Eko

Tämä on ekologisin muovinen roskapussi

Toimitus

Ympäristötietoisen kuluttajan ikuisuusongelma: kun sanoo ei muovipusseille ja kantaa laukussaan aina kangaskassia, kotoa ei ikinä löydy roskapusseja. Siinäpä pulma! Kirjoitimme taannoin pidetyn jutun siitä, miten vähentää helposti syntyvää muovijätettä, ja päätimme nyt jatkaa muoviasioiden käsittelemistä.

Jos muovikassit ovat pannassa, mihin kodin roskat pitäisi sulloa? Kysyimme Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Helena Dahlbolta.

”Kaupasta voi kyllä ostaa muovikasseja, kunhan valitsee kierrätysmuovista tehdyn kassin ja käyttää sen uudestaan roskapussina. Muovipussia ei ikinä pitäisi heittää pois yhden käyttökerran jälkeen. Itse hyödynnän ihan kaikkia pikkupussejakin roskapusseina”, sanoo Dahlbo.

Ruokakauppojen siivousosastoilla myydään lisäksi roskapussirullia. Ovatko ne ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin kassalta napattu kassi? Se riippuu siitä, kuinka paksusta muovista pussi on tehty.

Jos roskapussirullan muovi on yhtä paksua kuin kassalta ostettavien kassien muovi, ei ole väliä, ostaako roskapussinsa siivousosastolta vai kassalta. Molemmat taas ovat ympäristön kannalta käypiä valintoja, kunhan ne ovat kierrätysmuovia,” Dahlbo kertoo.

Lompakon kannalta kannattaa suosia rullassa myytäviä muovipusseja – ne ovat halvempia.

Kaikkein ekologisin valinta on Dahlbomin mukaan kierrätysmuovista valmistettu ohut roskapussi, jollaisia myydään rullina ruokakauppojen siivousosastoilla. Ohut muovipussi on ympäristöystävällisempi kuin paksu, sillä sen valmistukseen käytetään vähemmän muovia.

Jotta voit olla varma siitä, että käyttämäsi muovi on kierrätettyä, sano jatkossakin ei vaatekauppojen ja muiden myymälöiden muovikasseille ja valitse ruokakaupassa kierrätysmuovista valmistettuja pusseja roskapusseiksi. Kannattaa myös muistaa, että jos vähennät tuottamasi roskan määrää tarvitset myös vähemmän roskapusseja.
 

Teksti: Mia Frilander
Kuva: Anna Salmisalo


LUE MYÖS: 

5 helppoa tapaa vähentää muovijätettä

It-kangaskassi, jota ei saa ostaa. Miten hipstereiden suosimasta Marimekko-kassista tuli ilmiö?

 

 

Kommentit

Emilia M

Muistutan myös, että jos tapana on ottaa hedelmäpusseja (toki moni ekologisesti ajatteleva ei ota), niin ne myös soveltuvat roskapusseiksi. Joillain ihmisillä on joku ihme lapsuudenkodista otettu tapa, että roskapussin on pakko olla sellainen iso pussi, vaikka pieni pussi soveltuu aivan yhtä hyvin ja jätettäkin tulee nykyään vähemmän, kun niin iso osa roskista kierrätetään.

Toytoy (Ei varmistettu)

Myös leipä- ja sipsipusseja voi käyttää roskapusseina.

Toimitus
Toimitus
Kyllä, juuri näin! Ja on totta, että moni mieltää roskapussiksi vain sen ison jättipussin, kun mikä tahansa pussukka kelpaisi. Hyviä pointteja!
mystery
Vision One

Sipsipusseja? Miten ne saa kiinni ? :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Esim. teipillä? :) Ei roskapussin funktio ole kuin pitää roskat pussissa, jotta ne eivät leviä ympäriinsä.

Mma (Ei varmistettu)

Vaikka yleensä koitan välttää turhien pussien ottamista, välillä hedelmäpussien ottaminen on välttämätöntä ja silloin minulla on tapana uudelleenkäyttää ne kylpyhuoneen pikkuroskiksessa. Hedelmäpussit ovat täydellisen kokoisia siihen tarkoitukseen! :)

Cayisamaria (Ei varmistettu)

Sipsipusseja ei saisi heittää energiajätteeseen, jos niissä on alumiinipinnoitus sisäpuolella, niinkuin 90% sipsipusseissa on. Ne kuuluvat sekajätteeseen.

Paras tapa ekoilla muovin kanssa on vähentää sen ostamista, sekä kierrättää syntynyt pakkausmuovi RINKI-ekopisteisiin, josta se ohjautuu kierrätysmuovin valmistukseen. Kun aloin lajittelemaan omaa muoviani erikseen, huomasin, että sinne energiajätteeseen ei oikeastaan synny lainkaan roskaa, varsinkin kun kaikki lippu-lappuset laittaa paperinkeräykseen.

http://rinkiin.fi/kotitalouksille/rinki-ekopisteet/

Kommentoi