Suomen tasa-arvokeskustelun tyhjänpäiväisyydet

Toimitus

Virpi Salmi kirjoittaa toimituksen blogiin kolumnin kerran kuussa. Tällä kertaa tarjolla puhetta tasa-arvosta.

Mistä me puhumme, kun puhumme tasa-arvosta? No, emme juuri mistään. Käykäämme läpi Suomen tasa-arvokeskustelun yleisimmät tyhjänpäiväiset repliikit.
 

”Suomessa ovat kyllä tasa-arvoasiat todella hyvällä mallilla.”

Kun kuka tahansa missään kaupallisessa tai yhteiskunnallisessa asemassa oleva nainen ryhtyy puhumaan tasa-arvosta, viimeistään kolmas lause on tämä. Sen on tarkoitus ilmaista, että ei tässä mitään olla vaatimassa, hyvähän meidän on, kun vertaa Saudi-Arabiaan. Puhuja ei halua leimautua ärsyttäväksi ruikuttajaksi, koska vain sellainen jankuttaa näistä vanhoista, tylsistä asioista vuonna 2015.
 

Perhevapaiden kustannukset pitäisi jakaa kaikkien työnantajien kesken.

Huomaa lauseen olennaisin sana: pitäisi. Ei siis ”perhevapaiden kustannukset PITÄÄ jakaa kaikkien työnantajien kesken”.

Kaikki sellaiset, jotka tästä asiasta pystyisivät päättämään, ovat hokeneet tätä about Minna Canthin hautajaisista asti, mutta mitään ei tapahdu. Kukaan ei myönnä tietävänsä miksi.

No, minäpä tiedän. Siksi, etteivät miesvaltaiset alat suostu tähän, koska heille siirtyisi naisten työnantajilta lisää kustannuksia, eivätkä kansanedustajat uskalla tehdä päätöksiä, jos teollisuuden lobbarit kieltävät. Korjatkaa ihmeessä, jos olen väärässä.
 

Vanhempainvapaajärjestelmää pitäisi uudistaa, mutta tässä taloustilanteessa siihen ei ole varaa.

Katso edellinen kohta. Tähän ei tule olemaan koskaan varaa, jos se on kiinni siitä, että Suomen valtion kassassa ajelehtii ylimääräiset kolmesataa miljoonaa ja rapiat.
 

Naisten eurohan ei oikeastaan ole 80 senttiä, jos siitä poistetaan alakohtaiset vaihtelut ja se, että miehet tekevät enemmän työtunteja.

Viime aikoina yhä suositummaksi on tullut väittää, että palkkaepätasa-arvo nyt vain sattuu johtumaan siitä, että naiset ovat hoitsuja ja miehet hääräävät siellä teollisuudessa, jossa maksetaan parempia liksoja. Tai että koko palkkaepätasa-arvo on pelkkää propagandaa.
Silti sosiaali- ja terveysministeriön mukaan täsmälleen samalla koulutuksella, samasta hommasta nainen saa 10 prosenttia vähemmän palkkaa kuin täysin saman ikäinen mies, mutta tietysti ministeriö on väärässä ja riippumaton tutkija oikeassa. Sitä paitsi kuka nillittää jostain 10 prosentista, kun Saudi-Arabiassa naiset eivät saa edes ajaa autoa.
 

Itse en ainakaan ole koskaan kohdannut minkäänlaista syrjintää sukupuoleni takia.

Ja huoh, juuri siksi sinut on päästetty tässä tasa-arvokeskustelussa ääneen. Tai voisiko olla, että olet vain niin pösilö, ettet ole tajunnut sitä?
 

Tämä tasa-arvoko nyt on tärkein asia hoidettavana tässä taloustilanteessa.

Ei tietenkään. Tasa-arvo on 47. tärkein asia suomalaisessa yhteiskunnassa niin kuin aina.


Lue Virpin aiemmat kolumnit toimituksen blogista:

Neuvoja teille, ihanat nuoret!
Nainen, vältä näitä KAIKKIA!
Näistä asioista vöyhötimme 2014
Sukellus joulutunnelmaan
Naisen seksuaalisuus
8 + 1 vinkkiä ruuhkavuosinaisen elämän helpottamiseen
Jumppasalin tyypit
Perinteinen laihdutusjuttu
Respectiä tytöille
Näin pilaat lapsesi
Kattava lista naisten huonoista ominaisuuksista

 

 

Kommentit

Mahdoton Nainen

Ja MRA-trolleja tässä odotellessa.

