Tästä puhutaan nyt (ja aina): Jane Austen aloittelijoille

Toimitus

Tänään vietetään Talk Like Jane Austen -päivää. Miksi kenenkään pitäisi puhua kuten vuonna 1817 kuollut englantilaiskirjailija?

No siksi, että vielä parisataa vuotta kuolemansakin jälkeen Jane Austen on silkkaa rautaa!

Miksi Bridget Jonesilla oli pakkomielle herra Darcyyn, entä kuka oli Cluelessin Cherin esikuva? Kaikki jäljet johtavat Jane Austeniin. Piditpä maailmankirjallisuuden klassikoista, romanttisista komedioista tai zombeista, Austenilla on jotain tarjottavaa sinulle. 

1. Romaanit: Aloita näistä

Jos luet vain yhden: Ylpeys ja ennakkoluulo -romaania pidetään Austenin pääteoksena. Elizabeth Bennetin ja ylpeän herra Darcyn välillä lentelevät kipinät jaksavat kiehtoa niin lukijoita kuin kirjailijoita ja elokuvantekijöitä vuosisadasta toiseen. 

Jos innostut enemmänkinJärki ja tunteet oli Austenin ensimmäinen julkaistu teos, komediallinen ihmissuhdedraama, jonka hän kirjoitti alunperin salanimellä "A Lady".

Austenin teosten teemat ovat yleismaailmallisia ja kestävät aikaa, aivan kuten kirjoittajan terävä huumori, ironiantaju ja nokkela sanojen käyttö.

2. Filmatisoinnit: Parhaat päältä

Austenin teoksia on filmatisoitu lukemattomia kertoja, mutta tässä muutamia pomminvarmoja poimintoja.

Ylpeys ja ennakkoluulo (1995 ja 2005). BBC:n Ylpeys ja ennakkoluulo -minisarja vuodelta 1995 on klassikkojen klassikko, eikä syyttä. Colin Firth on täydellinen herra Darcy - tämän sarjan nähtyäsi ymmärrät Bridget Jonesia hieman paremmin.

Katsomisen arvoinen on myös vuoden 2005 elokuvafilmatisointi, jossa Elizabethia esittää Keira Knightley.

Järki ja tunteet (1995). Järki ja tunteet -filmatisoinnin roolitus saa huokaamaan onnesta: elokuvassa nähdään esimerkiksi Kate Winslet, Emma Thompson ja Hugh Grant.

Emma (1996). Romanttisessa komediassa Emma-niminen nuori nainen on hanakka puuttumaan muiden rakkauselämään, vaikka on ulalla omastaan. Emman roolissa hurmaa uransa huipulla ollut nuori Gwyneth Paltrow.

3. Aiheen vierestä: Zombeja ja hempeilyä

Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit. Seth Grahame-Smithin Austen-sovitus (2009) yhdistää Ylpeyden ja ennakkoluulon tarinaan zombeja, verta ja suolenpätkiä. Parodiassa Bennetin perheen tyttäret ovat huolissaan paitsi naimisiin pääsemisestä, myös zombie-epidemian taltuttamisesta. Kirja oli julkaisuvuonnaan pieni sensaatio, ja se on käännetty myös suomeksi.

Jane Austen -lukupiiri. Jos Austenit on jo luettu, voitkin seuraavaksi lukea muista ihmisistä lukemassa Austenia. Karen Joy Fowlerin lämminhenkinen romaani Jane Austen -lukupiiri (2004) sekä siitä tehty samanniminen elokuva (2007) ovat syysiltoihin ihanan lämminhenkistä viihdettä.

Tarinassa viisi eri-ikäistä naista ja yksi mies perustavat Jane Austen -lukupiirin, jonka tiimoilta kaikkien elämä muuttuu. Kirjan lukeminen tai elokuvan katsominen ei edellytä Austenin tuotannon tuntemista, mutta yhteyksien bongailu Fowlerin ja Austenin romaanien välillä on erityisen herkullista Austenit jo lukeneille.

+ Puhu kuin Jane Austen

Jos haluat tänään puhua Jane Austenin englantia, tällä sivustolla on kattavat ohjeet austenmaiseen kielenkäyttöön.

Teksti Eeva Kolu, joka aikoo ehdottomasti tänään puhua "aamusta" päivällisaikaan saakka

Kommentit

Hear Hear!

Kolmoskohtaan saaisi liittää vielä yhden Austen-mukaelman, nimittäin Lost in Austen -minisarjan. Kertoo nykyajan naisesta, jolla on pakkomielle Ylpeydestä ja ennakkoluulosta. Sitten päähahmo joutuukin itse ko. tarinaan, kun taas Elizabeth Bennet ajautuu nykyajan Lontooseen. Hillittömän hauska sarja varsinkin Austen-fanille ja todella koukuttava.

Hear Hear!

Ja tämä siis löytyy ihan Netflixistäkin!

Kuu (Ei varmistettu)

Tuo Lost in Austen on muuten aivan ihana ja niin hauska sarja Austen-faneille! ♥
Ihanaa tällaiset Austen-päivät, toivottavasti joku innostuu tämän kirjoituksesi perusteella tarttumaan ensimmäistä kertaa näihin mahtaviin kirjoihin :)

Hyvä, että Kiisa mainitsi tämän, Lost in Austen on ihan loistava ja mielestäni must kaikille Austen-faneille!

Nine (Ei varmistettu)

Hyvä lista! Aivan viimeisimpiä Austen-sovituksia on YouTube-sarja The Lizzie Bennet Diaries (http://www.youtube.com/LizzieBennet/) Voitti Emmynkin vastikään, kannattaa katsastaa!

Pari sannaa

OI KYLLÄ.

(Okei, paitsi että inhoan vuoden 2005 Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisointia. Ajattelin ensikatsomisen jälkeen, että ehkä annoin ennakkoluulojeni vaikuttaa elokuvaa katsoessa turhan paljon, ja päätin antaa sille toisen mahdollisuuden, mutta ei - inhosin sitä vielä enemmän toisen katsomiskerran jälkeen. Olen ehkä puristi, mutta minusta siinä on ymmärretty Austenin huumori täysin väärin. Miksi hemmetissä Lizzy pukeutuu koko ajan johonkin ryysyihin, kun muilla on ajanmukaiset rytkyt päällä? Ja kenen idea se auringonnousukohtaus oli?!) 

BBC:n Järki ja tunteet -minisarja vuodelta 2007 on myös ihan älyttömän hyvä, vaikka siinä ei olekaan Alan Rickmania puhumassa matalalla äänellä eversti Brandonina! 

Minäkin inhoan tuota Keira-versiota! En ole tainnut huonompaa Austen-filmatisointia nähdä.

Maria Hakkala
The Variety Show

En puolustele Keira-leffaa, mut ootko kattonu kumpaakaan uudemmista Mansfield Parkista? Kumpikin ottaa niin suuria vapauksia tarinan suhteen, että ei vaan pysty katsomaan!

Liv
Päiväuniaika

Nippelitietona mainittakoot, että se lopun auringon nousu oli puhdas vahinko. Kuvaukset venyivät ja lopulta kävi kuin kävi :) 

Maria Hakkala
The Variety Show

Tekis mieli kommentoida montaakin juttua tässä postauksessa, mutta sanon vaan, että tykkään Austenista ja hänen teoksistaan paljon edelleenkin, vaikka tein gradunikin aiheesta (graduthan tunnetusti tappaa intohimon aiheeseen kuin aiheeseen). :D

Kolmoskohtaan voisi liittää myös valkokankaan tuoreimman aiheeseen liittyvän virityksen, elokuvan Austenland, jossa BBC:n Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnista lumoutunut kolmekymppinen Jane matkustaa maailman ainoaan Jane Austen -"teemapuistoon". 

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Ooh, en ollut kuullutkaan tästä! Katsoin äsken trailerin ja leffa vaikutti juuri sellaiselta hömpältä, jota joskus yksinkertaisesti vain tarvitsee!

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Mä muistan, kun me katsottiin aikoinaan äidin kanssa sitä Ylpeyden ja ennakkoluulon BBC-sarjaa vuodelta 1995 ja äidillä oikeastikin henki salpautui siinä Darcyn "järvikohtauksessa". 

Muistanpa myös, että luettuani ensimmäisen Bridget Jones -kirjan, luulin hetken olevani ainoa/ensimmäinen, joka oivalsi, että h e t k o n e n, tällähän on selvä yhteys Ylpeys ja ennakkoluulo -romaaniin! Ja mun kaverit oli vähän, että no daa.

Käykääpä nyt hyvät ihmiset kurkkaamassa blogissani sitä kuuluisaa järvikohtausta "patsasversiona" ;). Eli siellä se jättimäinen Darcy-patsas tököttää kuvassa keskellä järveä sen kartanon edessä, jossa tuo BBC:n vuoden 1995 Ylpeys ja ennakkoluulo kuvattiin.

Vetääkö patsas-Darcy vertoja Colin Firth-Darcylle? Tuosta kartanosta on muuten juuri tullut dokumenttisarja ykköseltä. 

Elina U.
Lentoaskeleita

Oi Jane! <3 Rakastuin Ylpeys ja ennakkoluulo -teokseen ekana vuonna yliopistossa, kun osallistuin lukupiiriin jonka lukemistoon se kuului. Kirjan luettuani katsoin kaikki leffa -ja sarjaversiot jotka käsiini sain, en vain saanut tarpeekseni Lizzyn ja Darcyn tarinasta. Siitä asti olen katsonut joka joulu tuon BBC:n loistavan minisarjan, mutta leffa-adaptaatioista ei ole mikään samalla lailla sykähdyttänyt (ainakaan Keira). Yksissä bileissä sitten en puhunut koko iltana pojalle, jonka kuulin haukkuvan teosta kaikkien aikojen yliarvostetuimmaksi klassikoksi. :D

Manna-Johanna (Ei varmistettu)

Emma-kirjan fanina pidin ehkä enemmän vuoden 2009 minisarjasta, jossa Emmaa näyttelee Romola Garai kuin tuosta Gwyneth Palthrown tähdittämästä leffasta. Muutenkin Austenin kirjoista on tehty viime vuosina ison budjetin leffojen lisäksi myös ihan kelpoja minisarjoja, toinen suosikkini oli Järki ja tunteet vuodelta 2008.

Kommentoi