyväntuulisena Leekin olevan suihkussa ja miettii, kuinka pääsee tämän asunnolta kotiin toiselle puolelle kaupunkia.

 


Videon näki yli 25 000 ihmistä, ennen kuin taiteilijat viime viikolla poistivat sen. Syy: negatiivisten ja vihamielisten kommenttien vyöry.

”Olin varautunut siihen, että kaikenlaisia kommentteja tulee. Silti yllätti, että lähes kaikki kommentit koskivat minua. Ihmiset ruotivat ikävästi ulkonäköäni, kutsuivat huoraksi, ja joku sanoi, että palan helvetissä. Andyn ulkonäköä tai toimintaa ei kommentoitu mitenkään”, Vainio sanoo.

Taiteilijan mielestä se on osoitus kaksinaismoralismista.

”Miehelle on sallittua ja meriitti harrastaa seksiä niin paljon kuin mahdollista. Naiselle ei.”

Vainio mietti pitkään videon julkaisua. Hän on tyytyväinen, että päätyi siihen.

”Minulla on ollut tosi voimakkaita tunteita asiasta: välillä itkin peiton alla ja mietin, olenko oikeasti tehnyt jotain väärin. Jo se on todiste siitä, että tässä on kyse enemmästä kuin minun sanomisistani tai tekemisistäni yksillä treffeillä. Minusta se kertoo jotain yleisempää ihmisyydestä, naiseudesta ja epäluuloisuudesta.”

Treffi-iltana Vainio kertoo olleensa tietoinen siitä, että käynnissä on taideprojekti eikä tavalliset treffit.

”Minua esimerkiksi jännitti paljon enemmän kuin normaalisti jännitän uusien ihmisten tapaamista. Halusin kuitenkin olla niin rehellinen kuin se kameralle esiintyessä on mahdollista. Olen videolla tosi epävarma, epätietoinen ja ailahtelevainen. En halunnut peitellä sitä.”

 


University of the Arts Londonissa opiskeleva Vainio on kiinnostunut tutkimaan taiteessa teknologian ja inhimillisyyden suhdetta. Moni pitää deittailusovelluksia pinnallisina, ja Vainion mielestä se tekee Tinder-treffeistä houkuttelevan kohteen ihmisen epävarmuutta ja haavoittuvuutta käsittelevälle taideprojektille.

Two Sides of a Tinder Datessa oli Vainosta kiinnostavaa myös se, miten mediasta ja sen mahdollistamasta keskustelusta tulee osa taideteosta.

”Näin kun video lähti leviämään ja ihmiset alkoivat kommentoida. Oli hienoa huomata, että teos oli enemmän kuin tekemämme video.”

Videon saama julkisuus tuntuu Vainiosta ristiriitaiselta, vaikka projektin tuoma näkyvyys voi auttaa taiteilijoita.

”Ajattelen, että taitelijan työ on julkista mutta taiteilijan ei tarvitse olla julkisuuden henkilö. Siksi kieltäydyin, kun tv-kanava ITV pyysi haastattelua. Pelkäsin että tv-esiintyminen antaisi vaikutelman siitä, että haluan videolla julkisuutta itselleni.”

Entä se projektin deittailupuoli? Vainiosta ja Leekistä ei tullut taidetreffien jälkeen paria vaan ystävät, jotka tekevät taidetta yhdessä.


Teksti: Kati Toivanen
Kuvat: Andy Leek / Vimeo

 

Videon voi nähdä Work In Progress -näyttelyssä Lontoossa kesäkuun loppuun asti. Näyttelypaikan osoite on Camberwell Space: 45-65 Peckham Road SE5 8UF.


Haluatko lukea lisää? Tilaa Trendin ja Lilyn uutiskirje, ja saat parhaat jutut sähköpostiisi joka toinen viikko. Klik!

 

Kommentit

mies (Ei varmistettu)

Itselläni ei ole tapana ruotia naisten (tuttujen tai tuntemattomien) ulkonäköä sen paremmin netissä kuin kavereillekaan, kun en ole mikään komistus itsekään. Nyt täytyy kuitenkin toimia sanojensa vastaisesti heti: eipä olisi kyllä tuolla varaa kauheasti arvostella miehiä.

mies (Ei varmistettu)

Anteeksi nyt, jos joku tästä kommentista siis mielensä pahoitti. En vain voi yleisesti käsittää sitä, että feminismillä ajetaan naisille oikeutta sanoa mitä tahansa miehistä ja kohdella miten tahansa miehiä, samalla kuin halutaan, että miehet kohtelisivat naisia aiempaakin kunnioittavammmin.

Hemmuli (Ei varmistettu)

Mihin perustat väitteesi että feminismillä ajetaan naisille oikeutta sanoamitä tahansa miehistä ja kohdella miehiä miten tahansa?

EeKoo (Ei varmistettu)

Jos mies ja nainen sopivat tekevänsä yhdessä taideprojektin, jossa kertovat kameralle rehellisesti, mitä ajattelevat toisistaan ensitreffien aikana, miten tästä päästään siihen, että "feminismillä ajetaan naisille oikeutta sanoa mitä tahansa miehistä ja kohdella miten tahansa miehiä"? Muakin kiinnostaisi, mikä ajatuskulku tässä on takana. Plus että kun koko yhdessä ideoidun taideprojektin idea on kertoa kameralle rehellisesti fiiliksiään, musta on vähän tyylitöntä panetella naista siitä, että hän kertoo kameralle rehellisesti fiiliksiään. Kummallekin on kuitenkin ollut hommaan lähdettäessä selvää, että toinen ei välttämättä ihastukaan heti ensivilkaisulla vaan - kuten ensitreffeillä yleensäkin - voi käydä miten vain ja se arvaamattomuus lienee osin ollut koko homman ideakin.

paulahelena
ALUAP

mun mielestä ihan sukupuolesta riippumatta "sopimattomammin" käyttäytyy se, joka menee sänkyyn vaikka pitää toista outona ja on pettyny sen ulkonäköön vs. toinen, joka on alusta asti syttyny toisesta

EeKoo (Ei varmistettu)

Voisitko selittää tarkemmin, mitä tarkoitit? Toiselle syntyi negatiivinen ja toiselle positiivinen ensivaikutelma, mutta illan kuluessa molemmilla olikin hauskaa toisen seurassa ja lopuksi mennään sänkyyn. Mä en ihan ymmärrä, mikä tässä olisi sopimatonta? Miksi on sopivaa saada hyvä ensivaikutelma ja syttyä toisesta alusta saakka, mutta epäsopivaa, jos ensivaikutelma on kehno ja toiseen tykästyykin vasta hetken tutustumisen jälkeen?

Soikkelsson (Ei varmistettu)

Siis aivan järkyttäviä kaksinaismoralistisia kommentteja so far.

Jätän tämän vain tähän: http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005228258.html?share=58a4e04e70968c68...

Kommentoi