Bande (Ei varmistettu)

"Ja MRA-trolleja tässä odotellessa."
- ?? kävin tuossa omassa blogissasi ja samaa käsittämätöntä fantasiointia usemmassakin postauksessa että jotkut "MRA-trollit" sinua jahtaisivat. Miksi sinä niitä trolleja pyrit haalimaan? Puuttuuko elämästä sisältöä kun on tarpeen rakennella jotain olkiukkoja ja kuviteltuja uhkakuvia?

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja ensimmäinen röllykkä bongattu :D

bande (Ei varmistettu)

juu,
ole hyvä, ajattelin tuottaa sinulle pienen tyydytyksen

Vierailija (Ei varmistettu)

Parasta on Timo Heinosen vaalikampanjan lause "Nyt tarvitaan päätöksiä". Ai NYT on niiden aika kun oot istunut 8 vuotta eduskunnassa? :D

heta margareta
Viinillä

Hajosin :D

Vierailija (Ei varmistettu)

AHHH tämä oli musiikkia korvilleni, hunajaa sielulleni ja bensaa liekkeihini!! Best! Just näin! Ja MRA-trollit tulkoon vaan, todistavat taas urpoudellaan vaan sen, että tää kolumni osuu naulan kantaan.

Mahdoton Nainen

Mut onhan se tavallaan hyvä tietää kuka on pyrkimässä sinne eduskuntaan ajamaan vain omia etujaan.

turvaton karkulainen (Ei varmistettu)

Mikäli samasta työstä. samalla työajalla ja työpanoksella maksetaan sukupuolen vuoksi huonompaa palkkaa kannattaa ensiksi ottaa yhteyttä työpaikan luottamushenkilöön.
Jos vielä työkokemuskin on sama on tapahtunut lainrikkomus. Koulutus ei sen sijaan ole välttämättä mikään oikeutus korkeampaan palkkaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo siis aivan turha sössöttää mistään feminismistä, jokainen sopikoon oman työpaikan luottamushenkilönsä kanssa varmistaakseen tasa-arvon toteuttamisen työpaikallaan?
Sori jos ymmärsin väärin.

akh (Ei varmistettu)

Virpi Salmi for president! Unelmamaailmassani ehkä asuisin yhteisessä kommuunissa Virpi Salmen ja Anu Silfverbergin kanssa. Pari muuta tyyppiä saattaisi ehkä mahtua mukaan. Loistava teksti ja niin spot on.

Shoegalll (Ei varmistettu)

Mä haluun sinne kommuuniin myös!

Jolie Laide

Mahtuuko vielä mukaan? Ehdottaisin myös Kaariina Hazardia samaan poppooseen!

Hoituri (Ei varmistettu)

En saanut tehdä yövuoroja, koska minulla ei ollut lääkelupakoulutusta.
Työkaverini, jolla ei myöskään ollut lääkelupakoulutusta, sai tehdä yövuoroja.
Tätä perusteltiin minulle sillä, että työkaverini on mies.

Kristaliina
Puutalobaby

Hei ja myös tämä: "Minulla on pienempi palkka kuin miehelläni ja minä teen meillä kaikki kotityöt ja hoidan lapset, mutta silti minä tunnen oloni ihan tasa-arvoiseksi - ei mitään tasa-arvo-ongelmia siis ole".

A.-K. (Ei varmistettu)

Tämä on juuri sellaista sisältöä, jota ainakin minä toimituksen blogilta kaipaan. Kolumni osui maaliinsa, tärkeä asia ja (valitettavasti) hyvin tuttuja argumentteja jokainen esimerkki. Kiitos toimitus ja Virpi! xx

Pauli Sumanen (Ei varmistettu) http://www.tasa.arvo.com

Sanot: "Naisten eurohan ei oikeastaan ole 80 senttiä, jos siitä poistetaan alakohtaiset vaihtelut ja se, että miehet tekevät enemmän työtunteja."

Anatamassasi STM:n linkissä ei oteta huomioon tehtyjä työtunteja. Olisiko sinulla yhtään tutkimusta, jossa niin olisi tehty?

Eli tuota Etelä-Suomen Sanomien juttua et pysty kumoamaan.

Kommentoi