Tästä puhutaan nyt: Miley, avoimet kirjeet ja alastomuus

miley.jpg

Jos et asu kuussa, olet tuskin voinut välttyä viime viikkoina Miley Cyruksen twerkkaamiselta ja alastomuuden eri asteilta. Entisen lapsitähden tempaukset ovat herättäneet hilpeyttä, huolta ja paheksuntaa – ja nyt myös vanhempien muusikkonaisten suojeluvaiston.

Miley mainitsi Wrecking Ball -videon – siis juuri sen, jossa nuollaan lekoja ja ratsastetaan alasti purkukuulalla – esikuvaksi Sinead O’Connorin Nothing Compares 2 U -videon. Sinead vastasi kirjoittamalla Mileylle ”äidillisyyden ja rakkauden hengessä” avoimen kirjeen, joka alkoi nopeasti kiertää sosiaalisessa mediassa.

Pitkässä kirjeessä O’Connor kehottaa Cyrusta pitämään vaatteet päällä, sillä O’Connorin mielestä Mileyn tempauksissa ei ole kyse seksuaalisesta voimaantumisesta tai ”girl powerista”, vaan siitä, että musiikkibisnes käyttää naisia hyväkseen:

”Musiikkibisnes ei välitä paskaakaan sinusta, tai meistä kenestäkään… kun joudut katkaisuhoitoon, he ottavat aurinkoa jahdilla, jonka ostivat myymällä sinun vartaloasi.” 

Miley vastasi kirjeeseen tekemällä Twitterissä pilkkaa O’Connorin mielenterveysongelmista, minkä seurauksena O’Connor kirjoitti Mileylle uuden kirjeen ja asiallisena alkanut keskustelu musiikkibisneksestä ja feminismistä muuttui asiattomaksi nettisodaksi. Lusikkansa soppaan työnsi myös Eurythmics-legenda Annie Lennox, joka kirjoitti olevansa huolissaan viimeaikaisista ”pornografisista musiikkiesityksistä ja niiden vaikutuksista nuoriin tyttöihin”.

Girls-sarjan Lena Dunham summasi ajatuksensa Twitterissä koko sopasta näin: 

kuvankaappaus_2013-10-7_kello_10.13.33.png

Mitä mieltä olet: Onko Mileyn tempauksissa kyse naisen seksuaalisesta voimaantumisesta vai hyväksikäytöstä ja esineellistämisestä?

Kuvat Splash News / AOP

Kommentit (18)
  1. Karvaton apina etsii kadonnutta minäänsä, joka lienee ollut nykykulttuurissamme jollain tavoin ainakin vähintään 10000 vuotta. Viimeistään Abrahamilaisten uskontojen demonisoima seksuaalisuus ja ihmisen muuttuminen ihmisiä ja eläimia maata ja kaikkea mahdollista omistavaksi olennoksi on hävittänyt ihmiskunnan alkuperäisen olemuksen jota nyt tässäkin kaipaamme.

    Muinoin rakkaus ei ollut kaupallista ja sitä oli laumassa kokoajan kaikille saatavilla. Enää sitä ei ole ja sen hinta on kova. Tavara korvaa inhimillisen läheisyyden. Ei ketään olisi 20000 vuotta sitten kummemmin ihmetyttänyt alastomien ihmisten keikisteleminen vaan osapuolet olisivat paritellet ilman sen kummempia soidinmenoja kuten karvaiset lähimmät sukulaisemmekin ja raiskaus käsitteenä olisi aiheuttanut lähinnä ihmetystä. No, nyt tunnemme itsemme ja toisemme vain omistamisen kautta ja tulos on tämä. Kaikki läheisyys ja seksuaalinen kanssa käyminen on hinnoiteltu…

  2. Mileyn ja Rihannan ero on minusta siinä, että Miley tuli julkisuuteen ja tienasi miljoonansa pikkutyttöjen vanhempien rahoilla, Rihanna on myynyt itseään seksikkyydellä alusta asti. Tuon takia Mileyn edesottamuksia seuraa normaalia enemmän konservatiivisiä ja huolestuneita vanhempia. Kyllä itseäkin mietityttää, kun oma Hannah Montana -fani on ihan ihmeissään uudesta Mileysta. Onneksi ei tykkää niin ei ole tarvinnut kieltää katsomasta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *