Tarkkaile näitä Oscar-gaalassa

whiplash.jpg

1) Hävinneiden naamat

Jos et ole nähnyt ainuttakaan Oscar-ehdokkaana olevista elokuvista, Whiplashista on hyvä aloittaa. Se kertoo kaikkia aisteja raastavasti tarinan nuoresta rumpalista, jonka opettaja paljastuu raakalaismaiseksi perfektionistiksi: katsoja haistaa hien, tuntee rumpukapuloista hiertyvät avohaavat ja elää täysillä nuoren Andrew’n (Miles Teller) tunnemyrskyssä. J.K. Simmons (yllä kuvassa oikealla) näyttelee opettaja Fletcheriä niin julmetulla voimalla, että on oikeusmurha, jos hän ei lähde jatkoille parhaan miessivuosan pystin kanssa.

Vaikka Simmonsin voitto on yksi illan varmimmista, se ei ole tylsä: se antaa mahdollisuuden ihailla sarjan muiden ehdokkaiden näyttelijäntyötä: katso, miten Robert Duvall (The Judge), Ethan Hawke (Boyhood), Edward Norton (Birdman) ja Mark Ruffalo (Foxcatcher) ovat harjoitelleet peittämään pettymyksensä ja näyttelemään iloista voittajan puolesta. Samaa episodia voi seurata parhaan naispääosan kohdalla, jonka voiton vie muilla ehdokkailla lattiaa pyyhkien Julianne Moore (alla) Still Alice -elokuvasta.

julianne.jpg

2) Alkusketsien tähdet

Veikkaa, ketkä julkkikset pääsevät mukaan juontaja Neil Patrick Harrisin alkusketseihin. Vuosikymmenten vakiokamaa on Jack Nicholson aurinkolaseineen. Viime vuosien nousija on kaatuileva Jennifer Lawrence, joka on noussut Oscar-huvittajien kärkikastiin myös Nicholsonin kanssa yhdessä.
 

3) Paras ohjaaja ei ohjannut parasta elokuvaa?

Parhaan elokuvan pystistä käydään kuumaa kilpailua  varmaa on vain, että sen nimi alkaa B:llä. Alejandro González Iñarritun ohjaama Birdman on huikea mielikuvituksen ilottelu, jonka teatterimaailmaan uppoutuu siltä istumalta kun leffa alkaa. Toinen voittajaehdokas on Richard Linklaterin Boyhood, arkirealismillaan sydämiä sulattanut perhetarina.

Paras elokuva on illan viimeinen palkinto, ja sen voittajaa voi peilata aiemmin illalla jaettavaan parhaan ohjaajan palkintoon. On hyvin harvinaista, että parhaan ohjaajan ja elokuvan pystit menevät eri elokuville, mutta nyt niin on käynyt kaksi vuotta putkeen (toissa vuonna Ang Lee voitti ohjauksen Piin elämästä ja Argo oli paras elokuva; viime kerralla Alfonso Cuarón oli ohjaajista paras Gravityllä, mutta parhaan elokuvan vei 12 years a slave). Olisiko Iñarritun ja Linklaterin aika täydentää kolmen suora?

ava.jpg

Meni miten meni, illan suurimpia vääryyksiä on se, ettei parhaan ohjaajan pestistä kisaa Selma-elokuvan ohjannut Ava DuVernay (kuvassa). Ei siksi, että hän olisi ollut ensimmäinen mustaihoinen nainen ohjaajavoitosta kisaamassa eikä edes siksi, että nainen on voittanut ohjaajapalkinnon Oscareiden 87-vuotisessa historiassa tasan kerran (!), kun Katherine Bigelow vei sen The Hurt Locker -elokuvallaan 2008, vaan siksi, että Selma on erinomaisesti ohjattu elokuva.

 

4) Kiitospuheet

Varsinkin lyhyt- ja dokumenttielokuvien tekijät ovat kiinnostavia voittajia, sillä he ovat ihan eri tavalla innostuneita elokuviensa puolesta kuin muut, rahakkaita kassamenestyksiä vuosi toisensa jälkeen puskevat isot tekijät. Erityisesti kannattaa kuunnella, mitä Edward Snowdenista kertoneen Citizenfour-dokumentin ohjannut Laura Poitras sanoo kiitospuheessaan, kun hän voittaa.

Kannattaa myös kuunnella, ketä voittajat kiittävät. Hilary Swank unohti kiittää aviomiestään vuonna 2000 voittaessaan parhaan naisnäyttelijän pystin Boys Don’t Crysta, ja Kim Basinger (kuvassa alla) pelasi vuonna 1998 varman päälle ja kiitti L.A. Confidentalista palkinnon saadessaan jokaista ihmistä, jonka oli elämänsä aikana tavannut. Voit myös fiilistellä joka kerta, kun joku kiittää Jumalaa, edesmennyttä sukulaistaan tai tuottajaguru Harvey Weinsteinia – sitä tapahtuu usein.

kim.jpg

 

Kuvat: BVI Finland, All Over Press ja © BSM Studio.

 

Kommentit (3)
  1. Onneksi amkissa tunnetaan hiihtolomat, saan huoletta valvoa yön kun maanantaina on joka tapauksessa vapaata 😀 Luvassa kaverin kanssa pizzaa, sipsiä ja Game of Thrones -maratoni. Hyvä ilta tulossa siis.

    Kunhan Eddie Redmayne saa parhaan miespääosan pystin, niin muulla ei ole väliä. Odotellaan myös innolla NPH:n juontoa.

    (Ps. teillä on Miles Tellerin nimi tuolla väärin)

    1. No niinpä onkin! Perhanan näppäimistö. 😉 Korjataan, kiitos tarkkuudesta. Ja oih, hiihtoloma! #kateudenpisto Nauti show’sta ja valvomisesta! <3

  2. Meinasin ottaa töistä vapaata huomiseksi, jotta voisin rauhassa katsoa gaalan suorana lähetyksenä, mutta tyydyn katsomaan kaiken loiston vasta iltapäivällä. Odotan innolla NPH:n avausta skeä riemastuttavia hetkiä puheissa. Olisi myös mukava, jos joku palkinnoista menisi odottamattomaan osoitteeseen! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *