Syötkö (hevosen)lihaa?

Toimitus

Kuvan hevonen ei liity tapahtumiin.

 

Suuri hevoslasagnekeskustelu on laajentunut suureksi mitä hittoa meille syötetään -keskusteluksi.

Päälinjat tähän mennessä: yhdet ovat olleet sitä mieltä, että todellinen eläinten ja ympäristön ystävä nimenomaan syö hevosta (vaikka britit kuinka kauhistelisivat). Toiset vannovat, etteivät enää luota einesruokien tuoteselostuksiin ja uhkaavat boikotilla.

Kolmannet hurraavat, koska kohun ansiosta ruoan alkuperästä keskustellaan. Neljännet, kuten Minimalenin Roosa, raivostuvat teksteistä, joissa toimittajat ensin kauhistelevat lihan tehotuotannon ongelmmia ja  jättävät sen jälkeen ihmiset yksin päätösten kanssa.

Lue Roosan teksti paskasta lihasta

ja kerro meille, mihin koulukuntaan sinä kuulut: Syötkö lihaa? Maistuuko hevonen? Arveluttaako einesten syöminen? Vai kyllästyttääkö koko keskustelu?

 

Kommentit

Mahdoton Nainen

Olen lihansyöjä (tai käytän mieluummin sanaa sekasyöjä, lihansyöjä kuulostaa liiankin lihapainotteiselta) eikä minulla olisi mitään ongelmaa entisenä heppatyttönä syödä hevosta. Koen, että niin kauan kun olen valmis jotain eläintä syömään, en voi kieltäytyä moraalisiin syihin vedoten syömästä jotain toista eläinlajia. Ja Marko Björs on aivan oikeassa siinä, että hevosenlihan syöminen olisi paitsi eettisempää myös luontoystävällisempää. Vaikka olenkin sitä mieltä, että kuluttajalla on oikeus tietää mitä hänen ostamansa elintarvikkeet sisältävät ja tuottajilla on se velvollisuus kertoa, koko tämä hevoskeskustelu on ollut kaikkiaan aivan älytön. Ymmärtäisin jos kyse olisi hullunlehmänkaltaisesta kohusta kuten joskus 90-luvulla, mutta hevosen lihasta käsittääkseni ei kukaan ole koskaan sairastunut.

Roosan tavoin minäkin kaipaisin enemmän käytännön neuvoja lihansyönnin vähentämiseen. Olen siinä jossain mielessä onnistunutkin, usein koulu- tai työpaikkaruokaloissa valitsen kasvisruuan ja olen esimerkiksi yrittänyt jättää lihaleikkeleet kokonaan pois leivän päältä. Voi kuulostaa pieniltä asioilta, mutta pitkässä juoksussa niistäkin kertyy isoja määriä. Mahdollisuuksien mukaan suosisin vieläkin enemmän esim. luomulihaa ja riistaa, mutta toistaiseksi opiskelijabudjetilla elämisessä se ei ole aina mahdollista. Täysin kasvissyöjää minusta tuskin koskaan tulee (never say never), tai ainakin se vaatisi melko mullistavia tapahtumia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Yksi konkreettinen vinkki lihan syönnin vähentämiseen on korvata liha joskus soijalla. Soijarouhe korvaa jauhelihan, soijasuikaleet kana/lihasuikaleet, tofu monenlaisenkin lihan monessa ruoassa. Soija on helppo valmistaa, koostumukseltaan lihan kaltaista ja esimerkiksi marinoitu tofu myös maistuu "lihamaiselta", mikä voi helpottaa kun yrittää vähentää lihansyöntiä.

HelloAochi

En syö lihaa, mutta jos söisin, söisin myös hevosta. Paitsi ettei mulla olisi siihen varmaan varaa .D

HelloAochi

En syö lihaa, mutta jos söisin, söisin myös hevosta. Paitsi ettei mulla olisi siihen varmaan varaa .D

Vierailija (Ei varmistettu)

Syön kaikkea lihaa, ainakin periaatteessa. Aina ajoittain pyrin välttämään hevosenlihaa, kun joku tuttu hevonen menee teuraaksi, silloin tulee taukoa.

Eihän tässä kohussa (viranomaisten taholta) ole kyse siitä, että hevosta ei saisi syödä, vaan siitä että pakkaus sisältää muuta kuin mitä pakkausseloste kertoo. Sitäpaitsi hevosenlihalle pitää tehdä erilaisia tarkastuksia kuin naudanlihalle (ettei hevosenliha sisällä aineita, jotka ovat ihmisille myrkyllisiä). Eihän näitä testejä tehdä, jos ei ole käryä siitä, että niitä ehkä olisi syytä tehdä.

minä-tässä-hei
A modo mio

Minä söisin mielelläni hevosta, mutta en eineksiä. Sitä paitsi: hevosenliha lasagnessa on parempaa kuin "muut lihaan verrattavat ainesosat" nakeissa. 

 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Syön hevosenlihaa, mutta sen on oltava ehdottomasti KOTIMAISTA. Ulkomailla tuotettu hevosenliha on mielestäni epäeettistä, johtuen teuraseläinkuljetuksista halki euroopan.

Suomalaista hevosta, suomessa teurastettuna, MAISTUU.

Minäkin elin uskossa, ettei tässä periaatteessa voi olla muuta vaaraa kuin se, että ravinnnoksi joutuneille hevosille on syötetty antibiotteja, joita ihmisravinnoksi meneville eläimille ei saa syöttää. Näömmä olin kuitenkin väärässä ja eri eläinten lihoille voi olla (pahastikkin) allerginen. Eli sillä, mistä eläimestä liha on, voi olla joillekin todella suuri merkitys:

http://www.kemikaalicocktail.fi/2013/02/hevosenliha-on-vahva-allergeeni/

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Luin tänään, että monesta maasta "katoaa" vuosittain paljon hevosia. Epäillään, että ne viedään itä-Euroopan tai Italian teurastamoihin.
En halua syödä ylläolevissa maissa teurastettua hevosta, koska katsoin aikanaan yhden (ainoan!) dokumentin, jossa eläinkuljetuket olivat järkyttäviä. Eläimiä päällekkäin, monessakin kerroksessa.
Yhden kuljetuksen aikana hevosen kavio oli tarttunut sivulaitojen väliin, ja se teutaroi turhaan päästäkseen irti. Kuljettaja ratkaisi ongelman hakkaamalla eläimen jalan poikki kavion yläpuolelta. Sitten matka jatkui. Mikä tuska se on hevoselle ollut.

Niinpä toivon, että jokainen hevonen, joka on elämänsä palvellut ihmisiä, ollut mahdollisesti rakastava "kumppani", lopetettaisiin joko eläinlääkärin toimesta tai teurastettaisiin mahdollisimman lähellä, suomalaisissa teurastamoissa, joissa uskon lopettamisen olevan edes jotenkin inhimillistä.

Vierailija (Ei varmistettu)

En syö mitään lihaa. Koomista tuo joidenkin lihaa syövien jeesustelu siitä miten söpöjä hevosia viedään teuraaksi. No kuulkaas, on ne vasikatkin suloisia saati pienet possunpallerot tai pääsiäistipuset, silti niitä suuhunne popsitte.

Mutta toki kuluttajalla pitää olla oikeus tietää mitä hänen syömänsä ruoka sisältää, varsinkin allergisille tämä tieto on aivan elintärkeä!

Vierailija (Ei varmistettu)

No tähän keskusteluun kukaan ei ole kommentoinut, että on kamalaa että hevosia viedään teuraaksi, enkä muuallakaan ole tämän keskustelun tiimolta siihen törmännyt. Päinvastoin, tuntuu että aika moni on valmis hevosta syömään.

Kommentoi