Tästä puhutaan nyt (ja aina): Jane Austen aloittelijoille

Tänään vietetään Talk Like Jane Austen -päivää. Miksi kenenkään pitäisi puhua kuten vuonna 1817 kuollut englantilaiskirjailija?

No siksi, että vielä parisataa vuotta kuolemansakin jälkeen Jane Austen on silkkaa rautaa!

Miksi Bridget Jonesilla oli pakkomielle herra Darcyyn, entä kuka oli Cluelessin Cherin esikuva? Kaikki jäljet johtavat Jane Austeniin. Piditpä maailmankirjallisuuden klassikoista, romanttisista komedioista tai zombeista, Austenilla on jotain tarjottavaa sinulle. 

janeausten.jpg

1. Romaanit: Aloita näistä

Jos luet vain yhden: Ylpeys ja ennakkoluulo -romaania pidetään Austenin pääteoksena. Elizabeth Bennetin ja ylpeän herra Darcyn välillä lentelevät kipinät jaksavat kiehtoa niin lukijoita kuin kirjailijoita ja elokuvantekijöitä vuosisadasta toiseen. 

Jos innostut enemmänkinJärki ja tunteet oli Austenin ensimmäinen julkaistu teos, komediallinen ihmissuhdedraama, jonka hän kirjoitti alunperin salanimellä ”A Lady”.

Austenin teosten teemat ovat yleismaailmallisia ja kestävät aikaa, aivan kuten kirjoittajan terävä huumori, ironiantaju ja nokkela sanojen käyttö.

jane3.jpg

2. Filmatisoinnit: Parhaat päältä

Austenin teoksia on filmatisoitu lukemattomia kertoja, mutta tässä muutamia pomminvarmoja poimintoja.

Ylpeys ja ennakkoluulo (1995 ja 2005). BBC:n Ylpeys ja ennakkoluulo -minisarja vuodelta 1995 on klassikkojen klassikko, eikä syyttä. Colin Firth on täydellinen herra Darcy – tämän sarjan nähtyäsi ymmärrät Bridget Jonesia hieman paremmin.

Katsomisen arvoinen on myös vuoden 2005 elokuvafilmatisointi, jossa Elizabethia esittää Keira Knightley.

Järki ja tunteet (1995). Järki ja tunteet -filmatisoinnin roolitus saa huokaamaan onnesta: elokuvassa nähdään esimerkiksi Kate Winslet, Emma Thompson ja Hugh Grant.

Emma (1996). Romanttisessa komediassa Emma-niminen nuori nainen on hanakka puuttumaan muiden rakkauselämään, vaikka on ulalla omastaan. Emman roolissa hurmaa uransa huipulla ollut nuori Gwyneth Paltrow.

jane6.jpg

3. Aiheen vierestä: Zombeja ja hempeilyä

Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit. Seth Grahame-Smithin Austen-sovitus (2009) yhdistää Ylpeyden ja ennakkoluulon tarinaan zombeja, verta ja suolenpätkiä. Parodiassa Bennetin perheen tyttäret ovat huolissaan paitsi naimisiin pääsemisestä, myös zombie-epidemian taltuttamisesta. Kirja oli julkaisuvuonnaan pieni sensaatio, ja se on käännetty myös suomeksi.

Jane Austen -lukupiiri. Jos Austenit on jo luettu, voitkin seuraavaksi lukea muista ihmisistä lukemassa Austenia. Karen Joy Fowlerin lämminhenkinen romaani Jane Austen -lukupiiri (2004) sekä siitä tehty samanniminen elokuva (2007) ovat syysiltoihin ihanan lämminhenkistä viihdettä.

Tarinassa viisi eri-ikäistä naista ja yksi mies perustavat Jane Austen -lukupiirin, jonka tiimoilta kaikkien elämä muuttuu. Kirjan lukeminen tai elokuvan katsominen ei edellytä Austenin tuotannon tuntemista, mutta yhteyksien bongailu Fowlerin ja Austenin romaanien välillä on erityisen herkullista Austenit jo lukeneille.

+ Puhu kuin Jane Austen

Jos haluat tänään puhua Jane Austenin englantia, tällä sivustolla on kattavat ohjeet austenmaiseen kielenkäyttöön.

Teksti Eeva Kolu, joka aikoo ehdottomasti tänään puhua ”aamusta” päivällisaikaan saakka

Kommentit (16)
  1. Manna-Johanna
    31.10.2013, 10:59

    Emma-kirjan fanina pidin ehkä enemmän vuoden 2009 minisarjasta, jossa Emmaa näyttelee Romola Garai kuin tuosta Gwyneth Palthrown tähdittämästä leffasta. Muutenkin Austenin kirjoista on tehty viime vuosina ison budjetin leffojen lisäksi myös ihan kelpoja minisarjoja, toinen suosikkini oli Järki ja tunteet vuodelta 2008.

  2. Oi Jane! <3 Rakastuin Ylpeys ja ennakkoluulo -teokseen ekana vuonna yliopistossa, kun osallistuin lukupiiriin jonka lukemistoon se kuului. Kirjan luettuani katsoin kaikki leffa -ja sarjaversiot jotka käsiini sain, en vain saanut tarpeekseni Lizzyn ja Darcyn tarinasta. Siitä asti olen katsonut joka joulu tuon BBC:n loistavan minisarjan, mutta leffa-adaptaatioista ei ole mikään samalla lailla sykähdyttänyt (ainakaan Keira). Yksissä bileissä sitten en puhunut koko iltana pojalle, jonka kuulin haukkuvan teosta kaikkien aikojen yliarvostetuimmaksi klassikoksi. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *